Oficiali ucraineni, britanici și francezi se vor întâlni în Ucraina în decurs de o săptămână pentru a discuta despre posibila desfășurare de trupe străine în țară, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
El a declarat că vor participa și alte țări, dar nu le-a precizat.
Vestea a venit la o zi după un summit de la Paris, în cadrul căruia mai multe țări europene au avansat cu planurile de a trimite soldați în Ucraina ca parte a unei „forțe de reasigurare” în cazul unei încetări a focului cu Rusia.
Inițiativa este condusă de Franța și Marea Britanie, care vor trimite amândouă delegații militare în Ucraina pentru a discuta despre așa-numita „forță de reasigurare”, precum și despre forma viitoare a armatei ucrainene, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron.
Potrivit lui Zelenski, la reuniune vor participa țări care „vor fi 100% în favoarea unui contingent (de menținere a păcii – n.r.) pe teritoriul Ucrainei”.
„Nu vor veni toate, va exista un cerc restrâns. Franța, Marea Britanie și Ucraina vor fi cu siguranță acolo”, a declarat președintele reporterilor.
Uniunea Europeană pregătește cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, pe fondul cererilor Moscovei de ridicare a unor restricții occidentale ca parte a condițiilor sale de încetare a focului, a raportat EUobserver, citând patru diplomați UE anonimi.
Lucrările privind o nouă rundă de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei au început și sunt „într-un stadiu incipient”, a declarat una dintre surse pentru EUobserver.
„Mențineți presiunea asupra Rusiei. E foarte clar că sancțiunile rămân în vigoare. Ceea ce ne dorim este un acord de pace just și durabil. Acesta este obiectivul”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, joi, la Paris.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Anitta Hipper, „retragerea necondiționată” a Rusiei din Ucraina este una dintre principalele precondiții pentru modificarea sau ridicarea sancțiunilor UE.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu va accepta niciun acord privind drepturile asupra mineralelor care ar amenința integrarea sa în UE, dar a spus că este prea devreme să se pronunțe cu privire la acordul propus de Washington, scrie Reuters.
Liderul ucrainean a declarat că avocații Kievului trebuie să analizeze proiectul înainte de a putea spune mai multe despre oferta SUA.
De asemenea, acesta a afirmat că Ucraina nu va recunoaște drept împrumuturi miliarde de dolari din ajutorul acordat de SUA în trecut, deși nu a precizat dacă o astfel de cerere figurează în ultima versiune a proiectului primită de un înalt oficial guvernamental.
Zelenski a declarat că textul a fost „complet diferit” de un acord-cadru anterior pe care urma să îl semneze cu Donald Trump înainte ca discuțiile lor să degenereze luna trecută.
„Nu vreau să declanșez un val (de comentarii), chiar vreau să obținem o revizuire specifică de către avocați la cel mai înalt nivel”, a declarat Zelenskiy la conferința de presă de la Kiev.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat că, înainte de a avea loc discuții la nivel înalt între Moscova și Washington, trebuie realizate progrese la nivel tehnic, notează Ukrainska Pravda.
„Ei bine, cred că trebuie să faceți mai multe progrese la nivel tehnic în acest moment, dar vom vedea. O vom analiza”, a spus el.
Rubio a adăugat că intenționează să vorbească cu echipa de negociatori care a participat la discuțiile din Arabia Saudită.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat vineri că Ucraina are un guvern legitim care trebuie respectat.
În cursul zilei de azi, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a reacționat la remarcile lui Putin, spunând că guvernarea în Ucraina este determinată de Constituția țării și de voința poporului ucrainean.
Forțele ucrainene au lansat o incursiune într-o nouă regiune din Rusia, de această dată în Belgorod. Potrivit bloggerilor militari ruși, trupele ucrainene duceau lupte cu forțele ruse de acolo.
Intențiile Ucrainei sunt, pentru moment, neclare, însă operațiunea ucraineană în Belgorod ar putea fi o încercare de a distrage atenția forțelor ruse în timp ce acestea încearcă să alunge ultimele forțe ucrainene din Kursk.
Vladimir Putin primește „mult prea mult” din negocierile conduse de SUA pentru a încheia conflictul dintre Ucraina și Rusia, a avertizat vineri Nigel Farage, aliatul britanic al lui Donald Trump. „Este absolut corect să ne dorim pace, dar nu putem accepta o pace care să-l transforme pe Putin într-un câștigător”, a declarat Farage pentru BBC.
Pierderile totale provocate Ucrainei de la începutul agresiunii militare ruse în 2014 ar putea ajunge la 1 trilion de dolari, a declarat Iryna Mudra, șef adjunct al Biroului președintelui Ucrainei, citat de Ukrinform.
Mudra a menționat că, în cei trei ani de război la scară largă, pierderile cauzate de Rusia sunt deja estimate la 589 de miliarde de dolari americani. Ea a adăugat că această cifră continuă să crească zilnic din cauza loviturilor continue ale Rusiei pe teritoriul ucrainean.
Premierul italian Giorgia Meloni este sceptică cu privire la ideea unei „forțe de reasigurare”, despre care președintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre desfășurarea în zone de importanță strategică din Ucraina după soluționarea războiului ruso-ucrainean.
Într-un interviu pentru Financial Times, Meloni a declarat că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ar putea percepe desfășurarea „forței de reasigurare” în Ucraina drept o provocare.
„Trebuie să fim atenți aici. Poate fi văzută mai degrabă ca o amenințare”, a spus ea.
Rusia a intensificat operațiunile de asalt în sectorul Zaporojie, crescând presiunea asupra pozițiilor sudice ale Ucrainei, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Forțelor de apărare sudice ale Ucrainei, Vladyslav Voloshyn.
Armata ucraineană a raportat o escaladare a ostilităților și o creștere a atacurilor asupra zonelor-cheie. Oblastul Zaporojie are o importanță strategică pentru Rusia, subliniind eforturile acesteia de a avansa în regiune, scrie Kyiv Independent.
Casa Albă a respins propunerea președintelui rus Vladimir Putin de instituire a unui guvern temporar în Ucraina sub supravegherea ONU, scrie Reuters.
Putin a sugerat că o administrație de tranziție, supravegheată de ONU și de mai multe țări, ar putea fi formată în Ucraina pentru a organiza alegeri.
Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a respins propunerea, subliniind că guvernarea Ucrainei este determinată de constituția sa și de poporul său.
Vladimir Putin a sugerat ca Ucraina să fie plasată sub o formă de administraţie temporară care să permită organizarea de noi alegeri şi semnarea unor acorduri-cheie pentru a ajunge la o înţelegere privind încetarea războiului, au relatat vineri agenţiile de presă ruse, potrivit Reuters.
Americanii pun condiții mult mai dure în acordul privind mineralele din Ucraina. Conform unor surse, ucrainenii vor contribui la un fond comun cu veniturile obținute din utilizarea resurselor naturale. Prevederea se va aplica întreprinderilor private și de stat ucrainene, mai spus sursele.
Rusia a pierdut 910.750 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei la 28 martie. Numărul include 1860 de pierderi suferite de forțele ruse doar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 10.455 de tancuri, 21.762 de vehicule blindate de luptă, 42.280 de vehicule și rezervoare de combustibil, 25 387 de sisteme de artilerie, 1 344 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1 119 sisteme de apărare aeriană, 370 de avioane, 335 de elicoptere, 31.070 de drone, 28 de nave și bărci și un submarin.
Zelenski a făcut aceste remarci în timpul unui interviu cu jurnalişti europeni pe 26 martie la Paris, în contextul zvonurilor persistente despre sănătatea lui Putin.
Declaraţia este una îndrăzneaţă, având în vedere conflictul în desfăşurare şi sensibilitatea subiectului privind sănătatea liderilor mondiali.
Conform The Kyiv Independent, comentariile sale vin la o zi după ce Rusia şi Ucraina au fost de acord să implementeze un armistiţiu parţial mediat de SUA privind atacurile asupra infrastructurii energetice şi ostilităţile din Marea Neagră. În schimb, SUA au fost de acord să extindă accesul Rusiei la pieţele globale.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a semnalat la 27 martie deschiderea Germaniei de a participa la o forță de menținere a păcii.
Germania a trimis anterior semnale contradictorii cu privire la participarea sa la o potențială forță de menținere a păcii. La 8 februarie, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este „prematur și nepotrivit” să se discute despre garanții de securitate pentru Ucraina.
Pistorius a fost însoțit la Berlin de ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur.
Un guvern temporar ar trebui să fie introdus în Ucraina pentru a organiza noi alegeri, a declarat președintele rus Vladimir Putin într-o alocuțiune din 27 martie.
Oficialii ruși au discreditat în mod repetat legitimitatea președintelui Volodimir Zelenski și au pus la îndoială suveranitatea Ucrainei. Între timp, Rusia este considerată un regim autoritar consolidat cu alegeri manipulate de către Freedom House.
„Încă nu este clar cu cine să semneze anumite documente și încă nu este clar ce putere au, pentru că mâine vor veni alți lideri… prin alegeri”, a susținut Putin.