Războiul din Ucraina: În zonele eliberate apar relatări despre torturile la care au recurs ruşii

În nord-estul Ucrainei, o contraofensivă a permis forţelor armate să recucerească porţiuni de teritoriu şi să alunge trupele ruseşti. Dar în zonele recent eliberate, uşurarea şi durerea se împletesc - pe măsură ce apar relatări despre torturi şi crime în timpul lunilor lungi de ocupaţie rusă.

Urmărește
698 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina: În zonele eliberate apar relatări despre torturile la care au recurs ruşii

Războiul din Ucraina: În zonele eliberate apar relatări despre torturile la care au recurs ruşii

Artem, care locuieşte în oraşul Balakliya din regiunea Kharkiv, a declarat pentru BBC că a fost reţinut de ruşi timp de peste 40 de zile şi a fost electrocutat.

Balakliya a fost eliberată pe 8 septembrie, după ce a fost ocupată mai mult de şase luni. Epicentrul brutalităţii a fost secţia de poliţie din oraş, pe care forţele ruse au folosit-o ca sediu.

Artem a spus că putea auzi ţipete de durere şi teroare venind din alte celule.

Ocupanţii s-au asigurat că strigătele puteau fi auzite, a spus el, închizând sistemul de ventilaţie zgomotos al clădirii.

"L-au oprit pentru ca toată lumea să poată auzi cum ţipă oamenii atunci când sunt electrocutaţi", ne-a spus el. "Au făcut acest lucru cu unii dintre deţinuţi o dată la două zile... Au făcut acest lucru chiar şi femeilor".

I-au făcut-o şi lui Artem, deşi în cazul lui doar o singură dată.

"M-au pus să ţin în mână două fire", a spus el. "Era un generator electric. Cu cât mergea mai repede, cu atât mai mare era tensiunea. Mi-au spus: 'dacă îi dai drumul, eşti terminat'. Apoi au început să pună întrebări. Au spus că mint, iar ei au început să îl învârtă şi mai mult, iar tensiunea a crescut".

Artem ne-a spus că a fost reţinut pentru că ruşii au găsit o fotografie a fratelui său, un soldat, în uniformă. Un alt bărbat din Balakliya a fost reţinut timp de 25 de zile pentru că avea steagul ucrainean, a spus Artem.

O directoare de şcoală pe nume Tatiana spune că a fost reţinută în secţia de poliţie timp de trei zile şi că a auzit, de asemenea, ţipete din alte celule.

Ofiţerii de poliţie ucraineni spun că până la opt bărbaţi au fost ţinuţi în celule pentru două persoane. Aceştia spun că localnicilor le era frică chiar şi să treacă prin staţie când ruşii erau la conducere, în caz că ar fi fost prinşi de soldaţii ruşi.

În centrul oraşului Balakliya, unde steagul ucrainean flutură din nou, mulţimea s-a adunat în jurul unui camion mic care transporta provizii. Mulţi dintre cei care stăteau la coadă erau în vârstă şi păreau epuizaţi, dar au existat şi întâlniri fericite.

La capătul unei străduţe singuratice, unele dintre victime zac îngropate în grabă de către vecinii lor. O cruce rudimentară din lemn marca mormântul improvizat al unui şofer de taxi pe nume Petro Shepel. Pasagerul său - a cărui identitate este încă necunoscută - zace lângă el.

Mirosul morţii a umplut aerul în timp ce poliţia le-a exhumat rămăşiţele şi le-a băgat în saci mortuari.

Autorităţile spun că cei doi bărbaţi au fost împuşcaţi în apropierea unui punct de control rusesc în ultima zi a ocupaţiei.

Mama lui Petro, Valentyna, a privit la exhumarea cadavrelor şi a răbufnit împotriva ruşilor care i-au ucis singurul fiu.

"Vreau să-l întreb pe Putin, de ce l-a împuşcat şi l-a ucis pe fiul meu?", a strigat ea. "Pentru ce? Cine i-a cerut să vină aici cu astfel de arme ameninţătoare? Nu numai că ne-a ucis copiii, dar ne-a ucis şi pe noi, mamele lor. În aceste zile sunt o femeie moartă. Şi vreau să mă adresez tuturor mamelor din lume: răzvrătiţi-vă împotriva acestui asasin."

Pe drumul spre Balakliya, am văzut vehicule militare marcate cu simbolul "Z" pro-război, abandonate de ruşi în timp ce fugeau.

Aflat printre ruine, şeful regional din Harkov, Oleh Syniehubov, a declarat că sarcina critică acum este de a restabili aprovizionarea cu apă şi electricitate, dar există temeri că liniile electrice ar putea fi minate.

Întrebat de BBC dacă crede că ruşii s-ar putea întoarce, el a răspuns: "Suntem în război, există întotdeauna un pericol".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici