- Home
- Externe
- DAMASC, (29.05.2014, 18:33)
- Valentin Vidu - Mediafax
Războiul a aruncat Siria într-o situaţie socio-economică teribilă, relevă un raport ONU
Războiul a aruncat Siria într-o situaţie economică teribilă, iar populaţia în sărăcie şi a ruinat sectoarele educaţiei şi sănătăţii, potrivit unui nou raport ONU.
Urmărește
520 afișări
Războiul a aruncat Siria într-o situaţie socio-economică teribilă, relevă un raport ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit acestui document, care acoperă ultimele două trimestre din 2013, trei sirieni din patru trăiesc în sărăcie, iar peste jumătate (54,3%) în sărăcie extremă.
Şi mai rău, aproximativ 20% din populaţie nu mai are mijloacele prin care să-şi satisfacă nevoile de bază, iar în regiunile asediate oamenii suferă de foamete şi malnutriţie.
Şomajul a urcat vertiginos, de la 10,3% în 2011 la 54,3% în ultimul trimestru din 2013.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
Aproape 2,67 milioane de sirieni şi-au pierdut locul de muncă de la începutul conflictului, în martie 2011, afectând 11 milioane de persoane care depindeau de aceste venituri.
Provinciile cele mai afectate de acest flagel se află în nord-estul Siriei. Este vorba despre guvernoratele majoritar kurde Hasaka şi Raka, aflate sub controlul jihadiştilor ultraradicali din cadrul Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL), cu o rată a şomajului de 65%.
În schimb, mai puţin afectate sunt cele care au fost relativ ocolite de război, în provinciile vestice Tartus şi Lattakia.
"Siria este devastată de şomaj", subliniază Alex Pollock, directorul pentru microfinanţări din cadrul Biroului ONU pentru Ajutor şi lucrări pentru refugiaţii din Palestina în Orientul Mijlociu (UNRWA), care a colaborat cu Programul ONU pentru Dezvoltare (UNDP) şi Centrul sirian de cercetare politică pentru a întocmi acest raport.
Consumul privat a fost afectat de o scădere de 25,5% în ultimul trimestru din 2013, raportat la aceeaşi perioadă din 2012, cheltuielile familiilor limitându-se la necesităţi absolute, şi anume hrană şi chirii în cazul persoanelor care au fost strămutate.
Acest lucru este agravat de o inflaţie care atinge 178%, începând din 2011.
PIB-ul s-a conractat cu 41% în comparaţie cu nivelul din 2010, o pierdere estimată la suma de 70,88 miliarde de dolari de la începutul crizei. Structura acestuia s-a schimbat, având în vedere că doar comerţul intern şi serviciile guvernamentale reprezintă cea mai mare parte din PIB, iar agricultura şi industria s-au prăbuşit.
Cheltuielile militare au înregistrat o ascensiune vertiginoasă, de la 1,7% din PIB în 2011 la 15,9% în 2013.
Sistemul educativ se află pe marginea prăpastiei - peste jumătate dintre copiii de vârstă şcolară (51,8%) nu mai merg la şcoală. Această proporţie a atins peste 90% la Rakka şi Alep şi 68% în zona rurală a Damascului. La sfârşitul lui 2013, 4.000 de şcoli nu mai funcţionau, după ce au fost distruse, avariate sau transformate în adăposturi pentru persoane stămutate.
Sistemul sănătăţii este afectat de pagube cauzate infrastructurilor medicale, fuga profesioniştilor în domeniul sănătăţii, moartea şi rănirea personalului medical şi prăbuşirea industriei farmaceutice.
În prezent, 61 dintre cele 91 de spitale publice au fost avariate, iar aproape jumătate (45%) nu mai funcţionează, în timp ce 53 de spitale private au fost atinse.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe