LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 855. Soldaţi nord-coreeni merg în Doneţk de luna viitoare / Un aliat al lui Putin ameninţă SUA / Nou ajutor de 5 milioane de dolari din partea Danemarcei pentru Ucraina / Michel nu te teme de Rusia / Şefii din statele UE, negocieri la cină

  • Mass-media sud-coreeană: soldaţi nord-coreeni merg în Doneţk de luna viitoare.
  • Un aliat al lui Putin ameninţă SUA: „Se va plăti din greu pentru ultima serie de sancţiuni împotriva Rusiei”
  • Un oficial rus face apel la distrugerea totală a "tot ce este ucrainean".
  • Ucraina a semnat joi acorduri de securitate cu UE, Lituania şi Estonia.
  • Danemarca alocă un nou ajutor militar de aproape 5 milioane de dolari pentru Ucraina.
  • Polonia şi statele baltice solicită UE să construiască o linie de apărare de-a lungul frontierei cu Rusia şi Belarus
2399 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 855. Soldaţi nord-coreeni merg în Doneţk de luna viitoare / Un aliat al lui Putin ameninţă SUA / Nou ajutor de 5 milioane de dolari din partea Danemarcei pentru Ucraina / Michel nu te teme de Rusia / Şefii din statele UE, negocieri la cină

Războiul din Ucraina, ziua 855. Nou ajutor de 5 milioane de dolari din partea Danemarcei pentru Ucraina / Polonia şi ţările baltice vor linie de apărare la graniţa cu Rusia şi Belarus

UPDATE Michel: UE nu este intimidată de Rusia

„Este important să transmitem un semnal că nu suntem intimidaţi de Rusia, că suntem absolut motivaţi şi hotărâţi. Pentru că ştim că Ucraina luptă pentru a-şi apăra viitorul, viitorul tău şi al copiilor tăi şi pentru a ne apăra valorile comune, visurile noastre comune, pentru mai multă pace, mai multă prosperitate, mai multă securitate”. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a spus acest lucru când a vorbit despre ajutorul acordat Kievului, înainte de summitul UE.

UPDATE Zelenski vrea un al doilea summit pentru pace

Preşedintele ucrainean le-a zis jurnaliştilor că este timpul „să ne pregătim pentru un al doilea summit de pace, este foarte important şi voi discuta cu liderii europeni, nu există timp, sunt morţi şi răniţi. Vrem negocieri deschise, nu secrete”. Zelenski participă la lansarea Consiliului European care are în centrul agendei numirile celor mai înalte funcţii ale UE: preşedinţia Comisiei şi a Consiliului European, responsabilitatea pentru politică externă şi securitate. Cei 27 de şefi de stat şi de guvern vor discuta despre numiri în această seară, la cină. 

UPDATE Mass-media sud-coreeană: soldaţi nord-coreeni merg în Doneţk de luna viitoare

UPDATE Un aliat al lui Putin ameninţă SUA: „Se va plăti din greu pentru ultima serie de sancţiuni împotriva Rusiei”

UPDATE Atacurile ruseşti din regiunea Doneţk au ucis o persoană şi au rănit alte 7

Victime civile au fost raportate în Toretsk, Selydove şi satul Yasenove, a declarat guvernatorul Vadym Filashkin.

UPDATE Ucraina primeşte încă o tranşă de 2 miliarde de dolari din Facilitatea UE pentru Ucraina, spune premierul Shmyhal

Sprijinul bugetar total acordat Ucrainei de UE până în prezent în 2024 "a ajuns la aproape 8 miliarde de euro (8,6 miliarde de dolari)", a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal, adăugând că "mai urmează".

UPDATE O uzină chimică rusă ar fi fost ţinta unui atac cu drone

Ministerul rus al Apărării a confirmat la 27 iunie că regiunea Tver a fost atacată de drone în cursul nopţii, la câteva ore după ce canalele ruseşti de Telegram au afirmat că o importantă uzină de cercetare chimică din regiune ar fi fost vizată.

UPDATE Un oficial rus face apel la distrugerea totală a "tot ce este ucrainean"

Nu poate exista "niciun armistiţiu" cu ucrainenii, a declarat Dmitri Rogozin, deoarece "orice armistiţiu, cu atât mai puţin reconcilierea, este moarte sigură pentru copiii şi nepoţii noştri".

Comentariile lui Rogozin au fost cele mai recente dintr-o lungă serie de comentarii cu caracter de genocid la adresa Ucrainei făcute de oficiali şi propagandişti ruşi, o tendinţă care nu a făcut decât să crească de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.
 
Intenţia de genocid a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei s-a manifestat prin crime de război şi violenţă fără discernământ îndreptate împotriva civililor ucraineni, dar şi prin negarea şi denaturarea istoriei, încercări de a şterge cultura ucraineană şi răpirea şi deportarea copiilor ucraineni.

UPDATE Potrivit unui oficial, Rusia a trimis aproximativ 10 000 de imigranţi care au primit recent cetăţenia pentru a se alătura luptelor militare din Ucraina

În octombrie 2023, şeful Comitetului de Investigaţii, Alexander Bastrykin, a sugerat că persoanelor care au primit recent paşapoarte ruseşti, dar au refuzat să servească în armată, li s-ar putea retrage cetăţenia.

UPDATE Ucraina a semnat joi acorduri de securitate cu UE, Lituania şi Estonia

UPDATE NYT: Summitul NATO va anunţa crearea unei misiuni de coordonare a asistenţei pentru Ucraina

Membrii NATO la summitul din iulie de la Washington vor anunţa crearea unui cartier general al Alianţei în Germania pentru a coordona toată asistenţa militară furnizată Forţelor Armate ale Ucrainei, scrie The New York Times (NYT), citând surse. Iniţiativa este numită o punte către posibila aderare a Ucrainei la alianţă. Potrivit NYT, misiunea NATO va optimiza fluxul de asistenţă militară prin coordonarea aprovizionării cu arme şi instruirea soldaţilor ucraineni sub o singură comandă. Cartierul general al misiunii va avea sediul la o instalaţie militară americană din Wiesbaden, Germania. Acesta va fi condus de Comandantul Comandamentului European al SUA şi Comandantul Suprem Aliat al Forţelor Armate NATO în Europa, Christopher Cavoli.
 
Misiunea, după cum scrie NYT, va lucra în paralel cu Grupul de Contact pentru Asistenţă Ucrainei condus de SUA. Iniţiativa va fi implementată sub conducerea NATO, aşa că va continua să funcţioneze chiar dacă preşedintele american Donald Trump va câştiga alegerile, notează ziarul.
 
Membrii NATO au susţinut în unanimitate crearea unui astfel de grup, dar nu va fi numit oficial „misiune”. Germania se teme că acest lucru ar putea fi interpretat ca intrarea în stare de război cu Rusia, au spus sursele.
 
Summitul NATO de la Washington va avea loc în perioada 9-11 iulie. Membrii NATO nu vor invita Ucraina să se alăture alianţei, dar se aşteaptă că vor promite asistenţă financiară pe termen lung. În special, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a propus obligarea alianţei să aloce 40 de miliarde de euro anual Ucrainei. The Telegraph, citând surse , a scris că, la summit, aliaţii plănuiau să aprobe o „foaie de parcurs” pentru intrarea Ucrainei în NATO, în semn de sprijin pentru acest proces.

UPDATE SUA doresc să invite Armenia şi Azerbaidjan la viitorul summit NATO, afirmă surse din presa azeră

Vestea a venit în timp ce secretarul de stat adjunct al SUA, James O'Brien, este programat să ajungă la Baku la 27 iunie, în ceea ce va fi a treia sa călătorie în Caucazul de Sud în două luni.

UPDATE Ministrul rus de Interne sancţionat participă la reuniunea şefilor de poliţie din cadrul ONU de la New York

Ministrul rus de interne, Vladimir Kolokoltsev, a sosit la New York pe 26 iunie pentru a participa la un summit al şefilor de poliţie din cadrul ONU (UNCOPS-2024), a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Irina Volk, scrie Kyiv Independent.

Statele Unite au anunţat sancţiuni împotriva lui Kolokoltsev şi a altor înalţi oficiali ruşi la 25 februarie 2022, la o zi după începerea invaziei la scară largă a Ucrainei. Deşi a fost sancţionat, Kolokoltsev nu figurează pe lista persoanelor cărora Trezoreria americană le interzice intrarea în SUA.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 539.320 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei

Rusia a pierdut 539.320 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat la 27 iunie Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1 260 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

UPDATE Ucraina a doborât 23 de drone peste noapte

Forţele aeriene ucrainene au declarat că au doborât toate cele 23 de drone şi cinci din cele şase rachete lansate de Rusia în această dimineaţă, relatează Sky News.

Serhii Tiurin, guvernatorul regional din Khmelnytskyi, vestul Ucrainei, a declarat că apărarea aeriană a doborât nouă ţinte aeriene deasupra regiunii sale. 

Autorităţile locale nu au primit niciun raport cu privire la victime sau pagube materiale, a adăugat el.

UPDATE Raport: Autorităţile din Rusia refuză contactul deţinuţilor politici cu familiile lor

Autorităţile din Rusia refuză sistematic contactul deţinuţilor politici cu familiile lor pentru a-i forţa pe activiştii închişi să coopereze, se arată într-un raport al organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty International citat de Ukrinform.

Autorităţile ruse refuză în mod obişnuit cererile de vizite sociale şi apeluri telefonice în faza de anchetă şi în timpul procesului. 

UPDATE Zelenski semnează legea privind statutul limbii engleze în Ucraina

Legea stabileşte statutul limbii engleze ca una dintre limbile de comunicare internaţională în Ucraina.

Această lege, în special, defineşte categoriile de posturi pentru care candidaţii trebuie să vorbească limba engleză, reglementează specificul utilizării limbii engleze în activitatea agenţiilor guvernamentale, a administraţiilor locale, în domeniile educaţiei, culturii, transportului şi asistenţei medicale, potrivit Ukrinform.

UPDATE Polonia şi statele baltice solicită UE să construiască o linie de apărare de-a lungul frontierei cu Rusia şi Belarus

Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania au solicitat Uniunii Europene să construiască o linie de apărare de-a lungul frontierei blocului cu Rusia şi Belarus pentru a proteja UE de ameninţările militare şi de alte acţiuni dăunătoare din partea Moscovei.

Liderii celor patru ţări, care au fiecare o graniţă comună cu Rusia sau Belarus, au redactat o scrisoare adresată preşedintelui UE în care detaliază amploarea şi costul proiectului. Ţările UE ar trebui să se angajeze să ofere sprijin politic şi financiar, potrivit Kyiv Independent.

"Crearea unui sistem de infrastructură de apărare de-a lungul frontierei externe a UE cu Rusia şi Belarus va răspunde nevoii acute şi urgente de a proteja UE de ameninţările militare şi hibride", se arată în scrisoare.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei va aloca 4,7 milioane de euro (aproape 5 milioane de dolari) Fondului de sprijin pentru energie pentru refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei în regiunile Mykolaiv şi Harkov, a anunţat Ministerul Energiei la 26 iunie, scrie Kyiv Independent.

Recenta intensificare a loviturilor ruseşti a pus la grea încercare reţeaua electrică a Ucrainei, mai multe centrale electrice fiind distruse sau dezactivate.

Sectorul energetic a suferit daune directe şi pierderi financiare indirecte în valoare de 56,2 miliarde de dolari, în timp ce nevoile de restaurare sunt de 50,5 miliarde de dolari, potrivit raportului Kyiv School of Economics (KSE).

„Danemarca a devenit primul sponsor al Fondului de sprijin energetic pentru Ucraina, aducând o contribuţie la restaurarea sectorului energetic ucrainean încă din aprilie 2022. Le mulţumim sincer partenerilor noştri pentru această poziţie neclintită şi pentru sprijinul continuu", a declarat ministrul ucrainean al energiei, Herman Haluşcenko.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici