Prima pagină » Știri externe » Războiul din Ucraina, ziua 1134. ISW: Cerințele Kremlinului pentru pace contrazic obiectivele lui Trump / Rusia susține că a capturat un sat din regiunea Donețk

Războiul din Ucraina, ziua 1134. ISW: Cerințele Kremlinului pentru pace contrazic obiectivele lui Trump / Rusia susține că a capturat un sat din regiunea Donețk

Un acord privind mineralele, pe care Ucraina și SUA îl negociază, nu menționează aderarea Ucrainei la NATO, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
Războiul din Ucraina, ziua 1134. ISW: Cerințele Kremlinului pentru pace contrazic obiectivele lui Trump / Rusia susține că a capturat un sat din regiunea Donețk

Un bombardier al Rusiei s-a prăbușit în Siberia

Un bombardier al Rusiei s-a prăbușit în Siberia. O persoană a murit, a anunțat guvernatorul regional. Se pare că de vină este o problemă tehnică.

Patru morți și 10 răniți într-un atac cu rachete rusești asupra orașului Kryvyi Rih

Un atac cu rachete rusești asupra orașului Kryvyi Rih a dus la patru morți și zece răniți. Lovitura a avariat clădiri de apartamente și a provocat un incendiu la fața locului.

Operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare, conform lui Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului.

Negociatorul rus se va întâlni cu emisarul lui Trump în SUA pe 2 aprilie

Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran de investiții al Rusiei, care a jucat un rol în diplomația din culise între Moscova și administrația Trump în 2016, este programat să se întâlnească cu Steve Witkoff, emisarul președintelui Donald Trump, pe 2 aprilie, conform unui raport CNN.

BERD va aloca Ucrainei un miliard de euro pentru refacerea sectorului energetic devastat de război

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare intenționează să acorde Ucrainei aproximativ un miliard de euro. Banii vor fi alocați în acest an pentru a ajuta Ucraina să-și reconstruiască sectorul energetic afectat de război.

Sondaj: jumătate dintre ruși susțin un armistițiu temporar în Ucraina

Un sondaj realizat de Centrul Levada a arătat că 50% dintre ruși sprijină un armistițiu temporar în Ucraina, dintre care 26% îl susțin ferm, iar 24% sunt oarecum în favoarea sa. În același timp, 41% se opun ideii, inclusiv 25% care o resping categoric.

Ministerul Apărării raportează progrese în reformarea comisiilor medicale după scandaluri de corupție

Ministerul Apărării din Ucraina a subliniat progresele în reformarea Comisiei Medicale Militare după recentele scandaluri de corupție. Comisia este responsabilă de examinările medicale pentru stabilirea aptitudinii pentru serviciul militar.

HUR publică imagini cu atacul dronelor asupra unor nave rusești și a unui sistem de apărare aeriană în Crimeea

Serviciul de informații militare al Ucrainei (HUR) a publicat un videoclip care arată un atac cu drone asupra unor ținte rusești din Crimeea. Potrivit HUR, unitatea sa specială „Prymary” a lovit un sistem de apărare aeriană Tor M2 și două nave de desant rusești aflate pe mare.

Ucraina înființează o unitate feminină în cadrul forțelor de sisteme fără pilot

Forțele de sisteme fără pilot din Ucraina au anunțat formarea unei noi unități numite Harpiile, dedicată operatorilor de drone femei. Procesul de recrutare pentru această unitate exclusiv feminină a început pe 2 aprilie.

Cerințele Kremlinului pentru pace contrazic obiectivele lui Trump – ISW

Cererile Rusiei pentru pace contrazic ceea ce Donald Trump dorește să obțină, raportează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

În ultima sa actualizare, think tank-ul cu sediul în SUA notează că înalți oficiali ruși continuă să reitereze cererea Rusiei de eliminare a „cauzelor profunde” ale războiului din Ucraina ca o condiție prealabilă pentru un acord de pace.

Aceasta este o „referire la cererile inițiale de război ale Rusiei” care contrazic obiectivul lui Donald Trump de a obține o pace durabilă în Ucraina”, afirmă ISW.

ISW afirmă că ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a susținut că planul administrației Trump de a rezolva războiul din Ucraina nu abordează „cauzele profunde” ale războiului și că Rusia nu poate accepta propunerea SUA.

Cerințele Kremlinului privind „capitularea completă a Ucrainei cu instalarea unui guvern pro-rus în Ucraina și angajamente pe termen lung de neutralitate ucraineană” sunt aceleași cerințe pe care Putin le-a făcut la începutul războiului, subliniază ISW.

Rusia susține că a capturat un sat din regiunea Donețk

Rusia susține că a capturat un sat din regiunea estică Donețk.

Ministerul Apărării de la Kremlin a declarat că forțele sale au preluat controlul asupra localității Rozlyv, care a devenit punctul central al avansului lor în zonă.

Armata ucraineană a declarat că forțele ruse au lansat cinci atacuri asupra orașului Rozlyv și a satului din apropiere Kostiantynopil, dar nu a recunoscut că Rozlyv este acum în mâinile Rusiei.

Ucraina și Polonia rețin împreună un propagandist legat de Medveciuk

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), Serviciul de Informații Externe și autoritățile poloneze l-au reținut pe Kirilo Molchanov, un propagandist care colabora cu rețeaua media a oligarhului pro-rus Viktor Medvedciuk și cu agențiile de informații ruse, a declarat SBU.

Molchanov a fost inițial reținut în Polonia și transferat în arest preventiv la Kiev, marcând prima operațiune de acest gen efectuată în cooperare între Ucraina și o țară din UE.

Înainte de invazie, Molchanov era prezentat drept un „expert politic” în grupul media al lui Medvedciuk. În discursurile sale, propagandistul a susținut că ucrainenii sunt divizați de limbă, istorie și religie și că UE va priva Ucraina de suveranitatea sa.

Molchanov a criticat, de asemenea, adversarii politici ai lui Medvedciuk și inițiativele pro-occidentale ale guvernului ucrainean.

După începerea războiului total în 2022, Molchanov a plecat în Rusia, unde a participat de 35 de ori la programul propagandistului rus Vladimir Soloviov, potrivit SBU.

Altădată aliat-cheie al președintelui rus Vladimir Putin în peisajul politic ucrainean, Medvedciuk a fost arestat și eliberat în Rusia în timpul unui schimb de prizonieri la sfârșitul anului 2022. Kievul l-a acuzat pe oligarhul pro-rus de înaltă trădare în 2021 și i-a retras cetățenia și locul în parlament doi ani mai târziu.

„Pentru prima dată de la începutul invaziei la scară largă, un agent rus care a lucrat împotriva țării noastre în sectorul mass-media a fost predat Ucrainei (din UE) la cererea SBU”, a declarat agenția de securitate.

SBU a reținut doi agenți ruși care plănuiau un atac terorist în Lvov

Serviciul de Securitate al Ucrainei, în cooperare cu Poliția Națională, a reținut doi agenți ruși care plănuiau să bombardeze o clădire administrativă a unui departament de poliție din Lvov.

Ancheta a arătat că suspecții intenționau să introducă ilegal în clădire un dispozitiv exploziv improvizat ascuns într-o geantă, informează Ukrinform, citând SBU.

Oficialii administrației Trump spun că încetarea focului este puțin probabilă în următoarele luni, relatează Reuters

Oficiali de rang înalt ai administrației Trump au discutat în ultimele zile despre faptul că Washingtonul ar putea să nu fie capabil să negocieze o încetare a focului între Rusia și Ucraina în lunile următoare, a raportat Reuters, citând doi oficiali americani anonimic.

Statele Unite elaborează planuri pentru a exercita presiuni suplimentare atât asupra Kievului, cât și asupra Moscovei, deoarece obiectivul unei încetări complete a focului în aprilie sau mai pare din ce în ce mai puțin probabil, a scris agenția de presă.

În timp ce administrația Trump a fost mult timp nemulțumită de poziția de negociere a Kievului și de ezitările sale cu privire la acordul privind mineralele susținut de SUA, Reuters a raportat că Washingtonul este acum, de asemenea, din ce în ce mai frustrat de Rusia.

Oficialii Casei Albe și ai Departamentului de Stat ar recunoaște că președintele rus Vladimir Putin blochează în mod activ încercările de a negocia un acord de pace.

Acest lucru coincide cu declarațiile Ministerului rus de Externe potrivit cărora Moscova nu este pregătită să accepte propunerile lui Trump „așa cum sunt ele acum”, deoarece acestea nu abordează presupusele „cauze profunde” ale războiului.

Trump a declarat anterior că este „supărat” pe Putin deoarce continuă să îl denigreze pe președintele Volodimir Zelensky. În aceeași zi, Trump a avertizat că Zelenski se va confrunta cu „mari probleme” cu SUA dacă nu va semna un acord critic privind mineralele.

Kievul susține că Rusia a pierdut 918.180 de soldați în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 918.180 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat miercuri Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Doar în ultima zi, forțele ruse au înregistrat 1.410 pierderi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 10.515 tancuri, 21.880 de vehicule blindate de luptă, 42.687 de vehicule și cisterne de combustibil, 25.576 de sisteme de artilerie, 1.347 de lansatoare multiple de rachete, 1.123 de sisteme de apărare antiaeriană, 370 de avioane, 335 de elicoptere, 31.505 drone, 28 de nave și bărci, precum și un submarin.

Un mort și zece răniți în urma atacurilor rusești din Zaporojie și Harkov

O persoană a fost ucisă și alte zece au fost rănite în urma unor atacuri cu drone rusești în regiunile Zaporojie și Harkov din estul Ucrainei, au anunțat oficiali ucraineni în cursul nopții de marți spre miercuri.

Un bărbat în vârstă de 45 de ani a murit, iar un altul de 44 de ani și o femeie de 39 de ani au fost răniți când o „dronă inamică” a atacat mașinile parcate în fața unei case din regiunea Zaporojie, a declarat Ivan Fedorov, guvernatorul militar al regiunii, pe Telegram.

În orașul ucrainean Harkov, în apropiere de frontiera rusă, primarul Igor Terekhov a anunțat că opt persoane au fost rănite în ceea ce guvernatorul regional Oleg Synegoubov a descris pe Telegram ca fiind un „atac masiv al dronelor inamice”.

Letonia va furniza Ucrainei 1.500 de drone de luptă

Letonia va furniza Ucrainei 1.500 de drone de luptă, a declarat ministrul apărării Andris Spruds.

„Două companii letone vor livra un total de 12.000 de drone, în valoare de 17 milioane de euro, Ucrainei în prima jumătate a acestui an, ca parte a coaliției internaționale pentru drone”, a scris el pe X.

Inițiativa aliată, condusă de Marea Britanie și Letonia, a fost lansată în ianuarie 2024 pentru a consolida capacitățile Ucrainei în ceea ce privește vehiculele aeriene fără pilot (UAV), un factor esențial în războiul modern.

Ucraina lucrează, de asemenea, la extinderea producției interne.

Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO niciodată nu a făcut parte din acordul privind mineralele

Un acord privind mineralele, pe care Ucraina și SUA îl negociază, nu menționează aderarea Ucrainei la NATO, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

„În ceea ce privește acest acord și problema NATO, nu există nicio mențiune despre NATO în acest acord și nici nu a existat vreodată”, a spus Zelenski. „O decizie (privind acordul – n.r.) va fi luată în zilele următoare”.

Zelenski a adăugat că aspirațiile Ucrainei de a adera la UE rămân un subiect constant de discuție. El a spus anterior că Ucraina nu va accepta niciun acord privind mineralele dacă acesta compromite calea țării spre aderarea la UE..

Pe 30 martie, președintele american Donald Trump le-a spus reporterilor că Zelenski încearcă să se retragă dintr-un acord important privind mineralele cu SUA.

„Încearcă să renunțe la acordul privind pământurile rare și, dacă face asta, are niște probleme, mari, foarte mari probleme”, a declarat Trump, potrivit Reuters.

„Vrea să fie membru NATO, dar nu va fi niciodată membru NATO. Înțelege asta”, a adăugat Trump.

Un grup bipartizan de senatori americani vrea sancțiuni „dure” împotriva Rusiei

„Opinia dominantă în Senatul Statelor Unite este că Rusia este agresorul și că acest război oribil și agresiunea lui Putin trebuie să se încheie acum și să fie descurajate în viitor”, se arată în comunicatul de presă.

„Sancțiunile împotriva Rusiei impun tarife asupra țărilor care achiziționează petrol, gaze, uraniu și alte produse rusești. Ele sunt severe dintr-un motiv întemeiat”, au declarat senatorii.

Grupul de legislatori propune impunerea de „sancțiuni primare și secundare împotriva Rusiei și a actorilor care sprijină agresiunea Rusiei în Ucraina”.

„Împărtășim frustrarea președintelui Trump față de Rusia în ceea ce privește obținerea unui armistițiu și susținem dorința președintelui Trump de a obține o pace durabilă, justă și onorabilă”, se precizează în comunicat.

Rusia a cerut relaxarea sancțiunilor ca o condiție prealabilă pentru o propunere de încetare a focului din partea SUA în Marea Neagră.