Războiul din Ucraina, ziua 1137. SUA „testează” dacă Rusia este serioasă în privința păcii / Nouă copii printre victimele atacului rusesc din Krivoi Rog

Publicat: 05 04. 2025, 20:30
Actualizat: 05 04. 2025, 20:31

Premierul britanic și președintele francez discută progresele înregistrate în desfășurarea trupelor în Ucraina

Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au discutat despre activitatea coaliției celor dispuși să desfășoare trupe în Ucraina în timpul unei conversații care a avut loc sâmbătă, 5 aprilie.

„În urma discuțiilor dintre planificatorii militari din Ucraina din această săptămână, ei [Starmer și Macron – n.r.] au discutat despre progresele bune care au fost făcute în ceea ce privește Coaliția celor dispuși”, relatează Ukrainska Pravda.

Kievul investighează o scurgere de informații privind acordul SUA despre mineralele rare cu ajutorul testelor poligraf

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a instruit serviciul de securitate internă al Ucrainei să investigheze scurgerea de informații privind cea mai recentă propunere a SUA de a profita de activele ucrainene.

Zelenski critică ambasada SUA pentru reacția „slabă” la atacul mortal din Krivoi Rog

Într-o postare pe rețelele sociale, Zelenski a afirmat că „reacția ambasadei SUA este surprinzător de neplăcută”.

„O țară atât de puternică, un popor atât de puternic – și o reacție atât de slabă”, a scris Zelenski. „Le este teamă chiar și să spună cuvântul «rus» atunci când vorbesc despre racheta care a ucis copii”.

Criticile vin în contextul în care președintele american Donald Trump a promovat un armistițiu parțial între Rusia și Ucraina, căutând în același timp o destindere a relațiilor cu Moscova, conform AFP.

Kievul susține că Rusia a pierdut 922.340 de militari de la începutul războiului

Rusia a pierdut 922.340 de militari în Ucraina între 24 februarie 2022 și 5 aprilie 2025, cu 1.390 de soldați uciși sau răniți în ultimele 24 de ore.

Statul Major General al Ucrainei a menționat că cifrele totale au fost revizuite, în timp ce pierderile zilnice continuă să fie raportate ca de obicei.

De la începutul războiului, forțele de apărare ale Ucrainei au distrus 10.541 (+13) tancuri rusești, 21.952 (+20) vehicule blindate de luptă, 25.730 (+67) sisteme de artilerie, 1.350 (+1) lansatoare de rachete multiple, 1.124 (+1) sisteme de luptă antiaeriană și 3.130 de rachete de croazieră.

Armata rusă a pierdut, de asemenea, 370 de avioane de război, 335 de elicoptere, 31 778 (+105) sisteme aeriene tactice fără pilot, 28 de nave de război/cutre, 1 submarin, 42 954 (+113) vehicule și camioane cu combustibil și 3 788 (+1) echipamente speciale.

Liderii europeni condamnă atacul mortal al Rusiei la Krivoi Rog

Mai mulți oficiali europeni au condamnat atacul Rusiei asupra orașului ucrainean Krivoi Rog din 4 aprilie, care a ucis 19 persoane și a rănit 68.

Forțele ruse ar fi lansat un atac combinat cu rachete și drone asupra orașului din regiunea Dnipropetrovsk, incendiind clădiri din cartiere rezidențiale.

Printre cei uciși în atac se numără nouă copii. Patruzeci de persoane au fost spitalizate, potrivit autorităților locale.

„Toată Europa se îndreaptă spre weekend, dar ucrainenii trăiesc într-o realitate diferită”, a scris pe X ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a condamnat, de asemenea, atacul, numindu-l „tragic și inuman”.

Ca răspuns la atac, ministrul estonian de externe Margus Tsahkna a declarat că „Rusia caută războiul, nu pacea, iar atacurile împotriva civililor, inclusiv a copiilor, sunt o dovadă brutală a acestui lucru”.

„Lansarea unei rachete asupra unui loc de joacă pentru copii – acesta nu este război, este barbarie”, a scris ministrul ceh de externe Jan Lipavsky pe X.

Ministrul lituanian al afacerilor externe, Kestutis Budrys, a postat fotografii ale atacului pe X, cu titlul „Încetarea focului de către Putin”.

Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelenski, rămâne o țintă frecventă a atacurilor rusești. Orașul, în care locuiesc aproximativ 660.000 de persoane, este al doilea ca mărime din regiunea Dnipropetrovsk și se află la aproximativ 70 de kilometri de linia frontului.

Macron va conduce discuțiile UE cu Putin – The Telegraph

Președintele Franței, Emmanual Macron, se pregătește să devină persoana de contact a Europei în negocierile cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, conform Telegraph.

Franța și Regatul Unit sunt principalii actori din cadrul „coaliției celor dispuși”, care încearcă să creeze o formă de forță de menținere a păcii în Ucraina după încetarea focului.

Citând surse din cadrul guvernului francez, Telegraph a comparat ascensiunea lui Macron cu reticența relativă a premierului britanic Keir Starmer.

Franța este una dintre puținele țări din NATO care desfășoară operațiuni militare independent de SUA, în principal în misiuni în fostele colonii din Africa de Vest. De asemenea, Franța menține o rețea de informații separată de rețeaua Five Eyes condusă de SUA.

Macron este unul dintre cei mai vocali susținători ai unei rearmări europene. Dar rezultatele rămân incerte.

Oficialul anonim ar fi spus că „aparent, nu este încă” momentul ca Macron să conducă coaliția.

În mod similar, detaliile oricărui angajament de menținere a păcii din partea coaliției, fie el francez sau de altă natură, rămân vagi, Ucraina așteptând un ajutor concret.

Rusia este serioasă în privința păcii

Evenimentele recente arată o intensificare a conflictului diplomatic și militar, notează The Guardian.

Secretarul de stat american, Marco Rubio, a declarat vineri la Bruxelles că Donald Trump nu „va cădea în capcana negocierilor fără sfârșit” cu Rusia privind Ucraina. El a adăugat că Washingtonul va ști în câteva săptămâni dacă Moscova este serioasă în privința păcii.

„Testăm să vedem dacă rușii sunt interesați de pace”, a spus Rubio.

„Acțiunile lor – nu cuvintele, ci acțiunile – vor determina dacă sunt serioși sau nu, și intenționăm să aflăm asta mai curând decât mai târziu”.

Rubio a părut să adopte un ton mai empatic față de Kiev, menționând că ucrainenii „au arătat dorința de a intra, de exemplu, într-un armistițiu complet”.

Kremlinul a anunțat vineri că Vladimir Putin și Donald Trump nu au planuri de a discuta, după vizita la Washington a emisarului pentru investiții al președintelui rus.

Conform NBC News, anturajul lui Trump îl sfătuiește să nu mai vorbească cu Putin până când liderul rus nu se angajează la un armistițiu complet în Ucraina.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de noi atacuri asupra infrastructurii energetice. Președintele Zelenski a declarat că Moscova a lansat un atac cu dronă asupra unei centrale termice din orașul sudic Kherson vineri. Ministerul Apărării din Rusia a acuzat Kievul că a atacat facilități energetice rusești de șase ori în ultimele 24 de ore.

Președintele ucrainean a afirmat vineri că planificatorii militari europeni ar putea fi pregătiți în termen de o lună cu detalii privind un contingent de trupe străine în Ucraina, considerat esențial pentru încheierea războiului. După întâlnirea cu șefii militari britanici și francezi la Kiev, Zelenski a spus că multe alte țări vor contribui la acest efort, care prevede patrularea spațiului terestru, maritim și aerian ucrainean de către trupe străine.

„Cred că echipele au nevoie de aproximativ o lună, nu mai mult, și vom fi complet pregătiți cu o înțelegere a acestei infrastructuri,” a spus președintele ucrainean.

În paralel, ministrul de externe al Vaticanului a discutat vineri cu omologul său rus despre războiul din Ucraina și planurile de oprire a luptelor. Ministerul de Externe rus a precizat ulterior că apelul telefonic dintre Serghei Lavrov și Arhiepiscopul Paul Gallagher a fost inițiat de Vatican și că au discutat „modalități de rezolvare a crizei ucrainene cu eliminarea obligatorie și fiabilă a cauzelor sale profunde”.