Aceeaşi
sursă menţionează că oraşul Tijuana este plasat în topul celor mai periculoase locuri din lume, unde propesperă infracţionalitatea, traficul de droguri, jocurile de noroc şi prostituţia.
„Facem ca acest clasament să intenţioneze să atragă atenţia asupra violenţei urbane, în special în America Latină, astfel încât cei aflaţi la putere sunt presionaţi să îşi îndeplinească datoria de a proteja guvernanţii, de a garanta dreptul lor la siguranţa publică”, a spus José Antonio Ortega Sánchez, directorul Consiliului Cetăţenilor pentru Siguranţa Publică şi Justiţia Penală, într-o conferinţă video, potrivit Yucatán Times.
Tijuana a fost urmat de Ciudad Juárez (104,54 ucideri la 100.000 de locuitori); Uruapan (85,54); Irapuato (80,74); şi Obregón (80,72), toate din Mexic.
Caracas, Venezuela s-a clasat pe locul şase cu 74,75 de omoruri la fiecare 100.000 de locuitori, iar Acapulco, una dintre cele mai importante destinaţii turistice din Mexic, a ajuns pe locul şapte cu 71,61 de omoruri la fiecare 100.000 de locuitori. Cape Town, Africa de Sud [68,28]; Sf. Ludovic [64,54]; şi Vitória da Conquista, Brazilia [60.01] au completat şi ele lista.
„Dacă Mexic ste epicentrul mondial al violenţei, acest lucru i se datorează conducătorilor săi. Guvernele anterioare şi cele actuale, a lui Andrés Manuel López Obrador, erau extrem de incompetente pentru a controla violenţa şi păreau că încearcă să oprească violenţa”, a spus Ortega.
La intrarea în funcţie în decembrie 2018, actualul preşedinte López Obrador a promis să încheie războiul împotriva crimei organizate încercând să-i facă pe tineri să se îndepărteze de organizaţiile criminale prin intermediul programelor sociale.