Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că cel puțin 155 de chinezi luptă de partea rușilor împotriva Ucrainei. Zelenski a dezvăluit marți că armata ucraineană a capturat pe front doi chinezi.
Volodimir Zelenski a spus miercuri că știe de prezența a cel puțin 155 de chinezi care luptă alături de Rusia împotriva Ucrainei, potrivit Le Figaro. Autoritățile chineze știau că unii dintre cetățenii lor sunt recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina, a mai spus el, adăugând că nu cunoaște dacă Beijingul a dat „un ordin” în acest sens.
„Pur și simplu observăm, cu ajutorul datelor și detaliilor pe care le avem, că China (…) a fost la curent… Nu spunem că cineva a dat un ordin, nu avem astfel de informații”, a precizat Zelenski adăugând că serviciile secrete au identificat și alți chinezi care sunt în Rusia.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat jurnaliștilor că Ucraina este dispusă să semneze un acord cu Statele Unite în domeniul mineralelor, dar numai dacă acesta asigură un parteneriat egal și respectă suveranitatea ucraineană.
Zelenski a declarat că guvernul ucrainean salută investițiile și cooperarea în sectorul mineral al țării, dar nu cu orice preț.
„Dacă este vorba despre un parteneriat adevărat, atunci trebuie să vorbim despre paritate. Trebuie să fie 50/50”, a spus Zelenski, subliniind că aceasta este una dintre condițiile care vor fi prezentate de echipa tehnică ucraineană în timpul negocierilor.
Potrivit lui Zelenski, un eventual acord ar putea contribui la modernizarea economiei Ucrainei, la reconstrucția țării după război și la crearea de locuri de muncă prin intermediul unor întreprinderi comune care implică companii americane de înaltă tehnologie.
Președintele a subliniat că Ucraina este pregătită să contribuie cu terenurile și resursele sale, dar se așteaptă ca SUA să aducă tehnologie și capital.
Zelenski a descris, de asemenea, un schimb de replici cu secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, care ar fi îndemnat Kievul să semneze imediat un acord preliminar.
„I-am spus să nu mai bată cu degetul pe contract și să vorbească concret”, a spus Zelenski, adăugând că propunerea nu era gata și că unele prevederi contraziceau legislația ucraineană. „Trebuie să creăm o poveste de succes cu relațiile noastre cu Statele Unite. Vrem să obținem succes și securitate”.
Luând cuvântul la conferința de presă a Consiliului de asociere UE-Ucraina de la Bruxelles, prim-ministrul Denis Șmîhal a confirmat că Ucraina se află acum în negocieri oficiale cu SUA.
Șmîhal a subliniat că Ucraina are „linii roșii clare” care nu pot fi depășite. Prima este respectarea constituției ucrainene, iar a doua, acordul trebuie să se alinieze la integrarea Ucrainei la UE.
Cetăţenii chinezi care luptă în Ucraina ar putea fi „muncitori vulnerabili” recrutaţi de entități de entități din Rusia, susține Institutul pentru Studiul Războiului. Asta după ce doi cetățeni chinezi care luptau în armata rusă au fost capturați de armata Ucrainei.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat marți că doi cetățeni chinezi care luptau în armata rusă au fost capturați de armata Ucrainei în regiunea Donețk.
„Există documente ale acestor deținuți, carduri bancare, date personale. Avem informații că există mult mai mulți astfel de cetățeni chinezi în unitățile de ocupație decât doi. Acum aflăm toate faptele. Informațiile, SBU, unitățile relevante ale Forțelor Armate lucrează. (…) Implicarea Rusiei, fie direct, fie indirect, cu China în acest război din Europa, este un semnal clar că Putin va face orice, dar nu va pune capăt războiului. Caută cum să continue lupta. Acest lucru cu siguranță are nevoie de o reacție. Reacția Statelor Unite, Europei și a tuturor celor din lume care vor pace”, a declarat Volodimir Zelenski.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a analizat situația și a sugerat prezența chinezilor pe front ar putea fi interpretată diferit și nu în sensul implicării Chinei în conflict.
ISW spus că a observat rapoarte despre „diverse entități rusești nespecificate care recrutează lucrători migranți vulnerabili în armata rusă pentru a lupta în Ucraina, atât în Rusia, cât și în străinătate”.
„Autoritățile indiene au dezvăluit în 2024 că entități rusești nespecificate gestionau o rețea de trafic de ființe umane care ademenește cetățenii indieni în Rusia sub pretexte false și apoi i-a constrâns să semneze contracte militare cu Ministerul rus al Apărării pentru a lupta în Ucraina”, au transmis analiștii ISW, potrivit Sky News.
Autoritățile indiene și ruse au colaborat pentru a repatria cetățenii indieni care s-au alăturat armatei ruse în octombrie 2024, fiind păcăliți de recrutorii ruși.
Uniunea Europeană transferă un nou pachet de ajutor de 1 miliard de dolari către Ucraina, finanțat din activele rusești înghețate, informează The Kyiv Independent.
Prim-ministrul Denis Șmîhal a mulțumit partenerilor europeni pentru sprijin, în cadrul unei întâlniri la Bruxelles cu comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, afirmând că ajutorul va contribui la susținerea economiei și redresării Ucrainei.
Ucraina a introdus o dronă nou dezvoltată, proiectată special pentru a intercepta și distruge drone de tip Shahed utilizate de forțele ruse.
Potrivit dezvoltatorilor, drona a fost deja folosită în luptă și a reușit să elimine peste 20 de drone inamice în ultimele două luni.
Comandantul-șef Oleksandr Sîrskîi a declarat într-un interviu publicat pe 9 aprilie de LB.UA că asistența militară oferită Ucrainei de către Statele Unite a scăzut.
El a menționat că țările europene au intervenit pentru a acoperi cea mai mare parte a ajutorului destinat Kievului, în contextul nevoilor continue de apărare.
Ucraina a reușit să distrugă un bombardier rusesc Tu-22M3 cu rază lungă de acțiune, folosind o dronă, a declarat comandantul-șef Oleksandr Sîrskîi.
Potrivit acestuia, aeronava a fost lovită imediat după aterizare, în timpul uneia dintre recentele operațiuni cu drone ale Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.
Operațiunile militare rusești s-au intensificat de-a lungul liniei frontului din Ucraina în ultimele săptămâni, potrivit unei analize CNN, care indică o escaladare coordonată a ofensivei.
De mai bine de o săptămână, forțele ruse desfășoară manevre mai agresive în multe regiuni, în special la sud de Pokrovsk, care este un centru logistic esențial situat la aproximativ 70 de kilometri nord-vest de Donețk, teritoriu aflat sub ocupație rusă.
Forțele rusești împing din est, cu scopul de a captura rutele logistice cheie care leagă Lyman de restul regiunilor Donețk și Lugansk, ultima fiind aproape în întregime sub ocupație rusă.
Rusia și-a extins prezența militară în Ucraina de cinci ori de la începutul invaziei, potrivit comandantului-șef Oleksandr Sîrskîi. El a estimat că în prezent 623.000 de soldați ruși sunt desfășurați în Ucraina și a afirmat că Rusia are capacitatea de a mobiliza până la 5 milioane de militari instruiți.
Guvernul chinez investighează afirmațiile potrivit cărora unii dintre cetățenii săi ar lua parte la războiul Rusiei în Ucraina.
„Guvernul chinez le-a cerut întotdeauna cetățenilor să evite zonele de conflict armat și să nu se implice în niciun fel de acțiune militară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian.
Cheltuielile Rusiei pentru activități de lobby în Statele Unite le depășesc cu mult pe cele ale Ucrainei în acest an – de aproximativ șapte ori – conform datelor Opendatabot, care notează și o scădere de șase ori a cheltuielilor Ucrainei față de 2023, relatează The Kyiv Independent.
Reprezentanți diplomatici ai Statelor Unite și ai Rusiei urmează să se întâlnească la Istanbul pe 10 aprilie, a confirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Discuțiile vor implica oficiali ai ministerelor de externe din ambele țări.
Ucraina oferă firmelor internaționale din domeniul apărării posibilitatea de a-și testa produsele în condiții reale de luptă, a anunțat adjunctul ministrului apărării, Valerii Ciurkin.
El a subliniat totodată potențialul pentru colaborări pe termen lung prin parteneriate comune.
Comandantul-șef Oleksandr Sîrski a declarat că ofensiva de primăvară a Rusiei „a început practic deja”, menționând că operațiunile ofensive rusești aproape s-au dublat în principalele sectoare ale frontului în ultima săptămână.
Forțele ruse au lansat 55 de drone, inclusiv modele de atac și drone-capcană, în cadrul unor atacuri nocturne asupra Ucrainei.
Apărarea aeriană ucraineană a interceptat cu succes 32 dintre ele, în timp ce opt drone-capcană au dispărut de pe radare fără a provoca pagube, potrivit Forțelor Aeriene.
Un atac masiv cu drone ar fi avut ca țintă o bază aeriană militară rusă din Mozdok, potrivit canalului independent de Telegram Astra.
Baza este cunoscută pentru găzduirea avioanelor MiG-31K, care transportă rachetele hipersonice Kinzhal ale Rusiei.
De la lansarea invaziei în Ucraina, pe 24 februarie 2022, Rusia a pierdut aproximativ 927.580 de soldați, potrivit unei actualizări din 9 aprilie a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Cifra include 1.270 de pierderi raportate în ultimele 24 de ore.
Pe lângă pierderile de personal, Rusia a pierdut și o cantitate semnificativă de echipamente militare: 10.576 de tancuri, 22.021 de vehicule blindate de luptă, 43.345 de vehicule și cisterne de combustibil și 25.912 sisteme de artilerie.
Alte pierderi includ 1.359 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 1.127 de sisteme de apărare antiaeriană, 370 de avioane, 335 de elicoptere, 31.973 de drone, 28 de nave și ambarcațiuni, precum și un submarin.
Ucraina a lansat un atac cu drone în timpul nopții de marți spre miercuri asupra Rusiei, perturbând zborurile miercuri dimineață în partea de sud a țării și forțând evacuarea locuitorilor din zeci de apartamente din regiunea Rostov, au declarat oficiali ruși, citați de Reuters.
Rusia a lansat un atac masiv cu drone asupra orașului Harkov în noaptea de 8 aprilie, provocând cel puțin 15 explozii în oraș, potrivit guvernatorului Oleh Syniehubov, scrie The Kyiv Independent.
Primele informații indică faptul că două persoane au fost rănite în urma atacurilor.
Ambasadoarea interimară a SUA la ONU, Dorothy Shea, a avertizat pe 8 aprilie că Washingtonul va evalua sinceritatea președintelui Vladimir Putin în privința unui posibil armistițiu în funcție de comportamentul real al Rusiei.
„Vom judeca în cele din urmă angajamentul președintelui Putin față de o încetare a focului pe baza acțiunilor Rusiei”, a declarat aceasta.
Forțele ruse au lansat un atac cu drone asupra orașului Dnipro, rănind cel puțin 15 persoane, potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, relatează The Kyiv Independent.
Jumătate dintre răniți au fost spitalizați, iar o femeie se află în stare gravă.