LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 791. Senatul SUA aprobă ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev / ISW: Rusia ar putea trece la atacarea sistemelor de transport ale Ucrainei

  • Senatul american a adoptat legea privind ajutorul extern, deschizând calea pentru acordarea a 60,84 miliarde de dolari pentru Ucraina.
  • Forţele ruse şi-ar putea schimba obiectivul în următoarele săptămâni pentru a viza infrastructura de transport a Ucrainei, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) .
  • Ucraina primeşte 1,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană în cea de-a doua tranşă de ajutor financiar.
2031 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 791. Senatul SUA aprobă ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev / ISW: Rusia ar putea trece la atacarea sistemelor de transport ale Ucrainei

UPDATE Bloomberg: Rusia va furniza Chinei gaze mai ieftine decât cele de pe piaţa europeană cel puţin până în 2027

Rusia ar urma să exporte gaze naturale în China la preţuri cu până la 28% mai mici decât cele pentru clienţii europeni ai Rusiei, cel puţin până în 2027, a anunţat Bloomberg pe 23 aprilie, citând perspectivele Ministerului rus al Economiei.

UPDATE Pentagonul este pregătit să trimită arme de 1 miliard de dolari la Kiev după ce Biden semnează legea privind ajutorul

 Pentagonul a anunţat pe 24 aprilie că este pregătit să avanseze cu trimiterea de arme de 1 miliard de dolari din stocurile americane către Kiev, acum că preşedintele Joe Biden a semnat un pachet de ajutor de 95 de miliarde de dolari care include mai mult ajutor pentru Ucraina.

UPDATE Biden semnează legea privind ajutorul pentru Ucraina

UPDATE Bloomberg: Franţa propune noi sancţiuni care să vizeze dezinformarea rusă şi interferenţa în alegeri

Propunerea "ar viza pe cei responsabili de ameninţarea stabilităţii, securităţii sau suveranităţii statelor membre ale UE sau a ţărilor terţe prin subminarea alegerilor, a statului de drept, prin facilitarea actelor de violenţă sau fac acest lucru prin utilizarea manipulării şi interferenţei informaţionale", scrie Bloomberg.

UPDATE Reuters: Veniturile din petrol şi gaze ale Rusiei din aprilie se vor dubla faţă de 2023, în uşoară scădere faţă de martie

Cifrele demonstrează că sancţiunile occidentale care vizează industriile de petrol şi gaze ale Moscovei nu au fost atât de eficiente pe cât se spera.

UPDATE Yermak: "Pot să vă spun cu siguranţă - vor fi mai multe sisteme Patriot"

Vorbind la televiziunea naţională, Andriy Yermak a declarat că Kievul "discută cu mulţi parteneri, în primul rând cu SUA" despre asigurarea mai multor sisteme atât de necesare şi s-a referit la ştirile recente despre eforturile germane de a convinge Washingtonul să trimită mai multe.

UPDATE Kievul primeşte 1,5 miliarde de euro de la UE

O a doua tranşă de asistenţă macrofinanciară din partea UE, în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, a fost acordată Ucrainei, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UE a aprobat în februarie mecanismul pentru Ucraina, cu o durată de patru ani, alocând 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi şi 17 miliarde de euro sub formă de granturi.

Prima tranşă de 4,5 miliarde de euro a fost acordată Ucrainei pe 20 martie.

"Ucraina poartă pe umerii săi o povară grea pentru noi toţi. Astăzi, deblocăm o sumă suplimentară (1,5 miliarde de euro), în cadrul Facilităţii pentru Ucraina (50 de miliarde de euro)", a declarat von der Leyen într-o postare pe X.

"Acest lucru este vital pentru a menţine în funcţiune statul & serviciile Ucrainei în timp ce aceasta luptă împotriva agresorului. Europa rămâne unită şi hotărâtă", a adăugat ea.

UPDATE Dronele ucrainene au lovit instalaţii energetice din regiunea Smolensk din Rusia

Drone ale Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au atacat în cursul nopţii două depozite de petrol din regiunea rusă Smolensk, distrugând 26.000 de metri cubi de combustibil, au declarat surse din cadrul forţelor de ordine pentru Kyiv Independent.

Mass-media şi oficialii ruşi au raportat atacuri cu drone în regiunea Smolensk, precum şi în regiunile Lipetsk şi Voronej în cursul nopţii, care ar fi vizat instalaţii energetice şi industriale.

Sursele publicaţiei The Kyiv Independent au declarat că Rosneft, compania controlată de stat din Rusia, "a pierdut două baze de depozitare şi de pompare a carburanţilor şi lubrifianţilor în Yartsevo şi Razdorovo din regiunea Smolensk".

Potrivit surselor, operaţiunea a fost efectuată de dronele SBU.

UPDATE Un atac rusesc a rănit şase persoane în oraşul ucrainean Harkov

Rachete ruseşti au avariat clădiri rezidenţiale şi au rănit 6 persoane în al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, miercuri dimineaţa, a declarat guvernatorul Oleh Synehubov pe Telegram.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 461.940 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 461.940 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 880 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.242 de tancuri, 13.928 de vehicule blindate de luptă, 15.892 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 11.808 sisteme de artilerie, 1.048 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 771 de sisteme de apărare aeriană, 348 de avioane, 325 de elicoptere, 9.439 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Pentagonul afirmă că ajutorul militar poate ajunge în Ucraina "în câteva zile" după ce Biden semnează legea

Asistenţa militară americană poate ajunge în Ucraina în câteva zile după ce preşedintele Joe Biden va semna legea privind ajutorul, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

După aproape şapte luni de amânări, Congresul american a adoptat un proiect de lege privind ajutorul care conţine aproximativ 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar Senatul a dat marţi votul final.

Vorbind înaintea votului final din Senat, Ryder nu a oferit detalii, dar a declarat: "Ne-am aştepta să putem livra ajutorul în câteva zile".

Reuters a relatat, citând oficiali americani, că SUA pregătesc un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, care va fi emis după ce Biden va semna legea.

Se pare că pachetul de 1 miliard de dolari va include vehicule, muniţie de apărare antiaeriană Stinger, muniţii antitanc TOW şi Javelin şi muniţie suplimentară pentru sistemele de rachete HIMARS.

UPDATE ISW: Rusia ar putea trece la atacarea sistemelor de transport ale Ucrainei

Forţele ruse şi-ar putea schimba obiectivul în următoarele săptămâni pentru a viza infrastructura de transport a Ucrainei, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultimul raport.

Moscova a intensificat atacurile cu rachete şi drone împotriva reţelei energetice a Ucrainei în primăvara anului 2024, exploatând întârzierile în ajutorul occidental care au dus la o lipsă critică de muniţie şi de apărare antiaeriană. Asaltul nu a reuşit să pună la pământ reţeaua de energie a Ucrainei, dar a distrus instalaţii critice din mai multe oraşe.

Adoptarea mult aşteptată a unui pachet de asistenţă pentru securitate în valoare de 61 de miliarde de dolari în Congresul SUA înseamnă că capacităţile de apărare ale Ucrainei vor primi în curând un impuls semnificativ.

ISW a declarat că, în timp ce Ucraina aşteaptă sosirea noilor arme, forţele ruse îşi vor continua asaltul pentru a "maximiza daunele aduse infrastructurii ucrainene şi capacităţii bazei industriale de apărare".

Potrivit ISW, Rusia ar putea, de asemenea, să schimbe tactica, îndreptându-şi atenţia de la infrastructura energetică la reţelele de transport pentru a împiedica livrările de arme să ajungă pe liniile frontului.

"Forţele ruse şi-ar putea schimba setul de ţinte pentru a lovi infrastructura de transport, logistica şi depozitele militare ucrainene", au declarat analiştii.

ISW şi-a bazat predicţia în parte pe remarcile ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, care a anunţat marţi, că Moscova va intensifica atacurile împotriva centrelor logistice şi a instalaţiilor de depozitare a armelor ucrainene.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Proiectul de lege a fost aprobat cu 79 de voturi pentru şi 18 împotrivă.

Proiectul de lege se îndreaptă acum spre Casa Albă pentru a fi promulgat de către preşedintele american Joe Biden.

"Voi semna acest proiect de lege şi mă voi adresa poporului american imediat ce va ajunge mâine pe biroul meu, astfel încât să putem începe să trimitem arme şi echipamente în Ucraina în această săptămână", a declarat Biden într-un comunicat de presă al Casei Albe după vot.

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a mulţumit parlamentarilor americani pentru susţinerea proiectului de lege.

"Sunt, de asemenea, recunoscător tuturor americanilor care continuă să susţină Ucraina şi recunosc faptul că semnificaţia istorică a acestui proiect de lege transcende politica", a declarat Zelenski.

Zelenski consideră sistemele de apărare aeriană, armele cu rază lungă de acţiune şi artileria ca fiind cele mai urgente nevoi ale Ucrainei, numindu-le "instrumente cruciale pentru restabilirea rapidă a unei păci juste".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici