- Home
- Externe
- (09.12.2022, 00:00)
- Alexandru Stan , Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 288. Lupte grele la Bahmut. Putin va continua atacurile asupra infrastructurii electrice din Ucraina. Scholz: Deocamdată, riscul utilizării armelor nucleare a scăzut
- Zelensky: Ucraina a eliberat 1.888 de aşezări din 24 februarie
- Armata rusă a lansat peste o mie de rachete, în ultimele 8 atacuri asupra instalaţiilor energetice ucrainene.
- În ultimele 24 de ore, nouă civili au fost ucişi în timpul bombardamentelor ruseşti în regiunea Doneţk.
- Vladimir Putin a promis că va continua să atace sistemele energetice ucrainene.
Urmărește
6755 afișări
Hepta
UPDATE 19:00 -Ministrul slovac de externe: „Pentru cei care spun că „vrem pace, negocieri”, spunem mereu că am trecut deja prin asta cu Hitler”
Ministrul de Externe slovac, Rastislav Kačer, a făcut aceste comentarii în timpul unei conferinţe de presă comună cu ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, pe 8 decembrie.
Kuleba a anunţat că Slovacia va trimite 300 de generatoare electrice în Ucraina pentru a ajuta ţara să depăşească criza energetică cauzată de atacurile ruseşti. Generatoarele vor fi livrate în decembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Ciolacu: Sărbătoarea Crăciunului ne reaminteşte valoarea comuniunii şi a dorinţei de a face bine
-
Marii investitori în fondurile private de acţiuni se plâng că sunt blocaţi în China şi nu mai pot ieşi
-
Lumea înverzeşte: succese majore în lupta împotriva schimbărilor climatice
UPDATE 18:00 Putin spune că va continua să lanseze atacuri asupra infrastructurii electrice din Ucraina
Vladimir Putin a promis că va continua să atace sistemele energetice ucrainene, în pofida criticilor la nivel mondial privind grevele care au lăsat milioane de oameni fără electricitate şi apă la începutul iernii.
„Există mult zgomot în legătură cu loviturile noastre asupra infrastructurii energetice a unei ţări vecine. Da, noi facem asta. Dar cine a început?" a declarat Putin la o ceremonie de premiere la Kremlin, potrivit Agenţiei France-Presse, adăugând că criticile "nu vor interfera cu misiunile noastre de luptă".
UPDATE 17:00 Explozii au fost auzite la baza aeriană Berdiansk din regiunea Zaporojie.
Trei explozii mari au fost auzite, precum şi altele mai mici, în apropierea oraşului de pe coasta Mării Azov.
S-a raportat că serviciile de urgenţă se îndreaptă spre locul incidentului. Nu au fost raportate victime.
UPDATE 16:00 Brittney Griner a fost eliberată din detenţie în Rusia, în schimbul unui traficant de arme condamnat
Vedeta americană de baschet Brittney Griner a fost eliberată din detenţia rusă în cadrul unui schimb de prizonieri cu Viktor Bout, traficant de arme rus condamnat, au confirmat oficialii americani.
UPDATE 15:00 Scholz: Deocamdată, riscul utilizării armelor nucleare a scăzut
„Rusia a încetat să mai ameninţe că va folosi arme nucleare, ca răspuns la o linie roşie trasată de comunitatea internaţională”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, susţinând că a contribuit la această schimbare de ton după recenta sa vizita în China. Vizită care a ajutat la „încheierea” ameninţării escaladării. Cu preşedintele Xi, Scholz a fost de acord că „armele nucleare nu trebuie folosite”. Riscul de a folosi astfel de arme a scăzut „deocamdată”, a adăugat Scholz într-un interviu.
UPDATE 14:50 Distrugeri grave la reţeaua electrică ucraineană
Situaţia distribuţiei de energie electrică în Ucraina este complicată de condiţiile meteorologice: în special în multe regiuni vestice, gerul, ploaia cu zăpadă şi rafale puternice de vânt provoacă formarea gheţii şi deteriorarea cablurilor electrice. Operatorul Ukrenergo comunică acest lucru pe Twitter, explicând că există „o lipsă semnificativă de energie electrică în sistem şi întrerupe de curent de urgenţă în mai multe regiuni dimineaţa”. Cea mai dificilă situaţie rămâne în regiunile estice lovite cu focuri masive de artilerie de către ruşi, scrie Ukrenergo.
UPDATE 14:40 Crucea Rosie. În Ucraina, oamenii se confruntă cu o iarnă groaznică
Preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Miriana Spoliarich-Egger, a sosit astăzi în Ucraina pentru o vizită de patru zile, a anunţat pe Twitter. „Astăzi, voi întâlni oameni în Mikolaiv şi regiunea Herson care trec printr-o iarnă groaznică şi voi cunoaşte echipele CICR din ţară şi Crucea Roşie Ucraineană care lucrează pentru a ajuta populaţia”, a spus preşedintele Crucii Roşii.
UPDATE 14:30 Kremlin: Riscuri de atacuri teroriste în Crimeea
Există riscuri de atacuri teroriste în Sevastopol şi Crimeea, Kievul continuă linia de organizare a atacurilor, dar informaţiile primite sugerează că Rusia ia contramăsuri eficiente, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Sunt riscuri, pentru că Ucraina continuă să organizeze acte teroriste. Dar, pe de altă parte, informaţiile primite spun că se iau contramăsuri eficiente”, a spus Peskov.
UPDAET 14:20 Turcia gata să aprovizioneze Ucraina cu energie electrică
Compania turcă Karpowership ar putea furniza în curând energie electrică Ucrainei. Potrivit informaţiilor agenţiei de ştiri turce Anadolu, care îl citează pe preşedintele companiei, Zeinep Harezi, Karpowership ar putea folosi fabricile sale din România şi Moldova, pentru a furniza energie electrică Ucrainei.
UPDATE 14:10 UE sprijină ancheta ONU privind execuţia a 441 de civili ucraineni
„Aş dori să atrag atenţia asupra raportului recent al Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite, care abordează uciderile de civili, care au fost comise în anumite părţi ale Ucrainei, aflate sub ocupaţie militară rusă până în Aprilie. Potrivit acestui raport, cel puţin 441 de civili au fost ucişi de forţele ruse în primele zile ale invaziei, în execuţii sumare, în zeci de oraşe din trei regiuni ale Ucrainei, Kiev, Cernihiv şi Sumi”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe al Comisiei Europene, Peter Stano, în briefing-ul zilnic cu presa.
UPDATE 13:30 Merkel: A lipsit o reacţie mai rapidă la agresiunea Moscovei
„Ar fi trebuit să reacţionăm mai repede la agresivitatea Rusiei”, a afirmat Angela Merkel, într-un interviu acordat săptămânalului die Zeit, Fostul cancelar recunoaşte că au existat lacune în politica cu Rusia la momentul ocupării Crimeei. La acea vreme, membrii NATO au convenit asupra necesităţii de a aloca 2% din PIB pentru apărare. „Germania încă nu a atins cota de 2% şi nici eu nu am ţinut zilnic discursuri flamboyante despre asta”, a spus fostul cancelar. Autorizarea gazoductului Nordstream 2, pentru Merkel, nu ar fi fost o greşeală: un veto asupra proiectului „ar fi înrăutăţit periculos clima cu Rusia”. Dependenţa excesivă de gazul rusesc nu ar fi în cele din urmă rezultatul proiectului conductei, ci s-ar datora faptului că s-a livrat prea puţin gaz din Norvegia, Marea Britanie şi Ţările de Jos.
UPDATE 13:00 Serviciile britanice: Rusia a construit un şanţ continuu de 60 de kilometri de la Svatove până la graniţă
Rusia a construit un sistem de tranşee aproape continuu de-a lungul porţiunii de 60 de kilometri de la Svatove, în regiunea ocupată Luhansk, la nord de oraşul Luhansk, până la graniţa cu Rusia, a declarat Ministerul Apărării britanic în buletinul său zilnic de actualizare despre război. Cu toate acestea, nu este clar cât de adânci sunt aceste tranşee. Trupe de elită ale Armatei 1 de Tancuri de Gardă sunt dislocate lângă Svatove, dar aceasta a suferit pierderi grele, inclusiv în timpul retragerii de la Harkov în septembrie anul trecut. „Acum a fost parţial întărit cu rezervişti mobilizaţi chiar dacă rămâne cu mult sub 25.000 de unităţi”, se precizează.
UPDATE 12:30 Lituania: Soldaţii americani garantează securitatea
Ieri, prim-ministrul lituanian Ingrida Šimonytė sa întâlnit la Washington cu vicepreşedintele SUA Kamala Harris. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre cooperarea bilaterală şi multilaterală pentru garantarea securităţii în Europa, ajutorul Ucrainei, noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi provocările pe care regimurile autoritare le prezintă lumii democratice. „Prezenţa armatei americane în Lituania şi sprijinul SUA pentru dezvoltarea sistemelor de apărare în Lituania reprezintă un factor foarte important în consolidarea securităţii întregii regiuni. Guvernul lituanian este, de asemenea, dispus să garanteze condiţiile necesare pentru găzduirea ţării. Armata SUA şi a aliaţilor din ţara noastră”, a declarat Šimonytė, la o conferinţă de presă. Premierul lituanian a reiterat că „Rusia rămâne şi va rămâne pentru mult timp principala ameninţare la adresa securităţii europene”, motiv pentru care „este important să se adopte deja decizii solide” care să permită „fiecărui centimetru al Alianţei” să fie eficient. protejat.
UPDATE 12:00 Statul Major ucrainean: 93.000 de soldaţi ruşi ucişi
Peste 93.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina, potrivit statisticilor postate pe Facebook de către Statul Major al Forţelor Armate. Între timp, numai în ultimele 24 de ore, luptele au dus la uciderea a încă 340 de ruşi, din nou conform datelor de la Kiev. Alte două drone, folosite pentru a ataca infrastructura şi zonele rezidenţiale din Ucraina, au fost doborâte. Cifrele nu au fost verificate independent, iar datele publicate de Moscova cu privire la numărul de pierderi în câmp sunt mult mai mici.
UPDATE 11:40 Borrell (UE): „Rusia a respins acum bombe de distrugere”
"La zece luni de la tragica invazie a Ucrainei, vedem că Rusia bombardează sistematic toată infrastructura critică. A încercat să cucerească teritoriul, dar a fost respinsă. Aşa că acum pur şi simplu distruge ţara, bombardează orice funcţionează, în principal infrastructura pentru alimentarea cu energie electrică şi apă, pentru a lăsa milioane de oameni în frig şi în întuneric”, a declarat de Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, în discursul său la conferinţa anuală a Agenţiei Europene de Apărare. Strategia Rusiei, a adăugat Borrell, „poate fi considerată o crimă de război pentru că vizează populaţia, fără a lupta cu nicio armată”. „În acest context, prioritatea noastră este sprijinirea Ucrainei cu arme, muniţie, pregătire a soldaţilor, sprijin militar şi financiar”, a conchis Borrell.
UPDATE 11:30 În Kramatorsk, trei rachete ruseşti au lovit o şcoală folosită ca adăpost
„Şaizeci dintre apărătorii noştri au fost eliberaţi din captivitatea rusă: 58 de băieţi şi două femei au fost eliberaţi”. Arhiepiscopul major de Kiev a mulţumit „apărătorilor noştri, pentru că şi astăzi 60 de familii se bucură de întoarcerea celor dragi”. Sviatoslav Shevchuk în mesajul video se referă la un eveniment şocant din Kramatorsk: „În Malotaranivka, şcoala a organizat un loc în care populaţia locală poate avea voie să se încălzească, să-şi încarce telefoanele mobile şi să bea ceva cald. Ruşii au tras trei rachete în această şcoală".
UPDATE 11:00 Nouă civili ucişi de bombele ruseşti în Doneţk
În ultimele 24 de ore, nouă civili au fost ucişi în timpul bombardamentelor ruseşti în regiunea Doneţk, a declarat şeful administraţiei militare regionale, Pavlo Kirilenko. „Pe 7 decembrie, ruşii au ucis 9 civili din regiunea Doneţk: 6 în Kurakhovo, unul în satul Krasnohorivka, unul în Ivanovka şi unul în Bahmut”, a spus el, adăugând că alte 15 persoane din regiune au fost rănite.
UPDATE 10:40 Plafon de preţ, 25 de tancuri „la coadă” în largul coastelor turceşti
Numărul navelor petroliere care aşteaptă în Marea Neagră pentru a traversa strâmtoarea Bosfor spre Marea Mediterană a ajuns la 16, relatează Reuters, care citează agenţia de transport maritim Tribeca.
09:14
UPDATE 10:30 Moscova arestează doi ruşi la Sevastopol
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a arestat doi locuitori ai oraşului-port Sevastopol, în peninsula Crimeea anexată de Rusia în 2014, sub acuzaţia de spionaj în numele serviciilor de informaţii ucrainene (SBU). „FSB a oprit activităţile ilegale ale a doi cetăţeni ruşi suspectaţi că ar fi comis înaltă trădare sub formă de spionaj pentru SBU”, a comunicat aceleaşi informaţii la Moscova, potrivit cărora un locuitor din Sevastopol, care susţine „ideologia”, a fost recrutat de SBU în 2016.
Mai mult, FSB susţine că un complice al bărbatului în cauză, şi el rezident în Sevastopol, a colectat şi transmis informaţii despre instalaţiile FSB prin Whatsapp către „serviciile secrete străine”. Rusia a deschis acuzaţii de trădare împotriva celor doi bărbaţi, iar Tribunalul Leninski din Sevastopol a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor, iniţial pentru două luni. Trădarea se pedepseşte în Rusia cu până la 20 de ani de închisoare.
UPDATE 10:10 Kiev: o mie de rachete ruseşti asupra structuri electrice
Armata rusă a lansat peste o mie de rachete, în ultimele 8 atacuri asupra instalaţiilor energetice ucrainene, spune preşedintele companiei de electricitate ucrainene, Ukrenergo Volodimir Kudriţki, potrivit Interfax Ucraina. „Aceste atacuri reprezintă cea mai mare lovitură pentru reţeaua de energie pe care a văzut-o vreodată omenirea. Peste 1.000 de proiectile şi rachete au fost trase asupra liniilor electrice, provocând daune majore Ucrainei", a spus el. „Deşi am pierdut 25% până la 30% din consum faţă de perioada antebelică, deficitul de capacitate de generare este mai mare şi mai grav”, a adăugat el.
UPDATE 10:00 Ucraina loveşte nemilos
UPDATE 09:30 Pierde Putin războiul?
UPDATE 09:00 Zelenski: Ciocnire aprigă în Bahmut, fiecare metru contează
Presiunea asupra Doneţk, cel mai critic front al războiului din Ucraina, continuă fără încetare. La fel, situaţia pe partea sistemului energetic rămâne gravă. „Astăzi am ţinut o şedinţă a Statului Major. Rapoarte ale comandanţilor, analiza situaţiei în direcţii specifice. În primul rând, în ceea ce priveşte regiunea Doneţk, cartierele Bahmut şi alte puncte fierbinţi. Este o luptă foarte acerbă, fiecare metru contează. Le mulţumesc tuturor băieţilor noştri care distrug inamicul chiar acolo, în fiecare zi, în fiecare noapte, în fiecare oră”, a scris pe Telegram preşedintele ucrainean.
UPDATE 08:00 Ameninţarea cu războiul nuclear „creşte”, a spus preşedintele rus Vladimir Putin
El a subliniat că „Rusia se concentrează pe mijloace paşnice, dar dacă nu mai rămâne nimic altceva, este gata să se apere cu toate mijloacele pe care le are la dispoziţie”.
„În ceea ce priveşte rezultatele operaţiunii militare ruse din Ucraina, poate fi un proces lung, dar au apărut noi teritorii - acesta este un rezultat foarte semnificativ pentru Rusia. Marea Azov a devenit o mare interioară a Federaţiei Ruse, acestea sunt lucruri serioase”, a explicat Putin, citat de Tass.
„Nu are sens să vorbim despre o nouă mobilizare militară în Rusia. Din cei 300.000 mobilizaţi, 150.000 au fost dislocaţi în zona operaţiunii militare din Ucraina, iar dintre aceştia 77.000 sunt în unităţi de luptă”.
„Credem că orice discuţie uşoară despre utilizarea armelor nucleare este absolut iresponsabilă”, a replicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.
UPDATE 07:00 Preşedintele ucrainean Zelensky este Persoana anului 2022 pentru Time
UPDATE 06:00 Curtea de Apel de la Moscova confirmă: 22 de ani pentru jurnalistul Safronov
Prima Curte de Apel a Rusiei a menţinut sentinţa împotriva jurnalistului Ivan Safronov, care a fost condamnat la 22 de ani într-o colonie penală de maximă securitate pentru înaltă trădare”, scrie Interfacex. „Va fi confirmată sentinţa Tribunalului oraşului Moscova din 5 septembrie 2022”, a spus colegiul de apel, respingând apărarea lui Safronov, care a cerut anularea sentinţei jurnalistului şi achitarea. Procesul în apel, ca şi în primă instanţă, s-a desfăşurat cu uşile închise, întrucât materialele dosarului Safronov sunt clasificate. Avocatul lui Safronov, Daniil Nikiforov, a declarat că echipa de apărare a jurnalistului va depune recurs în casaţie împotriva hotărârilor instanţei în acest caz. Safronov a fost arestat în vara anului 2020.
La momentul arestării sale, el era consilier al şefului Roscosmos, agenţia spaţială rusă. Înainte de a se alătura agenţiei de stat, a fost corespondent la ziarele Kommersant şi Vedomosţi, unde s-a specializat, în special, pe probleme din sectorul industrial de apărare şi industria spaţială. În primă instanţă, Safronov a fost condamnat la 22 de ani într-un penitenciar de maximă siguranţă şi o amendă de 500.000 de ruble pentru înaltă trădare.
Procuratura Generală a Rusiei a declarat că există dovezi documentare că, între 2015 şi 2019, „Safronov a căutat şi a colectat informaţii clasificate şi secrete, inclusiv cooperarea militaro-tehnică a Rusiei cu statele Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, precum şi cu ţările din Orientul Mijlociu, Africa şi Peninsula Balcanică”.
Potrivit anchetatorilor, Safronov „a transmis sistematic aceste informaţii reprezentanţilor serviciilor de informaţii străine, deşi era conştient că aceste informaţii ar putea fi folosite de statele membre NATO în detrimentul securităţii Federaţiei Ruse”.
Safronov a pledat întotdeauna nevinovat şi consideră că cazul este în schimb legat de activitatea sa jurnalistică.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe