Războiul din Ucraina, ziua 863. Călătoriile lui Orban la Kiev şi Moscova testează limitele preşedinţiei UE / Comandant rus legat de masacrul de la Bucea, reţinut pentru acuzaţii de corupţie

  • Statul Major General: Rusia a pierdut 548.580 de soldaţi în Ucraina începând cu 24 februarie 2022.
  • Un atac cu drone în Rostov provoacă un incendiu.
  • Slovacia va creşte livrările de electricitate către Ucraina în lunile mai reci, afirmă preşedintele slovac.
  • Colonel rus acuzat în absenţă pentru ordonarea atacurilor asupra infrastructurii civile.
  • Comandant rus legat de masacrul de la Bucea, reţinut pentru acuzaţii de corupţie.
  • 1,5 Milioane de artefacte muzeale sub control rusesc, spune Ministrul Culturii din Ucraina.
17388 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 863. Călătoriile lui Orban la Kiev şi Moscova testează limitele preşedinţiei UE / Comandant rus legat de masacrul de la Bucea, reţinut pentru acuzaţii de corupţie

Războiul din Ucraina, ziua 863. Comandant rus legat de masacrul de la Bucea, reţinut pentru acuzaţii de corupţie

UPDATE Zelenski: Ucraina doreşte să dubleze capacităţile de apărare aeriană în această vară

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că doreşte să dubleze capacitatea de apărare aeriană a Ucrainei în cursul verii, după ce a primit cel de-al treilea sistem Patriot furnizat de Germania, ca răspuns la solicitările de echipamente pentru a se apăra de atacurile aeriene ruseşti.

"Am stabilit o sarcină pentru echipa noastră de a ne dubla capacităţile de apărare în această vară, în primul rând Patriot", le-a spus Zelenski liderilor regionali, referindu-se şi la sistemele Hawk din SUA şi Iris din Germania.

"Şi acum începem să vedem rezultatele".

În comentariile sale, postate pe canalul său Telegram, Zelenski a declarat că Ucraina a primit vineri şi "sprijin suplimentar", din partea Statelor Unite, dar nu a oferit detalii.

Anterior, în discursul său, preşedintele şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Germania pentru furnizarea celui de-al treilea sistem Patriot.

Kievul a indicat că speră să se înregistreze progrese în ceea ce priveşte livrările de apărare aeriană la summitul NATO de la Washington de săptămâna viitoare. Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Kievul se aşteaptă să primească "veşti bune" la summit.

UPDATE Orban spune că poziţiile Ucrainei şi Rusiei sunt "foarte îndepărtate"

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că poziţiile Ucrainei şi Rusiei şi perspectivele de pace sunt "foarte îndepărtate".

Declaraţia a venit în contextul unei călătorii pentru a-l vizita pe Vladimir Putin la Moscova, la doar câteva zile după întâlnirea cu preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev.

"În ultimii doi ani şi jumătate, am realizat că nu putem obţine pacea fără dialog şi canale diplomatice", a declarat Orban la o conferinţă de presă cu Putin.

"Am simţit că poziţiile sunt foarte îndepărtate una de cealaltă, că trebuie făcuţi mulţi paşi pentru a stabili pacea, dar primul pas important spre dialog a fost deja făcut".

Orban a dezvăluit, de asemenea, trei întrebări pe care i le-a adresat lui Putin - ce părere are despre iniţiativele de pace existente, ce părere are despre o încetare a focului şi discuţii de pace şi când ar putea avea loc acestea, precum şi opinia sa despre arhitectura de securitate europeană postbelică.

El nu a spus cum a răspuns Putin la niciuna dintre aceste întrebări.

La începutul zilei, Putin l-a primit pe Orban în capitala Rusiei, spunând că speră să discute despre relaţiile bilaterale şi situaţia din Ucraina.

UPDATE Germania a furnizat Ucrainei al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot

Germania a furnizat Ucrainei un al treilea sistem de apărare aeriană Patriot, au declarat vineri autorităţile.

Ambasadorul Germaniei în Ucraina, Martin Jäger, a declarat pe platforma de socializare X că mişcarea va "contribui la îmbunătăţirea protecţiei populaţiei şi a infrastructurii".

"Echipajul ucrainean a finalizat cu succes instruirea corespunzătoare în Germania", a adăugat el, potrivit agenţiei DPA.

Pe fondul conflictului din Ucraina, care a început cu invazia rusă în februarie 2022, Kievul a primit primul său sistem Patriot modern de producţie americană în aprilie 2023 şi are acum patru, trei din Germania şi o baterie din SUA. Şi România a promis să doneze un sistem Patriot administraţiei de la Kiev.

UPDATE Zelenski îl felicită pe Starmer pentru victoria în alegerile din Regatul Unit

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a felicitat pe Keir Starmer, care a devenit prim-ministru al Regatului Unit, după o victorie răsunătoare a Partidului Laburist.

Atât Starmer, cât şi Rishi Sunak au susţinut în mod constant Kievul. Ca urmare, alegerile nu vor modifica substanţial politica Regatului Unit faţă de Ucraina.

"Ucraina şi Regatul Unit au fost şi vor continua să fie aliaţi de încredere la bine şi la greu", a scris Zelenski pe X.

"Vom continua să apărăm şi să promovăm valorile noastre comune de viaţă, libertate şi o ordine internaţională bazată pe reguli".

UPDATE Şeful Marinei ucrainene afirmă că avioanele F-16 vor contesta dominaţia aeriană a Rusiei deasupra Mării Negre

Livrarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina va pune la încercare "dominaţia deplină" a Rusiei pe cerul Mării Negre, a declarat comandantul Marinei Oleksii Neizhpapa pentru Reuters.

Ucraina este aşteptată să primească primele avioane F-16 în această vară, la un an după ce Danemarca şi Olanda au fondat "coaliţia avioanelor de luptă" cu alte nouă ţări la summitul NATO de la Vilnius din iulie 2023.

"Avioanele F-16 cu armamentul potrivit vor fi capabile să îndepărteze avioanele de război ruseşti. Partea de nord-vest a Mării Negre, în special coridorul pentru navele civile, va fi aproape 100% sigură", a declarat Neizhpapa în interviu.

UPDATE Stoltenberg speră că Ucraina va adera la NATO în următorii 10 ani

Secretarul general demisionar al NATO, Jens Stoltenberg, speră ca Ucraina să adere la alianţă în următorii 10 ani, a declarat el într-un interviu acordat agenţiei de presă DPA publicat la 5 iulie.

Oficialii occidentali au declarat că Ucraina nu va primi o invitaţie de aderare la viitorul summit NATO de la Washington, dar se poate aştepta la "modalităţi concrete" de accelerare a aderării sale.

Ucraina a depus cererea de aderare la NATO în septembrie 2022, la o jumătate de an după invazia la scară largă a Rusiei, dar nu a primit încă un calendar clar pentru aderare. Speranţele Kievului pentru o invitaţie au fost spulberate în timpul summitului din 2023 de la Vilnius.

"Sper cu tărie că Ucraina va fi un aliat", a răspuns Stoltenberg la o întrebare privind posibila extindere a NATO în următorul deceniu.

UPDATE Letonia va trimite peste 2.500 de drone în Ucraina în luna iulie, anunţă ministerul

Riga va trimite peste 2.500 de tipuri diferite de drone de luptă în Ucraina în această lună, în valoare de 4 milioane de euro (4,3 milioane de dolari), a anunţat Ministerul leton al Apărării la 5 iulie.

UPDATE Putin crede că Trump este ”sincer” cu privire la încetarea războiului

Vorbind de la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO) din Kazahstan, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că ”luăm (intenţia declarată a fostului preşedinte Donald Trump de a pune capăt războiului) complet în serios.”

UPDATE Vladimir Putin s-a întâlnit cu premierul maghiar Orban la Kremlin

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a sosit la Moscova pentru a-şi continua „misiunea de pace”. Negocierile dintre Orban şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se vor concentra printre altele pe situaţia din Ucraina, a confirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei discuţii cu jurnalistul Pavel Zarubin. 
 
Putin a menţionat că intenţionează să facă schimb de opinii cu Orban referitor la direcţia ucraineană, subliniind că va prezenta detaliile propunerilor Moscovei pentru o reglementare paşnică a conflictului.
 
Orban a declarat, în timpul discuţiilor cu Putin, că Ungaria ar putea deveni în curând singura ţară din Europa capabilă să comunice cu toate părţile implicate în conflict. „Numărul de ţări care pot vorbi cu ambele părţi ale conflictului se reduce rapid”, a adăugat Orban, sugerând că rolul Ungariei ca mediator devine din ce în ce mai crucial.
 

UPDATE Rusia a făcut bilanţul de avioane, elicoptere şi drone pe care se laudă că le-a doborât în Ucraina

UPDATE Al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot promis de Germania ajunge în Ucraina

Cel de-al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot promis de Germania se află deja în Ucraina, a declarat ambasadorul german în Ucraina, Martin Jaeger, la 5 iulie.

UPDATE Orban soseşte la Moscova la câteva zile după călătoria la Kiev

Premierul ungar Viktor Orban a sosit la Moscova la 5 iulie, la doar câteva zile după prima sa călătorie în Ucraina de la începutul războiului de amploare din Rusia, a anunţat biroul de presă al lui Orban.

UPDATE Există "întrebări" cu privire la unii miniştri, schimbarea guvernului nu este exclusă, spune un deputat

"Există întrebări" cu privire la activitatea unor miniştri, iar problema demiterii lor ar putea apărea în viitorul apropiat, a declarat Fedir Venislavskyi, membru al comisiei de securitate naţională a parlamentului, la Radio Free Europe/Radio Liberty pe 5 iulie.

UPDATE Călătoriile lui Orban la Kiev şi Moscova testează limitele preşedinţiei UE, spune un expert

Gesturile lui Viktor Orban arată că acesta "joacă un joc diferit şi foloseşte vidul în timp ce componenţa acestor instituţii (UE) se schimbă" după alegerile europene, a declarat Pavel Havlicek, cercetător la Asociaţia pentru Afaceri Internaţionale.

UPDATE Premierul indian Modi va vizita Rusia la 8 iulie

Aceasta va fi prima vizită a premierului indian Narendra Modi în Rusia de la începutul războiului din Ucraina.

UPDATE Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au ucis 7 civili şi au rănit 43 în ultima zi

Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au ucis cel puţin şapte civili şi au rănit cel puţin 43 în ultima zi, au raportat autorităţile regionale la începutul zilei de 5 iulie.

UPDATE Rusia reclamă victime civile în urma unui atac cu drone în Krasnodar Krai, iar Kievul nu a comentat afirmaţiile

Ucraina nu a comentat acuzaţiile, iar afirmaţiile nu au putut fi verificate.

UPDATE Bilanţul atacului rusesc din 3 iulie asupra oraşului Dnipro a crescut la 8 morţi

Bilanţul atacului cu drone şi rachete al Rusiei asupra oraşului Dnipro la 3 iulie a crescut la opt, deoarece o femeie în vârstă de 72 de ani a murit la spital, a anunţat guvernatorul Serhii Lysak.

UPDATE Armata ucraineană susţine că a doborât toate cele 32 de drone lansate de ruşi peste noapte

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 548.580 de soldaţi în Ucraina începând cu 24 februarie 2022

Acest număr include 1 110 pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

UPDATE Un atac cu drone în Rostov provoacă un incendiu

Pe 5 iulie, guvernatorul Vasily Golubev a raportat că apărarea antiaeriană rusă a doborât 10 drone în Rostov Oblast, provocând un incendiu mare. Resturile dronei au căzut pe malul stâng al oraşului Rostov-pe-Don, declanşând un incendiu extins. Canalul de ştiri rusesc Astra a publicat ulterior imagini cu locul atacului cuprins de flăcări. Cel puţin 10 drone au fost doborâte în incident.

Nu s-au raportat victime.

Oblastul Rostov se învecinează cu Ucraina la sud-est. În primăvara anului 2024, au fost raportate atacuri cu drone în regiune, îndreptate în special împotriva infrastructurii locale de petrol.

La începutul acestei luni, un atac similar în oraşul Morozovsk din Oblastul Rostov a cauzat un incendiu şi perturbări în alimentarea cu energie electrică locală.

În ultimele luni, forţele ucrainene au lansat o serie de atacuri cu drone menite să dăuneze industriei petroliere a Rusiei şi echipamentelor militare.

UPDATE Slovacia va creşte livrările de electricitate către Ucraina în lunile mai reci, afirmă preşedintele slovac

Preşedintele Slovaciei, Peter Pellegrini, a declarat reporterilor pe 4 iulie că Slovacia va mări exporturile de electricitate către Ucraina pentru a ajuta la stabilizarea aprovizionării în lunile de toamnă şi iarnă. În contextul intensificării atacurilor Rusiei împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, inclusiv a reţelei energetice, Ucraina a început să implementeze întreruperi planificate ale curentului începând cu 15 mai.

"Până de la începutul războiului, am exportat deja peste 40.000 de megawaţi de electricitate către Ucraina, iar vom creşte livrările în toamnă şi iarnă, ceea ce va fi probabil crucial pentru Ucraina," a declarat Pellegrini în timpul unei vizite în Polonia.

Pellegrini, un aliat apropiat al premierului slovac Robert Fico, s-a întâlnit cu preşedintele polonez Andrzej Duda pentru a reitera sprijinul Slovaciei pentru Ucraina. El a subliniat că Slovacia depune "multe eforturi" pentru a sprijini Ucraina.

Cel mai mare furnizor de energie privat din Ucraina, DTEK, a avertizat că ucrainenii vor avea electricitate doar pentru 6-7 ore pe zi în iarna ce urmează.

Într-un "scenariu pesimist" în care Ucraina nu va reuşi să repare facilităţile energetice deteriorate şi să prevină atacuri viitoare, ucrainenii ar putea să sufere întreruperi de curent de până la 20 de ore pe zi, a declarat directorul executiv al DTEK, Dmytro Sakharuk, pentru Kyiv Independent într-un interviu pe 9 iunie.

UPDATE Colonel rus acuzat în absenţă pentru ordonarea atacurilor asupra infrastructurii civile

Pe 4 iulie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a acuzat în absenţă colonelul rus Ivan Panchenko pentru ordonarea atacurilor asupra infrastructurii civile din estul Ucrainei. Potrivit SBU, Panchenko, comandantul Regimentului de Aviaţie de Vânătoare 159 din Districtul Militar Vest al Rusiei, a ordonat lovituri aeriene asupra diferitelor ţinte de-a lungul frontului estic.

SBU susţine că Panchenko a ordonat un atac aerian asupra Muzeului Memorial Naţional Literar Hryhoriy Skovoroda din Skovorodynivka, regiunea Harkov - o instituţie situată departe de ţinte militare. Muzeul a fost distrus la scurt timp după începutul invaziei Rusiei, în mai 2022.

După atac, preşedintele Volodimir Zelenski a condamnat atacul asupra casei unui om ”care a învăţat oamenii ce înseamnă o adevărată atitudine creştină faţă de viaţă şi cum poate să se cunoască pe sine”, referindu-se la Skovoroda, un poet larg recunoscut în Ucraina.

Conform SBU, forţele ruse au folosit un avion de vânătoare Su-35 pentru a lansa un rachetă Kh-35 împotriva muzeului. Un angajat al muzeului a fost grav rănit în urma atacului.

Probele adunate de SBU sugerează că Panchenko continuă să ordone atacuri aeriene în diverse regiuni din Ucraina.

Panchenko este acuzat sub multiple articole ale Codului Penal al Ucrainei privind ”încălcări ale legilor şi obiceiurilor războiului”.

UPDATE Comandant rus legat de masacrul de la Bucea, reţinut pentru acuzaţii de corupţie

Colonelul Artyom Gorodilov, comandantul militar rus asociat cu masacrul de la Bucea, a fost reţinut pentru acuzaţii de fraudă la scară largă, potrivit TASS din 4 iulie. Gorodilov, care a condus Regimentul 234 de Asalt Aerian al Gărzilor în timpul fazei iniţiale a invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, a fost implicat într-o investigaţie a New York Times pentru atrocităţile din Bucea, o suburbie a Kievului. Arestat pe 3 iulie, Gorodilov se confruntă cu acuzaţii de fraudă în valoare de cel puţin un milion de ruble (11.236 dolari) şi comanda Brigada 83 de Asalt Aerian al Gărzilor la momentul arestării.

Această reţinere face parte dintr-o campanie mai largă de combatere a corupţiei în cadrul armatei Rusiei, însoţită de arestări recente de mare profil, inclusiv cea a ministrului adjunct al apărării, Timur Ivanov, pentru mită, în aprilie. Campania anti-corupţie a urmat demiterii ministrului apărării, Sergei Şoigu, de către preşedintele rus Vladimir Putin. Acuzaţiile împotriva lui Gorodilov rămân neprecizate, deoarece audierea sa s-a desfăşurat într-un cadru militar. Dacă va fi găsit vinovat, Gorodilov ar putea fi condamnat la până la 10 ani de închisoare. El neagă acuzaţiile de fraudă.
 

1,5 Milioane de artefacte muzeale sub control rusesc, spune Ministrul Culturii din Ucraina

Ministrul interimar al Culturii din Ucraina, Rostyslav Karandieiev, a raportat că aproximativ 1,5 milioane de artefacte muzeale se află în prezent în zonele din Ucraina ocupate de Rusia. Vorbind la televiziunea naţională pe 4 iulie, Karandieiev a detaliat pierderile culturale extinse pe care Ucraina le-a suferit din cauza conflictului în desfăşurare. Până la sfârşitul lunii aprilie, invazia Rusiei a dus la deteriorarea a 1.987 de situri culturale, inclusiv muzee. Karandieiev a menţionat că numeroase artefacte au fost fie furate, fie deteriorate, chiar şi în zonele pe care Ucraina le-a eliberat ulterior.

Pentru a aborda aceste probleme, Kievul colaborează îndeaproape cu UNESCO pentru a documenta meticulos daunele şi furturile de patrimoniu cultural. Această documentare are scopul de a sprijini acţiunile legale viitoare împotriva Rusiei pentru rolul său în aceste pierderi culturale. Karandieiev şi-a exprimat încrederea că aceste dovezi vor duce la procese de succes împotriva statului agresor.

La sfârşitul lunii iunie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o rezoluţie care recunoaşte intenţia Rusiei de a distruge patrimoniul cultural al Ucrainei ca fiind genocidală. Rezoluţia condamnă politicile sistematice de „rusificare” ale Rusiei în teritoriile ucrainene ocupate, practică începută odată cu prima invazie din 2014. Aceste politici includ negarea prezenţei şi importanţei limbii şi istoriei ucrainene, exacerbând şi mai mult distrugerea culturală.

Ucraina continuă să pledeze pentru sprijin internaţional în vederea păstrării identităţii sale culturale în contextul conflictului în desfăşurare şi vizează să tragă Rusia la răspundere pentru acţiunile sale împotriva patrimoniului cultural ucrainean.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici