Rasmussen propune conectarea sistemelor antirachetă american, rus şi al NATO

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a pronunţat vineri în favoarea unei conectări, "la momentul potrivit", între sistemele de apărare antirachetă ale Statelor Unite, Alianţei Nord-Atlantice şi Rusiei.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Rasmussen propune conectarea sistemelor antirachetă american, rus şi al NATO

Rasmussen propune conectarea sistemelor antirachetă american, rus şi al NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ţările şi armatele noastre vor deveni din ce în ce mai vulnerabile la atacuri cu rachetă şi interesul fundamental al NATO şi al Rusiei este explorarea posibilităţilor de conectare, la momentul potrivit, a sistemelor de apărare antirachetă ale Statelor Unite, NATO şi Rusiei", a declarat Rasmussen, în cadrul primului său mare discurs de la preluarea funcţiei, în august.

Această poziţie, care reia o idee susţinută pentru prima dată de NATO şi Rusia în 2008, intervine la o zi de la anunţul american privind abandonarea proiectului de scut antirachetă din Europa Centrală, care nemulţumea puternic Rusia.

Rasmussen a propus calmarea "îngrijorărilor" Rusiei în legătură cu eventuala sa "marginalizare" în Europa, prin dialogul cu aceasta pe tema noii arhitecturi de securitate euro-atlantică promovată de preşedintele rus Dmitri Medvedev.

Ca urmare a renunţării de către Statele Unite la planul de amplasare în Europa Centrală a elementelor antirachetă, spre mulţumirea Moscovei, Rasmussen a făcut "trei propuneri concrete" pentru a facilita consolidarea unui parteneriat NATO-Rusia, afectat considerabil în ultimii doi ani.

Prima va consta în "examinarea imediată a unei consolidări a cooperării (NATO-Rusia) în toate domeniile", considerate de acestea de interes comun. Rasmussen a făcut referire la lupta împotriva terorismului, proliferarea armelor de distrugere în masă şi stabilizarea Afganistanului.

Potrivit celei de-a doua propuneri, care are ca scop restabilirea încrederii, Rasmussen doreşte "revitalizarea Consiliului NATO-Rusia (instanţă consultativă între Alianţa Nord-Atlantică şi Moscova)" pentru a putea aborda toate subiectele "fără prejudecăţi".

În primul său discurs politic de la preluarea atribuţiilor în luna august, fostul premier liberal danez a propus Rusiei să treacă în revistă împreună "noile provocările ale secolului" XXI.

Aceasta propunere reia ideea evocată pentru prima oară de Statele Unite, NATO şi Rusia cu ocazia summitului de la Bucureşti din aprilie 2008.

În plus, Rasmussen a cerut Rusiei să se alăture puterilor occidentale pentru "a exercita un nivel maxim de presiune" asupra Iranului, ca Teheranul să renunţe la "ambiţiile" sale nucleare şi balistice.

"Cred că este posibil ca NATO şi Rusia să aibă un nou început", a precizat Rasmussen, după ce a reiterat ulterior că NATO a dorit mereu aderarea Ucrainei şi Georgiei, un subiect controversat ce generează tensiuni la Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici