Prima pagină » Știri externe » Războiul din Ucraina, ziua 1143. UE va sprijini industria de apărare a Ucrainei cu peste 2 miliarde de euro din active rusești / Marea Britanie și Norvegia vor oferi Ucrainei un sprijin militar comun în valoare de 585 de milioane de dolari

Războiul din Ucraina, ziua 1143. UE va sprijini industria de apărare a Ucrainei cu peste 2 miliarde de euro din active rusești / Marea Britanie și Norvegia vor oferi Ucrainei un sprijin militar comun în valoare de 585 de milioane de dolari

Marea Britanie și Norvegia oferă Ucrainei un ajutor militar de 585 milioane de dolari, în timp ce UE alocă 2,1 miliarde de euro din active rusești. Zelenski impune sancțiuni flotei fantomă ruse.
Războiul din Ucraina, ziua 1143. UE va sprijini industria de apărare a Ucrainei cu peste 2 miliarde de euro din active rusești / Marea Britanie și Norvegia vor oferi Ucrainei un sprijin militar comun în valoare de 585 de milioane de dolari

Ucraina este pregătită să cumpere mai multe sisteme de apărare aeriană, afirmă Zelenski

Kievul este pregătit să achiziționeze sisteme suplimentare de apărare aeriană pentru a proteja mai bine orașele ucrainene de atacurile rusești, a declarat Volodimir Zelenski în timpul discursului său de seară din 11 aprilie.

Nevoia de mai multe sisteme de apărare aeriană a fost punctul central al discursului său adresat participanților la summitul în format Ramstein care a avut loc mai devreme în cursul zilei la Bruxelles, a spus Zelenski, numind-o „principala prioritate”.

Președintele Ucrainei a participat la summit virtual, alăturându-se reuniunii din Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelenski și locul unde săptămâna trecută a avut loc un atac mortal cu rachete rusești care a ucis 20 de persoane, inclusiv nouă copii.

„Pentru a proteja viețile oamenilor, pentru a ne proteja orașele. Contăm foarte mult pe deciziile partenerilor noștri – avem nevoie de sisteme, ele există în lume, și avem nevoie de o decizie politică astfel încât apărarea aeriană să funcționeze, să funcționeze aici … și în multe alte orașe și comunități ale noastre”, a declarat Zelenski.

Zelenski a mai spus că a discutat problema cu președintele american Donald Trump.

„Ucraina nu cere doar – suntem gata să cumpărăm sistemele suplimentare corespunzătoare”, a spus el.

„Câteva sute” de cetățeni chinezi luptă pentru Rusia, afirmă Zelenski

Cel puțin „câteva sute” de cetățeni chinezi luptă de partea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Numărul presupus de cetățeni chinezi care se alătură forțelor ruse a crescut de la declarația anterioară a lui Zelenski. La 9 aprilie, acesta a declarat că 155 de cetățeni chinezi luptă pentru Moscova pe teritoriul ucrainean.

La începutul acestei săptămâni, Kievul a capturat doi cetățeni chinezi care luptau pentru Rusia în regiunea Donețk.

„Începând de acum, există informații care indică faptul că cel puțin câteva sute de cetățeni chinezi luptă ca parte a forțelor de ocupație ale Rusiei. Acest lucru înseamnă că Rusia încearcă în mod clar să prelungească războiul chiar folosind viețile chinezilor”, a declarat Zelenski, adresându-se partenerilor occidentali în cadrul unui summit în format Ramstein la Bruxelles.

„Putin nu a fost mulțumit cu soldații din Coreea de Nord. Acum încearcă să își acopere lipsurile atrăgând încă o națiune – chinezii”, a adăugat președintele.

Trump cere Rusiei „să se miște” în privința negocierilor pentru încetarea focului în Ucraina

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat vineri că Rusia trebuie „să se miște” în privința negocierilor pentru încetarea focului în Ucraina, în contextul în care emisarul său special s-a întâlnit cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, la Sankt Petersburg.

„Rusia trebuie să se miște. Prea mulți oameni MOR, mii pe săptămână,” a scris Trump într-o postare pe Truth Social.

Rusia a lansat 70 de rachete și 2.200 de drone asupra Ucrainei de la propunerea de încetare a focului din 11 martie, afirmă Kievul

Rusia a lansat 70 de rachete, 2 200 de drone de tip Shahed și 6 000 de bombe aeriene ghidate împotriva Ucrainei de când Kievul și Washingtonul au convenit asupra unui armistițiu temporar la 11 martie, a declarat ministrul de externe Andrii Sybiha la 11 aprilie.

În timpul discuțiilor de la Jeddah, oficialii ucraineni au fost de acord cu o propunere a SUA privind o încetare a focului completă de 30 de zile, cu condiția ca Rusia să respecte condițiile. Moscova a respins acordul, cu excepția cazului în care acesta include condiții care subminează apărarea Ucrainei, și anume oprirea totală a ajutorului militar străin.

Witkoff, trimisul lui Putin, și Dmitriev, se întâlnesc la Sankt Petersburg

Un emisar al Kremlinului, Kirill Dmitriev, s-a întâlnit cu trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, la Sankt Petersburg pe 11 aprilie, a raportat media rusă de stat TASS.

Axios, citându-și sursa, a declarat că se așteaptă ca Witkoff să se întâlnească și cu președintele rus Vladimir Putin mai târziu în cursul zilei. Putin se află în prezent la Sankt Petersburg pentru o întâlnire programată privind dezvoltarea Marinei ruse, potrivit Kremlinului.

Germania promite apărare antiaeriană IRIS-T, tancuri, obuze în cadrul unui nou pachet de ajutor pentru Ucraina

Germania va furniza Ucrainei patru sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T, 15 tancuri Leopard 1, drone de recunoaștere și 100 000 de cartușe de artilerie, ca parte a unui nou pachet de ajutor militar, a anunțat ministrul apărării Boris Pistorius la 11 aprilie, potrivit N-tv.

Pistorius a declarat că Germania intenționează să trimită mai multe sisteme IRIS-T în anii următori și a confirmat livrarea viitoare a 1.100 de radare de supraveghere terestre suplimentare.

Trump ar putea impune noi sancțiuni Rusiei dacă nu se ajunge la o încetare a focului până la sfârșitul lunii aprilie, relatează Axios

Președintele american Donald Trump ar putea impune sancțiuni suplimentare Rusiei dacă nu se ajunge la o încetare a focului cu Ucraina până la sfârșitul lunii aprilie, a raportat Axios pe 11 aprilie, citând o sursă nedivulgată.

Avertismentul urmează acordului Ucrainei privind o încetare a focului completă de 30 de zile la 11 martie, în timpul discuțiilor cu SUA din Arabia Saudită. Rusia a respins propunerea, cu excepția cazului în care aceasta includea restricții privind forțele armate ale Ucrainei și încetarea ajutorului militar străin.

Trupele ucrainene se confruntă cu probleme cu unele arme germane

Unitățile ucrainene din prima linie au probleme cu mai multe sisteme de arme furnizate de Germania din cauza vulnerabilităților tehnice, a disponibilității limitate a pieselor de schimb și a întreținerii complicate, a raportat ziarul Spiegel la 10 aprilie, citând documente militare interne germane.

Analiza face referire la o conferință ținută în ianuarie la Delitzsch de către atașatul militar adjunct al Ambasadei Germaniei la Kiev, la care au participat aproximativ 200 de ofițeri inferiori din Bundeswehr.

Marea Britanie ar putea trimite trupe în Ucraina timp de 5 ani pentru a preveni o nouă invazie a Rusiei

Marea Britanie plănuiește trimiterea de trupe în Ucraina pentru cinci ani pentru a antrena armata ucraineană și a preveni o nouă invazie rusă, potrivit unui plan britanico-francez.

Prințul Harry a vizitat clinica Superhumans din Liov, Ucraina, dedicată veteranilor de război

Prinţul Harry al Marii Britanii s-a întâlnit cu victime ale războiului din Ucraina, ca parte a activităţii sale dedicate veteranilor răniţi, a transmis un purtător de cuvânt citat de Reuters.

Statul Major: Rusia a pierdut 930.210 soldați în Ucraina de la 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 930.210 soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat la 11 aprilie Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Numărul include 1 210 pierderi suferite de forțele ruse chiar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 10 580 de tancuri, 22 048 de vehicule blindate de luptă, 43 679 de vehicule și rezervoare de combustibil, 25 043 de sisteme de artilerie, 1 360 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1 127 de sisteme de apărare aeriană, 370 de avioane, 335 de elicoptere, 32 200 de drone, 28 de nave și bărci și un submarin.

Marea Britanie și Norvegia vor oferi Ucrainei un sprijin militar comun în valoare de 585 de milioane de dolari, relatează Bloomberg

Regatul Unit și Norvegia vor oferi Ucrainei un pachet de ajutor militar în valoare de 450 de milioane de lire sterline (585 de milioane de dolari), a relatat Bloomberg pe 10 aprilie.

Regatul Unit va aloca 350 de milioane de lire sterline (455 de milioane de dolari), în timp ce Norvegia va contribui cu restul de 100 de milioane de lire sterline (130 de milioane de dolari), prin intermediul Fondului internațional pentru Ucraina condus de Regatul Unit.

Pachetul include finanțare pentru repararea și întreținerea vehiculelor și echipamentelor furnizate anterior, precum și finanțare pentru sisteme radar, mine antitanc și sute de mii de drone.

Ministrul britanic al apărării, John Healey, urmează să anunțe oficial ajutorul la 11 aprilie, în cadrul summitului de la Ramstein.

Zelenski anunță sancțiuni împotriva flotei fantomă a Rusiei

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat un nou pachet de sancțiuni care vizează „flota fantomă” a Rusiei în timpul discursului său de seară din 10 aprilie.

„Sancțiunile vizează, în special, flota de petroliere fantomă pe care Moscova o folosește pentru a finanța războiul; propagandiștii războiului – cei care încearcă să submineze apărarea noastră și să ajute Rusia; și, de asemenea, anumiți oficiali – acestea sunt nume bine cunoscute de toți ucrainenii – care obișnuiau să aibă influență”, a declarat Zelenski.

Zelenski a subliniat, de asemenea, importanța coordonării internaționale în luarea acestor măsuri.

„Lucrăm la sincronizarea pachetelor noastre de sancțiuni cu deciziile partenerilor – în primul rând în Uniunea Europeană, precum și în alte jurisdicții puternice din întreaga lume”, a adăugat Zelenski.

UE va sprijini industria de apărare a Ucrainei cu peste 2 miliarde de euro din active rusești

Uniunea Europeană va dedica 2,1 miliarde de euro din veniturile generate de activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru industria de apărare a Ucrainei, a anunțat ambasadorul UE în Ucraina, Katarina Mathernova, pe 10 aprilie.

„Am câteva vești bune de împărtășit, deoarece ieri au avut loc anunțuri concrete – o dovadă clară că UE este și va continua să fie ferm alături de Ucraina”, a declarat Mathernova într-o postare pe Facebook.

„UE va utiliza 2,1 miliarde de euro din veniturile provenite din activele rusești înghețate pentru a oferi Ucrainei apărarea aeriană și muniția atât de necesare”.

Aproximativ 1 miliard de euro din aceste fonduri vor sprijini direct industria de apărare a Ucrainei prin intermediul „modelului danez”, potrivit ambasadoarei.

Putin nu va fi judecat în absență pentru crime de război în calitate de președinte, relatează Euronews

Tribunalul special al Consiliului Europei pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei nu îl va judeca în absență pe președintele rus Vladimir Putin atât timp cât acesta rămâne în funcție, a relatat Euronews pe 10 aprilie, citând oficiali europeni anonimi.

Tribunalul internațional, care este încă în curs de înființare, a fost propus pentru prima dată de Consiliul Europei în urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022.

Deși scopul tribunalului este de a investiga și de a urmări în justiție crimele de război ale Rusiei, Putin nu va fi judecat în absență, potrivit a doi oficiali europeni care au vorbit cu Euronews.

Aceeași condiție se va aplica și altor oficiali ruși la nivel înalt, inclusiv premierului rus Mihail Mișustin și ministrului rus de externe Serghei Lavrov.

„Nu este o forță de menținere a păcii” – Ministrul britanic al apărării clarifică rolul trupelor coaliției după summit

Trupele desfășurate în Ucraina pentru a monitoriza o posibilă încetare a focului în cadrul „coaliției celor dispuși” nu vor acționa ca forțe tradiționale de menținere a păcii, ci ca sprijin pentru forțele proprii ale Ucrainei, a declarat ministrul britanic al apărării, John Healy, la 10 aprilie.

Coaliția, condusă de Marea Britanie și Franța, a convocat un summit al miniștrilor apărării la sediul NATO din Bruxelles la 10 aprilie. Reprezentanții a 30 de țări membre au discutat despre planificarea militară și pregătirea operațională în anticiparea unei posibile încetări a focului.

Atacul unei drone rusești în regiunea Zhytomyr a ucis o persoană și a rănit cinci, inclusiv un adolescent

Un atac rusescu cu dronă a lovit o clădire de apartamente din regiunea Zhytomyr în seara zilei de 10 aprilie.

Atacul a ucis o persoană și a rănit alte cinci, inclusiv un copil de 14 ani, a declarat guvernatorul regiunii Zhytomyr Oblast, Vitalii Bunechko, la 10 aprilie. Victimele rănite au fost duse la spital pentru tratament.