- Home
- Externe
- NEW YORK, (26.10.2015, 09:43)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
RĂZBOIUL DIN SIRIA: Human Rights Watch acuză Rusia că ar fi ucis zeci de civili în atacuri aeriene
Atacuri aeriene, efectuate aparent de către avioane de război ruseşti în vestul Siriei, au ucis zeci de civili, denunţă Human Rights Watch (HRW), apreciind că pot fi asimilate unor crime de război, relatează CNN.
Urmărește
1527 afișări
RĂZBOIUL DIN SIRIA: Human Rights Watch acuză Rusia că ar fi ucis zeci de civili în atacuri aeriene
Aceste raiduri au avut loc pe 15 octombrie în nordul provinciei Homs, unde avioane ruseşti şi siriene susţineau o ofensivă terestră a armatei siriene şi a aliaţilor ei împotriva unor grupări rebele, a precizat organizaţia nonguvernamentală cu sediul la New York duminică, într-un comunicat.
Forţele ruseşti sunt vizate de o serie de acuzaţii potrivit cărora bombardează zone civile, după declanşarea campaniei luna trecută, într-un efort de a susţine regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, un aliat apropiat al Moscovei.
Societatea Medicală Siriano-Americană (SAMS) a acuzat că avioane ruseşti vizează în mod repetat spitale.
Rusia a negat aceste acuzaţii, subliniind că nu vizează civili în operaţiunile din Siria.
CNN precizează că nu este în măsură să verifice acuzaţiile din surse independente şi că autorităţile ruse nu au răspuns imediat invitaţiei postului de a comenta acuzaţiile HRW.
"Atacurile la întâmplare sau disproporţionate reprezintă încălcări ale legilor războiului, pe care Rusia are obligaţia să le ancheteze", subliniază ONG-ul în comunicat.
Familie extinsă, ucisă
Unul dintre cele mai sângeroase atacuri aeriene din Homs a vizat o casă din satul Ghantou şi s-a soldat cu moartea a 46 de membri ai aceleiaşi familii, potrivit HRW, care citează participanţi la intervenţia de după raid şi activişti locali.
Alt atac, în zona unei brutării din localitatea Ter Maaleh, s-a soldat cu moartea a 13 civili şi unui lider local al opoziţiei din cadrul Armatei Silieren Libere (ASL), potrivit unor martori citaţi de organizaţie.
HRW citează locuitori care i-au spus că ei cred că "atacurile aeriene au fost ruseşti, deoarece zgomotul avioanelor era diferit de cel al avioanele siriene, iar ruşii zboară mult mai sus".
Organizaţia citează de asemenea o relatare a unui post proguvernamental de radio din Homs, din ziua bombardamentelor, potrivit căreia atacuri aeriene "comune ruseşti şi siriene" au vizat opoziţia la Ghantou, Ter Maaleh şi în alte zone.
Acuzaţii la adresa coaliţiei conduse de către Statele Unite
Coaliţia condusă de americani, care bombardează gruparea Statul Islamic (SI) atât în Siria cât şi în Irak, este la rândul ei acuzată de uciderea unor civili.
HRW a solicitat în septembrie 2014 o anchetă cu privire la un presupus atac american cu rachete, în nord-vestul Siriei, soldat potrivit unor locuitori din zona respectivă cu cel puţin şapte morţi în rândul civililor. Pentagonul anunţa atunci că armata anchetează acuzaţiile, dar că nu găsise, la momentul respectiv, vreo probă care să le susţină.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie care monitorizează conflictul, anunţa în mai că peste 50 de persoane au fost ucise, în apropiere de oraşul Alep, în atacuri aeriene ale coaliţiei occidentale.
Armata americană a promis să ancheteze acuzaţiile. Comandamentul Central american confirma la vremea respectivă că forţele coaliţiei au efectuat atacuri aeriene în zonă, dar adăuga că nu deţinea indicii potrivit cărora ar fi fost ucişi civili în bombardamantele respective.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: RĂZBOIUL DIN SIRIA: Al-Assad se declară pregătit să organizeze alegeri prezidenţiale, cu acordul poporului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe