- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina este o catastrofă economică, avertizează Banca Mondială
Războiul din Ucraina este "o catastrofă" pentru lume, care va reduce creşterea economică globală, a declarat David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale, pentru BBC.
"Războiul din Ucraina vine într-un moment nepotrivit pentru lume, deoarece inflaţia era deja în creştere", a declarat Malpass.
El a subliniat că cea mai mare îngrijorare a sa este "în legătură cu pierderile de vieţi omeneşti" care au loc.
Se crede că mii de civili şi soldaţi au fost ucişi de lupte.
Malpass a declarat că impactul economic al războiului se extinde dincolo de graniţele Ucrainei, iar creşterile preţurilor globale la energie, în special, "îi afectează cel mai mult pe cei săraci, la fel ca şi inflaţia".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Preţurile la alimente au crescut, de asemenea, din cauza războiului şi "reprezintă o problemă foarte reală pentru oamenii din ţările sărace".
Malpass subliniază că atât Rusia, cât şi Ucraina sunt mari producători de alimente. Ucraina este cel mai mare producător mondial de ulei de floarea-soarelui, Rusia fiind pe locul doi, potrivit S&P Global Platts. Împreună, ele reprezintă 60% din producţia mondială.
Cele două ţări reprezintă, de asemenea, 28,9% din exporturile globale de grâu, potrivit JP Morgan. Preţurile grâului pe bursa futures de la Chicago s-au tranzacţionat la maximele ultimilor 14 ani.
Livrările de produse de bază din Rusia sunt limitate din cauza sancţiunilor generalizate, iar livrările ucrainene au fost oprite deoarece luptele au închis porturile ţării.
"Nu există nicio modalitate de adaptare suficient de rapidă la pierderea aprovizionării din Ucraina şi din Rusia, ceea ce face ca preţurile să crească", a declarat Malpass.
El spune că acelaşi lucru este valabil şi în cazul livrărilor de energie din Rusia, iar acest lucru este deosebit de dăunător pentru Europa de Vest, unde guvernele "au neglijat alte aspecte legate de modul în care să aibă suficientă energie electrică". Aproximativ 39% din energia electrică din UE provine de la centrale electrice care ard combustibili fosili, iar Rusia este cea mai mare sursă de petrol şi gaze.
Pe măsură ce UE încearcă să îşi accelereze tranziţia către alte surse de energie, guvernul lui Vladimir Putin "ar putea pierde definitiv unele dintre pieţe", a declarat Malpass. O astfel de pierdere de venituri este doar una dintre modalităţile prin care acest război va afecta nivelul de trai în Rusia, la fel ca şi scăderea valorii rublei şi inflaţia pe care o aduce.
Războiul din Ucraina va cauza şi mai multe probleme pentru economia globală, spune David Malpass.
Banca Mondială a alocat 7,9 miliarde de dolari pentru a ajuta la dezvoltarea economiei Ucrainei de la revoluţia din 2014. Aceşti bani au ajutat ţara să instituie reforme economice de amploare, inclusiv privatizări în sectoarele energetic şi bancar, precum şi eforturi pentru a face terenurile agricole mai productive.
Cu mai puţin de o lună înainte de invazia rusă, banca centrală independentă a Ucrainei a prognozat că economia de 180 de miliarde de dolari va creşte cu 3,4% în acest an, după dificultăţile cauzate de pandemie.
Dar războiul are "un impact catastrofal pentru economia noastră, pentru regiune în general", spune Alexander Rodnyansky, care este consilier economic al preşedintelui Zelensky.
El adaugă: "Am văzut deja distrugeri masive de drumuri, poduri şi infrastructură. Aşadar, acesta este un lucru care va trebui reconstruit de-a lungul anilor, atunci când războiul se va încheia. Este greu de estimat în acest moment, dar putem vedea deja că am renunţat la procente şi la creşterea PIB-ului doar din cauza a ceea ce s-a întâmplat deja."
În condiţiile în care sute de mii de ucraineni au fugit din ţară sau s-au alăturat luptei împotriva Rusiei, forţa de muncă s-a redus dramatic, ceea ce îngreunează menţinerea economiei de război.
"Producţia pur şi simplu se prăbuşeşte", spune Rodnyansky, care afirmă că există întreruperi în aprovizionarea cu alimente şi energie vitale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36