Președintele american Donald Trump a fost de acord să ajute Ucraina în găsirea unor sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot de producție americană disponibile în Europa, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt.
Trump și președintele Volodymyr Zelensky au avut o discuție telefonică de o oră, în timpul căreia au discutat despre o încetare a focului și încetarea războiului Rusiei în Ucraina, precum și despre protejarea infrastructurii energetice ucrainene.
Zelenski i-a cerut lui Trump sisteme suplimentare de apărare aeriană pentru a proteja civilii ucraineni, în special sisteme de rachete Patriot, iar președintele american a fost de acord să caute sisteme disponibile, în special în Europa.
SUA, Germania și România au oferit astfel de sisteme Ucrainei.
Ucraina susține că Rusia a lovit infrastructura feroviară pentru a doua oară miercuri, potrivit Sky News. În timpul atacurilor au fost răniți câțiva angajați ai companiei feroviare.
„Patru lucrători feroviari au fost răniți, doi dintre ei în stare gravă”, a transmis compania feroviară, spunând că lovitura a avut loc în regiunea Dnipropetrovsk. Rușii au folosit o rachetă, au mai spus ucrainenii.
Anterior, compania ucraineană a anunțat că un sistem care produce energie pentru calea ferată din estul Dnipropetrovsk a fost lovit de ruși. Atacul a avut loc miercuri, după miezul nopții, la câteva ore după ce Putin a acceptat propunerea lui Trump privitoare oprirea atacurilor asupra infrastructurii.
SUA declară că pacea „nu a fost niciodată mai aproape” după apelul „fantastic” Trump-Zelenski – în timp ce Ucraina cere sprijin suplimentar pentru apărarea aeriană
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a citit o declarație a SUA cu privire la convorbirea dintre președinții Trump și Zelensk. Discuția a fost descrisă drept „fantastică” și „productivă” și „a ajutat în mod semnificativ” la eforturile de a pune capăt războiului, a spus Leavitt, potrivit Sky News.
Pacea „nu a fost niciodată mai aproape”, a mai spus secretarul de presă care a trecut în revistă principale subiecte. Este vorba despre ajutorul american, situația de pe front, centralele electrice și viitoarele negocieri de pace.
Zelenski a dezvăluit că a început conversația cu mulțumiri adresate președintelui pentru eforturile sale de a obține o încetare a focului.
„Unul dintre primii pași către încheierea completă a războiului ar putea fi încetarea loviturilor asupra energiei și a altor infrastructuri civile. Am susținut acest pas, iar Ucraina a confirmat că suntem gata să-l implementăm”, a spus Zelenski, potrivit Sky News.
Președintele ucrainean i-a mai oferit lui Trump „o actualizare cu privire la situația câmpului de luptă și la consecințele atacurilor rusești”.
„Am vorbit despre situația din regiunea Kursk, am atins problema eliberării prizonierilor de război și a întoarcerii copiilor ucraineni care au fost luați de forțele ruse”.
Zelenski a mai spus că a întrebat despre întărirea apărării aeriene ucrainene.
„Echipele ucrainene și americane sunt pregătite să se întâlnească în Arabia Saudită în zilele următoare pentru a continua coordonarea pașilor către pace”.
„Tocmai am încheiat un apel telefonic foarte bun cu președintele Zelenski al Ucrainei”, a spus Donald Trump la finalul conversației care a ținut aproximativ o oră, potrivit Sky News.
Cei doi lideri au discutat despre convorbirea de marți dintre Trum și Putin.
„O mare parte a discuției s-a bazat pe apelul de ieri cu președintele Putin pentru a alinia atât Rusia, cât și Ucraina în ceea ce privește cererile și nevoile lor”, a explicat Trump.
„Suntem pe drumul cel bun, am avut o discuție foarte bună”, a mai spus Donald Trump adăugând că îi cere secretarului de stat, Marco Rubio, și consilierului său pentru securitate națională, Mike Waltz, „să prezinte o descriere exactă a punctelor discutate”.
„Această declarație va fi publicată în curând”, a precizat Trump.
Marți, președintele american a avut o discuție telefonică și cu liderul Rusiei, Vladimir Putin.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmă că președinții Putin și Trump se înțeleg bine și au intenția de a normaliza treptat relațiile, scrie Sky News.
Președintele finlandez, Alexander Stubb, a declarat că Ucraina are „un drept incontestabil” de a se apăra, care „nu poate fi restricționat”. El a făcut apel la formarea unei echipe europene de negociere, potrivit The Guardian.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că va avea o convorbire cu fostul președinte american Donald Trump, declarând: „Astăzi voi lua legătura cu președintele Trump. Vom discuta detaliile următorilor pași.”
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că dronele rusești au vizat infrastructura energetică, spitale și clădiri civile. În orașul Sloviansk din regiunea Donețk au fost raportate pene de curent.
Imediat după discuția telefonică dintre Vladimir Putin și Donald Trump, urmată de comentariile liderilor europeni, Dmitri Medvedev a reacționat ironic. „În sala de mese există doar Rusia și America”, a scris el, pe X.
SUA ar fi garantat liderilor europeni implicarea lor în negocierile de pace pentru Ucraina, disipând temerile că Washingtonul ar putea încerca să încheie un acord fără participarea lor, în timp ce Rusia caută o relaxare a sancțiunilor.
Președintele ucrainean a declarat în cadrul conferinței de presă din Finlanda că va discuta cu Trump despre detaliile întâlnirii din această duminică dintre oficialii americani și ruși de la Jeddah, relatează The Guardian.
Într-o scrisoare comună, miniștrii de externe ai Suediei, Finlandei, Danemarcei, Letoniei, Lituaniei și Estoniei au cerut Bruxelles-ului să prezinte „propuneri concrete pentru avansarea decisivă a procesului de aderare a Ucrainei.”
Kaja Kallas a declarat că Rusia „nu poate fi de încredere” după discuția dintre Putin și Trump, subliniind că UE pregătește noi ajutoare militare pentru Ucraina.
În timpul mandatului fostului președinte Joe Biden, Consiliul Național de Securitate a coordonat activitatea a cel puțin șapte agenții de securitate, care au colaborat cu partenerii europeni pentru a contracara intensificarea acțiunilor hibride ale Rusiei în Europa.
Totuși, SUA și-au redus acum aceste eforturi, conform unui raport Reuters.
Volodimir Zelenski a declarat, în cadrul unei conferințe de presă alături de președintele finlandez Alexander Stubband, că declarațiile lui Putin sunt „foarte diferite de realitate”.
Un sondaj recent a relevat că 46% dintre americani cred că Washingtonul nu oferă Ucrainei suficient sprijin – o creștere de 16% față de luna decembrie, scrie The Kyiv Independent.
Un atac cu drone al Ucrainei ar fi oprit operațiunile la o stație petrolieră din Krasnodar Krai, Rusia, potrivit autorităților locale.
Lovitura ar fi avariat o conductă care conecta rezervoarele de stocare, provocând un incendiu ce s-a extins pe aproximativ 20 de metri pătrați.
În ultima zi, atacurile rusești au ucis două persoane și au rănit alte 19 în Ucraina, conform rapoartelor.
Pe parcursul nopții, Rusia a lansat două rachete balistice Iskander-M, patru rachete antiaeriene S-300 și 145 de drone de atac și momeală, potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei.
Apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să doboare 72 de drone în 12 regiuni, în timp ce 56 de drone momeală au dispărut de pe radare fără a cauza pagube, se mai precizează în raport.
De la lansarea invaziei împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022, Rusia a pierdut aproximativ 898.070 de soldați, potrivit unui raport al Statului Major al Ucrainei, publicat pe 19 martie, scrie The Kyiv Independent.
Cele mai recente cifre includ 1.060 de pierderi rusești înregistrate doar în ultimele 24 de ore.
Raportul detaliază și pierderile semnificative de echipamente ale Rusiei, printre care 10.364 de tancuri, 21.523 de vehicule blindate de luptă, 41.003 vehicule și cisterne de combustibil, 24.704 sisteme de artilerie, 1.320 de lansatoare multiple de rachete, 1.107 sisteme de apărare antiaeriană, 370 de avioane, 331 de elicoptere, 29.716 drone, 28 de nave și bărci, precum și un submarin.
Administrația Trump a tăiat finanțarea unui program care monitoriza răpirea copiilor ucraineni de către Rusia, a raportat The Washington Post.
Cercetătorii ar fi pierdut accesul la baza de date luna trecută, după ce oficialii americani au reziliat contractul, limitând astfel accesul la dovezi esențiale pentru anchetatorii care investighează crimele de război.
Atacuri cu drone au lovit un spital din orașul Sumî și altul din Krasnopillia, în nord-estul Ucrainei, la doar câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a fost de acord să înceteze atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.
În urma acestor lovituri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Putin că, de fapt, respinge armistițiul propus.
China și-a exprimat disponibilitatea de a contribui la eforturile de reconstrucție a Ucrainei după război, potrivit unui purtător de cuvânt al Agenției Chineze pentru Cooperare Internațională în Dezvoltare.
„Suntem pregătiți să oferim asistență în măsura posibilităților noastre, în conformitate cu dorințele părților implicate, ceea ce, desigur, include reconstrucția postbelică”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Negocierile de încetare a focului dintre Statele Unite și Rusia sunt programate pentru 23 martie la Jeddah, potrivit emisarului american Steve Witkoff.
După un apel telefonic de o oră și jumătate între președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin, Witkoff l-a lăudat pe Putin pentru implicarea sa, afirmând: „Îl felicit pe președintele Putin pentru tot ceea ce a făcut astăzi în acest apel pentru a-și apropia țara de un acord final de pace.”
Președintele american Donald Trump a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu a adus în discuție ajutorul militar în timpul recentei lor convorbiri telefonice.
Descriind apelul drept „o conversație grozavă”, Trump a adăugat că SUA își propune să extindă relațiile comerciale cu Rusia, inclusiv prin acorduri legate de „forme foarte mari de pământuri rare”, relatează The Kyiv Independent.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat că Ucraina trebuie să fie inclusă în orice proces de negociere, afirmând: „Suntem un stat independent. Fără noi, cred că este greșit să se negocieze.”
Declarațiile sale din 18 martie evidențiază poziția fermă a Kievului împotriva oricăror discuții din care Ucraina ar fi exclusă.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Kievul sprijină propunerea de încetare a atacurilor asupra infrastructurii energetice pentru 30 de zile, dar dorește clarificări privind detaliile acordului.
„Vom susține o astfel de propunere, dar suntem foarte interesați de detalii”, a afirmat Zelenski, potrivit The Kyiv Independent.