Casa Albă speră că Congresul va aproba în ianuarie o cerere de finanţare care conţine 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a menţine sprijinul acordat Kievului în contextul invaziei Rusiei, a declarat pe 20 decembrie purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby.
Forţele ruse au avansat între un kilometru şi jumătate şi doi kilometri în unele zone din sectorul Avdiivka, cu preţul a aproximativ 20.000 de morţi şi răniţi în ultimele două luni, a declarat Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al grupului de forţe Tavria, la 20 decembrie.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a adăugat pe magnatul de afaceri ruso-israelian Mihail Fridman pe lista persoanelor căutate în Ucraina, potrivit site-ului Ministerului de Interne.
Cele două victime, în vârstă de 21 şi 22 de ani, ar fi fost rănite în urma unui atac cu dronă împotriva oraşului Nikopol. Acestea nu au necesitat spitalizare, a precizat Lysak.
„Fondurile nerambursabile vor sprijini măsurile prioritare de refacere a infrastructurii critice afectate de agresiunea rusă, şi anume transporturile, instalaţiile şi serviciile comunale, infrastructura socială şi zonele rezidenţiale”, a comentat ministrul de finanţe, Serhii Marchenko.
Dronele FPV sunt ieftine de fabricat şi pot fi pilotate cu precizie spre ţinte. Ele au capacitatea de a distruge echipamente militare mult mai scumpe.
„Armata de drone” din Ucraina este o iniţiativă comună a Ministerului pentru Transformare Digitală şi a platformei guvernamentale de strângere de fonduri UNITED24. A fost lansată în iulie 2022, avându-l ca ambasador al iniţiativei pe actorul Mark Hamill, din Star Wars.
Dacă acest plan se va concretiza, ar marca o schimbare în poziţia Germaniei faţă de activele ruseşti pe care le deţine, deoarece în prezent Germania a îngheţat doar fondurile aparţinând persoanelor şi companiilor sancţionate.
O majoritate covârşitoare (72%) dintre ucraineni ar dezaproba demisia comandantului-şef Valerii Zaluzhnyi şi doar 8% consideră că există neînţelegeri serioase între acesta şi preşedintele Volodymyr Zelensky, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev (KIIS), publicat la 20 decembrie.
Liderul rus Vladimir Putin a declarat că trebuie să existe o reacţie „severă” împotriva serviciilor de informaţii străine care sprijină „direct” Ucraina şi care încearcă să „destabilizeze situaţia socio-politică din Rusia”, într-un discurs video publicat pe site-ul Kremlinului la 20 decembrie.
Rusia a atacat oblastul de 82 de ori, folosind artilerie, mortiere, drone, avioane, tancuri şi sisteme de rachete cu lansare multiplă.
Statul Major General a declarat că acest lucru pare să se întâmple cu trupele ruseşti din Grupul Dnipro, sub comanda generalului-colonel Mihail Teplinski, care operează în sudul Ucrainei.
Acest număr include 890 de pierderi suferite de forţele ruseşti în ultima zi.
Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie actualizată de condamnare a încălcărilor drepturilor omului de către Rusia în teritoriile ocupate ale Ucrainei, a anunţat ministrul de externe Dmytro Kuleba la 19 decembrie.
Armata ucraineană vrea să mobilizeze până la 500.000 de oameni în plus, a dezvăluit preşedintele Volodomir Zelenski, în contextul în care războiul cu Rusia se apropie de doi ani.
Rusia, China şi, într-o oarecare măsură, Coreea de Nord caută să îşi consolideze legăturile pe măsură ce devin nemulţumite de ordinea mondială bazată pe reguli, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby.
În timp ce Moscova şi Beijingul au menţinut mult timp un parteneriat strategic, Rusia şi Coreea de Nord au început să se apropie în ultimele luni, deoarece Kremlinul caută provizii militare nord-coreene pentru a-şi alimenta maşina de război împotriva Ucrainei.
„Credem în continuare că această ordine bazată pe reguli contează şi că există anumite naţiuni care ar dori să acţioneze în moduri potrivnice acestei ordini”, a comentat Kirby.
„De aceea, preşedintele a lucrat, la rândul său, pentru a consolida alianţele şi parteneriatele noastre în Indo-Pacific”.
Dronele ruseşti aruncă gaz caustic şi inflamabil asupra trupelor ucrainene pentru a semăna panică înainte de bombardamentele convenţionale pe frontul de sud, scrie CNN.
Convenţiile internaţionale interzic utilizarea agenţilor chimici în război. Ucraina a acuzat anterior Rusia că a folosit arme chimice interzise.
Nouă atacuri cu gaz au fost raportate în apropiere de Orikhiv, în regiunea Zaporojie în ultimele săptămâni, soldate cu un mort, a declarat pentru CNN un medic ucrainean.
Un oficial al serviciilor secrete ucrainene a declarat pentru postul de ştiri că substanţa folosită a fost o formă de gaz CS, o componentă definitorie a gazului lacrimogen, folosit în mod obişnuit ca agent de control al revoltelor.
Substanţa provoacă iritaţii semnificative ale ochilor, gurii, plămânilor şi pielii, iar utilizarea sa în război este interzisă în cadrul Convenţiei Naţiunilor Unite privind armele chimice.
Doi soldaţi ucraineni care au supravieţuit atacului cu gaz au declarat pentru CNN că substanţa s-a aprins în tranşeele lor.
„Şanţul era în flăcări. Acest gaz arde, te orbeşte, nu mai poţi respira. Nu am avut nici măcar o secundă”.
Se pare că cei doi militari au suferit arsuri şi vânătăi la nivelul feţei, gurii şi gâtului ca urmare a expunerii.
Oleksandr Tarnavskyi a declarat în august că forţele ruse au tras cu muniţie care conţinea o substanţă chimică, probabil cloropicrină.
Contactul cu cloropicrina, folosită în mod obişnuit în timpul Primului Război Mondial, provoacă iritaţii grave ale pielii, ochilor şi, dacă este inhalată, ale organelor interne.
Apărarea aeriană este de o importanţă vitală în condiţiile în care Rusia a început să îşi intensifice atacurile împotriva oraşelor şi infrastructurii ucrainene, reluând strategia sa din iarna precedentă.
„Aş dori să le mulţumesc partenerilor noştri şi Forţelor noastre aeriene din Ucraina. Consolidarea apărării aeriene este foarte importantă”, a declarat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă.
„Această iarnă este diferită, cu pierderi şi provocări. Dar devenim mai puternici. Am avut o călătorie de afaceri serioasă. Mai multe sisteme Patriot noi vor fi în Ucraina pentru a ne proteja ţara în timpul iernii”.
Ucraina a primit două sisteme Patriot de la SUA şi Germania în primăvară şi încă unul din Germania săptămâna trecută.
Zelenski a mai spus că se aşteaptă la un sistem suplimentar de la Berlin, subliniind sprijinul cancelarului german Olaf Scholz pentru Kiev.