Potrivit documentelor clasificate ale Pentagonului, publicate recent pe platforma Discord de americanul Jack Teixeira şi preluate de „Washington Post”, Statele Unite ale Americii au fost informate de către un aliat că Forţele Armate ucrainene plănuiesc un atac asupra infrastructurii subacvatice a conductelor de gaz din Marea Baltică, cu trei luni înainte de explozia gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, din 26 septembrie 2022. Informaţii detaliate despre plan ar fi fost furnizate serviciilor de informaţii americane de către o ţară europeană în iunie 2022. Raportul indică faptul că operaţiunea ar fi fost supravegheată direct de comandantul Forţelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zalujnîi, în timp ce preşedintele Ucrainei nu ar fi ştiut de operaţiune. Şase membri ai forţelor speciale ucrainene au fost trimişi în Germania, închiriind o barcă şi efectuând atacul folosind un mini-submarin în Marea Baltică. Raportul menţionează şi o suspendare temporară a atacului din motive nespecificate.
În explozia barajului din Ucraina sunt probabil „mai mulţi morţi”. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby.
Consiliul de Securitate al ONU se întruneşte astăzi în regim de urgenţă după prăbuşirea barajului ucrainean Kakovka. Întâlnirea este programată la ora locală 16.00 (ora 23 în România). Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care îi acuză pe ocupanţii ruşi că au aruncat în aer barajul, a cerut să i se permită să vorbească online, a declarat o sursă.
„Rusia va trebui să plătească pentru crimele de război comise în Ucraina. Distrugerea barajului, un atac scandalos asupra infrastructurii civile, pune în pericol mii de oameni din regiunea Herson. Europa mobilizează sprijin prin mecanismul nostru de protecţie civilă”. Preşedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, scrie într-un tweet.
Cu această ocazie a fost invitată şi Evgenia Kara-Murza, soţia lui Vladimir Kara-Murza, vicepreşedintele Rusiei Deschise care se află în închisoare din aprilie 2022 sub acuzaţia că ar fi „discreditat” forţele armate pentru criticarea invaziei Rusiei. „Războiul din Ucraina nu este prima crimă a lui Putin, dar sper să fie ultima”, a spus femeia, la finalul întâlnirii de două zile din Parlamentul European organizată de grupurile Partidului Popular European, Socialişti şi Democraţi, Renew Europe and Greens. În speranţa „prăbuşirii regimului lui Putin”, Kara-Murza le-a mulţumit apoi parlamentarilor europeni „pentru solidaritatea lor în ultimul an, de când Vladimir a fost închis”.
Kiev – Zelenski s-a întâlnit cu cardinalul Zuppi: „Am cerut Vaticanului să susţină formula de pace pentru Ucraina”.
Rusia solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite în legătură cu distrugerea barajului hidroelectric Kakovka. Acest lucru a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia. Agenţia Ria Novosti relatează. „Vom convoca o întâlnire. Este urgent”, a spus el, răspunzând la întrebarea dacă delegaţia rusă plănuieşte o astfel de întâlnire. „Nu ştiu exact momentul”, a adăugat el.
Pozele nu ajută, iar propaganda în aceste cazuri riscă să complice şi mai mult analiza faptelor. Cu siguranţă, povestea barajului Nova Kakovka nu este complet clară. În timp ce schimbul de acuzaţii între Ucraina şi Rusia privind responsabilitatea pagubei continuă, în prezent nu există dovezi clare ale unui bombardament sau explozie. Nu există imagini cu explozie sau lansare de rachetă. Unele imagini din satelit arată că structura a fost avariată în ultimele săptămâni şi tocmai în zona de unde iese în prezent cea mai mare parte a apei colectate în bazin. Printre primii care au difuzat fotografiile s-a numărat jurnalistul Evan Hill de la Washington Post, care arată diferenţele dintre fotografiile realizate de sateliţii Maxar între 28 mai şi 5 iunie 2023, adică cu o zi înainte de dezastru. Pe scurt, nicio certitudine, deocamdată. Doar incertitudinea care decurge din acuzaţiile reciproce.
Ukridroenergo, compania de stat ucraineană care administrează centrala, a declarat că centrala barajului Kakova a fost complet distrusă: „Centrala nu poate fi restaurată, este complet distrusă. Structura hidraulică a fost măturată”.
Atac cibernetic în unele regiuni: anunţ fals din partea preşedintelui/ În unele regiuni din Rusia, luni, 5 iunie, mass-media a difuzat un videoclip fals cu Vladimir Putin care anunţă invadarea teritoriilor Kursk, Belgorod şi Briansk de către trupele ucrainene. Preşedintele rus a continuat prin a impune legea marţială şi a ordonat evacuarea civililor din zonele afectate. În realitate, este un fals produs de un atac cibernetic al unor hackeri. Confirmarea a venit de la purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Este adevărat că au existat hackeri în unele regiuni. În special, ştiu că a existat un atac asupra Radio Mir şi a unor reţele. Acum toate acestea au fost eliminate şi controlul a fost restabilit”, a explicat Peskov.
„Rusia a detonat o bombă cu pagube enorme asupra mediului. Acesta este cel mai mare dezastru ecologic provocat de om în Europa din ultimele decenii. El este cel mai periculos terorist din lume”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, vorbind cu liderii reuniţi la Bratislava, Slovacia, pentru Summit-ul Bucureşti Nine, o asociaţie a nouă ţări din Europa Centrală şi de Est (Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia). „Şi de aceea înfrângerea Rusiei – o înfrângere pe care oricum o vom garanta – va fi cea mai semnificativă contribuţie la securitatea regiunii noastre, a Europei noastre şi a lumii”, a adăugat Zelenski.
Volodimir Zelenski era conştient de posibilitatea unui atac asupra barajului hidroelectric, chiar avertizând Occidentul în octombrie în acest sens.
Într-un discurs ţinut în faţa Consiliului European, preşedintele ucrainean a vorbit despre „următorul atac terorist pe care Rusia îl pregăteşte la hidrocentrala Kahovka”.
El a adăugat: „Potrivit informaţiilor noastre, agregatele şi barajul centralei hidroelectrice Kahovka au fost minate de teroriştii ruşi”.
Procurorul general al Ucrainei a declarat pentru Reuters că au început „investigaţii urgente” privind explozia barajului hidroelectric din sudul ţării şi a adăugat că incidentul este tratat ca o „crimă de război” şi ca un posibil „ecocid”.
Kievul defineşte ecocidul ca fiind „distrugerea în masă a florei şi faunei, otrăvirea resurselor de aer sau de apă, precum şi orice alte acţiuni care pot provoca un dezastru ecologic” în articolul 441 din codul său penal.
Comandamentul militar din sudul Ucrainei afirmă că Rusia a aruncat în aer barajul Nova Kakhovka pentru a împiedica forţele ucrainene să traverseze râul Nipru.
„Aceasta este o reacţie isterică”, a declarat purtătorul de cuvânt militar Natalia Humeniuk într-o conferinţă de presă.
„Ei erau conştienţi că va avea loc mişcarea forţelor de apărare ucrainene şi în acest fel au încercat să influenţeze forţele de apărare pentru ca traversarea Niprului, de care se temeau, să nu aibă loc”, a adăugat ea.
Anterior, primarul instalat de Rusia în regiunea Herson a acuzat Kievul că a aruncat în aer barajul şi a declarat că este o distragere a atenţiei de la „eşecurile contraofensivei” din estul ţării.
Forţele ruse au detonat barajul Kakhovka din interiorul structurii, a declarat Volodimir Zelenski.
Preşedintele ucrainean a organizat o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate ca răspuns la explozia din această dimineaţă.
Într-o postare pe Telegram, el a spus că atacul a fost lansat la ora 02:50 şi a lăsat aproximativ 80 de localităţi într-o zonă inundată.
„Teroriştii ruşi au efectuat o detonare internă a structurilor centralei hidroelectrice Kakhovka”, a adăugat el.
„S-a ordonat să se efectueze evacuarea din zonele de risc şi să se furnizeze apă potabilă tuturor oraşelor şi satelor care erau alimentate cu apă din rezervorul Kakhovka. Facem totul pentru a salva oamenii. Toate serviciile, militare, guvernamentale, birouri sunt implicate”.
Starea de urgenţă a fost instituită în districtul Nova Kakhovka din Herson, controlat de Rusia, după ce barajul din oraş a fost avariat în urma unui atac, a anunţat agenţia de presă de stat rusă Tass.
Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc pentru explozie, care a provocat inundaţii în unele zone şi a forţat oamenii să îşi părăsească locuinţele.
Tass a precizat că starea de urgenţă a fost introdusă de şeful districtului.
Au fost exprimate îngrijorări cu privire la faptul că ruperea barajului ar putea întrerupe aprovizionarea cu apă potabilă în Herson şi în Crimeea, aflată în apropiere, sau ar putea cauza probleme pentru centrala nucleară Zaporojie, care foloseşte apa din râul Dnipro pentru bazinele sale de răcire.
Ministrul de Externe al Ucrainei a numit distrugerea barajului „probabil cel mai mare dezastru tehnologic al Europei din ultimele decenii” şi o „crimă de război odioasă”.
Comandamentul sudic al Forţelor Armate ale Ucrainei a declarat marţi că barajul Kakhovka din părţile controlate de ruşi din regiunea Herson a Ucrainei a fost aruncat în aer de forţele ruse, potrivit agenţiei Reuters.
Liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a calificat marţi drept „elucubraţii” cifrele privind victimele ucrainene revendicate de Moscova, care susţine că a respins două ofensive majore în două zile.
Uciderea a 1.500 de soldaţi într-o singură zi este „un adevărat masacru”, a glumit şeful grupului de mercenari Wagner, ironizându-l pe purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. „De fapt, de ce să nu adunăm toate cifrele pe care ni le-a dat Konaşenkov. Cred că am distrus deja întreaga planetă de cinci ori”, a ironizat el, potrivit agenţiilor de presă AFP şi Belga.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, instituţia de supraveghere nucleară a ONU, a scris pe Twitter că monitorizează îndeaproape situaţia, dar că nu există „niciun risc imediat de securitate nucleară la centrală” care se află tot în sudul Ucrainei, notează Reuters.
Marţi, exploziile de la barajul Kakhovka, din epoca sovietică, aflat pe teritoriul ocupat de Rusia, au dezlănţuit inundaţii într-o zonă care este acum o zonă de război, potrivit forţelor ucrainene şi ruse care se acuză reciproc pentru distrugere.
Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat marţi că Rusia a pierdut 211.150 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, cu un număr estimat de 800 de victime în ultimele 24 de ore.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.860 de tancuri, 7.543 de vehicule de luptă blindate, 6.332 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 3.603 sisteme de artilerie, 590 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 351 de sisteme de apărare aeriană, 313 avioane, 299 de elicoptere, 3.212 drone şi 18 ambarcaţiuni.
Un imens baraj din epoca sovietică din partea din sudul Ucrainei controlată de Rusia a fost aruncat în aer marţi, eliberând un potop de apă în zona de război, potrivit forţelor ucrainene şi ruse.
Ambele părţi se acuză reciproc de distrugerea barajului.
Imagini neverificate de pe reţelele de socializare arată o serie de explozii intense în jurul barajului Kakhovka. Alte videoclipuri arată cum apa se revarsă prin rămăşiţele barajului.
Şeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a anunţat că forţele cecene sunt pe deplin pregătite să se protejeze împotriva potenţialelor raiduri în regiunea Belgorod, posibil ca un mijloc de a-şi ţine trupele în afara luptei active în Ucraina, potrivit celei mai recente evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului.
Forţele ucrainene au efectuat operaţiuni ofensive de-a lungul frontului de est şi au făcut mai multe progrese în anumite zone pe 5 iunie, a informat ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar.
Dar a precizat că este încă „prea devreme pentru a vorbi despre rezultate”.
De asemenea, el a avertizat că invazia regiunii Belgorod, care este efectuată de grupuri de voluntari ruşi, ar putea duce la o escaladare a războiului, iar SUA urmăresc acest lucru „foarte, foarte atent”.
Forţele ruse au lansat mai multe rachete în Harkov, în jurul miezului nopţii pe 5 iunie, a informat primarul oraşului ucrainean, Ihor Terekhov, pe Telegram, potrivit Kyiv Independent.
Trupele Ucrainei au înainat 1,6 km, în mai multe direcţii din jurul oraşului. Forţele ruse sunt în poziţie defensivă.
Comandantul forţelor terestre ale Ucrainei, generalul Oleksandr Syrskyi, a declarat că trupele au înaintat spre Bakhmut şi au distrus o poziţie rusească în apropierea oraşului.
Preşedintele Volodîmîr Zelenski a salutat forţele din regiune pentru că au furnizat „veştile pe care le aşteptam”.
De luni de zile, oraşul a fost epicentrul luptelor intense şi sângeroase dintre forţele ucrainene şi ruse.
Grupul paramilitar rus Wagner pretindea că a capturat oraşul. Dar în ultimele săptămâni, unii analişti au sugerat că forţele Kievului încearcă să încercuiască Bakhmut şi să prindă în capcană unităţile ruseşti.
O contraofensivă ucraineană majoră a fost aşteptată de mult, dar Kievul a declarat deja că nu va avertiza în prealabil cu privire la începerea acesteia, transmite BBC.