LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 846. Stoltenberg: China ar trebui să suporte consecinţele pentru sprijinul acordat Rusiei / Moscova confirmă că un avion A-50 a fost doborât de Ucraina / Depozite de petrol din regiunea Rostov, în flacări

  • Ucraina trebuie să câştige mai întâi războiul înainte de a adera la NATO, afirmă Casa Albă.
  • China ar trebui să suporte consecinţele pentru sprijinul său continuu acordat Rusiei în contextul războiului în curs cu Ucraina, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la 17 iunie.
  • SUA, deranjate de „aprofundarea relaţiilor” dintre Rusia şi Coreea de Nord.
  • Ucraina va primi un tanc de apărare antiaeriană Frankenstein de la Rheinmetall.
  • Încă o ţară şi-a retras semnătura de pe comunicatul summitului păcii din Elveţia.
Urmărește
3226 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 846. Stoltenberg: China ar trebui să suporte consecinţele pentru sprijinul acordat Rusiei / Moscova confirmă că un avion A-50 a fost doborât de Ucraina / Depozite de petrol din regiunea Rostov, în flacări

Războiul din Ucraina, ziua 846. Stoltenberg: China ar trebui să suporte consecinţele pentru sprijinul acordat Rusiei / Moscova confirmă că un avion A-50 a fost doborât de Ucraina

UPDATE Putin a ajuns în Coreea de Nord pentru a semna un acord de parteneriat strategic

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ajuns la Phenian pentru un summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Putin, care efectuează prima sa vizită în Coreea de Nord în ultimii 24 de ani, a lăudat ţara pentru că a susţinut războiul său împotriva Ucrainei într-un articol de opinie publicat în presa de stat nord-coreeană înainte de vizită.

În condiţiile în care stocurile militare ale Rusiei sunt reduse, iar capacitatea de producţie internă este în acelaşi timp împiedicată de sancţiunile occidentale, Coreea de Nord se prefigurează a fi principalul furnizor de arme al Rusiei.

Se pare că Moscova a primit pachete militare ample de la Phenian, inclusiv rachete balistice şi aproximativ 5 milioane de proiectile de artilerie.

Atât Kievul, cât şi Washingtonul au declarat anterior că Rusia a folosit rachete produse în Coreea de Nord pentru a ataca Ucraina.

UPDATE Sprijinul Chinei pentru Rusia "trebuie să înceteze", spune Blinken

"Maşinăria de război" a Rusiei este facilitată de sprijinul chinezesc, care "trebuie să înceteze", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

În cadrul unei conferinţe de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ambii oficiali au criticat Beijingul şi relaţia Chinei cu Rusia.

Deşi China îşi menţine oficial o poziţie neutră în ceea ce priveşte războiul din Ucraina şi neagă furnizarea de ajutor letal, Beijingul şi Moscova continuă să îşi consolideze legăturile, subliniate de vizita preşedintelui rus Vladimir Putin la liderul chinez Xi Jinping în luna mai.

Blinken a declarat că China oferă un sprijin care permite "Rusiei să menţină în funcţiune acea bază industrială de apărare, să menţină în funcţiune maşina de război, să continue războiul".

"Aşa că acest lucru trebuie să înceteze", a adăugat el.

Stoltenberg a declarat că China ar trebui să suporte "consecinţe" dacă va continua să sprijine Rusia.

"China nu poate avea ambele variante. Nu poate continua să aibă relaţii comerciale normale cu ţări din Europa şi, în acelaşi timp, să alimenteze cel mai mare război pe care l-am văzut în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace", a spus el.

UPDATE Brigada a 3-a de asalt a Ucrainei avertizează cu privire la încercarea Rusiei de a captura Borova în regiunea Harkov

Trupele ruse îşi intensifică atacurile în zonele de frontieră din regiunea Luhansk cu scopul de a captura satul Borova din regiunea vecină Harkov, a declarat Brigada a 3-a de asalt din Ucraina la 18 iunie.

UPDATE ”Întârzieri deliberate” la antrenamentele F-16 vor însemna mai multe avioane decât piloţi, afirmă un parlamentar ucrainean

Statele Unite "întârzie în mod deliberat" antrenamentul piloţilor ucraineni pentru F-16, ceea ce va duce la o situaţie în care vor exista "mai puţini piloţi instruiţi decât avioane de luptă", a declarat pentru Times deputatul ucrainean Oleksandra Ustinova într-un articol publicat pe 17 iunie.

UPDATE Media: Italia ar putea trimite rachete Storm Shadow în Ucraina, potrivit unor surse

"Un lot de" rachete Storm Shadow şi un alt sistem de apărare antiaeriană SAMP/T vor fi incluse, se pare, în cel de-al nouălea pachet de ajutor pentru Ucraina, pe care ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, îl va prezenta până la sfârşitul lunii iunie, a relatat ziarul italian Il Fatto Quotidiano la 18 iunie, citând surse anonime familiare cu acest subiect.

UPDATE Zelenski semnează legea privind zona unică de roaming cu UE

În cadrul programului "Roam like at home" (RLAH), ucrainenii nu vor plăti taxe suplimentare pentru a-şi folosi telefonul mobil pentru comunicaţii şi internet în cele 27 de ţări ale UE. Aceleaşi reguli se vor aplica şi utilizatorilor operatorilor europeni care călătoresc în Ucraina.

UPDATE Îşi pregăteşte Putin succesorii? ISW: Preşedintele Putin a demis mai mulţi oficiali ruşi şi i-a înlocuit cu rude de-ale lui sau de-ale apropiaţilor lui

UPDATE Rheinmetall va livra Ucrainei tancuri Leopard 1 pe care va instala sisteme Skyranger

UPDATE Serviciul de securitate al Ucrainei confirmă atacul asupra unor depozite de petrol din Rusia

UPDATE Ucraina trebuie să câştige mai întâi războiul înainte de a adera la NATO, afirmă Casa Albă

Declaraţia sa a fost făcută la câteva zile după ce Kievul şi Washingtonul au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani la summitul Grupului celor Şapte (G7) din Italia, care este recunoscut de părţi "ca sprijinind o punte către o eventuală aderare a Ucrainei la NATO".

UPDATE O ucraineancă condamnată la 12 ani de închisoare în Rusia pentru un protest paşnic

Krystyna Liubaşenko, în vârstă de 35 de ani, mamă a doi copii, a fost condamnată sub acuzaţia de "răspândire de dezinformare despre război" şi "participare la o organizaţie teroristă", a scris presa independentă rusă.

UPDATE Ucraina împinge treptat trupele ruse în afara regiunii Harkov, afirmă Zelenski

"Forţele noastre împing treptat (trupele ruse) afară din regiunea Harkov. Şi pentru aceasta mulţumesc fiecărui luptător şi fiecărei unităţi, care îşi îndeplinesc în mod clar sarcinile, inclusiv celor care alimentează şi "fondul nostru de schimb" (de prizonieri) cu soldaţii ruşi", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

UPDATE Atacurile ruseşti în Ucraina au ucis 3 persoane şi au rănit 28 în ultima zi

Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei din ultima zi au ucis cel puţin trei persoane şi au rănit cel puţin 28, au anunţat autorităţile regionale la 18 iunie.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 528.620 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

Acest număr include 1.230 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

UPDATE Înaintea summitului cu Kim din Coreea de Nord, Putin promite că vor depăşi împreună sancţiunile

Liderul rus Vladimir Putin şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Coreea de Nord pentru susţinerea acţiunilor sale în Ucraina şi a afirmat că naţiunile lor vor colabora îndeaproape pentru a contracara sancţiunile conduse de SUA.

UPDATE Japonia alocă 188 de milioane de dolari pentru proiecte de granturi destinate întreprinderilor ucrainene

"Acest proiect deschide oportunităţi pentru întreprinderi de a primi un grant de până la 10 milioane de dolari, iar bugetul total al proiectului este de 188 milioane de dolari", se arată în comunicat.

UPDATE Reacţia Kremlinului la comentariile pe teme nucleare ale lui Stoltenberg: o „escaladare a tensiunilor”

Relatarea comentariilor făcute ieri de şeful NATO, Jens Stoltenberg, a fost sursa unor discuţii în rândul analiştilor nucleari şi diplomatici.

Stoltenberg a declarat pentru The Telegraph că membrii NATO se consultă cu privire la desfăşurarea mai multor arme nucleare şi plasarea lor în stare de alertă în faţa unei ameninţări tot mai mari din partea Rusiei şi a Chinei, potrivit Sky News.

Şi, în timp ce unele personalităţi de la Moscova au încercat să minimalizeze semnificaţia remarcilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a fost mai condamnabil în răspunsul său.

„Aceasta nu este altceva decât o altă escaladare a tensiunii", a declarat el, adăugând că aceste comentarii par să contrazică comunicatul emis în weekend la summitul pentru pace din Elveţia.

UPDATE Depozite de petrol din Rusia, în flăcări în regiunea Rostov

Mai multe rezervoare de depozitare a petrolului din oraşul Azov din regiunea Rostov, în sud-vestul Rusiei, au luat foc în noaptea de 18 iunie, în urma unui atac cu dronă, a declarat Vasili Golubev, guvernatorul regional, informează Kyiv Independent şi Ukrinform.

Primii respondenţi au fost trimişi la faţa locului, potrivit lui Golubev. Nimeni nu a fost rănit în urma atacului, potrivit acestuia. 

UPDATE Încă o ţară şi-a retras semnătura de pe comunicatul summitului păcii din Elveţia

După Irak şi Iordania, Rwanda şi-a retras semnătura de pe comunicatul comun al Summitului pentru pace.

Rwanda lipseşte de pe lista semnatarilor, deşi era inclusă în versiunea din 16 iunie, scrie Ukrainska Pravda.

Cu toate acestea, lista actualizată de Departamentul Federal Elveţian de Afaceri Externe include Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, care nu figura pe listă la 16 iunie.

UPDATE Ucraina va primi un tanc de apărare antiaeriană Frankenstein de la Rheinmetall

Producătorul german de armament Rheinmetall va livra Ucrainei un nou tanc de apărare antiaeriană Frankenstein, scrie publicaţia britanică The Telegraph.

Kievul şi-a îndemnat partenerii să trimită sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, în condiţiile în care Rusia îşi intensifică loviturile împotriva centrelor de populaţie şi a infrastructurii ucrainene. Germania va livra Kievului cel de-al treilea sistem Patriot în următoarele săptămâni sau luni, a declarat cancelarul Olaf Scholz la 11 iunie.

UPDATE Forţele aeriene ucrainene: Zece drone ruseşti au fost distruse peste noapte

Forţele aeriene ucrainene au declarat astăzi că sistemele lor de apărare aeriană au distrus toate cele 10 drone pe care Rusia le-a lansat în cursul nopţii, notează Sky News.

Dronele au fost distruse deasupra Dnipropetrovs şi la sud, în Zaporojie, potrivit unei postări pe canalul de Telegram.

UPDATE SUA, deranjate de „aprofundarea relaţiilor” dintre Rusia şi Coreea de Nord

SUA şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la "relaţia tot mai profundă" dintre Rusia şi Coreea de Nord, a declarat Casa Albă. 

Purtătorul de cuvânt John Kirby a declarat că SUA este "tulburată" de legăturile dintre cele două ţări, scrie Sky News.

Aceasta vine după ce ambele naţiuni au confirmat că preşedintele rus Vladimir Putin va vizita mâine Coreea de Nord pentru prima dată în ultimii 24 de ani. 

Kirby a declarat că vizita pare să facă parte dintr-o "ofensivă de farmec" postelectorală a lui Putin. 

UPDATE „Nu este momentul potrivit” pentru a trimite instructori militari în Ucraina, afirmă Canada

Canada a decis să amâne trimiterea de instructori militari în Ucraina, a declarat ministrul său al apărării. 
 
Vorbind cu reporterii după un summit NATO, Bill Blair a declarat că circumstanţele pentru o astfel de mişcare "nu sunt potrivite" în acest moment, potrivit Sky News.
 
"A existat o discuţie despre o misiune NATO pentru a spori pregătirea.  În momentul de faţă, circumstanţele nu sunt potrivite pentru a desfăşura - în opinia mea - instructori canadieni în Ucraina", a declarat el.

UPDATE Moscova confirmă că un avion A-50, de avertizare timpurie şi de control, a fost doborât de Ucraina

Comitetul de anchetă al Federaţiei Ruse a confirmat că forţele aeriene ucrainene au doborât, în februarie, un avion rusesc A-50 de avertizare timpurie şi de control rar întâlnit deasupra Mării Azov, ucigând zece membri ai echipajului, scrie Kyiv Independent.

Agenţia de informaţii militare a Ucrainei, împreună cu Forţele Aeriene, a doborât aeronava la 23 februarie 2024, ucigând zece membri ai echipajului. Agenţia a anunţat că doborârea a fost "o altă lovitură serioasă" pentru capacităţile militare ale Rusiei.  Ministerul rus al Apărării nu a comentat informaţiile la momentul respectiv.

ŞTIREA INIŢIALĂ: 

China ar trebui să suporte consecinţele pentru sprijinul său continuu acordat Rusiei în contextul războiului în curs cu Ucraina, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la 17 iunie.

Deşi China îşi menţine oficial o poziţie neutră în ceea ce priveşte războiul pe scară largă al Rusiei în Ucraina şi neagă furnizarea de ajutor letal, Beijingul şi Moscova continuă să îşi consolideze legăturile. Acest lucru a fost subliniat de vizita lui Putin la preşedintele chinez Xi Jinping în luna mai, notează Kyiv Independent.

„Beijingul nu le poate avea pe amândouă", a declarat Stoltenberg, potrivit sursei citate. „La un moment dat - dacă China nu-şi schimbă cursul - aliaţii trebuie să o facă să plătească. Trebuie să existe consecinţe".

În ultimii doi ani, a spus Stoltenberg, 90% din microelectronica rusă a venit din China. De asemenea, se pare că Beijingul lucrează pentru a îmbunătăţi capacităţile sateliţilor ruşi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici