Războiul din Ucraina, ziua 849. SUA: Kievul poate lovi în interiorul Rusiei, dincolo de zona Harkov, dacă este necesar / Kuleba: Al doilea Summit al Păcii ar putea avea loc într-o ţară din Sudul Global / Negocierile de aderare a Ucrainei la UE încep săptămâna viitoare

  • Trupele ucrainene pot folosi arme americane pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei ori de câte ori forţele ruseşti lansează atacuri transfrontaliere pe teritoriul ucrainean, nu doar în apropierea graniţei din regiunea Harkov, au confirmat oficialii americani pentru Politico la 20 iunie
  • Un incendiu a izbucnit la rafinăria de petrol Ilya din Krasnodar Krai, în Rusia, după un atac cu dronă asupra instalaţiei în dimineaţa zilei de 21 iunie.
  • Japonia anunţă primele sancţiuni pentru companii chineze şi alte entităţi pentru sprijinul acordat agresiunii Rusiei.
  • Naţiunile UE aprobă începerea discuţiilor privind extinderea cu Ucraina şi Moldova săptămâna viitoare
1219 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 849. SUA: Kievul poate lovi în interiorul Rusiei, dincolo de zona Harkov, dacă este necesar / Kuleba: Al doilea Summit al Păcii ar putea avea loc într-o ţară din Sudul Global / Negocierile de aderare a Ucrainei la UE încep săptămâna viitoare

Războiul din Ucraina, ziua 849. SUA: Kievul poate lovi în interiorul Rusiei, dincolo de zona Harkov, dacă este necesar / Incendiu la o rafinărie de petrol din Rusia după un atac cu dronă

UPDATE Ţările de Jos vor furniza un sistem Patriot Ucrainei împreună cu o altă ţară

Ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a anunţat că Ţările de Jos vor furniza componente pentru un sistem de apărare antiaeriană Patriot pentru Ucraina, împreună cu o altă ţară, a raportat Algemeen Nederlands Persbureau (ANP).

Ollongren nu a numit a doua ţară şi nu a oferit detalii cu privire la data la care sistemul va fi livrat, dar a declarat că Ţările de Jos vor furniza radarul şi lansatoarele sistemului.

Kievul a făcut apel la partenerii săi să furnizeze apărare aeriană suplimentară, în timp ce Rusia îşi intensifică atacurile împotriva oraşelor şi a infrastructurii energetice.

Ucraina a primit prima baterie Patriot de la SUA în prima jumătate a anului 2023 şi, de atunci, cel mai avansat sistem antiaerian al SUA s-a dovedit crucial în protejarea cerului de atacurile ruseşti.

Ministerul olandez al Apărării a declarat în mai că Ţările de Jos ar dori să livreze un sistem Patriot Ucrainei în cooperare cu alte ţări.

Ollongren a descris decizia României de a furniza un sistem Patriot, anunţată pe 20 iunie, drept "o veste foarte bună".

România a transmis că a decis să doneze sistemul Patriot Kievului în coordonare cu partenerii, având în vedere "deteriorarea situaţiei de securitate" din Ucraina din cauza atacurilor constante ale Moscovei.

UPDATE Forţele ucrainene blochează înaintarea Rusiei în direcţia Borova din regiunea Harkov, afirmă armata

Armata ucraineană a blocat ofensiva rusă în direcţia Borova din regiunea Harkov, a raportat purtătorul de cuvânt al Serviciului ucrainean de informaţii militare, Andrii Iusov.

Brigada a 3-a de asalt a Ucrainei a raportat anterior că forţele ruse intensificau atacurile în zonele de frontieră din regiunea Lugansk cu scopul de a captura satul Borova din regiunea vecină Harkov.

"Apărătorii ucraineni au spart intenţiile inamicului acolo (în direcţia Borova), iar pierderile umane şi echipament sunt semnificative", a declarat Iusov.

"Forţele ruse încearcă să retragă rezervele, iar ameninţarea potenţială rămâne, dar nu vorbim despre formarea de noi grupuri puternice pentru a repeta situaţia", a adăugat el.

Iusov a declarat că armata rusă a fost nevoită să îşi redistribuie rezervele, inclusiv din alte zone care sunt foarte "sensibile" pentru ei.

"Acest lucru indică pierderi grele şi că situaţia cu siguranţă nu decurge conform planului (Rusiei) pentru ei", a spus Iusov.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că situaţia la frontiera de nord a ţării rămâne "tensionată şi periculoasă".

"Inamicul va continua să încerce să întindă rezervele ucrainene şi să ne distragă atenţia, inclusiv de la situaţia din est".

UPDATE ONU deţine informaţii exacte despre torturarea prizonierilor ucraineni în Rusia

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului informează ţările cu privire la rapoartele Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina (HRMMU), care documentează tortura şi maltratarea prizonierilor ucraineni în Rusia, scrie Ukrinform. 

Şefa misiunii a explicat că aceste rapoarte se bazează pe descrieri şi interviuri extinse cu prizonieri de război, documentând formele de tortură, rele tratamente şi condiţiile de captivitate.

UPDATE Naţiunile UE aprobă începerea discuţiilor privind extinderea cu Ucraina şi Moldova săptămâna viitoare

Ţările Uniunii Europene au aprobat în mod oficial lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Moldova săptămâna viitoare, un alt pas în lunga călătorie a celor două naţiuni în vederea aderării la blocul celor 27 de state membre.

Belgia, care deţine în prezent preşedinţia Uniunii Europene, a declarat că statele membre au convenit asupra unui cadru de negociere, scrie AP, citat de The Guardian.

"Acest lucru deschide calea pentru lansarea negocierilor marţi, 25 iunie, la Luxemburg", a declarat preşedinţia belgiană.

În urma unei evaluări pozitive din partea executivului UE, liderii europeni au convenit deja anul trecut că negocierile de aderare ar trebui să înceapă cu ambele ţări.

UPDATE Media: Nivelul livrărilor de arme din Coreea de Sud către Ucraina va depinde de acţiunile Rusiei

Coreea de Sud va determina volumul potenţialelor livrări de arme către Ucraina în funcţie de poziţia Rusiei faţă de Coreea de Nord, a relatat publicaţia sud-coreeană Yonhap, citând un oficial prezidenţial neidentificat la 21 iunie, scrie Kyiv Independent.

Rapoartele au venit după ce Seulul a declarat că va reconsidera furnizarea de arme Ucrainei ca răspuns la acordul de securitate recent anunţat de Moscova cu Coreea de Nord.

Până în prezent, Seulul a furnizat Kievului doar ajutor umanitar, deşi s-a raportat că ţara a furnizat indirect obuze de artilerie prin intermediul SUA.

UPDATE SUA explică de ce a decis să acorde prioritate aprovizionării Ucrainei cu rachete de apărare antiaeriană

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a explicat că decizia Washingtonului de a acorda prioritate furnizării către Ucraina de rachete interceptoare pentru sisteme de apărare antiaeriană, precum Patriot, a fost luată în urma unei evaluări a nevoilor de armament ale Ucrainei.

Acesta a declarat că au avut loc, de asemenea, discuţii relevante cu guvernul ucrainean, potrivit Ukrainska Pravda.

„Am văzut că armata rusă a vizat oraşe ucrainene. I-am văzut vizând infrastructura energetică, arătând clar că vor să stingă luminile şi să oprească căldura atunci când se întoarce iarna. Şi astfel a fost clar pentru noi că trebuie să facem ceva pentru a creşte capacităţile de apărare aeriană ale Ucrainei." 

UPDATE Kuleba: Al doilea Summit al Păcii ar putea avea loc într-o ţară din Sudul Global

Ucraina este hotărâtă să organizeze cel de-al doilea Summit al Păcii într-o ţară din Sudul Global, a anunţat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, la televiziunea ucraineană, notează Ukrinform. 

„Nu doar Arabia Saudită este luată în considerare. Suntem cu adevărat hotărâţi să organizăm cel de-al doilea Summit într-o ţară din aşa-numitul "Sud Global". Şi există mai mulţi jucători care sunt interesaţi de organizarea celui de-al doilea summit", a declarat el.

UPDATE Japonia anunţă primele sancţiuni pentru companii chineze şi alte entităţi pentru sprijinul acordat agresiunii Rusiei

La 21 iunie, Japonia a anunţat pentru prima dată sancţiuni împotriva companiilor cu sediul în China din cauza sprijinului acestora pentru agresiunea Rusiei în Ucraina, notează Kyiv Independent.

Noile măsuri au vizat, de asemenea, companii cu sediul în India, Kazahstan şi Uzbekistan, precum şi entităţi şi oficiali ruşi.

UPDATE Incendiu la o rafinărie de petrol din Rusia

Un incendiu a izbucnit la rafinăria de petrol Ilya din Krasnodar Krai, în Rusia, după un atac cu dronă asupra instalaţiei în dimineaţa zilei de 21 iunie, a relatat canalul de ştiri rusesc Telegram Mash, potrivit Kyiv Independent.

Mai devreme în cursul nopţii, Centrul de operaţiuni din Krasnodar Krai a raportat că mai multe districte din regiune au fost supuse unui atac masiv cu drone.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Trupele ucrainene pot folosi arme americane pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei ori de câte ori forţele ruseşti lansează atacuri transfrontaliere pe teritoriul ucrainean, nu doar în apropierea graniţei din regiunea Harkov, au confirmat oficialii americani pentru Politico la 20 iunie, scrie Sky News.

Oficialii au negat că aceasta ar fi o schimbare substanţială de politică faţă de declaraţia preşedintelui american Joe Biden, care a acordat Ucrainei permisiunea de a folosi arme americane în Rusia "numai în apropierea zonei Harkov".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici