Surse britanice au declarat pentru publicația The Times că a fost considerată „prea riscantă” trimiterea de forțe terestre din cauza riscului unui conflict mai amplu, în cazul în care acordul de încetare a focului cu Rusia ar fi eșuat.
SUA vor cere Rusiei să accepte dreptul Ucrainei de a avea propria armată și propria industrie de apărare, echipate corespunzător, ca parte a unui acord de pace, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, respingând astfel insistența Rusiei ca țara să se demilitarizeze în mare măsură ca o condiție pentru încheierea războiului.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, într-un interviu pentru CBS News, că Moscova este pregătită să ajungă la un acord cu Washingtonul în privința Ucrainei, deși, potrivit acestuia, unele detalii necesită încă să fie puse la punct.
Suntem pregătiți să ajungem la un acord. Dar există încă unele puncte specifice, elemente ale acestui acord care trebuie să fie puse la punct și suntem ocupați exact cu acest proces”, a spus Lavrov.
Comentând negocierile de pace, Lavrov a declarat că există „mai multe semne că noi [Rusia și SUA] mergem în direcția cea bună”.
Președintele american Donald Trump a declarat că Statele Unite au un termen limită pentru obținerea unui „acord de pace” între Ucraina și Rusia și că ambele țări trebuie „să vină la masa negocierilor”.
Vorbind cu jurnaliștii înaintea unei întâlniri cu premierul norvegian Jonas Gahr Støre la Casa Albă, Trump a spus că „ei (Rusia și Ucraina-n.r.) trebuie să se așeze la masă. Și cred că vom obține pacea”.
Ucraina ar dori să aibă o „înțelegere comună că Rusia este agresorul”, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un amplu interviu cu comentatorul american Ben Shapiro publicat pe 24 aprilie.
„Ne-ar plăcea… să avem această înțelegere comună că Rusia este agresorul”, a declarat Zelenski.
„Nu ar trebui să spui că Ucraina și Rusia au început acest război, cred că este dureros pentru poporul nostru să audă”, a adăugat Zelenski.
Președintele Donald Trump a descris eșecul Rusiei de a prelua întreaga Ucraină drept o „concesie destul de mare”, un comentariu care a stârnit noi critici la adresa abordării sale față de război, scrie The Kyiv Independent.
În timpul unei întâlniri cu prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store în Biroul Oval, Trump a declarat reporterilor că incapacitatea Moscovei de a ocupa pe deplin Ucraina reflectă presiunea pe care susține că o exercită în culise. „Oprirea războiului, oprirea [luării] întregii țări”, a spus el, încadrând obiectivele de invazie neîndeplinite ale președintelui rus Vladimir Putin drept un compromis semnificativ.