- Home
- Externe
- (19.06.2023, 23:00)
- Alexandru Stan , Alexandru Gologan
Războiul din Ucraina, ziua 481. Lupta pentru Zaporojie a devenit intensă. Ruşii bombardează masiv poziţiile ucrainene / Ucraina nu va primi invitaţie de aderare la NATO la summitul de la Vilnius
- Ucraina a recucerit satul Piatykhatky, din regiunea de sud Zaporojie
- Ruşii neagă pierderea poziţiilor din Piatykhatky
- Rusia şi Ucraina înregistrează un număr mare de victime militare pe măsură ce confruntările devin din ce în ce mai violente
Urmărește
13455 afișări
Mediafax Foto - AP News
UPDATE 23:00 Danemarca intenţionează să ajute armata ucraineană cu peste 3 miliarde de dolari
Sprijinul Danemarcei pentru Ucraina va fi majorat la 3,21 miliarde de dolari în perioada 2023-2028, a anunţat luni Ministerul danez al Apărării, transmite Reuters.
UPDATE 22:30 Partidul Şor, acuzat de legături cu Rusia, interzis în Republica Moldova / Maia Sandu salută decizia
Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis, luni, dizolvarea formaţiunii Şor, condusă de oligarhul prorus Ilan Şor, aflat în exil, iar acţiunea judiciară a fost salutată de preşedintele Maia Sandu.
UPDATE 21:00 Bătrân rănit în bombardamentele ruseşti de la Nikopol
Forţele ruseşti au bombardat oraşul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk pe 19 iunie, rănind un bărbat în vârstă de 73 de ani, potrivit şefului consiliului regional Mykola Lukaşuk.
Bărbatul a fost spitalizat în Dnipro cu o rană provocată de o mină explozivă, a declarat Lukaşuk pe Telegram.
În urma atacului, 16 case, 11 anexe, o conductă de gaz şi o linie electrică ar fi fost distruse sau avariate.
Nikopol, unde locuiesc peste 115.000 de locuitori, este bombardat în mod constant de armata rusă. La 16 iunie, un atac rusesc asupra oraşului a ucis un civil şi a rănit un altul, potrivit guvernatorului regional.
UPDATE 20:00 Comisia Europeană: Budapesta trebuie să explice rolul jucat în eliberarea prizonierilor de război ucraineni din Rusia în Ungaria
Ungaria trebuie să explice implicarea sa în eliberarea prizonierilor de război ucraineni din custodia Rusiei şi să comunice cu guvernul ucrainean pe această temă, a declarat pe 19 iunie purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru politică externă, Peter Stano, pentru agenţia de presă lituaniană Delfi.
"Rusia trebuie să îşi respecte obligaţiile care îi revin în temeiul dreptului umanitar internaţional şi să se asigure că prizonierii de război sunt trataţi cu omenie în toate circumstanţele, în conformitate cu Convenţiile de la Geneva, şi să nu le pună viaţa în pericol", a declarat Stano.
UPDATE 19:00 Forţele ruseşti bombardează regiunea Herson, rănind 3 civili
Trupele ruseşti au lovit cu artileria districtul Beryslav din sudul regiunii Herson pe 19 iunie, rănind trei civili, a scris administraţia regională pe Telegram.
Satul Burhunka a fost lovit de aproximativ zece ori, iar cel puţin cinci clădiri rezidenţiale şi o clădire administrativă au fost avariate, se arată în raport. În urma atacului, doi bărbaţi în vârstă de 60 şi 48 de ani au fost răniţi şi spitalizaţi.
De asemenea, forţele ruseşti au lovit satul Shliakhove, rănind grav o femeie în vârstă de 64 de ani şi deteriorând două case, potrivit Administraţiei militare din regiunea Herson.
Ambele sate sunt situate pe malul vestic al râului Dnipro, controlat de Kiev.
UPDATE 18:00 Ministerul Apărării: "Situaţie dificilă" în estul Ucrainei, în timp ce Rusia desfăşoară mai multe forţe
Rusia a desfăşurat mai multe forţe pe linia frontului estic al Ucrainei, în încercarea sa de a avansa spre Lyman şi Kupiansk şi de a prelua iniţiativa, a anunţat la 19 iunie ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar.
Situaţia din regiune este "dificilă" pe fondul luptelor grele şi al intensificării bombardamentelor ruseşti, dar forţele ucrainene "nu permit inamicului să avanseze", a declarat Maliar pe Telegram.
Potrivit oficialului, Rusia nu a renunţat la planurile sale de a cuceri în întregime regiunile Doneţk şi Lugansk, care este în prezent "principala direcţie ofensivă" a trupelor ruse.
Prin urmare, Moscova şi-a concentrat "un număr semnificativ" de trupe în estul Ucrainei, în special unităţile de asalt aeropurtate, a adăugat ea.
UPDATE 17:30 Blinken: China şi-a reînnoit promisiunea de a nu trimite arme către Rusia
Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat pe 19 iunie că China şi-a reînnoit promisiunile de a nu trimite arme Rusiei pentru a lupta în Ucraina, a relatat CNN de la vizita lui Blinken la Beijing.
Deşi China a asigurat SUA că nu va furniza ajutor letal Rusiei, Blinken şi-a exprimat îngrijorarea faţă de acţiunile firmelor private chineze.
Blinked a spus că asigurările sunt apreciate şi că nu există dovezi care să le contrazică.
"Ceea ce ne îngrijorează în permanenţă, însă, sunt firmele chineze - companii care ar putea furniza tehnologie pe care Rusia o poate folosi pentru a-şi avansa agresiunea în Ucraina", a declarat Blinken. "Şi am cerut guvernului chinez să fie foarte vigilent în această privinţă", a adăugat el.
Pe 19 iunie, în a doua zi a vizitei sale în capitala chineză, Blinken s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping. "Cele două părţi au făcut progrese şi au ajuns la un acord cu privire la unele probleme specifice", a declarat Xi despre întâlnire.
UPDATE 17:00 Marea Britanie va prelungi sancţiunile până când Rusia va plăti pentru reconstrucţia Ucrainei
Marea Britanie intenţionează să folosească sancţiunile şi îngheţarea activelor pentru a face Rusia să plătească pentru reconstrucţia Ucrainei, după cum se arată într-un comunicat de presă al guvernului britanic din 19 iunie. "Rusia lui Putin trebuie să îşi asume responsabilitatea financiară pentru devastarea gratuită pe care a provocat-o în Ucraina", a declarat ministrul de Finanţe, Jeremy Hunt.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
UPDATE 15:00 Rusia va continua să discute cu ţările africane care încearcă să medieze războiul
Rusia va continua să discute cu un grup de ţări africane care încearcă să medieze negocierile de pace cu Ucraina, în special în cadrul unui summit Rusia-Africa de luna viitoare, a declarat Kremlinul.
La sfârşitul săptămânii, preşedintele Vladimir Putin a oferit delegaţiei africane din şapte ţări care venise să-l vadă la Sankt Petersburg o listă de motive pentru care crede că multe dintre propunerile lor sunt greşite.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că discuţiile cu delegaţia vor continua totuşi, deoarece unele dintre aceste sugestii ar putea fi, teoretic, puse în aplicare.
"În general, dialogul cu liderii africani va continua", a declarat Peskov.
"Există anumite teme în ideile expuse în timpul discuţiilor de către membrii delegaţiei care ar putea fi puse în aplicare, aşa cum a spus preşedintele Putin".
UPDATE 14:30 NATO nu va invita Ucraina să adere la alianţă la summitul de luna viitoare
Liderii NATO nu vor invita Ucraina să se alăture alianţei la summitul de la Vilnius din luna iulie, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
"La summitul de la Vilnius şi în cadrul pregătirilor pentru summit, nu discutăm să lansăm o invitaţie formală", a declarat el reporterilor după întâlnirea cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin.
Cu toate acestea, el a spus că liderii vor discuta despre cum să apropie Ucraina de NATO.
În acelaşi timp, Stoltenberg a avertizat împotriva acceptării unui conflict îngheţat în Ucraina în schimbul încheierii războiului.
"Cu toţii ne dorim ca acest război să se încheie, dar o pace dreaptă nu poate însemna îngheţarea conflictului şi acceptarea unui acord dictat de Rusia", a spus el.
UPDATE 13:30 Zelenski a vorbit cu Sunak
Volodimir Zelenski şi Rishi Sunak au avut astăzi o convorbire telefonică, potrivit preşedintelui ucrainean.
Zelenski a transmis pe Twitter că cei doi au "discutat despre nevoile de apărare ale Ucrainei şi despre cooperarea noastră viitoare pentru a extinde capacităţile Ucrainei pe câmpul de luptă, în special prin intermediul armelor cu rază lungă de acţiune".
Convorbirea telefonică are loc în ajunul summitului NATO de la Vilnius, Lituania, la care vor participa atât Zelenski, cât şi Sunak.
UPDATE 12:30 Kremlinul a refuzat ajutorul ONU în urma prăbuşirii barajului din motive de securitate
Kremlinul a declarat că decizia sa de a refuza ajutorul ONU în zonele din Ucraina controlate de Rusia inundate de ruperea barajului Kakhovka a fost motivată de preocupări de securitate şi de "alte nuanţe".
Ieri, ONU a declarat că Moscova a refuzat ofertele sale de ajutor, în timp ce numărul morţilor a crescut, iar apa murdară a forţat închiderea plajelor din sudul Ucrainei.
Prăbuşirea barajului controlat de Rusia la 6 iunie a declanşat un torent de ape în sudul Ucrainei şi în părţile controlate de Rusia din regiunea Kherson, distrugând case şi terenuri agricole şi tăind aprovizionarea locuitorilor.
UPDATE 11:30 Contraofensiva ucraineană
Armata ucraineană a recucerit opt aşezări ocupate de forţele ruseşti invadatoare în sudul ţării în ultimele două săptămâni, a declarat, luni ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, potrivit CNN.
Într-o postare pe Telegram, Maliar a declarat că operaţiunile ofensive din direcţiile Berdiansk şi Melitopol din regiunea Zaporizhzhia au eliberat comunităţile Novodarivka, Levadne, Storozheve, Makarivka, Blahodatne, Lobkove, Neskuchne şi Piatykhatky.
Statutul localităţii Piatykhatky fusese contestat duminică, după ce guvernul rus a negat un raport al propriului său lider instalat în sudul Ucrainei ocupate, respingând afirmaţia acestuia potrivit căreia forţele Kievului au recucerit satul.
UPDATE 10:00 Ucraina începe recolta de cereale din 2023
Fermierii din regiunea sudică ucraineană Odesa au început recolta de cereale din 2023, treierând primul orz de iarnă, au anunţat oficialii locali, citaţi de Reuters.
Ucraina este un important producător şi exportator global de cereale, dar se aşteaptă ca producţia din acest an să fie redusă din cauza invaziei Rusiei la aproximativ 45 de milioane de tone, de la 53 de milioane în 2022.
UPDATE 08:30 Rusia a pierdut 220.450 de soldaţi în Ucraina
Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat luni că Rusia a pierdut 220.450 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, cu un număr estimat de 630 de victime în ultimele 24 de ore.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.989 de tancuri, 7.735 de vehicule blindate de luptă, 6.613 vehicule şi rezervoare de combustibil, 3.865 de sisteme de artilerie, 610 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 370 de sisteme de apărare aeriană, 314 avioane, 305 elicoptere, 3.137 de drone şi 18 ambarcaţiuni.
UPDATE 07:00 Zelenski: „Nu dăm nici un metru înapoi”
Preşedintele Volodimir Zelenski a subliniat în discursul său de seară din 18 iunie că accentul principal al Rusiei ar trebui să fie pregătirea societăţii sale pentru consecinţele distrugerii propriului viitor.
"Rusia va pierde teritoriile ocupate. Nu există şi nu va exista nicio alternativă la paşii noştri pentru dezocupare.Trupele noastre avansează, poziţie cu poziţie, pas cu pas, mergem înainte”, a subliniat preşedintele ucrainean.
UPDATE 04:10 Explozii semnalate la Odesa. Ucrainenii aveau informaţii despre o ameninţare cu rachete
O serie de explozii s-au auzit în portul de sud Odesa peste noaptea de 19 iunie. Forţele aeriene ucrainene sunt în alertă.
UPDATE 03:00 Ucraina are nevoie de 40 miliarde de dolari pentru reconstrucţie. Pe ce sector mizează
UPDATE 02:00 Aproximativ 32.000 de prizonieri care au luptat pentru Wagner s-au întors în Rusia
Aproximativ 32.000 de foşti prizonieri s-au întors acasă după ce le-au expirat contractele cu grupul de mercenari ruseşti Wagner, a declarat fondatorul grupului, Evgheni Prigojin.
Prigojin a adăugat că prizonierii cărora le-au expirat contractele lui Wagner au comis 83 de infracţiuni după ce s-au întors în Rusia. El a susţinut că această rată a criminalităţii este mai mică decât la alţi foşti condamnaţi.
În ianuarie, Mykhailo Podolyak, un consilier rus, a declarat că aproape 80% dintre prizonierii recrutaţi de Wagner au fost ucişi, răniţi sau capturaţi de Ucraina.
În mai, Prigojin a spus că aproximativ 10.000 de prizonieri, sau o cincime din numărul total de prizonieri recrutaţi de Wagner, au fost ucişi pe câmpul de luptă din Ucraina.
În 2022, autorităţile ruse i-au permis lui Wagner să recruteze prizonieri din închisorile ruseşti. Conform acestei proceduri, au fost graţiaţi în schimbul serviciului militar. În ianuarie, Prigojin a anunţat că gruparea de mercenari a încetat să mai recruteze prizonieri. În prezent, Ministerul Apărării recrutează deţinuţi din închisorile ruseşti în locul lui Wagner.
UPDATE 01:00 Rusia infirmă pierderea pierderea unui sat
Ministerul rus al Apărării a respins afirmaţiile conform cărora forţele ucrainene au eliberat satul Piatykhatky, regiunea Zaporojie.
Administraţia instalată de Kremlin a comentat prin intermediul Telegram că trupele ruse s-ar fi retras din sat.
Cu toate acestea, Ucraina nu a confirmat încă informaţia.
UPDATE 00:00 Oficial: Rusia loveşte Nikopol, distruge infrastructura critică
Mykola Lukashuk, şeful Consiliului Regional Dnipropetrovsk, a declarat că armata rusă a bombardat puternic oraşul Nikopol în ultimele zile şi a avariat două infrastructuri critice.
Oraşul, unde locuiseră aproximativ 107.500 de cetăţeni înainte de invazia rusă, se află acum la doar 10 kilometri distanţă linia frontului.
„Ei aleg în mod deliberat ţinte, concentrându-şi eforturile pe exacerbarea crizei umanitare”, a completat Lukashuk.
Potrivit oficialului, printre facilităţile afectate de atacul rus s-au numărat nouă clădiri rezidenţiale, două reţele electrice şi o conductă de gaz.
Nikopolul este bombardat în mod constant de ruşi de pe malul celălalt al râului Nipru.
UPDATE - "Jihad rusesc"
Ruşii din zona Maryinka au umplut un tanc cu şase tone de explozibil şi l-au trimis spre poziţiile Forţelor Armate ale Ucrainei. Tancul nu a ajuns la ţintă pentru că a trecut peste o mină. Tancul rusesc a explodat!
Rezumat zilei 18 iunie - The Guardian
- Ucraina a recucerit satul Piatykhatky, din regiunea de sud Zapororizhzhia, sugerează rapoartele.
- Ministerul rus al Apărării a susţinut duminică că forţele sale au respins o serie de atacuri ucrainene în trei secţiuni ale liniei frontului. Ucraina presează cel mai activ în regiunea Zaporizhzhia, relatează Reuters.
- Ministerul Apărării din Regatul Unit spune că luptele grele continuă să se concentreze în regiunea Zaporizhzhia, vestul regiunii Doneţk şi în jurul Bakhmut.
- Numărul morţilor din inundaţiile cauzate de distrugerea barajului Kakhovka a crescut la 45 în Ucraina, potrivit CNN.
- Forţele ucrainene au distrus un depozit de muniţii în apropierea oraşului-port Henichesk, ocupat de ruşi, în regiunea de sud a Hersonului, a declarat duminică un purtător de cuvânt al administraţiei militare de la Odesa.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește și: Blinken s-a întâlnit la Beijing cu ministrul chinez de externe în încercarea de a relansa relaţiile dintre SUA şi China
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:35
-
astăzi, 11:30
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România