Războiul din Ucraina, ziua 861. Trump ar lua în considerare încheierea unei înţelegeri cu Putin pentru a bloca aderarea Ucrainei la NATO / Bloomberg: China dezvoltă drone de atac pentru a sprijini Rusia / Putin participă la summitul OCS în Kazahstan

  • Trump ar lua în considerare încheierea unei înţelegeri cu Putin pentru a bloca aderarea Ucrainei la NATO, au declarat oficiali pentru Politico.
  • Panouri solare pentru spitalele din Ucraina în contextul crizei energetice.
  • Bloomberg: China dezvoltă drone de atac pentru a sprijini Rusia.
  • Putin participă la summitul OCS în Kazahstan.
2739 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 861. Trump ar lua în considerare încheierea unei înţelegeri cu Putin pentru a bloca aderarea Ucrainei la NATO / Bloomberg: China dezvoltă drone de atac pentru a sprijini Rusia / Putin participă la summitul OCS în Kazahstan

Războiul din Ucraina, ziua 861. Bloomberg: China dezvoltă drone de atac pentru a sprijini Rusia / Putin participă la summitul OCS în Kazahstan

UPDATE SUA anunţă un nou pachet de ajutor pentru apărare în valoare de 150 de milioane de dolari pentru Ucraina

Departamentul american al Apărării a anunţat miercuri un nou pachet de ajutor militar în valoare de 150 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Pachetul include muniţie pentru sistemele de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată (HIMARS), proiectile de artilerie şi alte capacităţi esenţiale extrase din stocurile SUA, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Ajutorul militar oferit de SUA în "ultimele câteva luni a fost esenţial pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi apere teritoriul împotriva ofensivelor ruseşti", a declarat Jean-Pierre.

Potrivit Departamentului Apărării, pachetul mai include rachete pentru sistemele de apărare aeriană HAWK, obuze de 155 mm şi 105 mm, vehicule tactice şi sisteme Javelin.

UPDATE Scholz oferă „garanţii" că Germania nu va lua parte la războiul din Ucraina

„Da, dau această garanţie", a declarat el ca răspuns la o întrebare în Bundestag miercuri, reluând comentariile pe care le-a făcut anterior. ”Asta este ceea ce susţin în calitate de cancelar".

Cu toate acestea, preşedintele rus Vladimir Putin a considerat mult timp Germania şi alianţa militară occidentală NATO drept parte la război, potrivit DPA.

Scholz a respins ideea că ar trebui să existe o încetare a focului în Ucraina în condiţiile Rusiei. „În opinia mea, o încetare a focului care implică capitularea Ucrainei este ceva ce noi, Germania, nu ar trebui să sprijinim niciodată".

UPDATE Volodimir Zelenski „s-a săturat” de premierul ucrainean şi vrea să-l schimbe – surse

O sursă apropiată preşedintelui ucrainean a declarat pentru Ukrainska Pravda că opinia lui Zelensky faţă de Shmyhal sunt „evidente din atitudinea de la întâlniri”.

„Nici nu-l mai ascultă cu adevărat”, a spus sursa, adăugând că preşedintele caută pe cineva cu „soluţii şi propuneri creative”, potrivit Sky News.

O altă sursă de rang înalt a confirmat informaţia spunând că au avut loc două evenimente „prin care s-a încercat demiterea lui Shmyhal în ultimele două luni”.

Sursele au sugerat că Denis Shmyhal ar putea fi înlocuit de ministrul ucrainean al economiei, Iulia Svyrydenko.

UPDATE Al doilea oraş din Ucraina, atacat din nou de ruşi. Un cartier a fost lovit

Al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, Harkov, a fost din nou atacat în această după-amiază, potrivit guvernatorului regional Oleg Sinegubov, citat de Sky News.

El a spus că „cel puţin trei lovituri” au fost raportate de forţele de securitate într-un cartier din nord-estul oraşului.

Două case au fost distruse şi un copil a fost salvat de lucrătorii de urgenţă, a explicat guvernatorul.

În paralel, numărul răniţilor în urma atacului de miercuri dimineaţă de la Dnipro creşte din nou. Sunt 47 de persoane rănite, a anunţat procuratura generală din Ucraina.

Atacul a provocat cel puţin cinci decese.

UPDATE NATO a convenit să aloce anul viitor Ucrainei un ajutor militar în valoare de 40 de miliarde de euro, potrivit unei surse citate de Reuters

Liderii aliaţi sunt aşteptaţi să aprobe angajamentul în timpul summitului NATO de la Washington din 9-11 iulie, a precizat agenţia de presă.

UPDATE Surse: Un atac ucrainean cu dronă a avariat singura întreprindere metalurgică cu ciclu complet din Rusia

Ucraina a efectuat un atac cu dronă la 1 iulie, avariind "grav" complexul militar-industrial rus, Uzina Electrometalurgică Oskol (OEMK), conform unor surse.

UPDATE Efectele atacurilor din Daghestan. Autorităţile interzic purtarea vălului islamic

UPDATE Atacurile ruseşti din Ucraina au provocat 7 morţi şi 44 de răniţi în ultima zi

Rusia a vizat în total nouă regiuni ucrainene - Cernihiv, Mykolaiv, Luhansk, Sumî, Dnipropetrovsk, Kherson, Kharkiv, Zaporojie şi Doneţk. Au fost raportate victime în ultimele cinci regiuni.

UPDATE Ucraina primeşte 2,2 miliarde de dolari de la FMI

"Aceste fonduri vor contribui la finanţarea cheltuielilor bugetare esenţiale, a prestaţiilor sociale şi a salariilor medicilor şi profesorilor", a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal.

UPDATE Consilier ucrainean: Ucraina nu este pregătită pentru a ceda teritorii în schimbul păcii

UPDATE Preşedintele finlandez: un apel telefonic de la Xi către Putin „ar putea pune capăt războiului”

UPDATE Trump ar lua în considerare încheierea unei înţelegeri cu Putin pentru a bloca aderarea Ucrainei la NATO, au declarat oficiali pentru Politico

Una dintre surse a declarat pentru Politico că fostul preşedinte Donald Trump "ar fi deschis la ceva care să excludă extinderea NATO şi să nu se întoarcă la frontierele din 1991 pentru Ucraina".

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 546.270 de soldaţi în Ucraina de la 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 546.270 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat la 3 iulie Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
 
Acest număr include 1 180 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.
 
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 8 123 de tancuri, 15 583 de vehicule blindate de luptă, 19 850 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 14 712 sisteme de artilerie, 1 115 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 876 de sisteme de apărare aeriană, 360 de avioane, 326 de elicoptere, 11 668 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.

UPDATE Rusia a încălcat dreptul internaţional prin încarcerarea jurnalistului american Gershkovich, susţin experţii ONU

Avocaţii ONU pentru drepturile omului consideră că Rusia a încălcat dreptul internaţional prin încarcerarea reporterului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, şi ar trebui să-l elibereze "imediat".

UPDATE Autorităţile ruse din Novorossiysk limitează accesul la plajă după un atac cu drone maritime

UPDATE Panouri solare pentru spitalele din Ucraina în contextul crizei energetice

Ucraina a primit aproape 6.000 de panouri solare din partea Comisiei Europene pentru alimentarea spitalelor din întreaga ţară, a anunţat Ministerul Energiei pe 2 iulie. Aceste panouri, fabricate de compania italiană Enel, vor genera aproximativ 2 megawaţi de electricitate, sporind rezilienţa energetică a spitalelor din regiunile Jîtomîr, Volîn, Hmelniţki, Kiev şi Odesa.
 
Iniţiativa, parte a acordului „Ray of Hope” între ministerele sănătăţii şi energiei din Ucraina şi Comisia Europeană, abordează frecventele întreruperi de curent cauzate de atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice ucrainene. Ucraina se confruntă cu întreruperi prelungite şi zilnice ale alimentării cu energie electrică din cauza acestor atacuri continue.
 
Ministrul Sănătăţii din Ucraina, Viktor Leaşko, a subliniat importanţa crucială a asigurării continuităţii îngrijirii medicale în contextul crizei energetice. El a accentuat că dotarea instituţiilor medicale cu panouri solare este o mişcare esenţială către independenţa energetică şi stabilitate. Această abordare nu doar asigură continuitatea serviciilor medicale, ci şi întăreşte securitatea energetică generală a ţării în faţa ameninţărilor constante.
 
Costurile de instalare şi operare ale panourilor solare vor fi acoperite de Fondul Internaţional de Sprijin Energetic pentru Ucraina, cu planuri de a extinde numărul de spitale care beneficiază de acest proiect. Iniţiativa „Ray of Hope” exemplifică cooperarea internaţională menită să atenueze impactul întreruperilor energetice asupra serviciilor esenţiale şi să sprijine tranziţia Ucrainei către soluţii energetice durabile.
 
Ca răspuns la atacurile asupra infrastructurii sale energetice, Ucraina a început să implementeze întreruperi planificate ale curentului electric pe 15 mai pentru a gestiona presiunea asupra reţelei sale de energie, ceea ce face introducerea energiei solare o intervenţie oportună pentru a proteja serviciile medicale critice.
 

UPDATE Bloomberg: China dezvoltă drone de atac pentru a sprijini Rusia

Companiile chineze dezvoltă drone de atac pentru a sprijini Rusia în conflictul său cu Ucraina, similare cu dronele Shahed produse de Iran, potrivit unui raport Bloomberg din 2 iulie. Afirmaţia se bazează pe informaţii de la oficiali europeni, care au dezvăluit că, în 2023, companii chineze şi ruseşti au discutat despre crearea unei drone similare modelului Shahed, cunoscut pentru producţia sa rentabilă în masă şi încărcăturile explozive.
 
În ciuda poziţiei oficiale de neutralitate a Chinei în conflictul din Ucraina şi a negării furnizării de asistenţă letală, parteneriatul în creştere dintre China şi Rusia ridică îngrijorări. Această cooperare a fost evidenţiată de vizita preşedintelui rus Vladimir Putin la preşedintele chinez Xi Jinping în mai, subliniind o relaţie bilaterală tot mai strânsă în contextul războiului.
 
China a fost acuzată de diverse naţiuni, inclusiv de SUA, că sprijină indirect eforturile militare ale Rusiei prin furnizarea de tehnologii cu dublă utilizare, cum ar fi unelte de maşini, tehnologie de arme şi imagini din satelit. Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a subliniat angajamentul NATO de a dezvălui alinierea Chinei cu Rusia, avertizând asupra repercusiunilor sprijinului acordat Rusiei în conflict.
 
Dezvoltarea acestor drone nu a fost încă observată în teatrul de operaţiuni ucrainean, dar potenţiala lor desfăşurare ridică preocupări strategice semnificative. Aliaţii NATO au avertizat constant China împotriva furnizării de sprijin militar Rusiei şi au îndemnat Beijingul să-şi folosească influenţa pentru a facilita încheierea ostilităţilor.
 
Ca răspuns la aceste acuzaţii, Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în SUA, a negat orice furnizare de asistenţă letală Rusiei şi a îndemnat naţiunile occidentale să înceteze acţiunile care escaladează conflictul. Situaţia reflectă tensiunile geopolitice continue şi provocările menţinerii neutralităţii în faţa dinamicilor conflictului internaţional.

Putin participă la summitul OCS în Kazahstan

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit în Kazahstan pe 3 iulie pentru a participa la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), desfăşurat pe 3-4 iulie în Astana, scrie Kyiv Independent. Summitul se concentrează pe probleme de securitate şi apărare regională şi include discuţii despre aprofundarea cooperării între statele membre. OCS, înfiinţată de China şi Rusia în 2001, urmăreşte să îmbunătăţească securitatea în regiunea eurasiatică.
 
În cadrul summitului, Putin are programate întâlniri bilaterale cu diverşi lideri, printre care preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. La această reuniune participă, de asemenea, lideri sau reprezentanţi din mai multe ţări, inclusiv Azerbaidjan, Belarus, India, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Mongolia, Pakistan, Tadjikistan, Turkmenistan, Turcia şi Uzbekistan, alături de secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.
 
Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, nu va participa personal la summit, dar va fi reprezentat de ministrul de externe Subrahmanyam Jaishankar, deoarece Modi plănuieşte o vizită la Moscova mai târziu în cursul lunii. Acest summit serveşte ca o platformă pentru membrii OCS să discute stadiul actual şi perspectivele viitoare ale cooperării în cadrul organizaţiei, evidenţiind eforturile continue de a consolida securitatea şi stabilitatea în regiune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici