Războiul din Ucraina, ziua 1156. Europa refuză recunoașterea Crimeei ca teritoriu rusesc, în ciuda presiunilor SUA / Pe fondul noilor propuneri de pace, Zelenski amintește de Declarația SUA din 2018 despre Crimeea

Publicat: 24 04. 2025, 12:45
Actualizat: 24 04. 2025, 12:45
8897116 06.04.2025 A Russian serviceman of the Akhmat special forces fires a D-30 howitzer towards Ukrainian positions amid Russia's military operation in Ukraine, in Kursk region, Russia. Sergey Bobylev / Sputnik

Europa refuză recunoașterea Crimeei ca teritoriu rusesc, în ciuda presiunilor SUA

Liderii europeni au respins, potrivit Financial Times, o inițiativă a Statelor Unite de a recunoaște ocupația rusă a Crimeei.

Un oficial european de rang înalt, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat publicației că administrația Trump fusese deja informată că Europa nu va recunoaște Crimeea ca teritoriu rusesc.

Ucraina recuperează trupul jurnalistei Viktoriia Roshchyna după luni de captivitate în Rusia

Autoritățile ucrainene au recuperat trupul jurnalistei Viktoriia Roshchyna, despre care se spune că a fost torturată în timpul captivitații sale în Rusia, scrie The Kyiv Independent.

Moartea ei a fost confirmată pe 10 octombrie 2024, însă oficialii au precizat că circumstanțele exacte sunt încă în curs de investigare. Rusia a refuzat să predea trupul timp de aproape cinci luni.

Zelenski își scurtează vizita în Africa de Sud după atacul rusesc mortal asupra Kievului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află în Africa de Sud, joi dimineață, unde se va întâlni cu președintele Cyril Ramaphosa.

În urma atacurilor rusești mortale asupra Kievului, liderul a declarat că își va scurta vizita și se va întoarce imediat în Ucraina, relatează Sky News.

Rusia lansează un atac masiv asupra Ucrainei: 13 morți, aproape 100 de răniți

13 persoane au fost ucise și cel puțin 97 au fost rănite în urma unui atac de amploare lansat de Rusia asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore, au anunțat oficialii ucraineni.

Potrivit Forțelor Aeriene, apărările ucrainene au reușit să doboare 64 dintre cele 145 de drone de tip Shahed și alte tipuri, precum și 48 dintre cele 70 de rachete lansate de Rusia peste noapte.

Tensiuni în creștere pe tema sancțiunilor împotriva Rusiei

Emisarul special american Steve Witkoff, care urmează să se întâlnească pentru a patra oară cu președintele rus Vladimir Putin pe 25 aprilie, ar fi susținut ideea relaxării sancțiunilor împotriva Rusiei – o propunere care nu a găsit prea mult sprijin în cadrul Casei Albe.

Potrivit Politico, secretarul de stat american Marco Rubio s-a opus ferm acestei idei, iar administrația Trump a negat oficial existența unor astfel de planuri.

Ucraina și SUA vor începe discuțiile pentru o zonă de liber schimb, confirmă Șmîhal

Premierul ucrainean Denis Șmîhal a anunțat că Ucraina și Statele Unite urmează să înceapă demersurile pentru crearea unei zone de liber schimb, scrie The Kyiv Independent.

El a precizat, de asemenea, că discuțiile au inclus aspecte politice importante legate de mult-așteptatul acord privind mineralele rare dintre Kiev și Washington.

Pe fondul noilor propuneri de pace, Zelenski amintește de Declarația SUA din 2018 despre Crimeea

Zelenski reafirmă integritatea teritorială a Ucrainei, în timp ce SUA sugerează recunoașterea anexării Crimeei în noul cadru de negocieri cu Rusia.

Ucraina raportează pierderi de aproape 950.000 de soldați ruși de la începutul invaziei

Rusia a pierdut aproximativ 945.330 de soldați în Ucraina de la declanșarea invaziei, pe 24 februarie 2022, potrivit unei actualizări din 24 aprilie a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Acest total include 1.060 de victime raportate în ultimele 24 de ore.

Pe lângă pierderile de personal, raportul evidențiază distrugerea a 10.694 de tancuri, 22.312 vehicule blindate de luptă, 45.755 de unități de transport și alimentare cu combustibil, 26.823 de sisteme de artilerie, 1.369 de lansatoare multiple de rachete și 1.141 de sisteme de apărare antiaeriană.

Pierderile aeriene și navale includ, potrivit raportului, 370 de avioane, 335 de elicoptere, 33.660 de drone, 28 de nave și ambarcațiuni precum și un submarin.

Zelenski vizitează Africa de Sud pentru discuții privind eforturile de pace

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns joi în Africa de Sud pentru a purta discuții cu președintele Cyril Ramaphosa privind cooperarea bilaterală și eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina, informează Reuters.

Lovitură asupra Kievului: 9 morți, 63 de răniți în urma unui atac rusesc

UPDATE

Autoritățile au raportat inițial nouă persoane ucise, însă Parchetul General a declarat ulterior că doar opt decese au fost confirmate.

Știrea inițială

Un atac de amploare cu rachete și drone, lansat de Rusia în noaptea de 24 aprilie, a provocat moartea a nouă persoane și a rănit alte 63 în Kiev, inclusiv șase copii, potrivit autorităților ucrainene.

Trump sugerează o posibilă întâlnire cu Putin după vizita din Orientul Mijlociu

Președintele american Donald Trump a declarat că ar putea avea o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin „în curând”, după vizita sa programată în Orientul Mijlociu din luna mai, potrivit The Kyiv Independent.

Deși negocierile pentru încetarea focului dintre Rusia și Ucraina continuă, Trump și Putin nu au avut încă un contact direct, comunicând doar prin intermediul oficialilor lor. Ultima lor întâlnire față în față a avut loc la summitul de la Helsinki din 2018, în timpul primului mandat al lui Trump.

Trump vorbește despre progrese în procesul de pace: „Cred că avem o înțelegere cu ambele părți”

Președintele american Donald Trump și-a exprimat optimismul cu privire la negocierile în curs dintre Rusia și Ucraina, declarând jurnaliștilor în Biroul Oval: „Cred că avem o înțelegere cu ambele părți, sper că o vor pune în aplicare.”

Kellogg cere acțiune după discuțiile de pace de la Londra: „Este timpul să mergem mai departe”

Trimisul special al SUA, Keith Kellogg, a subliniat urgența unor progrese în urma discuțiilor recente despre pace desfășurate la Londra. „Este timpul să mergem mai departe cu directiva președintelui Trump privind războiul dintre Ucraina și Rusia: să oprim vărsarea de sânge, să obținem pacea și să punem America pe primul loc”, a declarat Kellogg.

Casa Albă critică abordarea lui Zelenski privind negocierile de pace și cere discuții private

Pe 23 aprilie, secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski „se îndreaptă într-o direcție greșită” în cadrul negocierilor de pace menite să pună capăt războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.

În fața jurnaliștilor, Leavitt l-a criticat pe Zelenski pentru că discută public termenii negocierii păcii, insistând că aceste discuții ar trebui să aibă loc cu ușile închise.

Președintele Donald Trump a susținut aceeași poziție, subliniind că Ucrainei nu i se cere să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc, în ciuda informațiilor apărute în presă. Trump a remarcat că, dacă Ucraina ar fi dorit cu adevărat Crimeea, ar fi trebuit să acționeze în 2014, atribuind indirect responsabilitatea anexării fostului președinte Barack Obama.

Leavitt a reafirmat că poziția lui Trump este ca ambele părți, Ucraina și Rusia, să facă concesii, menționând că „un acord bun înseamnă ca ambele părți să plece puțin nemulțumite.”

Ea l-a acuzat pe Zelenski că subminează procesul, alegând să se exprime în mass-media în loc să poarte negocieri private.

Vicepreședintele JD Vance a declarat, de asemenea, că SUA a prezentat o propunere detaliată de pace ambelor părți, avertizând că America ar putea să se retragă din procesul de mediere dacă Ucraina și Rusia nu cooperează. În ciuda acestor eforturi, Zelenski a reiterat că Ucraina nu va recunoaște niciodată legal ocupația rusă asupra Crimeei.