Războiul din Ucraina, ziua 603: Prima reacţie a lui Putin după atacul supriză al ucrainenilor cu rachete americane ATACMS . Kievul a lovit adânc în teritoriul ocupat de ruşi / Rusia recrutează sărbi

  • Vladimir Putin a calificat livrarea de către SUA a rachetelor balistice tactice cu rază lungă de acţiune către Kiev drept "o altă greşeală a Statelor Unite"
  • Atacurile ruseşti din ultimele două zile au ucis cel puţin 10 civili în Ucraina şi au avariat reţeaua electrică din oraşul Harkov din nord-estul ţării, au declarat oficialii ucraineni. Printre ţintele lovite s-a numărat o clădire rezidenţială din sudul
  • Imaginile cu premierul Ungariei dând mâna cu Putin au fost "foarte, foarte neplăcute" şi au sfidat logica, având în vedere istoricul trecut al Budapestei cu Moscova, a declarat premierul estonian, Kaja Kallas.
Urmărește
4835 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 603: Prima reacţie a lui Putin după atacul supriză al ucrainenilor cu rachete americane  ATACMS . Kievul a lovit adânc în teritoriul ocupat de ruşi / Rusia recrutează sărbi

Volodimir Zelenski, Facebook

Rusia afirmă că a interceptat avioane militare britanice deasupra Mării Negre

Două avioane de vânătoare ruseşti SU-27 au interceptat două avioane de vânătoare Typhoon şi un avion de recunoaştere RC-135 al Forţelor Aeriene Regale (RAF) din Marea Britanie, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit agenţiei de presă de stat Tass.
 
Avioanele RAF se apropiau de graniţa Rusiei dinspre Marea Neagră, a precizat ministerul, înainte ca avioanele de vânătoare ruseşti să se apropie şi să forţeze avioanele RAF să se întoarcă.

Premierul lituanian: Războiul din Israel nu va afecta sprijinul pentru Ucraina

Atenţia globală asupra războiului din Israel nu va slăbi sprijinul occidental pentru Ucraina, a declarat premierul lituanian Ingrida Simonyte într-un interviu acordat Deutsche Welle.
 
Războiul Rusiei în Ucraina, precum şi războiul Israelului împotriva Hamas, sunt probleme de lungă durată, a spus Simonyte, şi necesită soluţii pe termen lung.
 
Aliaţii occidentali ai Ucrainei trebuie să continue să ofere sprijin, inclusiv arme şi asistenţă financiară, deoarece este vital ca Rusia să fie învinsă, a adăugat ea.
 
Simonyte şi-a reiterat, de asemenea, sprijinul pentru integrarea Ucrainei atât în UE, cât şi în NATO, deşi a recunoscut că este nevoie de un consens între membrii respectivi ai organizaţiilor, ceea ce va dura ceva timp.

Rusia a arestat încă un jurnalist cu cetăţenie americană

Autorităţile ruse au arestat-o pe Alsu Kurmasheva, cetăţean cu dublă cetăţenie, rusă şi americană, şi jurnalistă a serviciului Tatar-Bashkir al Radio Free Europe/Radio Liberty, a anunţat postul de televiziune.
 
Kurmasheva a fost arestată în Kazan pentru că nu s-a înregistrat ca agent străin, ceea ce poate atrage o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.
 
Potrivit RFE/RL, Kurmasheva locuieşte la Praga împreună cu familia sa şi a călătorit în Rusia în luna mai pentru o urgenţă familială. Când a încercat să părăsească Rusia în luna următoare, autorităţile i-au confiscat atât paşaportul rusesc, cât şi cel american, presupunând că nu şi-a înregistrat paşaportul american.
 
De atunci, Kurmasheva nu a mai putut părăsi Rusia. RFE/RL a confirmat că a fost acuzată de încălcarea regimului de agent străin la 19 octombrie, în timp ce aştepta ca paşapoartele să-i fie returnate.

30.000 de civili sunt daţi dispăruţi în Ucraina

Aproximativ 30.000 de civili au dispărut în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, a declarat Kathryne Bomberge, şefa Comisiei Internaţionale pentru Persoane Dispărute (ICMP), pentru publicaţia Suspilne.
 
Acest număr poate include persoane care sunt încă în viaţă, dar care au fost separate de familiile lor sau reţinute, precum şi persoane care au murit în timpul ostilităţilor, dar ale căror corpuri nu au fost identificate, a precizat Bomberge. Printre aceştia se pot afla şi copii ucraineni deportaţi ilegal de Rusia.

Rusia recrutează sârbi pentru războiul din Ucraina

Pe baza relatărilor furnizate de doi luptători sârbi care au călătorit în Rusia, precum şi a unei liste de sârbi recrutaţi ce a fost făcută publică, The Guardian a constatat că oficialii ruşi par să fi făcut planuri de recrutare a sute de cetăţeni sârbi pentru a întări armata.

De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a introdus o serie de legi pentru a-i atrage pe cetăţenii străini să se alăture rândurilor sale. Vladimir Putin, la o reuniune de securitate la scurt timp după ce trupele sale au invadat Ucraina, a declarat că Kremlinul ar trebui să ajute persoanele de peste hotare care intenţionează să lupte de partea Rusiei.

De atunci, liderul rus a semnat un ordin care reduce durata minimă a serviciului militar prin contract pentru străini de la cinci ani la un an şi a oferit un proces de recrutare rapid pentru combatanţii care nu sunt ruşi.

În fruntea schemei de recrutare a sârbilor, un plan care pare să fi fost conceput în timpul verii, a fost Davor Savičić, un sârb care a petrecut ani de zile luptând în cadrul primei incursiuni a Rusiei în Ucraina, în 2014. Savičić a fost, de asemenea, legat de grupul paramilitar Wagner. Postul de ştiri Fontanka a relatat că acesta a luptat anterior în Siria cu Wagner. Două surse apropiate grupului paramilitar au confirmat pentru The Guardian implicarea anterioară a lui Savičić.

Putin, primele comentarii după atacul ucrainenilor cu rachete americane

Vladimir Putin a calificat livrarea de către SUA a rachetelor balistice tactice cu rază lungă de acţiune către Kiev drept "o altă greşeală a Statelor Unite", în primele sale comentarii publice după ce un atac ucrainean fără precedent a distrus săptămâna aceasta elicopterele de pe două aerodromuri din teritoriul ocupat de Rusia. De asemenea, preşedintele rus a afirmat că livrarea rachetelor ATACMS, care pot lovi ţinte aflate la peste 160 de kilometri distanţă şi pot lansa salve cu muniţie cu dispersie, doar vor "prelungi agonia [Ucrainei]".

Întălnirea Putin-Orban-XI, criticată de europeni

Imaginile cu premierul Ungariei dând mâna cu Putin au fost "foarte, foarte neplăcute" şi au sfidat logica, având în vedere istoricul trecut al Budapestei cu Moscova, a declarat premierul estonian, Kaja Kallas. Viktor Orbán şi Putin au discutat marţi în China, iar premierul ungar i-a spus preşedintelui rus că nu a vrut niciodată să se opună Moscovei şi că încearcă să salveze contactele bilaterale.

Lavrov în Coreea de Nord

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a sosit miercuri în Coreea de Nord, au anunţat agenţiile de presă ruse, un purtător de cuvânt al Kremlinului declarând agenţiei de presă Tass că se aşteaptă ca această vizită de două zile să pună bazele unei viitoare călătorii a lui Putin în această ţară. Călătoria a avut loc la câteva zile după ce SUA au declarat că Pyongyangul a transferat muniţii către Rusia pentru războiul din Ucraina.

Atacurile ruseşti din ultimele două zile au ucis cel puţin 10 civili în Ucraina şi au avariat reţeaua electrică din oraşul Harkov din nord-estul ţării, au declarat oficialii ucraineni. Printre ţintele lovite s-a numărat o clădire rezidenţială din sudul 

UPDATE Kyiv Independent:  Rusia atacă regiunea Mykolaiv cu rachete 

Forţele ruse au lansat un atac cu rachete la 20:30, ora locală. Salvatorii au recuperat trupurile a doi morţi din moloz, dar şi o persoană rănită, a confirmat Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei.

UPDATE Aproape 5.000 de familii ucrainene din Marea Britanie sunt fără adăpost

Aproximativ 8% (4.890) dintre familiile de refugiaţi ucraineni primite prin programul „Homes for Ukraine” în Marea Britanie sunt fără adăpost sau expuse riscului de a rămâne fără adăpost, potrivit unui raport al Biroului Naţional de Audit al Regatului Unit. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici