- Home
- Externe
- (06.07.2024, 21:26)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 864. Zelenski discută noi soluţii pentru a aborda criza energetică din Ucraina / Casa Albă: Biden ar putea avea o întâlnire bilaterală cu Zelenski în marja summitului NATO
- Sabotajul partizanilor întrerupe transportul de muniţie nord-coreeană pe calea ferată rusă.
- Zelenski discută noi soluţii pentru a aborda criza energetică din Ucraina.
- „Nu putem avea un Minsk III” – Stoltenberg despre perspectivele pentru pace în Ucraina.
- Kuleba discută consolidarea legăturilor cu noul secretar de externe britanic.
Urmărește
2432 afișări
Războiul din Ucraina, ziua 864.
UPDATE Rusia a pierdut până la 5.000 de soldaţi pentru un district din Ceasiv Iar
Rusia a pierdut până la 5 000 de militari în luptele pentru un cartier al oraşului Ceasiv Iar din regiunea Doneţk, a declarat Nazar Voloşin, purtătorul de cuvânt al grupului de forţe Khortytsia.
Declaraţia sa urmează retragerii Ucrainei din cartierul Kanal din estul oraşului Ceasiv Iar, pe fondul unei ofensive ruse asupra oraşului. Poziţiile defensive din cartier au fost distruse, a declarat Voloşin, când a anunţat decizia armatei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
După ce au capturat Avdiivka în februarie, forţele ruse şi-au îndreptat atenţia către Ceasiv Iar, un oraş ridicat care deschide calea unor noi ofensive în regiunea Doneţk.
În ultima zi, nu au avut loc atacuri împotriva Ceasiv Iar, dar oraşul este bombardat constant, a raportat Voloşin. Peste 100 de soldaţi ruşi au fost ucişi, iar alţi 132 au fost răniţi în ultimele 24 de ore în direcţia Ceasiv Iar-Toreţk.
UPDATE Casa Albă: Biden ar putea avea o întâlnire bilaterală cu Zelenski în marja summitului NATO
Preşedintele SUA, Joe Biden, ar putea avea o întâlnire bilaterală cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul summitului NATO, a declarat un înalt oficial al Casei Albe în timpul unei conferinţe de presă.
"Şi în timp ce preşedintele va avea un program destul de încărcat, având în vedere angajamentul său ca gazdă a summitului, lucrăm pentru a stabili mai multe întâlniri bilaterale şi întâlniri cu diverşi lideri mondiali în marja summitului, inclusiv preşedintele Zelenski, din nou, aşa cum am menţionat mai devreme", a declarat oficialul. "Şi vom avea mai multe informaţii cu privire la acestea pe care le vom împărtăşi în zilele următoare".
Oficialul a mai spus că Biden va găzdui un eveniment cu Zelenski şi alţi "aliaţi şi parteneri ai noştri care au semnat acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina".
"Statele Unite vor anunţa, de asemenea, noi măsuri de consolidare a apărării aeriene şi a capacităţilor militare ale Ucrainei pentru a ajuta Ucraina să continue să se apere astăzi şi să descurajeze agresiunea rusă în viitor", a adăugat oficialul.
Summitul NATO va avea loc la Washington în perioada 9-11 iulie.
UPDATE Turcia propune o "platformă de pace" pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Ministrul turc de externe Hakan Fidan a propus crearea unei "platforme de pace" pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
"Ar trebui creată o platformă de pace care să prevină adâncirea polarizării, să aibă o participare şi o reprezentare ridicate şi să acorde prioritate diplomaţiei", a spus el.
Fidan nu a oferit alte detalii.
Turcia încearcă de mult timp să preia un rol principal în negocierile de pace dintre Kiev şi Moscova.
La summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) din Kazahstan de la începutul acestei săptămâni, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a propus lui Vladimir Putin că Turcia ar putea ajuta la medierea încheierii războiului.
Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a respins ideea, declarând că Erdogan nu poate servi ca intermediar, fără a oferi motive specifice.
UPDATE Le Pen împotriva furnizării de către Franţa a rachetelor cu rază lungă de acţiune şi a trupelor în Ucraina
Politicianul francez de extremă dreapta Marine Le Pen a declarat într-un interviu acordat CNN pe 5 iulie că partidul său este împotriva continuării furnizării de rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei şi a posibilităţii de a trimite trupe franceze în Ucraina.
UPDATE Atacurile ruseşti au provocat 12 morţi şi 50 de răniţi în ultima zi
Victime civile au fost raportate în regiunile Doneţk, Dnipropetrovsk şi Herson.
UPDATE Pierderi masive pentru Rusia în Ucraina
Statul Major General ale Forţelor Armate ale Ucrainei au anunţat pe 6 iulie că Rusia a suferit pierderi de 549.840 de militari de la începutul invaziei sale în Ucraina, începând cu 24 februarie 2022.
Aceasta include 1.260 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.
Conform raportului, Rusia a mai pierdut 8.153 de tancuri, 15.629 de vehicule blindate de luptă, 20.053 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 14.897 de sisteme de artilerie, 1.115 de sisteme de rachete de lansare multiplă, 878 de sisteme de apărare antiaeriană, 360 de avioane, 326 de elicoptere, 11.809 drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.
UPDATE Ucraina a doborât peste noapte 24 din cele 27 de drone ruseşti, conform rapoartelor Forţelor Aeriene
Apărarea aeriană ucraineană a doborât 24 din cele 27 de drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia în cursul nopţii de 6 iulie, au raportat Forţele aeriene.
Rusia ar fi lansat dronele din Crimeea, precum şi din regiunea Kursk din Rusia.
În ultimele luni, atacurile ruseşti asupra infrastructurii critice au vizat tot mai mult instalaţiile energetice ucrainene.
UPDATE Dronele ruseşti avariază infrastructura energetică în regiunea Sumî
Un atac cu drone ruseşti în cursul nopţii de 6 iulie a provocat pagube infrastructurii energetice din regiunea Sumî, lăsând mai multe comunităţi din regiune fără curent electric, a raportat Administraţia militară a regiunii Sumî.
UPDATE Atacul cu drone asupra regiunii Belgorod avariază clădiri şi instalaţii industriale, susţine guvernatorul rus
Atacurile cu drone asupra oraşului Shebekino din Belgorod Oblast din Rusia, în noaptea de 6 iulie, au avariat mai multe clădiri, vehicule şi o instalaţie industrială, rănind în acelaşi timp o persoană, a afirmat guvernatorul Vyacheslav Gladkov.
UPDATE Atacurile cu drone asupra regiunii ruse Krasnodar Krai au avariat depozite de petrol şi un turn de comunicaţii
Atacurile cu drone care au vizat regiunea Krasnodar Krai din Rusia au provocat incendii la două depozite de petrol în cursul nopţii de 6 iulie, avariind, de asemenea, un turn de comunicaţii, au raportat diverse instituţii media ruse.
UPDATE Sabotajul partizanilor întrerupe transportul de muniţie nord-coreeană pe calea ferată rusă
Pe 5 iulie, partizanii ucraineni au pretins că au sabotat cu succes o linie de cale ferată în apropierea oraşului rus Yekaterinburg, oprind trenurile folosite pentru transportul muniţiei nord-coreene. Grupul partisan ATESH a raportat operaţiunea pe canalul lor de Telegram, precizând că sabotajul a avut loc pe calea ferată Trans-Siberian, la est de Munţii Ural.
Potrivit ATESH, jurnaliştii ruşi au fost împiedicaţi să ajungă la locul sabotajului, iar repararea liniei ferate a fost permisă doar după ce Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a efectuat o vizită.
Un video ataşat postării pare să arate o explozie la locul sabotajului. ATESH a avertizat că vor continua să saboteze linia ferată atâta timp cât aceasta va fi folosită pentru transportul de muniţie.
The Kyiv Independent nu a putut verifica afirmaţiile făcute de ATESH.
Coreea de Nord a trimis containere în Rusia care ar putea conţine până la 4,8 milioane de proiectile de artilerie, conform ministrului sud-coreean al Apărării, Shin Won-sik, într-un interviu acordat Bloomberg pe 14 iunie.
Gruparea ATESH pretinde că este activă atât în zonele ocupate ale Ucrainei, cât şi în interiorul Rusiei.
UPDATE Sprijinul inadecvat al brigăzii 41 contribuie la avansurile ruse în Niu-York
Batalionul 206 din cadrul Brigăzii 241 a Ucrainei, staţionat în prezent în Niu-York, regiunea Doneţk, a semnalat lipsa sprijinului adecvat din partea Brigăzii separate mecanizate 41, ceea ce a contribuit la câştigurile semnificative ale Rusiei în zonă. Batalionul, parte a Forţelor de Apărare Teritorială, a fost relocat în sectorul Toretsk în iunie, în contextul intensificării ofensivelor ruseşti.
Liderii de pluton din Batalionul 206 au exprimat îngrijorări cu privire la lipsa de sprijin şi coordonare din partea Brigăzii 41. Ei au descris misiuni ce depăşeau capacităţile lor de infanterie uşoară, precum penetrarea logistică a inamicului cu personal şi armament minimal. Această lipsă de întărire adecvată şi direcţionare tactică a dus la dificultăţi în menţinerea poziţiilor, ceea ce a permis forţelor ruse să avanseze 3 kilometri în regiunea sudică a Niu-Yorkului.
Roman Kulyk, comandant adjunct al Batalionului 206, a criticat aşteptările nerealiste ale Brigăzii 41 şi incapacitatea de a recunoaşte limitele batalionului, exacerbate de condiţiile prelungite de luptă şi resursele insuficiente.
Cu toate acestea, biroul de presă al Brigăzii 41 nu a răspuns încă la plângerile exprimate. Situaţia subliniază dificultăţile continue în coordonarea şi sprijinul în cadrul forţelor ucrainene în faţa agresiunii ruse persistente.
UPDATE Zelenski discută noi soluţii pentru a aborda criza energetică din Ucraina
Pe 5 iulie, Preşedintele Volodimir Zelenski a prezentat un nou pachet de măsuri menite să abordeze criza energetică în curs din Ucraina, în cadrul discursului său zilnic. El a subliniat necesitatea de a sprijini persoanele, comunităţile şi afacerile afectate de lipsa severă de energie electrică cauzată de atacurile ruseşti asupra infrastructurii critice.
Zelenski a detaliat o abordare complexă care include modificări legislative, decizii guvernamentale şi ajutor financiar. Acest plan presupune acordarea de credite fără dobândă pentru cetăţeni şi credite avantajoase pentru afaceri, concepute pentru a atenua impactul economic al deficitului energetic. El a subliniat urgenţa acestor măsuri, afirmând că acestea ar trebui implementate cât mai curând posibil.
Situaţia energetică a Ucrainei s-a deteriorat din primăvară, pe fondul atacurilor ruseşti intensificate, care au dus la întreruperi periodice de curent începând cu 15 mai. Criza s-a agravat după un atac masiv cu rachete pe 31 mai, care a cauzat daune semnificative în întreaga ţară.
Se aşteaptă îmbunătăţiri în reţeaua electrică până în august, potrivit lui Volodimir Kudriţkii, şeful operatorului de reţea de stat Ukrenergo. Repararea unor unităţi nucleare va creşte capacitatea disponibilă, iar schimbările meteo sunt de asemenea aşteptate să ajute la atenuarea presiunii asupra infrastructurii energetice. Aceste eforturi urmăresc să stabilizeze reţeaua şi să reducă impactul întreruperilor asupra economiei şi vieţii cotidiene din Ucraina.
UPDATE „Nu putem avea un Minsk III” – Stoltenberg despre perspectivele pentru pace în Ucraina
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat necesitatea evitării unui acord „Minsk III” pentru a asigura pacea în Ucraina, cerând continuarea sprijinului puternic din partea aliaţilor pe 5 iulie. Reflectând asupra Acordurilor de la Minsk anterioare, Stoltenberg a remarcat eşecurile lor în oprirea ostilităţilor. Minsk I, semnat în 2014, şi Minsk II, în 2015, au fost acorduri menite să stabilească încetarea focului în urma agresiunii Rusiei, dar au fost încălcate în mod repetat de Moscova, conducând la noi avansuri în teritoriul ucrainean.
Stoltenberg a criticat aceste acorduri pentru că au oferit doar Rusiei timp să-şi consolideze poziţia, ceea ce a dus în cele din urmă la invazia din 2022. Vorbind înainte de Summitul NATO de la Washington, el a evidenţiat poziţia fermă a NATO împotriva forţării Ucrainei să accepte concesii teritoriale sau să renunţe la aderarea la NATO drept condiţii pentru un armistiţiu.
Stoltenberg a prezentat angajamentele actuale şi viitoare ale NATO, incluzând un pachet de sprijin cuprinzător pentru Ucraina. Acesta include instruire militară avansată, angajamente financiare, acorduri de securitate şi o cooperare mai profundă privind interoperabilitatea militară. Iniţiativele precum noul centru de instruire şi educaţie din Polonia ilustrează devotamentul NATO pentru întărirea capacităţilor de apărare ale Ucrainei.
Între timp, consilierii fostului preşedinte american Donald Trump au sugerat recent oprirea ajutorului militar pentru Ucraina, cu excepţia cazului în care aceasta consimte la un armistiţiu şi la negocieri de pace cu Rusia. Ucraina a respins constant astfel de propuneri, considerându-le ca oportunităţi pentru Rusia de a se regrupa militar.
UPDATE Meduza: 120.000 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina
Conform unor publicaţii media independente ruseşti, Meduza şi Mediazona, aproximativ 120.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei. Aceste date au fost publicate pe 5 iulie, în urma unor cercetări detaliate care includ colectarea de date din surse deschise şi analiza tendinţelor de mortalitate.
Meduza şi Mediazona, în colaborare cu BBC News Russian, au documentat decesele soldaţilor ruşi folosind o combinaţie de cazuri de moştenire, date de mortalitate şi necrologuri. Raportul lor din februarie estima 83.000 de decese, dar noile metodologii introduse până la 28 iunie au rafinat aceste cifre, sugerând o creştere la aproximativ 120.000 de decese, cu cifre posibile ajungând până la 140.000.
Statul Major General al Ucrainei şi oficialii occidentali au oferit estimări variate, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmând că 180.000 de soldaţi ruşi au murit şi oficialii britanici estimând peste 450.000 de victime, incluzând răniţi şi dezertori.
Acest bilanţ semnificativ reflectă natura intensă şi prelungită a conflictului, subliniind costul uman sever de ambele părţi ale războiului.
Kuleba discută consolidarea legăturilor cu noul secretar de externe britanic
La 5 iulie, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a vorbit cu noul secretar de externe britanic, David Lammy, pentru a-l felicita pentru preluarea funcţiei sale diplomatice, scrie Kyiv Independent. Kuleba şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul ferm al Regatului Unit faţă de Ucraina în diverse domenii, subliniind importanţa continuării relaţiilor bilaterale şi a cooperării.
În conversaţia lor, Kuleba şi Lammy au subliniat semnificaţia viitorului summit NATO de la Washington şi au discutat următorii paşi pentru consolidarea legăturilor dintre Ucraina şi Regatul Unit. Kuleba l-a invitat pe Lammy să viziteze Ucraina, iar Lammy a acceptat invitaţia.
Numirea lui Lammy a urmat victoriei decisive a Partidului Laburist în recentele alegeri generale din Regatul Unit. În timpul unei vizite anterioare la Kiev, în luna mai, Lammy, pe atunci secretar de externe din umbră, a asigurat sprijinul continuu pentru Ucraina şi a condamnat acţiunile preşedintelui rus Vladimir Putin drept un „nou fascism în Europa.” El a reasigurat că, în ciuda schimbării politice din Regatul Unit, politica ţării de a sta alături de Ucraina va rămâne neschimbată.
Această discuţie reflectă angajamentul ambelor naţiuni pentru o alianţă puternică, mai ales în faţa conflictelor regionale în desfăşurare şi a provocărilor geopolitice.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Biden în primul interviu după dezbaterea dezastruasă: "A fost un episod rău. Am fost epuizat. Nu mi-am ascultat instinctele" / Biden a inistat că va rămâne în cursa prezidenţială cu Trump: "Nu cred că cineva este mai calificat decât mine pentru a câştiga această cursă"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
De Crăciun, dăruiește din suflet: Prințul William urmează pașii caritabili ai mamei sale, prințesa Diana
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe