Petrolierul a fost avariat în urma atacului, iar două remorchere se aflau la faţa locului pentru a-i acorda asistenţă, a declarat agenţia de ştiri de stat Tass, citând Centrul de salvare maritimă. Atacul a întrerupt pentru scurt timp traficul pe podul Kerch, care leagă Crimeea de Rusia continentală.
Explozii au fost auzite în apropierea podului la începutul zilei de sâmbătă, au declarat oficiali numiţi de Rusia, adăugând că exploziile au fost legate de atacul asupra petrolierului. Nu a fost vărsat combustibil de pe navă, care avea 11 persoane la bord, a precizat Tass.
The Moscow Times a identificat nava ca fiind petrolierul chimic SIG, care se află sub incidenţa sancţiunilor americane pentru că a furnizat combustibil pentru avioane forţelor ruseşti din Siria care îl susţin pe preşedintele Bashar al-Assad.
Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, a declarat că mai mulţi membri ai echipajului navei au fost răniţi de cioburi de sticlă în timpul atacului.
Numărul de atacuri în Marea Neagră de ambele părţi a crescut de când Moscova a ieşit luna trecută dintr-un acord care permitea exporturile de cereale ucrainene.
Viceministrul polonez de externe Paweł Jabłoński a declarat că „ameninţarea grupării Wagner împotriva Poloniei este foarte reală” din Belarus, argumentând că soldaţii Grupului Wagner au încercat să se infiltreze pe teritoriul polonez.
„Declarăm foarte clar că nu ne vom da înapoi. Evident că vor exista tentative. Ne aşteptăm la mai multe tentative de atacuri la graniţa noastră, poate la mai multe tentative de încălcare a spaţiului nostru aerian”, a declarat Jabłoński pentru Isa Soares de la CNN, adăugând că „ei vor încerca să demonstreze că pot face tot ce vor. Primim din ce în ce mai multe trupe dislocate în această regiune, astfel încât să putem fi rezistenţi”, a spus Jabłoński.
Forţele ucrainene au avansat în sud, în timp ce forţele ruse se concentrează spre est, relatează Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei.
„Trupele noastre din sud au spart prima linie de apărare în unele locuri şi s-au mutat spre linia intermediară”.
Potrivit lui Maliar, ruşii au construit „fortificaţii din beton” în sud, ceea ce complica avansarea trupelor ucrainene.
Între timp, proiectile explozive lansate dintr-o dronă ucraineană au lovit vineri clădiri din vestul Rusiei, anunţă guvernatorul regiunii Kursk.
Atacul cu dronă a fost raportat în oraşul rus Kursk. Dronele ar fi aruncat explozibili peste oraşul rus Kursk în seara zilei de 4 august, distrugând două clădiri administrative, a mai declarat guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoyt, într-o postare de pe Telegram.
Un reprezentant al guvernului chinez va merge la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru a participa la viitoarele discuţii de pace din Ucraina, potrivit unui anunţ făcut vineri de Ministerul chinez de Externe.
„La invitaţia Regatului Arabiei Saudite, reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, se va deplasa la Jeddah pentru a participa la reuniunea privind problema Ucrainei”, se arată în comunicat. „China este pregătită să colaboreze cu comunitatea internaţională pentru a continua să joace un rol constructiv în căutarea unei soluţii politice la criza ucraineană.”
Arabia Saudită va găzdui ţări occidentale şi mai multe ţări în curs de dezvoltare pentru discuţii de pace în legătură cu războiul Rusiei din Ucraina, întâlnirile urmând să înceapă sâmbătă, potrivit agenţiei de ştiri de stat saudite SPA.
Oficialii ucraineni spun că Ucraina este susţinută doar de „ţările din Vestul colectiv”. Ei se aşteaptă ca până la 40 de naţiuni să fie reprezentate, inclusiv SUA şi India, scrie CNN.