Inițiativa Cehiei de a furniza Ucrainei muniție de artilerie a asigurat finanțarea pentru continuarea livrărilor lunare până în septembrie 2025, a declarat ministrul de externe ceh Jan Lipavsky la 3 aprilie, potrivit publicației ucrainene European Pravda.
Inițiativa, susținută de contribuții din partea Canadei, Norvegiei, Țărilor de Jos, Danemarcei și a altor țări europene, a sporit semnificativ capacitățile de artilerie ale Ucrainei, a afirmat Lipavsky.
Armata rusă intenționează să își mărească gruparea din Ucraina cu 150.000 de soldați în 2025, echivalentul a aproximativ 15 divizii de infanterie motorizată, a declarat șeful adjunct al Biroului prezidențial, Pavlo Palisa, la 3 aprilie, a relatat publicația ucraineană Suspilne, citată de The Kyiv Independent.
„Formarea lor este în curs de desfășurare. Rușii nu au probleme cu recrutarea de personal acum. Cu toate acestea, trebuie să se înțeleagă că toate aceste formațiuni nu pot fi puse în acțiune în același timp”, a declarat Palisa.
Ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha i-a îndemnat joi pe aliații din NATO să crească presiunea asupra Rusiei, în contextul în care partenerii occidentali ai Kievului caută să răspundă amenințării tot mai mari reprezentate de Moscova, scrie dpa.
În timp ce Ucraina a fost de acord cu o propunere a SUA pentru o încetare necondiționată a focului de 30 de zile, președintele rus Vladimir Putin „vorbește despre cereri și condiții”, a spus el, vorbind alături de secretarul general al NATO, Mark Rutte.
„Rusia trebuie să devină serioasă în privința păcii”, a adăugat el. „Pentru aceasta, este timpul să creștem presiunea asupra Moscovei”.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană sunt pe deplin unite în ceea ce privește obiectivul de a obține o încetare a focului cât mai curând posibil. El a subliniat că dialogul diplomatic nu poate începe decât după o perioadă de timp de la instaurarea unei încetări complete a focului.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că Ucraina nu va recunoaște teritoriile ocupate ca fiind rusești și nu va accepta să își reducă armata de dragul stabilirii unei păci echitabile, scrie Ukrainska Pravda.
„O armată puternică este o prioritate pentru noi. Prin urmare, acestea sunt liniile roșii – nicio reducere a dimensiunii armatei noastre. Ca să fiu sincer, vom face tot posibilul să menținem armata în aceeași stare în care este astăzi. O armată mare, care este de trei ori mai mare decât era la începutul războiului”.
Trimisul președintelui rus Vladimir Putin pentru investiții, Kirill Dmitriev, aflat în această săptămână într-o vizită la Washington, a declarat joi că forțe neidentificate încearcă să alimenteze tensiunile dintre Rusia și Statele Unite, transmite Reuters.
Atacurile rusești din Ucraina au ucis cel puțin cinci civili și au rănit cel puțin 40 în ultima zi, au raportat autoritățile regionale pe 3 aprilie.
Forțele Moscovei atacă zilnic orașe și sate ucrainene, provocând victime civile și daune infrastructurii cu ajutorul dronelor, rachetelor, artileriei și bombelor aeriene.
Apărarea aeriană ucraineană a doborât 28 dintre cele 39 de drone de atac și de momeală lansate de Rusia peste noapte, a declarat Forțele aeriene. Șapte drone momeală au dispărut de pe radare fără să provoace pagube, potrivit declarației.
Rusia a pierdut 919 570 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat la 3 aprilie Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Acest număr include 1 390 de pierderi suferite de forțele ruse chiar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 10 521 de tancuri, 21 902 vehicule blindate de luptă, 42 775 de vehicule și rezervoare de combustibil, 25 625 de sisteme de artilerie, 1 348 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1 123 de sisteme de apărare aeriană, 370 de avioane, 335 de elicoptere, 31 597 de drone, 28 de nave și bărci și un submarin.
Ucraina se confruntă cu un „deficit de finanțare” de 10 miliarde de dolari pentru proiectele de reconstrucție în 2025, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal pe 2 aprilie.
Shmyhal’s a făcut comentariile pe social media după o reuniune a Comitetului director al Platformei donatorilor din Ucraina.
Potrivit lui Shmyhal, donatorii internaționali au alocat aproape 7,4 miliarde de dolari pentru „proiecte prioritare de redresare” în 2025, lăsând un deficit de aproape 10 miliarde de dolari pentru finanțarea proiectelor de reconstrucție în 2025.
Ucraina a reușit să aducă înapoi 11 copii care fuseseră duși cu forța în Rusia, precum și pe teritoriul ocupat de Rusia, a anunțat șeful Biroului prezidențial Andriy Yermak pe 2 aprilie.
Copiii s-au întors acasă în cadrul inițiativei președintelui Ucrainei, Bring Kids Back UA, potrivit lui Yermak.
Din februarie 2022, cel puțin 20 000 de copii ucraineni au fost răpiți din teritoriile ocupate de Rusia și trimiși în alte zone ale Ucrainei controlate de Rusia sau chiar în Rusia, potrivit unei baze de date naționale ucrainene, „Copiii războiului”. Doar 1 256 de copii au fost returnați până în prezent.
Kievul va primi o finanțare în valoare de 432 de milioane de dolari pentru a ajuta la refacerea infrastructurii de transport deteriorate în timpul războiului, a anunțat prim-ministrul Denys Shmyhal la 2 aprilie.
Acordul de finanțare, semnat între Ministerul Dezvoltării din Ucraina și Banca Mondială, va fi furnizat prin intermediul proiectului DRIVE (Developing Resilient Infrastructure in Vulnerable Environments in Ukraine), recent încheiat, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării.
Trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat pentru Fox News pe 2 aprilie că Statele Unite își propun să obțină o încetare completă a focului în războiul în curs.
Țările se apropie deja de un punct de încetare a focului, potrivit lui Kellogg, totuși, ambele părți vor trebui să facă compromisuri pentru a ajunge la un acord.
Kellogg a adăugat că „niciuna dintre părți nu va obține tot ce își dorește”. Între timp, Trump rămâne în contact atât cu președintele Volodymyr Zelensky, cât și cu președintele rus Vladimir Putin, și va fi capabil să intermedieze un acord între cele două țări.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat într-un interviu acordat bloggerului Mario Nawfal pe 1 aprilie că doi lideri politici de anvergură au purtat discuții secrete cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, după declanșarea invaziei în Ucraina.
Deși Vucic nu a dezvăluit numele acestora, Nawfal a sugerat că ar fi vorba despre premierul Ungariei, Viktor Orban, și prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico. Cei doi lideri au vizitat Moscova în 2024, iar întrunirile lor cu Putin au fost intens mediatizate la acea vreme, scrie The Kyiv Independent.