Blocada exporturilor de cereale devine rapid una dintre cele mai urgente crize diplomatice şi umanitare din Ucraina. Marţi, Joe Biden a declarat că SUA lucrează la soluţii „pentru a scoate aceste alimente în lume, astfel încât să ajute la scăderea preţurilor”.
Miniştrii de externe ai G7 se întâlnesc în staţiunea Weissenhaus de la Marea Baltică, la nord-est de Hamburg, iar miniştrii agriculturii la Stuttgart.
Înainte de război, cea mai mare parte a alimentelor produse de Ucraina – suficiente pentru a hrăni 400 de milioane de oameni – era exportată prin cele şapte porturi ale ţării de la Marea Neagră. În cele opt luni de dinaintea începerii conflictului, aproape 51 de milioane de tone metrice de cereale au trecut prin acestea, potrivit Programului alimentar mondial al ONU. Comerţul valora 47 de miliarde de dolari pe an pentru Ucraina, relatează The Guardian.
Ministrul ucrainean al politicii agricole şi al alimentaţiei, Mykola Solsky, a studiat opţiuni care variază de la Gdansk până la portul Klaipėda din Lituania şi trei porturi din Letonia. Portul românesc Constanţa aînceput deja să preia unele transporturi de cereale ucrainene.
ONU a discutat, de asemenea, dacă ar putea fi deschis un coridor umanitar prin Belarus pentru a transporta grânele către porturile baltice, deoarece ecartamentul între Ucraina şi Belarus este uniform.
David Beasley, de la Programul Alimentar Mondial al ONU, care a tras un semnal de alarmă de câteva săptămâni, a declarat: „În acest moment, silozurile de cereale ale Ucrainei sunt pline. În acelaşi timp, 44 de milioane de oameni din întreaga lume se îndreaptă spre foamete. Trebuie să deschidem aceste porturi pentru ca alimentele să poată intra şi ieşi din Ucraina. Lumea cere acest lucru, deoarece sute de milioane de oameni din întreaga lume depind de alimentele care trec prin aceste porturi.”
Roman Slaston, directorul general al Clubului ucrainean de Agribusiness, a declarat că redeschiderea porturilor rămâne cea mai bună opţiune, dar exporturile pe şosea, barje fluviale şi pe calea ferată ar putea fi dublate.
În 2020, Ucraina a fost al cincilea exportator mondial de grâu, iar ţările cu venituri mici şi medii au fost beneficiari importanţi. Principalele destinaţii de export au fost Egiptul, Indonezia, Pakistanul, Bangladesh şi Libanul.
UPDATE 09:00 Ocupanţii au tras asupra Velykyi Kostromets şi Zelenodolsk în regiunea Dnipropetrovsk, a declarat şeful regiunii. Potrivit lui Valentyn Reznichenko, o persoană a fost ucisă, iar alta a fost rănită.
UPDATE 08:00 Mai multe atacuri aeriene au lovit noaptea Novgorod-Seversky, regiunea Cernihiv – şeful Districtului Militar Regional Cernihiv Vyacheslav Chaus. Sunt răniţi şi morţi. Infrastructură critică, şcoli, clădiri administrative şi case private avariate
„Putin va trebui să se confrunte cu realitatea că invazia sa în Ucraina a eşuat şi că ţara sa va ieşi mai slabă din război”, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, citat de NBC News
Raid aerian în Harkov! Ucrainenii sunt rugaţi să se adăpostească.
788 de rachete de croazieră şi rachete balistice au fost lansate asupra Ucrainei de pe teritoriul Federaţiei Ruse şi al Belarusului, a anunţat Statul Major al forţelor armate ucrainene.
În discursul său de noapte, preşedintele ucrainean a declarat că a sărbătorit aprobarea Legii Lend-Lease de către Congresul american şi semnarea acesteia de către preşedintele Joe Biden.
„Camera Reprezentanţilor Congresului Statelor Unite a votat pentru un pachet nou şi semnificativ pentru sprijinirea statului nostru şi democraţia globală. Aproape 40 de miliarde de dolari…
Aceste fonduri vor fi folosite cât mai repede posibil şi fără birocraţie pentru a întări apărarea Ucrainei. În primul rând, este vorba de arme şi muniţie pentru noi echipamente. Dar nu numai atât. Este, de asemenea, un sprijin pentru investigarea crimelor de război ale Federaţiei Ruse şi a ocupanţilor, sprijin pentru activitatea diplomatică şi multe altele”, a declarat Volodîmîr Zelenski.