- Home
- Externe
- (08.03.2022, 20:30)
- , Sorina Matei , Cezara Mîndrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE UPDATE Războiul din Ucraina, ziua a 13-a. Rusia, acuzată de Ucraina că bombardează coridoarele umanitare. ONU anunţă cifre uriaşe ale refugiaţilor din calea războiului
- Odesa: Autorităţile ucrainiene au anunţat că sistemul de apărare ucrainean care a doborât rachetele ruseşti lansate de pe una dintre navele de război aflate în largul coastei.
- Avioanele ruseşti au bombardat în cursul nopţii oraşe din estul şi centrul Ucrainei, au declarat oficiali ucraineni. Bombardamentele au lovit suburbiile capitalei Kiev.
- În timpul luptelor de lângă Harkov, Vitaly Gerasimov, un lider militar rus, general-maior, şef de stat major şi prim-adjunct al comandantului Armatei 41 a Districtului Militar Central al Rusiei, a fost ucis. O serie de ofiţeri superiori ai armatei ruse au fost, de asemenea, ucişi şi răniţi, anunţă autorităţile ucrainiene într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Apărării.
- O a treia rundă de discuţii privind conflictul dintre Ucraina şi Rusia s-a încheiat cu "mici evoluţii pozitive" legate de potenţialele coridoare umanitare. Dar Rusia a declarat că este "prea devreme" pentru a vorbi despre aspecte pozitive.
- Ucraina a suferit pagube de aproximativ 10 miliarde de dolari în infrastructură de când Rusia a invadat ţara.
- Preţul petrolului a urcat la un maxim al ultimilor 13 ani din cauza crizei
Urmărește
28866 afișări
Războiul din Ucraina. Explozii puternice în oraşul portuar Odesa / Un important lider militar rus ar fi fost ucis în apropiere de Harkov
UPDATE 22:01 În ultimele 24 de ore, 27 de civili au murit la Harkov, a anunţat şeful departamentului de investigaţii al Poliţiei Naţionale a oraşului, Serghei Bolvinov.
În total, în timpul războiului, 170 de civili din Harkov, inclusiv 5 copii, au fost ucişi în urma atacului rusesc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
UPDATE 21:46 Primul convoi de evacuare a sosit de la Sumî la Poltava. În total, au fost 22 de autobuze în care s-au găsit 2.100 de persoane, 1.100 fiind străini din India şi China. Evacuaţii vor merge mai departe către Lviv cu un tren special pregătit.
UPDATE 21:26 Armata ucraineană a reuşit să reziste încercărilor trupelor ruseşti de a intra marţi în oraşul Harkov, potrivit guvernatorului regional.
UPDATE 20:37 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în discursul rostit prin videoconferinţă în Camera Comunelor din Marea Britanie, că poporul ucrainean va continua lupta cu armata rusă şi a cerut din nou instituirea unei zone de interdicţie aeriană.
UPDATE 19:40 În oraşul Mariupol, au fost bombardate clădiri ale Crucii Roşii, locuinţe, dar şi un centru comercial. Numărul victimelor este în curs de clarificare.
UPDATE 18:45 Statele Unite vor suspenda importurile de petrol, gaze şi cărbune din Rusia, în contextul sancţiunilor masive aplicate din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, a anunţat, marţi după-amiază, preşedintele Joseph Biden.
UPDATE 18:34 Comisarul Parlamentului Ucrainean pentru Drepturile Omului, Lyudmyla Denysova, a declarat că, de la începutul invaziei militare în Ucraina, 41 de copii au murit şi 76 au fost răniţi, conform datelor adunate până în prezent.
— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022
UPDATE 17:40 Ministrul Apărării, Alexei Reznikov, a declarat că aproximativ 400 de civili paşnici, dintre care 38 de copii, au murit deja din cauza bombardamentelor trupelor ruse.
UPDATE 17:14 O explozie a zguduit oraşul Kalînivka din regiunea Vinniţa. Un val întunecat de fum ţese prin marginea împădurită a oraşului. Din primele detalii, incendiul a izbucnit la un depozit de produse chimice.
UPDATE 17:00 Japonia va furniza echipamente de protecţie (armuri pentru corp, căşti, corturi, haine de iarnă, medicamente etc.) pentru nevoile Forţelor Armate ale Ucrainei în mod gratuit. Este pentru prima dată în istoria Japoniei când are loc un astfel de act.
UPDATE 16:25 Biroul ONU pentru drepturile omului spune că a confirmat 474 de morţi de civili în Ucraina de la începutul invaziei ruse de pe 24 februarie, notează AP News. În plus, numărul de răniţi civili confirmaţi până acum este de 861.
UPDATE 15:45 În Kiev sună alarmele de raid aerian.
UPDATE 15:23 Un purtător de cuvânt al ONU a declarat pentru BBC că numărul refugiaţilor care fug de războiul din Ucraina depăşeşte acum două milioane.
Polonia a găzduit peste 1,2 milioane de refugiaţi
Ungaria - 191.000 de oameni
Slovacia - 141.000 de oameni
Moldova - 83.000 de oameni
România - 82.000 de oameni
Rusia - 99 300 de persoane
Belarus - 453 de persoane
UPDATE 14:55 Femeile, copiii şi bătrânii sunt evacuaţi şi din Gorlovka. Până în prezent, 560 de persoane au fost evacuate, iar alte 250 de persoane sunt planificate să fie evacuate mâine.
UPDATE 14:25 Evacuarea populaţiei de la Irpin la Kiev este în desfăşurare. Aproape 3.000 de civili au fost asistaţi.
UPDATE 13:35 „Forţele armate ruse bombardează acum coridorul umanitar de la Zaporojie la Mariupol. 8 camioane şi 30 de autobuze gata să aducă ajutor umanitar la Mariupol şi să evacueze civili la Zaporojie”. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe ucrainean, Oleg Nikolenko, a scis mesajul pe Twitter.
UPDATE 13:20 ONU actualizează în permanenţă cifrele şi listele privind refugiaţii din Ucraina. Sunt două milioane până la ora actuală, dar se poate ajunge până la 5 milioane de locuitori dislocaţi.
Gazprom linişteşte apele
UPDATE 11:10 Rusia "se pregăteşte să întrerupă" coridoarele umanitare, avertizează Ucraina. Vicepremierul ucrainean a avertizat că, deşi a început prima etapă a evacuării oraşului Sumi, Rusia "se pregăteşte să le perturbe", potrivit The Guardian.
Civilii au început marţi să părăsească oraşul ucrainean asediat Sumi, în baza unui acord cu Rusia privind crearea unui "coridor umanitar", a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk.
UPDATE 11:00 Invazia Ucrainei de către Rusia „nu merge deosebit de bine”, a spus ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, vorbind pentru Sky News. Potrivit ministrului britanic, trupele de la Moscova încep de fapt să aibă „probleme logistice serioase”.
UPDATE 10:10 După ce a ameninţat că taie gazul Europei, Rusia vine cu veşti bune. Gazprom anunţă că gazele circulă normal prin Kiev, cu acelaşi volum, de 109,5 milioane de metri cubi pe zi.
UPDATE 9:50 La Moscova creşte fenomenul „Pu-teens” împotriva regimului Putin. Adolescenţii demonstrează pentru a opri războiul, vânaţi de poliţie, dar Ţarul trăieşte în lumea lui paralelă, încurajat de tăcerea celorlalţi.
UPDATE 9:30 De pe frontul din Ucraina vin informaţii că ofensiva ruşilor ar fi încetinit, iar moralul trupelor lui Putin ar fi scăzut, vorbindu-se despre o „demoralizare” a soldaţilor, după aproape două săptămâni petrecute pe câmpul de luptă.
Japonia aplică noi sancţiuni, Nissan pleacă din Sankt Petersburg
UPDATE 8:50 După ce Japonia a impus noi sancţiuni Rusiei, sprijind eforturile Ucrainei, compania Nissan vine cu măsuri suplimentare. După ce a suspendat exportul maşinilor sale în Rusia, Nissan Motor din Japonia a anunţat că va opri producţia de vehicule la uzina sa din Sankt Petersburg.
În plus, explică agenţia Interfax, compania va crea un fond de 2,5 milioane de euro, pentru a sprijini victimele crizei umanitare care afectează Ucraina şi va dona încă un milion de euro Crucii Roşii şi altor persoane fără scop lucrativ.
În schimb, va fi alocat încă un milion şi jumătate de euro pentru a asigura stabilitate şi sprijin pentru angajaţii companiei din Rusia. Uzina Nissan din Sankt Petersburg, care are 2.000 de angajaţi, a fost inaugurată în iunie 2009. Investiţia iniţială s-a ridicat la 200 de milioane de dolari, la care s-au adăugat 167 de milioane pentru o extindere ulterioară.
Japonia a impus noi sancţiuni Rusiei şi Belarusului, în urma invaziei Ucrainei, prin îngheţarea activelor a 32 de oficiali şi oligarhi ruşi şi bieloruşi, a anunţat astăzi şeful guvernului de la Tokyo, Hirokazu Matsuno, care a vorbit despre o intensificare a atacului Rusiei şi o „implicare clară” a Belarusului, transmite CNN.
UPDATE 8:30 În cadrul Consiliului de Securitate, ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite, Vasily Nebenzya, a citit o declaraţie a autorităţilor moscovite în care se vorbeşte despre o încetare a focului, începând de la ora 10, în această dimineaţă, ora Moscovei (9 în România) pentru coridoarele umanitare deschise cu scopul evacuării cetăţenilor din Kiev, Cernihiv, Sumi, Harkov şi Mariupol. Nebenzya a ţinut să sublinieze că „se oferă şi evacuarea în oraşele ucrainene de la vest de Kiev”, a spus oficialul, potrivit Dpa.
Avion pentru studenţii pakistanezi
Pakistanul a trimis un avion în Polonia, pentru a evacua peste 300 de pakistanezi care au scăpat de luptele din Ucraina. Pakistan International Airlines spune că cei mai mulţi dintre ei sunt studenţi. Pakistanul a refuzat să condamne invazia rusă a Ucrainei, deşi a denunţat războiul ca o soluţie la divergenţe şi a cerut negocieri şi încetarea focului.
Prim-ministrul Imran Khan s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin la Kremlin, la câteva ore după ce tancurile ruseşti au fost trimise în Ucraina, pe 24 februarie. Pakistanul s-a abţinut de la votul de săptămâna trecută a Adunării Generale a ONU, care condamna invazia rusă a Ucrainei.
UPDATE 8:25 Rusia Unită, partidul preşedintelui Vladimir Putin, a propus naţionalizarea fabricilor de producţie ale companiilor occidentale care şi-au suspendat activităţile în ţară. Propunerea a fost făcută de secretarul de partid, Andrei Turchak.
Propunerea de naţionalizare „este o măsură extremă, dar nu tolerăm înjunghiile în spate şi ne vom proteja poporul”, a spus Turchak.
UPDATE 8:20 Printre victimele atacurilor aeriene asupra oraşului ucrainean Sumi, duse de ruşi aseară, se numără şi copii, a declarat de şeful administraţiei militare regionale, Dmytro Zhyvytsky, într-un videoclip postat pe Facebook. „Din păcate, printre victime sunt copii”, a spus el, adăugând că peste 10 persoane au fost ucise în bombardament.
"They clearly shot to kill”: Swiss photojournalist Guillaume Briquet narrowly escaped bullets yesterday, fired by a Russian commando on a road in southern #Ukraine. The “press" markings were clearly visible on his car. 1/2 pic.twitter.com/beoz64VkRA
— RSF (@RSF_inter) March 7, 2022
UPDATE Bombardamente semnificative în cursul nopţii
Avioanele ruseşti au bombardat în cursul nopţii oraşe din estul şi centrul Ucrainei, au declarat oficiali ucraineni. Bombardamentele au lovit suburbiile capitalei Kiev.
În Sumy şi Okhtyrka, la est de Kiev, în apropiere de graniţa cu Rusia, bombele au căzut pe clădiri rezidenţiale şi au distrus o centrală electrică, a declarat liderul regional Dmytro Jivitski. El a spus că există morţi şi răniţi, dar nu a oferit cifre.
Bombele au lovit, de asemenea, depozite de petrol din Zhytomyr.
În Bucha, o suburbie a Kievului, primarul a raportat tiruri de artilerie grea.
"Nu putem nici măcar să strângem cadavrele, deoarece bombardamentele cu arme grele nu se opresc nici ziua, nici noaptea", a declarat primarul Anatol Fedoruk. "Câinii dezmembrează cadavrele pe străzile oraşului. Este un coşmar".
UPDATE 5:10 Războiul din Ucraina. Situaţia în prezent
- Preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, a mobilizat din nou naţiunea în discursul său video de la sfârşitul nopţii, spunând: "Nu daţi înapoi. Noi nu ne retragem", adăugând că rezistenţa "eroică" face ca războiul să fie "ca un coşmar" pentru Rusia.
- Criza umanitară din Ucraina se adânceşte pe măsură ce forţele ruseşti îşi intensifică atacurile, în timp ce alimentele, apa, căldura şi medicamentele devin din ce în ce mai puţine. Se crede că aproximativ 1,7 milioane de ucraineni au fugit din calea luptelor, iar numărul total ar putea ajunge la 5 milioane, a precizat UE.
- O interdicţie occidentală asupra importurilor de petrol rusesc ar putea să ducă preţul la 300 de dolari pe baril şi să determine închiderea principalului gazoduct către Germania, a avertizat luni Moscova.
- Un general rus de rang înalt a fost ucis în luptele din Harkov, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. Acesta a declarat că forţele sale l-au ucis pe generalul-maior Vitaly Gerasimov.
- Ministrul de externe al Chinei a numit relaţia ţării cu Rusia ca fiind puternică ca o "stâncă", în timp ce Beijingul continuă să refuze să condamne invazia Ucrainei, în pofida presiunilor tot mai mari din partea SUA şi a Uniunii Europene de a-şi folosi influenţa pentru a ţine în frâu Moscova.
- Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul american la Naţiunile Unite, l-a acuzat pe Vladimir Putin că are un plan "de a brutaliza Ucraina", în timp ce ONU încearcă să negocieze coridoare de evacuare. Ambasadorul Rusiei a ripostat, susţinând că ucrainenii se bombardează singuri.
UPDATE 1:30 Zelenski: Rămân în Kiev. Pe strada Bankova în biroului preşedintelui. Nu mă ascund şi nu mi-e frică de nimeni
Foto: Institutul pentru Studiul Războiului
UPDATE Explozii puternice în oraşul portuar Odesa
Autorităţile ucrainiene au anunţat că sistemul de apărare ucrainean care a doborât rachetele ruseşti lansate de pe una dintre navele de război aflate în largul coastei.
În cursul serii au exiatt mai multe avertismente că navele ruse se repoziţionează pentru a fi în poziţii de atac
Odesa este considerată o ţintă strategică cheie pentru Moscova.
UPDATE 12:10 Un important lider militar rus ar fi fost ucis
În timpul luptelor de lângă Harkov, Vitaly Gerasimov, un lider militar rus, general-maior, şef de stat major şi prim-adjunct al comandantului Armatei 41 a Districtului Militar Central al Rusiei, a fost ucis. O serie de ofiţeri superiori ai armatei ruse au fost, de asemenea, ucişi şi răniţi, anunţă autorităţile ucrainiene într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Apărării.
Vitaly Gerasimov a participat la cel de-al doilea Război Cecen şi la operaţiunea militară rusă din Siria. El a primit o medalie "pentru anexarea Crimeei".
Situaţia la acest moment
- Bombardamentele ruseşti împiedică evacuarea civililor din Kiev, Mariupol, Sumy, Kharkiv, Volnovakha şi Mykolayiv, a declarat Ministerul ucrainean de Externe.
- Peste 1,7 milioane de ucraineni care fug de invazia Rusiei au trecut până în prezent în Europa Centrală, a declarat luni agenţia pentru refugiaţi a Naţiunilor Unite, în timp ce alte mii de persoane au trecut graniţele.
- O a treia rundă de discuţii privind conflictul dintre Ucraina şi Rusia s-a încheiat cu "mici evoluţii pozitive" legate de potenţialele coridoare umanitare. Dar Rusia a declarat că este "prea devreme" pentru a vorbi despre aspecte pozitive.
- Primarul din Lviv a declarat că oraşul din vestul Ucrainei a ajuns la limitele capacităţii sale de a ajuta persoanele strămutate şi a făcut apel la organizaţiile internaţionale pentru ajutor.
- SUA evaluează că Rusia a angajat acum aproape 100% din forţele pe care le adunase pentru invazia din Ucraina. Asta înseamnă un număr estimat de 127 de grupuri tactice de batalioane. Forţele ruseşti au lansat peste 625 de rachete, în principal rachete sol-aer cu rază scurtă şi medie de acţiune şi rachete de croazieră, spun oficialii americani.
- Ucraina a suferit pagube de aproximativ 10 miliarde de dolari în infrastructură de când Rusia a invadat ţara.
- Astăzi, rubla rusă s-a prăbuşit la noi minime record în raport cu dolarul şi euro, pierzând peste o treime din valoarea sa de până acum în acest an. Luni dimineaţă, rubla s-a tranzacţionat la 131,25 pentru un dolar şi 143,3 pentru un euro.
- Liderii Uniunii Europene vor discuta în zilele următoare cererea Ucrainei de aderare la blocul comunitar, a declarat luni, într-un mesaj postat pe Twitter, Charles Michel.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe