LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 1000. Ucraina loveşte Rusia cu rachete ATACMS, în premieră, după decizia lui Biden / Prima reacţie a Rusiei după ce Ucraina a folosit ATACMS pe teritoriul rus

  • Ucraina îşi propune să producă 30.000 de drone cu rază lungă şi 3.000 de rachete, anunţă Zelenski.
  • Ucraina loveşte Rusia cu rachete ATACMS, în premieră, după decizia lui Biden.
  • Rusia ameninţă cu arme nucleare în cazul unui atac cu rachete occidentale pe teritoriul său.
  • Putin aprobă doctrina nucleară rusă actualizată.
  • Occidentul marchează 1.000 de zile de la începutul războiului, arătând solidaritate faţă de Ucraina.
  • Rachetele americane nu vor schimba decisiv războiul din Ucraina. Experţii explică de ce.
  • Ministrul de Externe al Olandei salută decizia SUA de a permite lovituri de lungă distanţă împotriva Rusiei.
  • Lavrov ameninţă: Atacurile sunt „un semn că Occidentul vrea să escaladeze”
Urmărește
2547 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 1000. Ucraina loveşte Rusia cu rachete ATACMS, în premieră, după decizia lui Biden / Prima reacţie a Rusiei după ce Ucraina a folosit ATACMS pe teritoriul rus

Războiul din Ucraina, ziua 1000. Ministrul de Externe al Olandei salută decizia SUA de a permite lovituri de lungă distanţă împotriva Rusiei

Casa Albă anunţă că SUA nu îşi vor modifica politica nucleară după ce Rusia şi-a modificat doctrina

Lavrov ameninţă: Atacurile sunt „un semn că Occidentul vrea să escaladeze”

Ministrul de Externe al Rusiei a declarat că atacurile Ucrainei cu rachete americane asupra regiunii Bryansk sunt un semnal clar că Occidentul doreşte escaladarea conflictului, relatează Sky News.

„Fără americani, este imposibil să folosim aceste rachete de înaltă tehnologie, aşa cum a spus Putin în mod repetat”, a declarat Serghei Lavrov.

Lavrov a spus că speră ca noua doctrină nucleară a Moscovei, în care Vladimir Putin a coborât pragul pentru o lovitură nucleară, să fie citită cu atenţie.

Sikorski: UE este pregătită să sporească sprijinul pentru Ucraina dacă SUA reduc ajutorul

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a anunţat  marţi că principalele ţări din UE sunt pregătite să intensifice sprijinul militar şi financiar pentru Ucraina în cazul în care SUA îşi reduc sprijinul sub administraţia preşedintelui ales Donald Trump, notează Kyiv Independent.

„Consolidarea capacităţilor de apărare ale Europei trebuie să meargă mână în mână cu menţinerea angajamentului Statelor Unite faţă de consolidarea securităţii noastre”, a menţionat Sikorski, citat de revista poloneză Wprost.

Germania promite „să nu se lase intimidată” din nou de Rusia

Prima reacţie a Moscovei după ce Ucraina a folosit pentru prima dată în istorie rachete ATACMS pe teritoriul rus

Atacuri ruseşti „fără precedent” asupra arhitecturii de securitate europene

Zelenski îl critică voalat pe Scholz în discursul din Parlamentul European

Polonia ameninţă că va închide toate consulatele ruseşti din cauza „sabotajului”

Poliţia Republicii Moldova: O nouă dronă găsită în zona Arena Chişinău

Ucraina îşi propune să producă 30.000 de drone cu rază lungă şi 3.000 de rachete, anunţă Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ţara sa intenţionează să producă 30.000 de drone cu rază lungă de acţiune şi 3.000 de rachete, inclusiv rachete de croazieră şi hibrizi dronă-rachetă. 
 
În plus, Zelenski a subliniat necesitatea dezvoltării unor măsuri eficiente împotriva dronelor ruseşti de tip Shahed, utilizate frecvent în atacurile Moscovei.
 
Programul ambiţios reflectă angajamentul Kievului de a-şi moderniza arsenalul şi de a dezvolta tehnologii inovatoare pentru a proteja infrastructura critică şi populaţia civilă.

Un atac rusesc asupra Harkovului răneşte 9 persoane

Pe 19 noiembrie, Rusia a lansat un atac asupra districtului Kyivskyi din Harkov, în urma căruia nouă persoane au fost rănite, conform raportărilor oficiale. 
 
Autorităţile locale investighează amploarea pagubelor, în timp ce eforturile de intervenţie continuă pentru a sprijini victimele şi a evalua situaţia din zonă.

Loviturile pe distanţe lungi pot înclina Rusia spre pace, afirmă un oficial american

„Armele pe care preşedintele Biden le-a autorizat pentru Ucraina îi vor oferi acesteia capacităţi sporite de apărare şi, sperăm, vor face Federaţia Rusă să înţeleagă că folosirea forţei pentru a cuceri teritorii ucrainene nu va avea succes,” a declarat Brian A. Nichols, adjunct al Secretarului de Stat al SUA, într-un interviu. 

Rusia susţine că a capturat un sat lângă Kurakhove, Kievul nu a confirmat încă

Forţele ruse afirmă că au preluat controlul asupra unui sat din apropierea oraşului Kurakhove. Dacă informaţia se confirmă, aceasta ar reprezenta un pas înainte în încercarea Rusiei de a încercui Kurakhove, avansând către Konstiantynopil printr-o mişcare nord-sud.
 
Autorităţile ucrainene nu au oferit încă o confirmare oficială cu privire la această revendicare.

Zelenski prezintă planul de rezilienţă al Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit un plan strategic menit să consolideze rezistenţa Ucrainei în faţa agresiunii ruse, a transmis deputatul Iaroslav Jelezniak pe canalul său Telegram. Planul se axează pe mai multe puncte cheie:
 
- Unitatea naţională şi situaţia de pe front: prioritizarea coeziunii sociale şi menţinerea fermităţii pe linia frontului.
- Arme şi finanţe: continuarea aprovizionării cu armament şi stabilizarea economică.
- Energie şi securitate: protejarea infrastructurii critice şi a resurselor energetice.
- Capital uman şi suveranitate culturală: sprijinirea comunităţilor locale, a veteranilor şi promovarea culturii naţionale.
 
Zelenski a subliniat că succesul Ucrainei necesită atât eforturi interne, cât şi susţinerea partenerilor internaţionali, subliniind importanţa rezilienţei pe termen lung.

Ucraina loveşte Rusia cu rachete ATACMS, în premieră, după decizia lui Biden

Estonia susţine că ar putea fi nevoie de trupe europene pentru pacea din Ucraina

La 1000 de zile de război, preşedinta Parlamentului European omagiază curajul ucrainenilor: „Sunteţi o inspiraţie”

10 morţi şi 13 răniţi, într-un atac rusesc cu drone în Hluhiv, Ucraina

1.000 de zile de război. Care sunt ţările care au ajutat cel mai mult Ucraina să se apere de Rusia

Rusia ameninţă cu arme nucleare în cazul unui atac cu rachete occidentale pe teritoriul său

Putin aprobă doctrina nucleară rusă actualizată

Occidentul marchează 1.000 de zile de la începutul războiului, arătând solidaritate faţă de Ucraina

În cadrul unui mesaj, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că în 2022, Rusia a crezut că invazia sa pe scară largă va dura doar câteva zile. 1.000 de zile mai târziu, Ucraina continuă să reziste cu curaj, atât pe câmpul de luptă, cât şi în faţa atacurilor criminale asupra ţintelor civile.

Ucraina loveşte un depozit de muniţii rusesc în regiunea Briansk

Forţele ucrainene au distrus un depozit de muniţii rusesc în localitatea Karacev, regiunea Briansk, în noaptea de 19 noiembrie, potrivit armatei ucrainene.

Rachetele americane nu vor schimba decisiv războiul din Ucraina. Experţii explică de ce

Rusia a pierdut 724.050 de militari în Ucraina de la 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 724.050 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, pe 24 februarie 2022, conform unui raport al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei din 19 noiembrie.
 
Această cifră include 1.610 victime suferite doar în ultima zi.
 
Raportul menţionează că Rusia a mai pierdut 9.382 de tancuri, 19.092 de vehicule blindate de luptă, 29.548 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 20.632 de sisteme de artilerie, 1.252 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 999 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 329 de elicoptere, 19.111 drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.

Ucraina marchează 1.000 de zile de război 

„De 1.000 de zile, Forţele Armate ale Ucrainei se confruntă cu inamicii pe linia frontului, care se întinde pe mai mult de 1.000 de kilometri”, a declarat comandantul-şef Oleksandr Sîrskiî pe 19 noiembrie, în Ziua 1.000 a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Atac rus în regiunea Sumî: 6 morţi şi 12 răniţi, printre care şi copii

Cel puţin şase persoane, inclusiv un copil, au murit în urma unui atac cu drone ruseşti asupra unui bloc de apartamente din Hlukhiv, în regiunea Sumî. Alte 12 persoane au fost rănite, printre care şi doi copii.

Ministrul de Externe al Olandei salută decizia SUA de a permite lovituri de lungă distanţă împotriva Rusiei

Ministrul de Externe al Olandei, Caspar Veldkamp, a lăudat decizia SUA, dar şi-a exprimat regretul că aceasta a fost divulgată presei. „Mi-ar fi plăcut să fie o surpriză pentru ruşi,” a declarat Veldkamp.

Preşedintele Abhaziei ocupate de Rusia demisionează în urma protestelor

Aslan Bzhania, preşedintele regiunii Abhazia, ocupată de Rusia, şi-a dat demisia în urma protestelor. Conform unui anunţ al serviciului de presă al liderului rus, demisia sa va intra în vigoare după ce protestatarii se vor retrage şi vor părăsi proprietăţile guvernamentale.

Ministrul polonez de Externe critică Ungaria pentru sprijinul acordat agresiunii ruse

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a criticat Ungaria pentru sprijinul acordat agresiunii Rusiei. „Aş dori să înţeleg motivele pentru care Ungaria nu vrea să ajute Ucraina, care luptă pentru libertate, şi vrea să asiste agresorul în acest conflict,” a declarat Sikorski pentru jurnalişti pe 18 noiembrie.

UE extinde sancţiunile împotriva Iranului pentru sprijinul acordat Rusiei

Uniunea Europeană a extins sancţiunile împotriva Iranului pentru sprijinul acordat Rusiei în război. Noile sancţiuni vizează navele şi porturile implicate în transportul vehiculelor aeriene fără pilot (UAV), rachetelor şi tehnologiilor şi componentelor aferente fabricate în Iran.

UNESCO condamnă atacul recent al Rusiei asupra centrului istoric al Odessei

UNESCO a condamnat atacul recent al Rusiei asupra centrului istoric al Odessei, scrie The Kyin Independent. O misiune UNESCO, condusă de Chiara Dezzi Bardeschi, şefa Biroului UNESCO din Ucraina, a ajuns pe 16 noiembrie pentru a inspecta siturile de patrimoniu cultural afectate. Organizaţia nu a publicat încă rezultatele evaluărilor efectuate.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici