Războiul din Ucraina este primul conflict high-tech din secolul 21

Publicat: 19 06. 2023, 07:00
Actualizat: 20 06. 2023, 00:22

Războiul din Ucraina este un conflict diferit faţă de războaiele Bushiste din Irak şi Afganistan, care au fost războaie tipice secolului 20, precum  Al Doilea Război Mondial, Războiul din Vietnam şi Războiul din Golf, toate bazate pe trupe terestre numeroase, tancuri şi aviaţie

A început ca un război convenţional clasic, dar a devenit treptat un război hibrid, care implică tehnologii noi şi vechi, tactici asimetrice şi simboluri religioase.

1.Unul dintre elementele distinctive ale războiului din Ucraina este folosirea intensivă a dronelor, atât pentru supraveghere, cât şi pentru atac.

Dronelor le-au permis ucrainenilor să observe mişcările inamicului şi să corecteze tirul artileriei, dar şi să livreze muniţii explozive sau incendiare asupra poziţiilor ruseşti.

Dronele au contribuit la o transparenţă ridicată a câmpului de luptă şi au arătat cum nişte aeronave ieftine pot uneori să contracareze tehnologii scumpe şi personalizate. 

2.Un alt aspect al războiului din Ucraina este folosirea unor arme sovietice modernizate sau adaptate la condiţiile actuale.

Ucrainenii au reuşit să îmbunătăţească performanţa unor tancuri sau vehicule blindate vechi de zeci de ani, adăugându-le sisteme de protecţie activă, comunicaţii digitale sau viziune termică. 

Ruşii bombardează tot mai des Ucraina cu rachete balistice, rachete de croazieră şi cu rachete hipersonice, ezitând să mai trimită aviaţia din cauza sistemului antiaerian de apărare al Ucrainei. 

De asemenea, ucrainenii au folosit sisteme de rachete antiaeriene sau antitanc de fabricaţie occidentală pentru a lovi tancurile şi avioanele ruseşti. 

3.Un al treilea aspect al războiului din Ucraina este dimensiunea religioasă a conflictului.

Rusia a invocat protecţia ortodocşilor din estul Ucrainei ca pretext pentru agresiunea sa, dar şi ca mijloc de mobilizare a populaţiei şi a mercenarilor săi.

Vladimir Putin, un dictator ortodox radical şi ultranaţionalist rus, a declanşat public o cruciadă împotriva satanismului din Occident. 

De partea cealaltă, Ucraina a apelat la simboluri creştine pentru a-şi întări identitatea naţională şi a-şi motiva soldaţii. Biserica Ortodoxă Ucraineană, recunoscută cu autocefalia sa, a jucat un rol important în susţinerea moralului şi a unităţii ucrainenilor în faţa invadatorului rus. 

Toate aceste elemente arată că războiul din Ucraina este primul război de secol 21, un război care combină inovaţia cu tradiţia, asimetria cu simetria şi spiritualitatea cu materialitatea. Un război care nu se poate câştiga doar cu forţa brută, ci şi cu inteligenţa, creativitatea şi voinţă.

Surse 

(1) ‘It’s 21st-century warfare’: on Ukraine’s counteroffensive frontline
(2) The Conflict in Ukraine Offers Old—and New—Lessons in 21st-Century  
(3) How Ukraine is innovating Soviet-era weapons for a 21st century  
(4) Russia’s Invasion of Ukraine: The First Religious War in the 21st Century.