Războiul din Ucraina, ziua 1061. Slovenia donează Ucrainei vehicule specializate pentru deminare / Merkel subliniază importanţa NATO în sprijinirea Ucrainei şi face apel la solidaritate transatlantică / Rusia critică parteneriatul de 100 de ani dintre Ucraina şi Regatul Unit

  • Slovenia donează Ucrainei vehicule specializate pentru deminare.
  • Daunele la cablurile din Marea Baltică ar fi fost cauzate de accidente maritime, nu de sabotaj rusesc.
  • Merkel subliniază importanţa NATO în sprijinirea Ucrainei şi face apel la solidaritate transatlantică.
  • Rusia critică parteneriatul de 100 de ani dintre Ucraina şi Regatul Unit.
  • Germania deschisă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina, afirmă ministrul Apărării.
  • Studenţii care pică examenul militar sau refuză jurământul nu mai pot continua studiile, afirmă un oficial.
  • Forţele ucrainene lovesc o fabrică ocupată de ruşi după retragere în Ciasiv Iar.
Urmărește
2301 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 1061. Slovenia donează Ucrainei vehicule specializate pentru deminare / Merkel subliniază importanţa NATO în sprijinirea Ucrainei şi face apel la solidaritate transatlantică / Rusia critică parteneriatul de 100 de ani dintre Ucraina şi Regatul Unit

Războiul din Ucraina, ziua 1061. Rusia critică parteneriatul de 100 de ani dintre Ucraina şi Regatul Unit / Forţele ucrainene lovesc o fabrică ocupată de ruşi după retragere în Ciasiv Iar

Ucraina vrea să producă propriile sisteme de apărare aeriană, afirmă Sîrski

Ucraina lucrează la dezvoltarea propriilor sisteme de apărare aeriană, a declarat comandantul-şef Oleksandr Sîrski într-un interviu acordat postului de ştiri ucrainean TSN.

Ucraina a făcut lobby pe lângă partenerii internaţionali pentru mai multe sisteme de apărare aeriană în urma intensificării atacurilor ruseşti care vizează infrastructura energetică.

„În perioada sovietică, noi produceam toate sistemele de control pentru sistemele antiaeriene. Cu alte cuvinte, avem capacităţile şi posibilităţile de a crea şi lucrăm la crearea propriului nostru complex naţional de apărare aeriană”, a declarat Sîrski pentru TSN.

Sistemul autohton al Ucrainei urmăreşte să egaleze sistemul Patriot, fabricat în SUA, a spus el.

Sîrski a declarat că ameninţarea reprezentată de noua rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune a Rusiei, Oreshnik, este o motivaţie puternică pentru Kiev de a-şi produce propria apărare antiaeriană antirachetă. Doar câteva sisteme de apărare aeriană pot respinge Oreshnik, a spus Sîrski, iar Ucraina nu posedă încă astfel de sisteme.

„Acest lucru ne încurajează să ne creăm propriul sistem de apărare aeriană, care nu ar fi doar un sistem de apărare aeriană, ci şi un sistem antirachetă”, a spus el.

„Acest lucru ne încurajează să negociem activ cu aliaţii noştri pentru a obţine un astfel de sistem. Şi, desigur, acest lucru ar trebui să ne încurajeze să creăm un sistem modern de rachete care ar putea fi un factor de descurajare împotriva utilizării unor astfel de arme de către ruşi.”

Slovenia donează Ucrainei vehicule specializate pentru deminare

Pe 18 ianuarie, Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei a anunţat primirea a trei vehicule specializate pentru deminare din partea Sloveniei. Aceste vehicule vor sprijini eforturile continue de curăţare a minelor şi a muniţiilor neexplodate din regiunile afectate.

Daunele la cablurile din Marea Baltică ar fi fost cauzate de accidente maritime, nu de sabotaj rusesc

Ucraina distruge 43 de drone ruseşti într-o operaţiune de noapte

Forţele ucrainene au doborât cu succes 43 de drone de atac ruseşti în timpul nopţii, au confirmat Forţele Aeriene ale Ucrainei în dimineaţa zilei de 19 ianuarie, scrie The Kyiv Independent.

Statul Major al Ucrainei raportează peste 818.000 de trupe ruse pierdute de la începutul Invaziei

La 19 ianuarie, Statul Major al Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut 818.740 de trupe în Ucraina de la începutul invaziei sale, pe 24 februarie 2022, anunţă The Kyiv Independent. Cifra include şi 1.580 de victime din ultimele 24 de ore.
 
Raportul detaliază, de asemenea, pierderi materiale semnificative pentru Rusia, inclusiv 9.811 tancuri, 20.412 vehicule blindate de luptă, 34.401 vehicule şi rezervoare de combustibil şi 22.055 de sisteme de artilerie. În plus, Rusia a pierdut 1.262 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 1.046 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 331 de elicoptere, 22.615 drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.

Merkel subliniază importanţa NATO în sprijinirea Ucrainei şi face apel la solidaritate transatlantică

Fostul cancelar german Angela Merkel a evidenţiat rolul crucial al unei NATO unite, consolidată de o conducere fermă a SUA, în contracararea ambiţiilor preşedintelui rus Vladimir Putin. Vorbind pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, Merkel a subliniat că o alianţă coerentă este esenţială pentru protejarea suveranităţii Ucrainei şi asigurarea stabilităţii regionale în faţa provocărilor actuale.

Rusia critică parteneriatul de 100 de ani dintre Ucraina şi Regatul Unit

Rusia a condamnat recentul acord de parteneriat pe 100 de ani dintre Ucraina şi Regatul Unit, exprimând o opoziţie puternică faţă de orice formă de cooperare între cele două naţiuni în ceea ce priveşte Marea Azov. Acordul subliniază alianţa strategică pe termen lung dintre Kiev şi Londra, pe care Rusia o consideră inacceptabilă.

Germania deschisă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina, afirmă ministrul Apărării

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că Germania ar putea lua în considerare trimiterea de trupe de menţinere a păcii în Ucraina dacă se va stabili un armistiţiu. Vorbind pe 18 ianuarie, Pistorius a subliniat responsabilitatea Germaniei ca cel mai mare partener european din NATO: "Vom avea, evident, un rol de jucat," a spus el, referindu-se la monitorizarea şi sprijinirea eforturilor de pace din regiune.

Studenţii care pică examenul militar sau refuză jurământul nu mai pot continua studiile, afirmă un oficial

Ministrul adjunct al Apărării, Serhii Melnyk, a declarat că studenţii care nu promovează examenul militar sau refuză să depună jurământul militar nu vor mai putea urma învăţământul superior. "Dacă studenţii nu pot trece examenul sau refuză să depună jurământul, nu vor putea continua studiile în instituţiile de învăţământ superior," a explicat Melnyk.

Forţele ucrainene lovesc o fabrică ocupată de ruşi după retragere în Ciasiv Iar

Trupele ucrainene au efectuat un atac aerian asupra unei fabrici refractare din Ciasiv Iar, aflată acum sub ocupaţie rusă, scrie The Kyiv Independent. Atacul vine în urma confirmării retragerii Ucrainei din acest obiectiv, pe fondul luptelor intense din zonă.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici