LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 1012. Putin aprobă bugetul cu cheltuieli record pentru apărare / Trump se consultă cu Viktor Orbán privind strategia de război în Ucraina / Majoritatea aeroporturilor civile din Ucraina au fost avariate de război

  • Putin aprobă bugetul cu cheltuieli record pentru apărare.
  • Trump se consultă cu Viktor Orbán privind strategia de război în Ucraina.
  • Drone observate deasupra bazelor militare din Marea Britanie.
  • Majoritatea aeroporturilor civile din Ucraina au fost avariate de război, spune premierul.
  • Construcţia fortificaţiilor din Zaporojie se apropie de finalizare, anunţă guvernatorul.
Urmărește
9753 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 1012. Putin aprobă bugetul cu cheltuieli record pentru apărare / Trump se consultă cu Viktor Orbán privind strategia de război în Ucraina / Majoritatea aeroporturilor civile din Ucraina au fost avariate de război

Războiul din Ucraina, ziua 1012. Trump se consultă cu Viktor Orbán privind strategia de război în Ucraina / Majoritatea aeroporturilor civile din Ucraina au fost avariate de război

Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu noul preşedinte al Consiliului European şi cu cel mai înalt diplomat al UE

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit la Kiev cu Antonio Costa, noul preşedinte al Consiliului European, şi cu Kaja Kallas, diplomatul de top al Uniunii Europene.

Kallas şi Costa au sosit la Kiev într-o vizită surpriză în prima zi a mandatului noii Comisii Europene.

Zelenski a discutat cu Costa despre „viziunea afacerilor europene şi globale, provocările actuale şi perspectivele”.

„Pacea este fundamentul şi vom continua să facem tot posibilul pentru a pune capăt acestui război, pe care Rusia l-a declanşat nu numai împotriva Ucrainei, ci şi împotriva unei Europe unite”, a scris Zelenski pe X.

În timpul unei conferinţe de presă comune cu Zelenski, Costa a declarat că Uniunea Europeană va deschide două grupuri de negocieri de aderare cu Ucraina în prima jumătate a anului 2025.

Costa a declarat că UE este extrem de „impresionată” de faptul că Ucraina a reuşit să realizeze „majoritatea celor mai importante reforme” necesare pentru a adera la comunitatea europeană în timpul războiului.

UE va acorda din 2025, lunar, câte 1,5 miliarde de euro din activele ruseşti îngheţate

În 2025, Uniunea Europeană va continua să ofere Ucrainei ajutor economic, umanitar şi militar. Până la sfârşitul anului, UE va aloca 4,2 miliarde de euro, iar în 2025 va transfera lunar 1,5 miliarde de euro din activele îngheţate ale Federaţiei Ruse, a anunţat noul preşedinte al Consiliului European, Antonio Costa.

SUA nu iau în considerare returnarea armelor nucleare către Ucraina

SUA nu iau în considerare ideea de a returna Ucrainei armele nucleare la care a renunţat după prăbuşirea Uniunii Sovietice, a declarat pentru ABC News consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, Jake Sullivan. 

„Acest lucru nu este luat în considerare, nu. Ceea ce facem este să furnizăm Ucrainei diverse capacităţi convenţionale, astfel încât să se poată apăra în mod eficient şi să ducă lupta împotriva ruşilor, nu capacităţi nucleare”, a afirmat Sullivan.

Odată cu obţinerea independenţei în 1991, Ucraina deţinea al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume.

Aproximativ 1.900 de focoase nucleare, 176 de rachete balistice intercontinentale şi 44 de bombardiere strategice se aflau în ţară, potrivit Asociaţiei pentru Controlul Armelor.

Zelenski: „Mai este timp” pentru ca SUA să convingă «scepticii» europeni să accepte Ucraina în NATO

Volodimir Zelenski a susţinut o conferinţă de presă comună cu noul preşedinte al Consiliului European, Antonio Costa, la Kiev.

El a declarat reporterilor că există „încă timp” pentru ca SUA să îi convingă pe „scepticii” din Europa că Ucraina ar trebui să fie lăsată să adere la NATO, notează Sky News.

El a declarat că orice invitaţie de aderare trebuie să se aplice întregului teritoriu al Ucrainei, dar a acceptat că apărarea NATO nu se poate aplica zonelor ocupate în timp ce luptele continuă.

Reforme majore pentru comisiile medicale militare

Adjunctul ministrului apărării ucrainene, Serhii Melnyk, a dezvăluit planuri de reformare a comisiilor medicale militare, schimbările urmând să fie implementate complet până în toamna anului 2025. Melnyk a subliniat că principiile de funcţionare ale comisiilor au rămas neschimbate de zeci de ani, descriind actualul sistem drept „un vestigiu al vechiului model administrativ.”

Putin aprobă bugetul cu cheltuieli record pentru apărare

Putin a aprobat bugetul Rusiei, care include cheltuieli record pentru apărarea naţională. Fondurile alocate pentru armată şi agenţiile de aplicare a legii depăşesc cheltuielile combinate pentru educaţie, sănătate, politică socială şi economia naţională.

Drone ruseşti au ţintit Kievul într-un atac nocturn

Atacuri ruseşti în Ucraina: 11 morţi şi 51 de răniţi în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, atacurile ruseşti în Ucraina au dus la 11 morţi şi 51 de răniţi. Forţele Aeriene ale Ucrainei au raportat că Rusia a lansat 78 de drone din oraşele ruseşti Kursk, Orel şi Bryansk în noaptea de 1 decembrie.

Atac rusesc în Dnipropetrovsk: 4 morţi şi 24 de răniţi

Un atac rusesc în Oblastul Dnipropetrovsk a dus la moartea a patru persoane şi la rănirea altor 24, printre care un băiat de 11 ani, conform guvernatorului Serhii Lysak. Dintre cei răniţi, opt sunt în stare gravă.

Pierderile Rusiei în Ucraina ajung la 742.130 de trupe din 24 februarie 2022

Conform Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, Rusia a pierdut un total de 742.130 de trupe în Ucraina, de la începutul invaziei din 24 februarie 2022. 
 
Aceste pierderi includ 1.730 de victime suferite de forţele ruse în ultimele 24 de ore.

Trump se consultă cu Viktor Orbán privind strategia de război în Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ar fi solicitat opinia prim-ministrului ungar Viktor Orbán privind strategiile pentru a încheia războiul din Ucraina, potrivit unor surse citate de RFE/RL. 
 
Orbán, cunoscut pentru legăturile sale strânse atât cu preşedintele rus Vladimir Putin, cât şi cu Trump, a fost un critic vocal al sprijinului acordat Ucrainei de către Uniunea Europeană şi a blocat anterior sancţiunile impuse Moscovei.

Drone observate deasupra bazelor militare din Marea Britanie

Incursiunile recente ale dronelor deasupra bazelor Royal Air Force (RAF) din Marea Britanie ar putea avea legături cu adversari străini precum Rusia şi China, potrivit unui fost investigator al fenomenelor OZN din cadrul Ministerului Apărării al Marii Britanii. 
 
Prezenţa acestor drone a fost observată între 20 şi 22 noiembrie deasupra a trei baze ale Forţelor Aeriene ale SUA situate în Marea Britanie, stârnind îngrijorări cu privire la posibile ameninţări la adresa securităţii.

Majoritatea aeroporturilor civile din Ucraina au fost avariate de război, spune premierul

Prim-ministrul Denys Shmyhal a raportat pe 30 noiembrie că cel puţin 15 dintre cele 20 de aeroporturi civile din Ucraina au fost avariate de la începutul invaziei Rusiei în 2022. 
 
Acest fapt evidenţiază impactul semnificativ pe care războiul l-a avut asupra infrastructurii Ucrainei.

Construcţia fortificaţiilor din Zaporojie se apropie de finalizare, anunţă guvernatorul

Guvernatorul Ivan Fedorov a anunţat că lucrările de construcţie a fortificaţiilor din Zaporojie sunt aproape finalizate, scrie The Kyiv Independent. 
 
El a subliniat că designurile au fost „semnificativ îmbunătăţite” faţă de versiunile anterioare, iar apărările modernizate sunt concepute special pentru a contracara eficient atacurile cu drone.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici