Prima pagină » Știri externe » Războiul din Ucraina, ziua 1139. Zelenski: Rusia respinge încetarea focului pentru a continua atacurile din Marea Neagră / O delegație ucraineană va merge în SUA săptămâna viitoare pentru a discuta despre acordul privind mineralele

Războiul din Ucraina, ziua 1139. Zelenski: Rusia respinge încetarea focului pentru a continua atacurile din Marea Neagră / O delegație ucraineană va merge în SUA săptămâna viitoare pentru a discuta despre acordul privind mineralele

Informații contradictorii privind controlul unui sat de la granița regiunii Sumî. Armata ucraineană raportează peste 925.000 de pierderi în rândul trupelor ruse de la începutul invaziei. Trump reacționează la întrebările privind negocierile de pace Rusia-Ucraina. Zelenski: Rusia respinge încetarea focului pentru a continua atacurile din Marea Neagră. O delegație ucraineană va merge în SUA săptămâna viitoare pentru a discuta despre acordul privind mineralele.
Războiul din Ucraina, ziua 1139. Zelenski: Rusia respinge încetarea focului pentru a continua atacurile din Marea Neagră / O delegație ucraineană va merge în SUA săptămâna viitoare pentru a discuta despre acordul privind mineralele
Bianca Popa
07 apr. 2025, 16:50, Social

Kremlinul anunță că luptele vor continua în Ucraina până vor exista răspunsuri la preocupările Rusiei

Președintele Vladimir Putin susține în continuare ideea unei încetări a focului în Ucraina, însă luptele vor înceta doar în momentul în care în cadrul negocierilor vor fi luate în calcul preocupările Rusiei.

Luna trecută, Putin a anunțat că Rusia sprijină, în principiu, propunerea SUA de încetare a focului în Ucraina, însă a subliniat că luptele nu pot fi oprite până când nu sunt luate în considerare problemele care stârnesc preocuparea Moscovei, scrie Reuters.

Componentă indiană descoperită pentru prima dată într-o armă rusească, anunță serviciul ucrainean de informații

O componentă fabricată în India a fost descoperită pentru prima dată într-un sistem de armament rusesc, potrivit Direcției de Informații a Apărării din Ucraina (HUR).

Descoperirea face parte dintr-o investigație amplă în care au fost documentate aproape 200 de componente nou identificate, provenind din șase tipuri diferite de armament rusesc.

Rusia își intensifică ofensiva la vest de râul Oskil, în zona Kupiansk, anunță Ucraina

Forțele ruse încearcă activ să securizeze teritorii la vest de râul Oskil, în sectorul Kupiansk, potrivit oficialilor ucraineni.

Zona a fost scena unor confruntări militare constante în ultimele luni, Moscova căutând să recupereze terenurile pierdute anterior și să creeze condiții pentru ofensive mai ample în regiunea Harkov.

CEO-ul Eutelsat: Nu putem egala acoperirea Starlink în Ucraina

Eutelsat nu este capabil să înlocuiască complet serviciile de conectivitate oferite de Starlink în Ucraina, a recunoscut directoarea generală Eva Berneke, conform The Kyiv Independent.

Vorbind deschis, Berneke a subliniat limitele infrastructurii satelitare a companiei: „Dacă ar trebui să preluăm întreaga capacitate de conectivitate pentru Ucraina și toți cetățenii – nu am putea face asta. Să fim sinceri.”

Polonia: Atacurile continue ale Rusiei arată dorința de război, nu de pace

Polonia a condamnat atacurile continue cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei, afirmând că acestea sunt dovada faptului că Moscova urmărește „mai mult război, nu pace.”

Declarația vine ca reacție la un atac devastator cu rachete asupra orașului Kryvyi Rih, soldat cu 20 de morți, inclusiv nouă copii.

Informații contradictorii privind controlul unui sat de la granița regiunii Sumî

Rusia a anunțat capturarea localității Basivka, un sat situat aproape de graniță în regiunea Sumî din Ucraina.

Totuși, oficialii ucraineni au respins declarația, calificând-o drept parte a unei „campanii de dezinformare” mai ample.

Potrivit hărții de monitorizare DeepState, zona este în continuare marcată ca „zonă gri”, controlul asupra satului fiind contestat sau incert.

Armata ucraineană raportează peste 925.000 de pierderi în rândul trupelor ruse de la începutul invaziei

De la declanșarea invaziei Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie 2022, Moscova a pierdut aproximativ 925.020 de soldați, potrivit unui raport publicat pe 7 aprilie de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, anunță The Kyiv Independent.

Cifra include 1.350 de pierderi înregistrate doar în ultimele 24 de ore.

Conform datelor, Rusia a pierdut, de asemenea, 10.567 de tancuri, 21.997 de vehicule blindate de luptă, 43.120 de vehicule și cisterne de combustibil, precum și 25.817 sisteme de artilerie.

Alte pierderi raportate includ 1.356 de lansatoare multiple de rachete, 1.124 de sisteme de apărare antiaeriană, 370 de avioane, 335 de elicoptere și 31.874 de drone. Marina rusă a suferit și ea pierderi, fiind distruse 28 de nave și bărci, precum și un submarin.

Trump reacționează la întrebările privind negocierile de pace Rusia-Ucraina

Pe 6 aprilie, președintele SUA, Donald Trump, și-a reiterat apelul pentru o încetare a focului dintre Rusia și Ucraina, subliniind că violențele trebuie să înceteze, potrivit The Kyiv Independent.

Vorbind la bordul Air Force One, Trump a declarat: „Nu-mi place bombardamentul… în fiecare săptămână sunt uciși mii de tineri”, îndemnându-l pe președintele rus Vladimir Putin să oprească agresiunea.

Zelenski: Rusia respinge încetarea focului pentru a continua atacurile din Marea Neagră

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pe 6 aprilie că Rusia refuză să accepte o încetare necondiționată a focului deoarece dorește să-și păstreze capacitatea de a lansa atacuri cu rachete din Marea Neagră, scrie The Kyiv Independent.

Potrivit lui Zelenski, această agresiune continuă subliniază intenția Moscovei de a folosi în continuare Marea Neagră ca bază strategică pentru lovituri împotriva Ucrainei.

O delegație ucraineană va merge în SUA săptămâna viitoare pentru a discuta despre acordul privind mineralele rare

Ucraina va trimite o delegație în Statele Unite săptămâna viitoare pentru a continua discuțiile acordului privind resursele minerale rare, potrivit Associated Press.

Negocierile, care au pus deja la încercare relațiile dintre Kiev și Washington, vin în urma unor eforturi anterioare de a stabili un acord-cadru între cele două țări.