- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Războiul din Ucraina, ziua 36. Urmează o perioadă decisivă. Ruşii continuă să bombardeze Nikolaiev şi alte oraşe. 20 de oameni au fost ucişi / Se deschid coridoare umanitare / Casa Albă spune că are informaţii despre tensiunile dintre Vladimir Putin şi generalii săi
- Patru milioane de persoane au fugit din Ucraina de la izbucnirea războiului cu Rusia, la 24 februarie, potrivit ultimelor date ale Agenţiei ONU pentru Refugiaţi.
- Dintre aceştia, Unicef consideră că două milioane sunt copii. Acest număr se adaugă la cele 2,5 milioane de persoane care au fost strămutate în Ucraina, ceea ce reprezintă 60% din totalul copiilor ucraineni.
- Casa Albă spune că are informaţii despre tensiunile dintre Vladimir Putin şi generalii săi, deoarece preşedintele rus se simte indus în eroare de aceştia
- Pentagonul afirmă că Rusia a început să repoziţioneze aproximativ 20% din forţele dispuse în jurul capitalei Ucrainei, Kiev
- Analiştii militari spun că Rusia şi-a reformulat obiectivele de război în Ucraina într-un mod care i-ar putea permite lui Putin să revendice mai uşor o victorie de imagine, în ciuda unei campanii deplorabile în care armata sa a suferit eşecuri umilitoare.
- Ucraina susţine că Rusia a continuat să bombardeze aproape toate oraşele şi localităţile de pe linia frontului din estul regiunii Doneţk
- Avioane de atac ruseşti care transportau arme nucleare ar fi intrat în spaţiul aerian suedez la începutul acestei luni, potrivit unui nou raport
UPDATE 23:45 Preşedintele Ucrainei Voldomir Zelenski a punctat, pe scurt, principalele momente importante din data de 31 martie
- La nord de Kiev, pe direcţia Cernihiv, în regiunea Sumy, continuă expulzarea ocupanţilor. Vor mai fi bătălii. Încă avem de parcurs un drum dificil.
- Am semnat un decret privind acordarea titlului de erou unui număr de 136 de militari ai Forţelor Armate ale Ucrainei.
- Andriy Naumov, fostul şef al Serviciului de Securitate Internă al Serviciului de Securitate al Ucrainei, şi Serhiy Kryvoruchko, fost şef al Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Herson, au fost lipsiţi de titlul de general.
- Situaţia din Sud şi din Donbass rămâne extrem de dificilă.
- În Mariupol, trupele ruseşti dau lovituri puternice.
UPDATE 23:35
Toţi directorii de şcoli din Melitopol au scris cereri de concediere în semn de protest şi refuz de a coopera cu ocupanţii, a declarat primarul Ivan Fedorov, pe pagina sa de Facebook.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
UPDATE 23:00 Putin devine tot mai izolat? Anunţul făcut de Biden
Preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat, joi seară, că există informaţii, chiar dacă nu foarte solide, că omologul său rus, Vladimir Putin, ar fi "izolat" şi că ar fi dispus arestarea unor consilieri, în contextul tensiunilor cu Occidentul şi al crizei interne din cauza invaziei în Ucraina.
UPDATE 22:30 Liderul separatist din Doneţk a ordonat formarea unei administraţii municipale pentru Mariupol, anunţă presa rusă de stat, potrivit CNN.
Denis Puşilin, şeful Republicii Populare separatiste Doneţk, a ordonat formarea unei administraţii municipale pentru oraşul ucrainean asediat Mariupol, potrivit unui decret publicat joi pe site-ul şefului RPD, a relatat TASS, agenţia de ştiri de stat din Rusia.
„O administraţie locală a Republicii Populare Doneţk urmează să fie formată în oraşul Mariupol", se arată în document, potrivit TASS.
UPDATE 22:00 Cel puţin 148 de copii au fost ucişi în lovituri aeriene ruseşti de la începutul invaziei în Ucraina, potrivit Kievului, scrie Sky News.
Ministerul ucrainean al Apărării a adăugat că au fost lansate 1.370 de rachete şi au fost distruse 15 aeroporturi ucrainene începând cu 24 februarie.
Mai mult de 10 milioane de ucraineni şi-au părăsit casele, a adăugat acesta, dintre care aproximativ patru milioane au intrat în ţările vecine ca refugiaţi.
Potrivit celei mai recente estimări a Organizaţiei Naţiunilor Unite, peste 1.100 de civili au fost ucişi în Ucraina în timpul conflictului, inclusiv copii.
UPDATE 21:30 Este „destul de probabil" ca Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume, să nu-şi poată procesa recoltele sau să exporte grâu în acest an, în urma invaziei ruseşti, a declarat joi o sursă de la Palatul Élysée.
Luptele în curs de desfăşurare şi pierderea forţei de muncă din agricultură „fac ca orice recoltă şi posibilitatea de a semăna [următoarea recoltă] să fie extrem de dificile", a declarat sursa guvernamentală franceză.
Guvernul ucrainean a interzis exporturile pe produse cheie, inclusiv grâu, porumb, cereale, sare şi carne, conform unei rezoluţii a cabinetului care a fost adoptată la începutul acestei luni.
UPDATE 20:30 Centrala nucleară de la Cernobîl este din nou în mâinile Ucrainei, afirmă agenţia nucleară a ţării.
Un jurnalist de la Wall Street Journal, Yaroslav Trofimov, a postat pe Twitter un document ce pare a fi un acord ce ar înseamna că Rusia nu mai este responsabilă de centrala de la Cernobîl.
UPDATE 19:30 Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat joi că el crede că trupele ruseşti vor urmări să cucerească o treime din teritoriul Ucrainei „cât de curând”.
„Văd că trupele ruseşti se regrupează, se reorganizează. Cred că vor încerca destul de curând să înconjoare forţele ucrainene, în special în regiunea Donbas. Şi apoi, după ce vor fi capturat o treime din teritoriul Ucrainei, vor dori să negocieze din această... poziţie foarte puternică", a declarat premierul Poloniei, într-un interviu la CNN.
UPDATE 19:15 Fronturile de luptă din Ucraina se schimbă, spune un consilier al Ministerului de Interne
Oraşul Mariupol din sudul ţării şi un "coridor" din estul Ucrainei devin fronturi de luptă cheie în războiul cu Rusia, potrivit Kievului.
Mariupol s-a confruntat cu bombardamente intense încă din primele zile ale conflictului, în timp ce oraşele din jurul capitalei ucrainene au suferit bombardamente neîncetate. Acum, Ministerul ucrainean de Interne afirmă că frontul de luptă s-a mutat pentru a include oraşul estic Izyum din regiunea Harkov şi Volnovakha.
"Rusiaîşi retrage forţele în regiunea Kiev, dar este prea devreme pentru a spune că acelaşi lucru se întâmplă şi în regiunea Cernihiv", a declarat consilierul Vadym Denysenko.
UPDATE 18:55 Ambiţiile Rusiei de a cuceri rapid Kievul şi întreaga ţară s-au "destrămat" şi, în multe privinţe, Vladimir Putin a pierdut deja, a declarat şeful forţelor armate britanice.
Amiralul Sir Tony Radakin l-a numit pe liderul rus o "figură diminuată" în comparaţie cu cea de acum o lună şi a spus, în schimb, că alianţa de apărare NATO este mai unită decât în orice moment din viaţa sa.
UPDATE 18:30 Marea Britanie va trimite mai multe ajutoare letale în Ucraina
Ministrul Apărării, Ben Wallace, a anunţat că vor fi trimise mai multe ajutoare letale în Ucraina.
Noul transport va include artilerie cu rază de acţiune mai mare şi mai multe rachete antiaeriene. "Vor fi mai multe ajutoare letale care vor ajunge în Ucraina ca urmare a zilei de astăzi. O serie de ţări au venit fie cu idei noi, fie cu mai multe promisiuni de bani", a declarat el reporterilor după o conferinţă, scrie Sky News.
UPDATE 17:30 Trupele ruse părăsesc zona Cernobîl, afirmă compania nucleară de stat din Ucraina, potrivit Sky News.
UPDATE 16:00 Rusia a acuzat Ucraina că a afectat comunicaţiile de la Cernobîl, într-un mesaj în care explică modul în care gestionează centralele nucleare pe care le-a preluat.
UPDATE 15:35 Armata rusă încearcă să se repoziţioneze în Ucraina, va menţine presiunile asupra Kievului şi a altor mari oraşe şi va intensifica ofensiva în regiunea Donbas, afirmă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
UPDATE 15:15 Ucraina acuză Rusia de deteriorarea sau distrugerea a cel puţin 59 de biserici din întreaga ţară de la începutul invaziei. Moscova neagă însă că a vizat infrastructura civilă.
UPDATE 14:33 Este posibil ca Rusia să-şi retragă trupele de peste tot, cu excepţia Donbasului. Acest lucru a fost declarat de Nikolay Kapitonenko, expert în negocieri şi securitate, pentru Forbes, cu privire la prognoza privind evoluţia negocierilor de pace.
UPDATE 13:30 Un purtător de cuvânt al UE a declarat că ţările UE vor lua în considerare o cerere de garanţii de securitate pentru Ucraina.
UPDATE 12:55 Ocupanţii se pregătesc să lanseze rachete Kalibr spre Odesa şi alte oraşe, declară purtătorul de cuvânt al OVA, Serhiy Bratchuk
UPDATE 9:55 Casa Albă, ca şi până acum, afirmă că Biden nu intenţionează să ia decizii care ar putea duce la o confruntare militară directă între Washington şi Moscova. „El nu va lua decizii care ar putea duce la un conflict direct între armata americană şi cea rusă", spune Kate Bedingfield, purtătoare de cuvânt a administraţiei prezidenţiale americane.
UPDATE 9:40 În Kiev, multe facilităţi, inclusiv clădiri rezidenţiale, sunt minate, după ce au fost „abandonate” de armata rusă.
Zelenski a călătorit cu o delegaţie din Ucraina la o reuniune în Germania pentru a consolida poziţia şi acţiunile ţărilor solidare
UPDATE 9:30 Guvernul ucrainean a confirmat că este pregătit să ofere accese la trei coridoare umanitare.
UPDATE 9:00 Pierderea de personal militar rusesc. Date de la Statul Major General al Ucrainei:
UPDATE 8:30 În Dergachy, clădirea Administraţiei oraşului a fost complet distrusă ca urmare a bombardamentelor ruseşti, spune şeful comunităţii Viaceslav Zadorenko. „Oraşul este bombardat în mod constant. Chiar şi acum când vorbim cu dumneavoastră, oraşul continuă să fie bombardat”, a spus şeful comunităţii. Peste noapte, au continuat lucrările de înlăturare a dărâmăturilor clădirii Administraţiei Regionale de Stat din Nikolaiev, care a fost distrusă de o rachetă inamică. Până la 31 martie, ora 07:00, 16 persoane au murit (salvatorii au recuperat 15 cadavre de sub dărâmături, iar o persoană a murit la terapie intensivă). UPDATE: Sunt 20 de morţi.
UPDATE 7:50 Războiul din Ucraina intră într-o "perioadă decisivă", pe măsură ce forţele ruseşti îşi reorientează eforturile, iar Putin devine din ce în ce mai disperat, declară senatorul american Angus King pentru CNN. „Următoarele două săptămâni vor fi cu adevărat cruciale pentru a vedea dacă forţele ucrainene pot susţine nivelul incredibil de luptă de care au dat dovadă în ultimele săptămâni”, a spus el. King a adăugat că ruşii par să se reorienteze spre estul ţării.
UPDATE 7:30 David Arakhamia, liderul parlamentar al partidului lui Zelenski anunţă că negocierile cu delegaţia Rusiei vor fi reluate în format online la 1 aprilie.
UPDATE 7:10 ONU a primit dovezi privind utilizarea de către armata rusă a muniţiilor cu dispersie în Ucraina.
Situaţia la acestă oră
- Casa Albă spune că are informaţii despre tensiunile dintre Vladimir Putin şi generalii săi, deoarece preşedintele rus se simte indus în eroare de aceştia
- Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, este de acord cu această afirmaţie: "Faptul că el [Putin] s-ar putea să nu înţeleagă pe deplin măsura în care forţele sale eşuează în Ucraina, asta este puţin incomodant"
- Trupele ruseşti şi-au doborât din greşeală propriile avioane şi au refuzat uneori să se supună ordinelor, susţine agenţia britanică de spionaj cibernetic, GCHQ
- Preşedintele ucrainean Zelenski a pus la îndoială afirmaţiile Rusiei că detensionează situaşia, calificându-le drept precursor al unor "noi lovituri" în regiunea Donbas, în estul Ucrainei.
- Rubla rusească a revenit aproape de nivelul la care se afla când a început războiul din Ucraina, ridicând întrebări cu privire la eficienţa sancţiunilor fără precedent impuse de Occident.
- Negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina vor reîncepe în format online vinerea aceasta, a declarat negociatorul ucrainean David Arakhamia
Ruptură în armata lui Putin? Şeful serviciului de spionaj britanic: Unii soldaţi ruşi din Ucraina au refuzat să execute ordinele
Şeful serviciului de spionaj britanic GCHQ a declarat miercuri că noi informaţii arătă că unii soldaţi ruşi din Ucraina au refuzat să execute ordinele, şi-au sabotat propriul echipament şi au doborât din greşeală unul dintre propriile avioane, relatează Reuters.
SUA ar putea elibera petrol din rezerva naţională pentru a limita creşterea preţului carburantului la nivel mondial
Administraţia preşedintelui Joe Biden ia în considerare posibilitatea de a elibera 1 milion de barili de petrol pe zi, timp de câteva luni, din Rezerva Strategică de Petrol (SPR) pentru a reduce preţul benzinei, au declarat doi înalţi oficiali americani.
Biden este aşteptat să facă joi declaraţii cu privire la acţiunile administraţiei sale, a precizat Casa Albă, în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina şi sancţiunile impuse Moscovei au dus la creşterea preţului petrolului.
UPDATE Agenţia britanică de spionaj cibernetic: Soldaţii ruşi şi-au doborât din greşeală propriile avioane
Trupele ruseşti şi-au doborât din greşeală propriile avioane şi au refuzat uneori să se supună ordinelor, potrivit agenţiei britanice de spionaj cibernetic, GCHQ.
Într-un discurs care va fi ţinut joi la Universitatea Naţională Australiană, Sir Jeremy Fleming va spune că este clar că Vladimir Putin a "judecat greşit" situaţia din Ucraina şi a "supraestimat" capacităţile armatei ruse.
"Am văzut soldaţi ruşi - lipsiţi de arme şi de moral - refuzând să execute ordinele, sabotându-şi propriul echipament şi chiar doborându-şi accidental propriul avion", se arată în textul discursului ce a fost publicat pe site-ul GCHQ.
UPDATE Putin a fost indus în eroare de consilieri care au fost prea speriaţi pentru a-i spune adevărul
Preşedintele rus Vladimir Putin a fost indus în eroare de consilieri care au fost prea speriaţi pentru a-i spune cât de prost merge războiul din Ucraina şi cât de dăunătoare au fost sancţiunile occidentale, au declarat miercuri oficiali de la Casa Albă şi europeni.
Invazia din 24 februarie a Rusiei întâmpinat o rezistenţa puternică a forţelor ucrainene.
"Avem informaţii că Putin s-a simţit indus în eroare de armata rusă, ceea ce a dus la o tensiune persistentă între Putin şi conducerea sa militară", a declarat Kate Bedingfield, directorul de comunicare al Casei Albe, în timpul unei conferinţe de presă.
"Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi cu privire la cât de prost se descurcă armata rusă şi la modul în care economia rusă este paralizată de sancţiuni, deoarece consilierilor săi de rang înalt le este prea frică să îi spună adevărul", a spus ea.
Principalele aspecte
Rusia a fost acuzată că şi-a intensificat bombardamentele asupra oraşului ucrainean Cernihiv, în ciuda afirmaţiilor Kremlinului că se retrage din respect pentru negocierile de pace în curs. Vladyslav Atroshenko, primarul oraşului Cernihiv, a declarat că ruşii au minţit şi că au continuat să lovească puternic oraşul său.
Mariupol: De asemenea, forţele ruseşti încearcă în continuare să cucerească oraşul port Mariupol, asediat în sudul ţării, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk.
Armata ucraineană a avertizat că Rusia îşi regrupează forţele pentru a se concentra pe luptele din regiunile estice Doneţk şi Luhansk - cunoscute colectiv sub numele de Donbas - care sunt în mare parte în mâinile separatiştilor susţinuţi de Rusia. Guvernatorul ucrainean din Doneţk spune că au avut loc bombardamente ruseşti de-a lungul tuturor oraşelor şi localităţilor de pe linia frontului care separă cele două părţi. Au fost raportate bombardamente şi în regiunea Luhansk. Autorităţile de acolo spun că au avut loc 35 de atacuri de artilerie asupra oraşelor locale în 24 de ore.
Mai mult de 4 milioane de persoane au fugit din războiul "complet lipsit de sens" al Rusiei împotriva Ucrainei de la începutul invaziei ruseşti, la 24 februarie, a declarat agenţia ONU pentru refugiaţi. Cifra depăşeşte estimările iniţiale ale ONU potrivit cărora războiul ar fi creat până la 4 milioane de refugiaţi. Mai mult de 90% sunt femei şi copii.
Rzăboiul pare că nu îi dăunează politic lui Putin în Rusia. Cota de popularitate a lui Putin a crescut în martie, în condiţiile în care războiul din Ucraina intră în a doua lună, potrivit unui sondaj independent. Potrivit Centrului Levada, aprobarea lui Putin în funcţie a crescut la 83% în martie, de la 71% în februarie. Ultima dată când Putin a atins cote de aprobare similare a fost în 2017.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36