Trump le-a spus consilierilor săi că dorește să anunțe acordul în discursul său în fața Congresului de marți seara, au declarat trei dintre surse, avertizând că acordul nu a fost încă semnat și că situația s-ar putea schimba.
Acordul a fost suspendat, vineri, după o întâlnire controversată în Biroul Oval între Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a dus la plecarea rapidă a liderului ucrainean de la Casa Albă. Zelenski călătorise la Washington pentru a semna acordul.
În cadrul acestei întâlniri, Trump și vicepreședintele JD Vance l-au certat pe Zelenski, spunându-i că ar trebui să mulțumească Statelor Unite pentru sprijin, în loc să ceară ajutor suplimentar.
Volodimir Zelenski a dat instrucțiuni ministrului ucrainean al apărării, șefilor serviciilor de informații și diplomaților să contacteze SUA pentru a clarifica viitorul asistenței militare americane.
„Oamenii nu ar trebui să ghicească. Ucraina și America merită un dialog respectuos și o poziție clară una față de cealaltă”, a spus Zelenski în discursul său de seară.
Apelul său vine după informațiile potrivit cărora președintele american Donald Trump a ordonat oprirea imediată a unui ajutor militar american în valoare de peste 1 miliard de dolari acordat Ucrainei.
„Nu suntem în 2022; acum rezistența noastră este mai mare și avem mijloace de apărare, dar relațiile normale de parteneriat cu America sunt importante pentru a pune capăt cu adevărat războiului”, a spus Zelenski.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declară, marţi, că este gata să semneze acordul privind mineralele cu Statele Unite şi să lucreze sub „conducerea puternică” a preşedintelui Donald Trump, potrivit The Guardian.
Deşi a admis că întâlnirea sa cu preşedintele Donald Trump „nu a decurs aşa cum ar fi trebuit”, Zelenski a reiterat angajamentul Ucrainei faţă de pace.
„Aş dori să reiterez angajamentul Ucrainei faţă de pace. Niciunul dintre noi nu doreşte un război fără sfârşit. Ucraina este pregătită să se aşeze la masa negocierilor cât mai curând posibil pentru a aduce pacea durabilă mai aproape. Nimeni nu doreşte pacea mai mult decât ucrainenii. Eu şi echipa mea suntem gata să lucrăm sub conducerea puternică a preşedintelui Trump pentru a obţine o pace care să dureze”, a scris liderul pe platforma X.
El a adăugat că ţara este gata să lucreze rapid pentru a pune capăt războiului.
Statele Unite au suspendat ajutorul militar pentru Ucraina ca parte a unei campanii de presiune pentru a-l împinge pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski spre negocieri cu Rusia, a declarat consilierul principal al președintelui american Donald Trump, Jason Miller, pentru CNN.
„Președintele Trump este singura persoană, singura persoană care vorbește despre oprirea crimelor, iar uneori liderii pot folosi morcovul, alteori pot folosi bățul”, a declarat Miller.
Mai multe instituții media au raportat că Trump a ordonat oprirea imediată a tuturor ajutoarelor militare pentru Ucraina, afectând livrări de arme și muniții în valoare de peste 1 miliard de dolari.
Miller a susținut că Trump a folosește tactici agresive pentru a-și consolida cererea de negocieri de pace și că se așteaptă ca Zelenski să „revină la masă”.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat că rapoartele de la granița Poloniei indică o suspendare a ajutorului militar american pentru Ucraina.
Declarațiile sale amplifică incertitudinea, după ce mai multe surse media au susținut că președintele american Donald Trump a oprit întreaga asistență militară.
Între timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe polonez, Pawel Wronski, a precizat că SUA nu a consultat niciun aliat NATO cu privire la această presupusă suspendare, ridicând și mai multe semne de întrebare despre situația actuală a livrărilor de ajutor.
Premierul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că ajutorul militar american continua să fie livrat în seara zilei de 3 martie.
Declarațiile sale vin pe fondul unor rapoarte din mai multe surse media care susțin că președintele american Donald Trump a ordonat oprirea tuturor formelor de asistență militară pentru Ucraina.
Forțele ruse au efectuat atacuri în întreaga Ucraină în ultima zi, ucigând două persoane și rănind alte 11.
Potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Rusia a lansat 99 de drone în timpul nopții din orașele Orel, Kursk, Briansk, Millerovo și Primorsk-Akhtarsk.
De la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie 2022, Rusia a pierdut 879.410 soldați, inclusiv 1.340 în ultima zi, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe 4 martie.
De asemenea, raportul menționează distrugerea a 10.255 de tancuri, 21.298 de vehicule blindate, 39.428 de vehicule și cisterne de combustibil, 24.064 de sisteme de artilerie, 1.306 lansatoare multiple de rachete, 1.094 sisteme de apărare aeriană, 370 de avioane, 331 de elicoptere, 27.741 de drone, 28 de nave și un submarin.
Prin inițiativa prezidențială „Bring Kids Back UA,” Ucraina a reușit să aducă înapoi încă șapte copii din zonele ocupate de Rusia.
De la începutul programului, cel puțin 1.233 de copii au fost readuși în siguranță în țară.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la televiziunea de stat pe 3 martie că administrația SUA „schimbă rapid toate configurațiile de politică externă.”
El a descris această schimbare ca pe un progres pozitiv pentru Moscova, sugerând că mișcările SUA sunt din ce în ce mai aliniate cu interesele Rusiei.
Vicepreședintele american JD Vance l-a criticat pe președintele ucrianean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru Fox News pe 3 martie, acuzându-l de o „lipsă clară de disponibilitate” pentru procesul de pace.
Vance a susținut că această poziție contravine voinței poporului american, așa cum subliniază președintele Donald Trump.
Un atac rusesc a avariat infrastructura energetică din Odesa, lăsând părți ale orașului fără electricitate, a raportat guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper. Patru persoane au fost rănite în atac.
Președintele american Donald Trump a ordonat suspendarea întregii asistențe militare pentru Ucraina pe 3 martie, sporind presiunea asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în contextul tensiunilor în creștere.
Berlinul și Parisul, anterior opuse confiscării totale a activelor, poartă acum discuții cu partenerii europeni și G7 despre posibile mecanisme de utilizare a fondurilor rusești înghețate, potrivit Financial Times.
Congresmanul american Brian Fitzpatrick a declarat pe 3 martie că Statele Unite și Ucraina avansează spre finalizarea unui acord esențial privind mineralele.
Se așteaptă ca acest acord să consolideze relațiile economice pe termen lung și să faciliteze eventual sprijinul pentru securitate.
Administrația Trump a cerut Departamentelor de Stat și de Trezorerie să întocmească o listă a sancțiunilor care ar putea fi ridicate, au declarat surse pentru Reuters, scrie The Kyiv Independent.
Deși agențiile guvernamentale evaluează periodic opțiunile de politică, solicitarea directă a Casei Albe indică o analiză serioasă a posibilității de a oferi Rusiei o relaxare a sancțiunilor.