- Home
- Externe
- (05.11.2022, 22:30)
- Alexandru Gologan , Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 255. Zelenski: Suntem pregătiţi pentru pace. Putin susţine deschis evacuarea civililor din Herson. Iranul recunoaşte că a trimis drone în Rusia
- Rusia a mobilizat 318.000 de oameni din diferite categorii sociale, inclusiv mercenari, pentru a lupta în Ucraina
- Militari ucraineni trag cu un obuzier autopropulsat spre poziţiile ruseşti, în Nicolaev
- Retragerea ruşilor din zonele aprig disputate poate însemna un nou teritoriu recuperat de la ocupanţi
- Cel puţin 112.000 de ruşi au emigrat în Georgia în acest an.
- Trupele britanice antrenează recruţi ucraineni.
- Iranul recunoaşte că a trimis drone în Rusia, dar înainte de începerea războiului.
Urmărește
64920 afișări
Sursa foto: MediafaxFoto
UPDATE 22:30 28 de nave cu produse agricole au părăsit porturile ucrainene în ultima săptămână
Navele au transportat peste 800.000 de tone de produse alimentare din porturile din Odesa, Chornomorsk şi Pivdenny, a declarat Zelenski în timpul discursului său nocturn.
"Destinaţiile sunt Egipt, Libia, Maroc, Algeria, Oman, Turcia, China şi Etiopia. În plus, nava către Etiopia cu 30.000 de tone de grâu la bord a fost închiriată de Programul alimentar al ONU", a precizat liderul ucrainean, conform CNN.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Zelenski a calificat relansarea din această săptămână a coridorului de cereale din Marea Neagră drept "unul dintre cele mai importante rezultate internaţionale din întreaga toamnă".
"Lumea nu a cedat şantajului rusesc, actorii cheie au acţionat decisiv şi, ca urmare, a fost evitată agravarea crizei alimentare", a declarat preşedintele ucrainean. "Când lumea este unită, teroriştii nu au nicio şansă".
UPDATE 21:30 Zelenski nu crede în declaraţiile Iranului
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat drept minciună afirmaţia Iranului privind trimiterea unui număr "limitat" de drone către Rusia, în discursul său de sâmbătă seara. El a contestat, de asemenea, calendarul prezentat de Teheran.
"Astăzi au existat mesaje din partea Iranului, din partea unor reprezentanţi oficiali. Au decis să recunoască faptul că au furnizat drone pentru terorismul rusesc. Dar chiar şi în această mărturisire, au minţit", a declarat Zelenski. "Noi doborâm cel puţin 10 drone iraniene în fiecare zi, iar regimul iranian susţine că ar fi dat doar câteva - şi chiar înainte de începerea invaziei la scară largă".
Zelenski a declarat că, dacă "Iranul continuă să mintă în legătură cu ceea ce este evident", se vor face şi mai multe eforturi pentru a investiga "cooperarea teroristă dintre regimurile rus şi iranian şi ce plăteşte Rusia Iranului pentru această cooperare".
UPDATE 18:45 Fost consilier de la Pentagon: "Joe Biden va trimite trupele americane în Ucraina
Preşedintele american ar putea trimite trupe americane într-o operaţiune de eliberare a teritoriilor ucrainene de sub ocupaţia rusească, susţine fost consilier al şefului Pentagonului, Douglas MacGregor
UPDATE 18:00 Stoltenberg nu crede că Rusia va utiliza armele nucleare în Ucraina
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nu crede că Rusia va folosi o armă nucleară în Ucraina, în timpul unui interviu acordat unui canal de televiziune turc.
Comportamentul Rusiei este "iresponsabil şi nesăbuit", a declarat Stoltenberg În cadrul unei apariţii la NTV.
Potrivit site-ului independent de ştiri Meduza, el a adăugat: "Riscul ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina nu este mare, dar consecinţele ar fi enorme, aşa că luăm acest lucru foarte în serios... nu există învingători într-un război nuclear".
UPDATE 16:00 Peste 250 de membri ai gărzii naţionale ucrainene, eliberaţi
Peste 250 de membri ai gărzii naţionale ucrainene capturaţi au fost eliberaţi de Rusia de la începutul războiului, potrivit grupului.
Într-un tweet, grupul a precizat că 268 de soldaţi au fost eliberaţi în schimburi, inclusiv 24 de femei.
— НГУ (@ng_ukraine) November 5, 2022
Întreruperi programate de energie electrică
Întreruperi programate de energie electrică vor avea loc astăzi în şapte regiuni ale Ucrainei şi în marile oraşe, inclusiv în capitala acesteia, Kiev.
„Limitele de consum sunt necesare pentru a ... evita accidentele repetate după ce reţelele electrice au fost avariate de atacuri ruseşti cu rachete şi drone", a declarat operatorul de stat al reţelei electrice Ukrenergo într-o postare pe Facebook, potrivit Kyiv Independent.
Iranul recunoaşte că a trimis drone în Rusia
Iranul spune că a furnizat drone Rusiei înainte de începerea războiului din Ucraina. Ministrul spune că "un număr mic" de drone au fost trimise Rusiei cu câteva luni înainte de invazie, dar neagă că furnizarea continuă.
„Acest tam-tam făcut de unele ţări occidentale, potrivit căruia Iranul ar fi furnizat rachete şi drone Rusiei pentru a ajuta la războiul din Ucraina - partea cu rachetele este complet greşită", a declarat acesta, citat de agenţia oficială de presă IRNA. „Partea cu dronele este adevărată şi am furnizat Rusiei un număr mic de drone cu câteva luni înainte de războiul din Ucraina”.
Generatoare din partea ţărilor europene
Aproximativ 500 de generatoare de energie electrică au fost trimise în Ucraina de către 17 ţări UE pentru a ajuta la rezolvarea problemelor energetice cauzate de atacurile ruseşti.
Ţări precum Slovenia, Slovacia, Danemarca, Germania şi Spania au trimis aceste echipamente prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al UE.
Marea Britanie a trimis 500 de generatoare mobile în martie, după izbucnirea conflictului.
Soldaţi ruşi răpuşi
Ministerul ucrainean de Externe a afirmat că forţele sale au ucis alţi 600 de soldaţi ruşi în ultimele 24 de ore.
Cifrele au fost publicate ca parte a actualizării preliminare zilnice a totalurilor de pe câmpul de luptă.
Trupele britanice antrenează recruţi ucraineni
Ministerul britanic al Apărării a publicat un videoclip promoţional în care trupele britanice antrenează recruţi ucraineni pentru a lupta în ţara lor de origine.
Videoclipul include un interviu cu o femeie ucraineană care lucrează ca interpretă între cele două grupuri de soldaţi şi cu un comandant de trupă.
Ukrainians from all walks of life will spend today taking part in training programmes across the UK, learning the skills needed to defend their country and one day return to their normal lives.
🎥 Meet those proud to train them👇#WeStandWithUkrainepic.twitter.com/ukLbYQhaSi
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) November 5, 2022
Ruşii emigrează
Cel puţin 112.000 de ruşi au emigrat în Georgia în acest an, arată statisticile privind trecerea frontierei.
Reuters a relatat că primul val mare, de 43.000 de persoane, a sosit după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, iar preşedintele Vladimir Putin a luat măsuri pentru a înăbuşi opoziţia faţă de război în ţară, potrivit guvernului georgian. Al doilea val a venit după ce Putin a anunţat campania de mobilizare la nivel naţional la sfârşitul lunii septembrie.
Putin susţine evacuările din Herson
Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat public evacuarea civililor din unele părţi ale oraşului Herson, ocupat de Rusia, în sudul Ucrainei.
Forţele Kievului au avansat în mod constant asupra oraşului-port strategic.
Putin a declarat că persoanele care locuiesc în zonele periculoase ar trebui să plece, deoarece "populaţia civilă nu ar trebui să sufere".
Se pare că cel puţin 70.000 de persoane au fost deja mutate din Herson, singurul oraş important câştigat de Moscova de când trupele sale au invadat oraşul în februarie.
UPDATE 04:20 Bombardamentele ruseşti lovesc din nou ţinte civile
În ultimele 24 de ore, trupele ruse au tras 70 de obuze în patru comunităţi din regiunea Sumi, situate în apropierea graniţei cu Rusia.
Cel puţin trei clădiri rezidenţiale şi alte patru proprietăţi comerciale au fost lovite de bombardamentele ruseşti. Nu au fost raportate victime.
UPDATE 03:05 Rusia atacă Vinnytsia cu drone kamikaze
UPDATE 02:30 Armata de ocupaţie jefuieşte un muzeu
Sub pretextul „evacuării”, bărbaţi înarmaţi şi îmbrăcaţi în civil au jefuit Muzeul de Artă Oleksiy Shovkunenko Herson în decurs de patru zile.
În perioada 31 octombrie - 3 noiembrie, ruşii şi colaboratorii lor au pus mâna pe „tot ce au văzut, tot ce au putut ajunge”, fără să ambaleze corespunzător obiectele pentru transport.
Camioanele care transportau lucrările au plecat înspre Crimeea, dar nu este clar dacă aceasta este destinaţia lor finală.
Departamentul de poliţie al regiunii Herson a deschis o anchetă penală cu privire la jefuirea muzeului, ca parte a unei serii de investigaţii în desfăşurare privind crimele de război comise de Rusia în regiune.
Colecţia muzeului cuprinde peste 10.000 de opere de artă.
UPDATE 01:00 Locuitorii Kievului cumpără noi timbre care celebrează explozia de la podul Kerch
Locuitorii din capitala ucraineană Kiev au fost văzuţi colecţionând un nou timbru poştal care comemorează explozia care a avariat un pod important care leagă Rusia de Crimeea.
UPDATE 00:08 Zelenski: „Suntem pregătiţi pentru pace, dar numai dacă ni se face dreptate”
Preşedintele Volodimir Zelenski, în discursul său de noapte, a reiterat formula Ucrainei pentru pace:
„Respectul pentru Carta ONU, respectul pentru integritatea noastră teritorială, respectul pentru poporul nostru şi recunoaşterea faptelor constituie un pas mai aproape către pace. Rusia trebuie să ne achite tot prejudiciul cauzat”.
Preşedintele ucrainean susţine că „presupusa pregătire a Rusiei pentru negocieri este falsă”, arătând că eforturile Kremlinului de mobilizare în masă sunt o dovadă că Putin nu este interesat să negocieze.
Rezumatul zilei
- Rusia doreşte ca Occidentul să reducă restricţiile impuse asupra sectorului său agricol, deoarece acest lucru obstrucţionează liberul acces al Moscovei pe piaţa de export a cerealelor.
- Preşedintele rus Vladimir Putin susţine evacuarea civililor din Herson, pe fondul situaţiei volatile din regiune.
- Putin a semnat o lege care permite mobilizarea persoanelor care au comis infracţiuni grave. Peste 800000 de oameni au fost mobilizaţi până în prezent pentru a lupta de partea Rusiei în Ucraina.
- Armata ucraineană bombardează masiv poziţiile ruseşti, aflate la limita zonelor ocupate.
- Polonia şi Lituania sprijină pregătirea trupelor ucrainene pe teritoriul lor. Cele trei naţiuni au semnat un acord pentru aprofundarea cooperării în domeniul apărării.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe