Războiul din Ucraina. Bătălia pentru Pokrovsk, locul unde s-ar putea decide soarta războiului. Mina cheie pentru industria Ucrainei este pe cale să cadă în mâna ruşilor

Forţele ruse se află la aproximativ 3 kilometri sud de oraşul Pokrovsk, important din punct strategic din estul Ucrainei, arată hărţile din surse deschise publicate de bloggeri de război ruşi şi ucraineni.

Urmărește
2245 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina. Bătălia pentru Pokrovsk, locul unde s-ar putea decide soarta războiului. Mina cheie pentru industria Ucrainei este pe cale să cadă în mâna ruşilor

Războiul din Ucraina. Bătălia pentru Pokrovsk, locul unde s-ar putea decide soarta războiului. Mina cheie pentru industria Ucrainei este pe cale să cadă în mâna ruşilor

Bătălia pentru Pokrovsk.

CE ESTE POKROVSK?

Pokrovsk este un nod rutier şi feroviar în regiunea Donetsk din estul Ucrainei, care avea o populaţie de aproximativ 60 000 de persoane înainte de război. Ucraina estimează că aproximativ 11. 000 dintre aceştia au rămas în oraş.
 
Aceasta se află pe un drum cheie folosit de armata ucraineană pentru aprovizionarea altor avanposturi estice aflate în dificultate, inclusiv oraşele Chasiv Yar şi Kostiantynivka din regiunea Doneţk.
 
Singura mină din Ucraina care produce cărbune cocsificabil - utilizat în industria siderurgică şi vital pentru economia de dinainte de război a ţării - se află la doar 20 de minute de mers cu maşina la vest de Pokrovsk.
 
O sursă din industrie a declarat săptămâna trecută că producătorul ucrainean de oţel Metinvest BV a oprit o parte din operaţiunile minei din cauza apropierii trupelor ruse. Închiderea completă a minei ar putea reduce la mai mult de jumătate producţia de oţel a Ucrainei, a avertizat sindicatul producătorilor de oţel din ţară.
 
Pokrovsk găzduieşte din 2014 o importantă universitate tehnică, cea mai mare şi cea mai veche din regiune. Avariată de bombardamente, aceasta şi-a suspendat acum activitatea.

DE CE VREA RUSIA POKROVSK?

Moscova afirmă că a anexat regiunea Doneţk din estul Ucrainei şi consideră că preluarea controlului asupra Pokrovskului este un pas important către încorporarea întregii regiuni în Rusia. Kievul şi Occidentul resping pretenţiile teritoriale ale Rusiei ca fiind ilegale şi acuză Moscova că poartă un război de cucerire colonială.
 
Controlul oraşului, pe care presa rusă îl numeşte „poarta de intrare în Doneţk”, ar permite Moscovei să perturbe grav liniile de aprovizionare ucrainene de-a lungul frontului de est şi să îşi intensifice campania de cucerire a oraşului Chasiv Yar, care se află pe un teren mai înalt, oferind posibilitatea de a controla o zonă mai largă.
 
Reducerea accesului armatei ucrainene la reţeaua de drumuri din apropiere ar face mai dificilă menţinerea de către trupele Kievului a teritoriului de o parte şi de alta a Pokrovskului, ceea ce ar putea permite Rusiei să consolideze şi să avanseze pe linia frontului.

CE FACE UCRAINA PENTRU A APĂRA POKROVSK?

Un oficial militar ucrainean a declarat că conducerea militară a Ucrainei a înlocuit comandantul care supraveghea apărarea în regiunea Doneţk, unde se află Pokrovsk.
Generalul Oleksandr Lutsenko, comandantul demisionar, a fost criticat de bloggeri militari ucraineni şi de unii parlamentari pentru că nu a reuşit să oprească înaintarea neîncetată a trupelor ruse spre Pokrovsk. El a fost înlocuit de generalul Oleksandr Tarnowski.
 
oleksandr Sîrskîi, comandantul armatei Ucrainei, a declarat că trupele sale din Pokrovsk şi din împrejurimi s-au pregătit pentru apropierea ruşilor consolidându-şi în mod repetat poziţiile defensive şi a vorbit despre trimiterea de noi rezerve, muniţii şi echipamente pentru a consolida apărarea.
 
În ultimele luni, forţele ruse au cucerit sate şi alte aşezări la sud de Pokrovsk, iar Ucraina susţine că Moscova a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a încerca să pătrundă, suferind pierderi uriaşe. Moscova afirmă că forţele ucrainene suportă pierderi serioase. Niciuna dintre părţi nu dezvăluie cifrele complete ale victimelor.
 
Preşedintele ucrainean Zelenski a vizitat Pokrovsk în noiembrie, unde a vorbit cu trupele care apără oraşul şi a înmânat distincţii militare.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici