- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina. Ruşii pregătesc o ofensivă majoră în estul Ucrainei. Cancelarul austriac va fi primul lider european care se va întâlni cu Putin de la începutul invaziei. Armata rusă sporeşte prezenţa echipamentelor militare în apropierea regiunilor Harkov şi Doneţk. O gară din estul ţării a fost bombardată de forţele ruseşti
- Ministrul ucrainean de externe spune că planul iniţial al Rusiei pentru invazie "a eşuat".
- Vladimir Putin a numit un nou general pentru a conduce războiul din Ucraina
- Ruşii pregăteasc o ofensivă majoră în estul Ucrainei.
- Karl Nehammer, cancelarul austriac, intenţionează să vorbească cu Kremlinul despre presupusele crime de război de la Bucha în întâlnirii sale cu Vladimir Putin. Nehammer va fi primul lider european care se va întâlni cu preşedintele rus de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.
- Papa Francisc a făcut apel la o încetare a focului de Paşte pentru a permite impulsionarea păcii în Ucraina, calificând războiul drept o "nebunie" care a dus la "masacre odioase" şi "cruzime atroce" împotriva unor oameni lipsiţi de apărare.
- 1.222 de cadavre au fost găsite până acum în regiunea din jurul capitalei Kiev, a declarat procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova. Autorităţile ucrainene investighează 5.600 de cazuri de presupuse crime de război comise de trupele ruseşti de la începutul invaziei.
- Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţi estimează că peste 4,5 milioane de refugiaţi ucraineni au fugit din Ucraina de la începutul invaziei.
UPDATE 18:05 Cancelarul austriac, care a insistat asupra proximităţii întâlnirii cu Putin, imediat după discuţii a expus câteva detalii: Negocierile au fost deschise şi directe, dar dure. Acesta a precizat că sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse vor rămâne în vigoare şi vor fi înăsprite
Întâlnirea a durat o oră şi jumătate. Kremlinul nu a dezvăluit încă detalii.
Ofensiva rusă în Donbass ar putea începe în curând, spune Ministerul Apărării
UPDATE 17:30 Nouă şoferi care lucrau pentru „Help People", un grup de voluntari ucraineni care oferă alimente şi medicamente pentru cei aflaţi în nevoie şi ajută la evacuări, au fost reţinuţi de armata rusă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
UPDATE 17:00 Federaţia Rusă a schimbat din nou scopul "operaţiunii speciale" din Ucraina. Acum, se presupune că războiul a fost "conceput pentru a pune capăt cursului de dominaţie al SUA în lume", a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
UPDATE 16:00 Banca Naţională a Ucrainei a transferat aproape 14,8 miliarde de grivne către armată.
UPDATE 15:30 300.000 de kilometri pătraţi de teritoriu din Ucraina au nevoie de deminare umanitară - Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă. Aceasta reprezintă aproape jumătate din întregul teritoriu al Ucrainei.
Volodimir Zelenski vrea să îşi apere ţara cu orice risc
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat într-un interviu de ce a ales să nu fugă din Ucraina atunci când forţele ruseşti au lansat invazia ţării pe 24 februarie.
Zelenski a afirmat că „nu vreau să mă dau drept un erou. Îmi iubesc familia. Vreau să mai trăiesc mulţi ani, dar alegând între a fugi sau a fi alături de poporul meu, bineînţeles că sunt gata să-mi dau viaţa pentru ţara mea".
UPDATE 14:00 Un canal Telegram pro-ucrainean din Belarus anunţă că a observat duminică o deplasare substanţială de echipamente ale forţelor armate ruse.
UPDATE 13:00 Zeci de mii de persoane au fost probabil ucise în Mariupol, a anunţat luni, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
UPDATE 12:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat Parlamentului sud-coreean, spunând că militarii ruşi au distrus 938 de unităţi de învăţământ şi aproape 300 de spitale începând de la 24 februarie.
UPDATE 11:30 O gară din estul ţării a fost bombardată de forţele ruseşti, afirmă şeful căilor ferate din Ucraina, potrivit CNN.
UPDATE 11.00 Forţele armate ale Ucrainei au distrus un depozit de muniţii ruseşti în apropierea unui sat ocupat din regiunea Luhansk, a declarat şeful OVA, Serhiy Gaidai. „Avem o mică victorie - a fost nevoie de 2,5 ore pentru a arde ceea ce ar fi putut deja să ne ucidă oamenii astăzi", a spus el.
UPDATE 10:00 Kremlinul l-a numit pe Aleksandr Dvornikov să conducă ofensiva din sud-estul Ucrainei şi să-i permită lui Vladimir Putin să obţină victoria înainte de data simbolică de 9 mai. Palmaresul său de serviciu, în special în Siria, i-a adus o reputaţie îngrozitoare. Generalul Aleksandr Dvornikov, în vârstă de 60 de ani, a fost ales, potrivit BBC şi Sky News, să conducă următoarea ofensivă a Rusiei în Ucraina.
UPDATE 9:00 Forţele ruseşti ar putea organiza "acţiuni provocatoare" în regiunea Transnistria din statul separatist al Republicii Moldova, pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva unui stat vecin, scrie BBC.
UPDATE 8:00 Armata rusă sporeşte prezenţa echipamentelor militare în apropierea regiunilor Harkov şi Doneţk, în special, în oraşul Valuyki şi satul Soloty din regiunea Belgorod. În imaginile din satelit disponibile Schemes, jurnaliştii au observat o acumulare masivă de echipamente militare, inclusiv tancuri şi vehicule blindate de transport de trupe, precum şi desfăşurarea unei tabere de corturi.
Anterior, Statul Major al APU a raportat că Rusia îşi transferă unităţile la Belgorod şi Valuyki pentru a ataca în continuare Harkov şi Donbass, această informaţie a fost confirmată de Departamentul de Apărare al SUA.
UPDATE Ramzan Kadîrov, anunţă o nouă ofensivă rusescă: Vom elibera complet Luhansk şi Doneţk şi apoi vom cuceri Kievul
"Va avea loc o ofensivă ... nu numai asupra Mariupol, ci şi asupra altor locuri, oraşe şi sate. Luhansk şi Doneţk - le vom elibera complet în primul rând ... şi apoi vom cuceri Kievul şi toate celelalte oraşe", a declarat Kadîrov într-un videoclip postat pe canalul său Telegram.
Kadîrov, ce se descrie ca fiind omul preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că nu ar trebui să existe niciun dubiu cu privire la Kiev.
"Vă asigur: nu se va face niciun pas înapoi", a spus Kadîrov, potrivit traducerii Reuters.
Kadîrov a fost acuzat în repetate rânduri de Statele Unite şi de Uniunea Europeană de abuzuri privind drepturile omului, pe care le neagă.
Moscova a purtat două războaie cu separatiştii din Cecenia, o regiune majoritar musulmană din sudul Rusiei, după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. De atunci, însă, a vărsat sume uriaşe de bani în regiune pentru a o reconstrui şi i-a acordat lui Kadîrov o autonomie semnificativă.
UPDATE The Times: Finlanda şi Suedia ar urma să adere la NATO în acestă vară / Moscova a ameninţat că o astfel de mişcare va determina Rusia să "reechilibreze situaţia" prin propriile măsuri
Mişcarea, care este sprijinită de Washington, va mări alianţa de la 30 la 32 de membri şi este o consecinţă directă a invaziei preşedintelui Putin în Ucraina.
Oficialii americani au declarat pentru The Times că aderarea la NATO pentru ambele ţări nordice a fost "un subiect de conversaţie în mai multe sesiuni" în timpul discuţiilor dintre miniştrii de externe ai alianţei de săptămâna trecută, la care au participat şi Suedia şi Finlanda.
Cererea Finlandei este aşteptată în iunie, iar Suedia ar trebui să o urmeze la scurt timp.
Sanna Marin, prim-ministrul finlandez, a declarat că a sosit momentul ca Finlanda să îşi reconsidere serios poziţia faţă de NATO.
"Rusia nu este vecinul pe care îl credeam", a declarat ea la sfârşitul săptămânii, îndemnând ca decizia să fie luată "în mod temeinic, dar rapid".
Suedia efectuează o revizuire a politicii de securitate care se va încheia până la sfârşitul lunii viitoare.
"Nu exclud în niciun fel aderarea la NATO", a declarat Magdalena Andersson, prim-ministrul suedez, în urmă cu două săptămâni.
Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO ar fi o lovitură puternică primită de Putin. Finlanda are o graniţă de peste 1000 de km.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat joi că, dacă Finlanda şi Suedia vor adera la NATO, atunci Rusia va trebui să "reechilibreze situaţia" prin propriile măsuri.
Dacă cele două ţări se alătură alianţei, "va trebui să ne facem flancul vestic mai sofisticat în ceea ce priveşte asigurarea securităţii noastre", a declarat Peskov pentru postul britanic Sky News.
Cu toate acestea, el a spus că Rusia nu va considera o astfel de mişcare drept o ameninţare existenţială, de genul celei care ar putea să o determine să ia în considerare utilizarea armelor nucleare.
Situaţia în prezent
- Ministrul ucrainean de externe spune că planul iniţial al Rusiei pentru invazie "a eşuat". Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat duminică, în cadrul emisiunii "Meet the Press" de la NBC, că planul iniţial al Rusiei de invazie a Ucrainei "a eşuat" şi că "istoria va demonstra al cui plan va prevala", după ce Rusia a numit un nou general pentru a conduce invazia. Când i s-a cerut să comenteze numirea generalului rus Alexander Dvornikov pentru a conduce războiul din Ucraina, Kuleba a spus: "acum ei au un alt plan, dar noi avem planurile noastre". El a adăugat: "Orice plănuieşte să facă Rusia, noi avem strategia noastră şi această strategie pe încrederea că vom câştiga acest război şi ne vom elibera teritoriile".
- Oficialii ucraineni spun că în estul ţării sunt în desfăşurare lupte majore, fiind raportate bombardamente intense în întreaga regiune Donbas, înaintea a ceea ce ei avertizează că ar putea fi o ofensivă rusă majoră. Şeful serviciului de informaţii al apărării din Ucraina a declarat pentru CNN că trupele ruseşti se regrupează dincolo de graniţă şi intenţionează să avanseze spre Harkov. Oficialii au îndemnat la evacuarea civililor din regiune. Imagini din satelit colectate şi analizate de Maxar Technologies arată un convoi militar de peste 10 kilometri lungime care se deplasează spre sud prin oraşul Velkyi Burluk din estul Ucrainei. Oraşul se află la est de Harkov, aproape de graniţa Ucrainei cu Rusia.
- Karl Nehammer, cancelarul austriac, intenţionează să vorbească cu Kremlinul despre presupusele crime de război de la Bucha în întâlnirii sale cu Vladimir Putin. Nehammer va fi primul lider european care se va întâlni cu preşedintele rus de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.
- 1.222 de cadavre au fost găsite până acum în regiunea din jurul capitalei Kiev, a declarat procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova. Autorităţile ucrainene investighează 5.600 de cazuri de presupuse crime de război comise de trupele ruseşti de la începutul invaziei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”