Forțele ruse au ucis doi civili în orașul Kherson și în împrejurimile acestuia. Prokudin a declarat că armata rusă a atacat cu o dronă un locuitor al orașului Kherson din districtul Dniprovskyi în jurul orei 19:00. Bărbatul în vârstă de 56 de ani a murit pe loc în urma exploziei.
O altă persoană a fost ucisă în atacul de duminică asupra satului Antonivka. Un bărbat în vârstă de 71 de ani a suferit răni fatale.
În cadrul unei reuniuni care va avea loc la Bruxelles în perioada 20-21 martie, liderii Uniunii Europene intenționează să adopte o declarație prin care să solicite Rusiei să dea dovadă de o voință reală de a pune capăt războiului din Ucraina.
Recrutarea unei persoane pasibile de serviciul militar în timpul mobilizării este ireversibilă, a decis Curtea Supremă a Ucrainei la 17 martie, în urma unui proces intentat de un militar care a susținut că a fost recrutat ilegal.
Bărbatul a susținut că acțiunile biroului de înrolare au fost ilegale, deoarece el nu a fost supus unui examen medical înainte de a merge la unitatea militară. Potrivit bărbatului, el ar fi fost inapt pentru serviciu.
Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au capturat satul ucrainean Stepove din regiunea Zaporizhzhia la 17 martie.
Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Sudice ale Ucrainei, Vladyslav Voloshyn, a negat declarația.
Stepove, cu o populație de 118 persoane înainte de război, este situat la 5 kilometri de satele Pyatykhatky și Mali Shcherbaky din regiunea Zaporizhzhia. Toate cele trei așezări au fost sub ocupație rusă în 2022 și 2023.
Autoritățile lituaniene suspectează serviciile de informații ale Rusiei de orchestrarea unor incendii provocate la un depozit IKEA din Vilnius și la un centru comercial din Varșovia în 2024, a anunțat radiodifuzorul LRT pe 17 martie.
Un incendiu a izbucnit la depozitul IKEA din Vilnius la 9 mai 2024, provocând pagube estimate la 500 000 de euro (545 000 de dolari). Anchetatorii consideră incidentul un act terorist și susțin că doi cetățeni ucraineni, care ar fi fost recrutați de serviciile de securitate ruse, sunt responsabili. Unul dintre suspecți este minor.
Germania a livrat Ucrainei trei sisteme antiaeriene Gepard, împreună cu 10.000 de obuze, 24 de vehicule protejate împotriva minelor, drone și alte ajutoare militare.
Ultima tranșă de sprijin a fost anunțată pe 17 martie, ca parte a angajamentului Berlinului față de Kiev.
Senatorul american Marco Rubio a cerut Ungariei să nu blocheze reînnoirea sancțiunilor UE, potrivit Politico.
Budapesta intenționa inițial să se opună prelungirii sancțiunilor, invocând revenirea lui Donald Trump la Casa Albă și o schimbare în politica SUA față de Rusia.
Uniunea Europeană a aprobat a treia tranșă de 3,5 miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul programului Ukraine Facility.
Prin această alocare, Ucraina a primit aproape 20 de miliarde de euro de la lansarea programului la începutul anului 2024.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat o lege care permite unităților militare ucrainene să fie desfășurate în alte țări pe durata legii marțiale.
Legea permite operațiuni menite să asigure securitatea națională, inclusiv respingerea agresiunii armate, protejarea suveranității și integrității teritoriale și exercitarea dreptului la autoapărare.
Ministrul de externe Andrii Sibiha a prezentat trei principii fundamentale pentru eventualele negocieri de pace: integritatea teritorială, capacitățile militare și alianțele.
El a subliniat că suveranitatea Ucrainei nu este negociabilă și a reafirmat că Kievul nu va recunoaște niciodată teritoriile ocupate de Rusia ca făcând parte din aceasta.
Ungaria s-a opus ferm pachetului de ajutor de 22 de miliarde de dolari al Uniunii Europene pentru Ucraina, ministrul de externe Péter Szijjártó declarând: „Nu vom fi târâți în asta; nu vom permite ca banii contribuabililor maghiari să fie folosiți pentru finanțarea livrărilor de arme către Ucraina.”
Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ar putea fi ridicate dacă aceasta garantează securitatea și justiția pentru Ucraina, potrivit lui Vladyslav Vlasiuk, un oficial ucrainean de rang înalt.
Într-un interviu acordat Politico pe 17 martie, Vlasiuk a sugerat că relaxarea sancțiunilor ar putea fi luată în considerare ca parte a unei soluții mai ample.
Rusia este deschisă prezenței unor observatori civili neînarmați în Ucraina în cadrul unui posibil acord de pace, potrivit ministrului adjunct de externe Alexander Grușko.
„Un tratat de pace poate include prevederi pentru o misiune civilă care să monitorizeze implementarea anumitor aspecte ale acordului sau să servească drept mecanism de garanție”, a declarat Grușko.
Atacurile rusești asupra Ucrainei din ultima zi au provocat moartea a trei persoane și rănirea altor 12.
Potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene, apărarea antiaeriană a doborât 90 din cele 174 de drone de atac și momeală lansate de Rusia peste noapte, în timp ce alte 70 de drone de diversiune au dispărut de pe radare fără a provoca pagube.
Drone ucrainene au atacat un depozit de combustibil și energie în regiunea Astrakhan din Rusia, a afirmat guvernatorul regional Igor Babușkin pe 17 martie. El a declarat că Forțele Armate Ucrainene au încercat un atac masiv cu drone asupra mai multor obiective din zonă, în cursul nopții.
Statele Unite intenționează să se retragă din grupul care investighează liderii ruși pentru crimele comise împotriva Ucrainei, relatează The New York Times.
Centrul internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune împotriva Ucrainei, cu sediul la Haga, sprijină eforturile naționale de a-i trage la răspundere pe liderii Rusiei, inclusiv pe președintele Vladimir Putin și aliații săi de la Moscova, pentru rolul lor în război.
De la începutul invaziei, la 24 februarie 2022, Rusia a pierdut aproximativ 895.450 de soldați în Ucraina, a raportat Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene pe 17 martie. Numărul include 1.210 victime din ultimele 24 de ore.
De asemenea, potrivit raportului, Rusia a pierdut 10.344 de tancuri, 21.489 de vehicule blindate de luptă, 40.785 de vehicule și cisterne de combustibil, 24.598 de sisteme de artilerie, 1.318 lansatoare multiple de rachete, 1.104 sisteme de apărare aeriană, 370 de avioane, 331 de elicoptere, 29.467 de drone, 28 de nave și bărci, precum și un submarin.
Steve Witkoff, emisarul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, a subliniat provocările unui posibil acord de încetare a focului în Ucraina, evidențiind probleme critice, precum siguranța unui reactor nuclear care furnizează o cantitate semnificativă de electricitate țării, scrie The Kyiv Independent.
Aeroportul Internațional Lviv ar putea relua operațiunile încă din aprilie sau mai, dacă există o rezolvare favorabilă a războiului, potrivit directorului general al aeroportului.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a exprimat sprijinul pentru eforturile SUA de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în cadrul unei convorbiri cu Donald Trump.
Turcia și-a menținut relațiile diplomatice și economice cu ambele țări, poziționându-se ca un posibil mediator și reafirmându-și angajamentul față de suveranitatea Ucrainei.
Într-un interviu pentru CBS Face the Nation pe 16 martie, secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a subliniat că prioritatea principală este obținerea unui armistițiu în Ucraina.
El a precizat că oprirea confruntărilor este primul pas înainte de a începe negocieri mai ample pentru o soluție pe termen lung.
Lituania a susținut propunerea Uniunii Europene de a oferi Ucrainei un ajutor militar de 43,5 miliarde de dolari, potrivit Reuters.
Țara rămâne unul dintre cei mai mari contributori europeni pentru apărare, alocând 2,85% din PIB acestui sector în 2024, conform estimărilor NATO.
Kremlinul a respins ideea unui armistițiu, susținând că acesta ar servi doar pentru a oferi Ucrainei timp să-și întărească forțele militare.
„Armata rusă avansează pe toate fronturile, iar în aceste condiții, armistițiul ar putea fi privit ca o modalitate de a permite Ucrainei să-și consolideze poziția”, a declarat pe 16 martie Iuri Ușakov, consilier apropiat al lui Vladimir Putin.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat pregătirile pentru următorul summit Ramstein, care va avea loc la Bruxelles.
El a precizat că ministrul apărării, Rustem Umerov, lucrează la organizarea noii reuniuni a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei (UDCG), unde aliații Kievului vor discuta sprijinul militar.
Noul premier al Canadei, Mark Carney, a vorbit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre consolidarea garanțiilor de securitate și intensificarea cooperării bilaterale, scrie The Kyiv Independent.
Discuția s-a axat pe creșterea presiunii asupra Moscovei, inclusiv impunerea unor sancțiuni suplimentare asupra sectorului bancar rusesc și asupra așa-numitei „flote fantomă” de tancuri petroliere.