Fostul preşedinte de dreapta, care s-a aflat la conducerea Franţei în perioada 2007-2012, a criticat, într-un articol de o pagină şi jumătate publicat vineri în cotidianul Le Figaro, decizia autorităţilor de a-l pune sub ascultare timp de opt luni, acţiune finalizată cu deschiderea unei anchete pentru trafic de influenţă şi încălcarea secretului profesional.
Sarkozy a denunţat în acest caz „metodele demne de STASI (fostul serviciu secret din Germania de Est) şi „acţiunea imorală fără precedent”.
„Orice comparaţie cu dictatura este total deplasată”, a afirmat, în replică, prşedintele socialist Francois Hollande, care a evitat până acum să comenteze problemele fostului predecesor cu justiţia.
Reacţiii vehemente la afirmaţiile fostului preşedinte de dreapta au avut, de asemenea, ministrul de Justiţie, Christiane Taubira, ministrul de Interne, Manuel Valls, şi chiar premierul Jean-Marc Ayrault.
Nicolas Sarkozy este „cuprins de furie şi vrea să distrugă totul în jur”, a declarat vineri ministrul Manuel Valls, pentru postul de radio Europe 1.
Intervenţia publică a fostului preşedinte de dreapta a fost, de asemenea, comentată pe larg în presa franceză de vineri. „Asemenea predecesorilor săi Francois Mitterand şi Jacques Chirac, care nu au ezitat să recurgă la cuvinte mari sau minciuni când le-a fost ameninţată supravieţuirea politică, Nicolas Sarkozy încearcă să impresioneze luându-i martori pe francezi”, scrie cotidianul de stânga Liberation.
În schimb, cotidianul Le Parisien notează că fostul preşedinte „îşi linge rănile”. Publicaţia remarcă, de asemenea, că, „în pofida atacurilor care l-au vizat în articolul publicat de Sarkozy, Francois Hollande a preferat, iniţial, să nu răspundă”.
Fostul şef de stat, care continuă să întreţină suspansul în legătură cu viitorul său politic, nu s-a mai exprimat public în legătură cu situaţia sa din vara lui 2012, deşi apariţiile sale alimentează în ultima vreme speculaţiile privind o eventuare revenire pe scena politică de la Paris.
„Judecătorii analizează discuţiile pe care le-am avut cu politicieni francezi şi străini. Conversaţiile cu avocatul meu au fost înregistrate fără cea mai mică reţinere”, a afirmat Nicolas Sarkozy în articolul din Le Figaro, denunţând acţiunile justiţiei în acest caz.
Judecătorii încearcă să stabilească dacă Nicolas Sarkozy şi avocatul său, Thierry Herzog, au avut în vedere să influenţeze o decizie a Curţii de Casaţie privind un dosar în care este implicat fostul preşedinte, prin intermediul judecătorului Gilbert Azibert.
În urma dezvăluirilor din presă, Thierry Herzog, avocatul lui Sarkozy, a anunţat că va depune plângere pentru încălcarea secretului profesional.
Nicolas Sarkozy afirmă că singura „vină” a avocatului său este că „este prieten de mai bine de 30 de ani” cu Gilbert Azibert şi că „i-a cerut acestuia sfatul în legătură cu cea mai bună strategie de apărare pentru clientul său”. „Da, nu este vorba despre fragmente dintr-un film despre activităţile STASI. Este vorba despre Franţa”, a scris fostul preşedinte de dreapta în articolul din Le Figaro, în care se întreabă dacă are dreptul să afle unde au ajuns stenogramele conversaţiilor sale înregistrate de justiţie.
În replică, preşedintele Francois Hollande a respins, de la Bruxelles, unde a participat la summitul UE, comparţia cu o „dictatură” şi a afirmat că aceasta este „deplasată”.
În schimb, preşedintele principalului partid de opoziţe UMP, dreapta, Jean-François Copé, a afirmat că textul lui Nicolas Sarkozy este „”un răspuns curajos şi necesar la acuzaţiile neîncetate” lansate la adresa fostului preşedinte al Franţei.