Răsturnare de situaţie. 11 septembrie 2001. Austin anulează acordul care evita pedeapsa cu moartea pentru suspecţii-cheie

Lloyd Austin, şeful Pentagonului, a revocat acordul recent de recunoaştere a vinovăţiei pentru trei suspecţi-cheie în cazul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, inclusiv Khalid Sheikh Mohammed, considerat creierul atacurilor.

Urmărește
997 afișări
Imaginea articolului Răsturnare de situaţie. 11 septembrie 2001. Austin anulează acordul care evita pedeapsa cu moartea pentru suspecţii-cheie

Răsturnare de situaţie. 11 septembrie 2001. Austin anulează acordul care evita pedeapsa cu moartea pentru suspecţii-cheie

Acordul fusese semnat miercuri de Susan Escallier, care supraveghează procedurile tribunalului de război. Acesta prevedea că suspectii ar fi primit sentinţe pe viaţă în schimbul recunoaşterii vinovăţiei, evitând astfel pedeapsa cu moartea, notează The Guardian.

Decizia lui Austin, anunţată vineri, a venit ca urmare a criticilor puternice din partea unor politicieni republicani şi a familiilor victimelor. Aceştia au considerat că acordul ar fi împiedicat un proces complet şi ar fi eliminat şansa condamnării la moarte a suspecţilor.

Secretarul apărării a argumentat că o decizie atât de importantă ar trebui să îi revină lui, în calitate de autoritate superioară. Prin urmare, a revocat acordul şi a reinstituit posibilitatea pedepsei cu moartea pentru suspecţi.

Cazul se află în instanţă de 16 ani, fiind blocat în mare parte din cauza problemelor legate de tortura la care au fost supuşi suspecţii în custodia CIA. Acest fapt a făcut ca multe probe să fie inadmisibile în instanţă.

Decizia lui Austin a stârnit reacţii mixte. În timp ce unii o consideră o victorie pentru justiţie, alţii, precum avocatul J Wells Dixon, o văd ca pe o cedare în faţa presiunilor politice, care ar putea prelungi şi mai mult acest caz complicat.

Un înalt oficial al Pentagonului a declarat pentru New York Times că preşedintele şi vicepreşedintele nu au avut nicio implicare în decizia lui Austin de a anula controversatul acord.

Mohammed este acuzat că a pus la cale complotul de a deturna avioane comerciale de pasageri în World Trade Center din New York şi în Pentagon. Atentatele din 11 septembrie au ucis aproape 3.000 de persoane şi au aruncat Statele Unite în ceea ce avea să devină un război de două decenii în Afganistan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici