Războiul din Ucraina, ziua 482. Amplu atac aerian al Rusiei asupra Ucrainei / Kievul raportează noi câştiguri în sud / Şoigu susţine că Ucraina plănuieşte să atace Crimeea cu rachete HIMARS

  • Amplu atac aerian al Rusiei asupra Ucrainei în noaptea de luni spre marţi
  • Rusia susţine că Ucraina plănuieşte să atace Crimeea cu rachete HIMARS
  • Sancţiunile Regatului Unit vor dura până când Rusia plăteşte pentru reconstrucţia Ucrainei
Urmărește
8101 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 482. Amplu atac aerian al Rusiei asupra Ucrainei / Kievul raportează noi câştiguri în sud / Şoigu susţine că Ucraina plănuieşte să atace Crimeea cu rachete HIMARS

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE Distrugerea barajului Kakhovka din Ucraina, pagube de 1,2 miliarde de euro

Prăbuşirea barajului deţinut de ruşi la 6 iunie a dezlănţuit inundaţii în sudul Ucrainei şi în zonele ocupate de ruşi din regiunea Kherson, provocând moartea a peste 50 de persoane şi distrugând case şi terenuri agricole.

În cadrul unei reuniuni a miniştrilor mediului din ţările Uniunii Europene, ministrul ucrainean al mediului, Ruslan Strileţ, a declarat că evaluarea pagubelor este în curs de desfăşurare, dar că prăbuşirea barajului este deja cel mai mare dezastru de mediu de la invazia Rusiei din februarie 2022.

"Sunt lucruri pe care nu le putem restabili niciodată. Acestea sunt ecosistemele care au fost spălate în Marea Neagră. Aceasta include 20.000 de animale care probabil au murit, inclusiv specii care se găseau doar în sudul Ucrainei", a spus el.

Strilets nu a precizat ce cuprinde valoarea estimată a pagubelor de 1,2 miliarde de euro, dar a spus că prăbuşirea barajului a lăsat aproximativ 1 milion de oameni fără apă potabilă după ce volumul rezervorului Kakhovka a scăzut cu trei sferturi, iar resturile vor fi aduse în alte ţări.

"Europa va găsi mine ruseşti pe plajele sale", a spus el.

UPDATE Scholz face apel la China să-şi folosească influenţa asupra Rusiei

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că a cerut Chinei să îşi folosească mai mult influenţa asupra Rusiei în ceea ce priveşte războiul din Ucraina.

El a declarat că Beijingul nu ar trebui să furnizeze arme Rusiei şi că războiul din Ucraina nu ar trebui să devină un conflict îngheţat.

Scholz a făcut aceste remarci marţi, la Berlin, alături de premierul chinez Li Qiang, după discuţii bilaterale.

UPDATE Şefa UE dezvăluie un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Şefa executivului UE, Ursula von der Leyen, a prezentat un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Ea a declarat că pachetul de asistenţă va oferi perspective şi fiabilitate partenerilor ucraineni.

Anunţul vine înaintea unei conferinţe internaţionale care va avea loc la Londra în această săptămână şi care are ca scop strângerea de fonduri suplimentare pentru reconstrucţia ţării.

UPDATE  Rusia susţine că Ucraina plănuieşte să atace Crimeea cu rachete HIMARS

Ucraina plănuieşte să atace Crimeea cu rachete cu rază lungă de acţiune HIMARS şi rachete Storm Shadow, a afirmat ministrul rus al apărării.

Serghei Şoigu a declarat astăzi că Ucraina intenţionează să folosească armele furnizate de SUA şi Marea Britanie pentru a lovi peninsula, pe care Moscova o controlează din 2014.

Astfel de lovituri, pe care Rusia le consideră ca fiind în afara zonei a ceea ce numeşte "operaţiunea sa militară specială" în Ucraina, ar duce la represalii, a declarat Şoigu, potrivit agenţiei TASS.

UPDATE  Trump susţine că o conversaţie cu Putin a întârziat invazia rusă

Trump susţine că a întârziat invazia Rusiei cu câţiva ani după ce i-a spus lui Putin: "Nu o face".

El a făcut aceste comentarii în timpul unui interviu acordat postului de televiziune de dreapta Fox News.

"Am o relaţie foarte bună cu Putin. Adică, nu am mai vorbit cu el de mult timp, dar am o relaţie foarte puternică cu Putin", a spus Trump.

"Uite, am vorbit cu el. I-am spus că, dacă o faci, va fi un iad de plătit. Va fi o catastrofă. Nu o face", a spus el.

UPDATE 12:00 Rusia susţine că Ucraina a vizat Nova Kahovka cu drone

Oficiali numiţi de Rusia au afirmat că forţele ucrainene au lovit cu drone oraşul ocupat Nova Kahovka, rănind trei persoane.

Potrivit agenţiei de ştiri ruseşti TASS, care citează autorităţile susţinute de Rusia în oraşul din regiunea Herson, presupusul atac a avut loc dimineaţa cu ajutorul unor drone kamikaze.

UPDATE 11:00 Kievul: Patru elicoptere de atac ruseşti au fost doborâte în ultima săptămână

Un elicopter rusesc Ka-52 a fost distrus de apărarea antiaeriană a Ucrainei, patru elicoptere fiind doborâte începând de vinerea trecută, a afirmat un oficial militar ucrainean.

Mykola Oleshchuk, comandantul forţelor aeriene ucrainene, a declarat că elicopterul de atac a fost lovit de o rachetă antiaeriană deasupra regiunii Doneţk, în estul ţării, la ora 23:00 noaptea trecută.

Generalul  a declarat că unul dintre elicopterele Ka-52 a fost distrus vineri, iar alte două au fost doborâte în weekend, ceea ce ridică la patru numărul total al elicopterelor doborâte de Ucraina de săptămâna trecută.

UPDATE 10:00 Ucraina a doborât peste noapte 32 din 35 de drone

Ucraina a doborât 32 din cele 35 de drone kamikaze lansate în cursul nopţii, a anunţat Forţele Aeriene la 20 iunie.

Forţele ruse au lansat 35 de drone de atac Shahed-136/131 din regiunea Briansk şi din Marea Azov, vizând infrastructura militară şi civilă.

UPDATE 09:00 Rusia a pierdut 221.460 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat marţi că Rusia a pierdut 221.460 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, cu un număr estimat de 1.010 victime în ultimele 24 de ore.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.997 de tancuri, 7.750 de vehicule blindate de luptă, 6.645 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 3.888 de sisteme de artilerie, 614 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 372 de sisteme de apărare aeriană, 314 avioane, 306 elicoptere, 3.393 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 08:00 Amplu atac aerian al Rusiei asupra Ucrainei

Rusia a lansat în noaptea de luni spre marţi un amplu atac aerian asupra Ucrainei, vizând capitala şi mai multe oraşe, în timp ce cea mai mare parte a ţării şi-a petrecut noaptea în sunetul sirenelor de raid aerian, transmite Reuters.

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a anunţat că, potrivit informaţiilor preliminare, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 28 din cele 30 de drone de fabricaţie iraniană, lansate de Rusia.

Aproximativ 20 de ţinte inamice au fost identificate şi distruse de forţele şi apărarea noastră aeriană în spaţiul aerian din jurul Kievului, a declarat Serhiy Popko, şeful administraţiei militare de la Kiev, pe Telegram.

UPDATE 07:00 Ruşii bombardează intens regiunea Sumi

Rusia a atacat regiunea Sumi de 16 ori noaptea trecută, ucigând o persoană şi rănind alte trei, a raportat Administraţia Militară a Regiunii Sumi într-o postare pe Facebook.

UPDATE 06:00 Explozii raportate în Zaporojie

Explozii s-au auzit în oraşul Zaporojie în dimineaţa zilei de 20.

Alertele de raid aerian au fost activate în oraş şi regiunea înconjurătoare după miezul nopţii.

Oraşul a fost puternic vizat de focul artileriei ruseşti în ultimele zile, rănind civili şi distrugând infrastructura.

UPDATE 05:00 Costul daunelor din regiunea Herson, între 60-70 de miliarde de dolari după explozia barajului

Se estimează că va fi nevoie de aproximativ 60-70 de miliarde de dolari pentru refacerea locuinţelor şi a infrastructurii în părţile din Regiunea Herson avariate de explozia barajului Kakhovka, a declarat Ivan Perehinets, şef de departament la Academia de Construcţii din Ucraina.

UPDATE 03:00 Autorităţi: 208 cazuri înregistrate de violenţă sexuală din partea trupelor ruse staţionate în Ucraina

O sută patruzeci dintre dosarele înregistrate au fost împotriva femeilor, iar alte 13 au fost împotriva minorilor, potrivit Procurorului General. Biroul a mai remarcat că numărul real de victime este probabil cu mult mai mare.

UPDATE 02:00 Macron susţine că sistemele de apărare antiaeriană SAMP/T sunt „desfăşurate şi operaţionale” în Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T pe care l-a promis Ucrainei într-un efort comun cu Italia „este acum desfăşurat şi operaţional în Ucraina, protejând toate punctele cheie”, a informat Associated Press.

„Este cu adevărat Europa care protejează Europa”, a spus Macron într-un discurs la Paris în timpul unei conferinţe pentru apărarea aeriană care a reunit miniştrii apărării din UE, oficiali militari din SUA şi NATO şi directori din industrie.

Livrarea sistemului a fost anunţată de Franţa şi Italia în februarie şi, potrivit documentelor secrete americane, urma să sosească în Ucraina în iunie. Trupele ucrainene au finalizat antrenamentul de bază cu sistemului în martie.

UPDATE 01:00 Contraofensiva ucraineană continuă conform planului, susţin autorităţile

„În ciuda rezistenţei acerbe a ocupanţilor, soldaţii noştri fac tot posibilul pentru a elibera teritoriul ucrainean. Operaţiunea continuă conform planificării”, a scris comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei pe Facebook.

UPDATE 00:30 Rusia desfăşoară mai multe trupe pe linia frontului de est din Ucraina

Rusia şi-a concentrat „un număr semnificativ” de trupe în estul Ucrainei şi nu şi-a abandonat planurile de a ocupa întreaga regiune Doneţk şi Lugansk, care este în prezent „principala zonă ofensivă” a trupelor ruse.

Trupele ucrainene „nu permit inamicului să avanseze” pe fondul situaţiei dificile din regiune, intensificarea bombardamentelor ruseşti şi lupte grele fac misiunea acestora un iad, susţin oficialii ucraineni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici