Războiul din Ucraina, ziua 888. Premierul slovac ameninţă întreruperea livrărilor de motorină către Ucraina în disputa privind petrolul rusesc / Serviciile secrete britanice: Rusia îşi va continua avansul tactic în următoarele săptămâni
- Robert Fico, premierul slovac, a ameninţat că va întrerupe livrările de motorină către Ucraina în cazul în care Kievul nu va relua tranzitul de petrol din oleoductul companiei ruse Lukoil către Europa Centrală.
- Kremlinul foloseşte americani care nu ridică suspiciuni pentru a răspândi dezinformare despre alegerile din SUA
- Un depozit de petrol din regiunea Kursk din Rusia a fost lovit de drone.
- ISW: Autorităţile ruse înfometează migranţii şi îi bat pentru a semna contracte militare
Războiul din Ucraina, ziua 888. Premierul slovac ameninţă întreruperea livrărilor de motorină către Ucraina în disputa privind petrolul rusesc / Serviciile secrete britanice: Rusia îşi va continua avansul tactic în următoarele săptămâni
UPDATE Ministerul de Externe afirmă că Ucraina este deschisă la consultări cu UE privind tranzitul petrolului rusesc
Kievul este deschis să participe la consultări cu Uniunea Europeană cu privire la tranzitul petrolului rusesc Lukoil dacă Bruxelles-ul decide să utilizeze "un mecanism adecvat", a declarat Heorhii Tykhyi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.
"Ne reafirmăm disponibilitatea de a ne alătura consultărilor în cadrul mecanismului de alertă timpurie în temeiul Acordului de asociere UE-Ucraina în cazul în care Comisia Europeană ia o astfel de decizie de a aplica această anexă", a declarat Tykhyi în timpul unui briefing de presă.
În iunie, Kievul a impus sancţiuni care blochează tranzitul petrolului din oleoductul Lukoil către Europa Centrală pentru a tăia Kremlinului sursa de venit folosită pentru susţinerea armatei sale. Interdicţia Kievului nu se aplică celorlalţi exportatori de petrol rusesc care încă mai folosesc conducta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Ungaria şi Slovacia s-au adresat UE în iulie, deoarece sancţiunile ucrainene au oprit efectiv livrările companiei ruse Lukoil către cele două ţări prin conducta Druzhba.
Oficialii maghiari şi slovaci s-au plâns că Ucraina încalcă acordul său de asociere cu UE şi au solicitat intervenţia Comisiei Europene.
UPDATE SUA vor furniza propriile arme pentru avioanele F-16 care urmează să fie livrate Ucrainei, relatează WSJ
Statele Unite vor înarma zeci de avioane de luptă F-16 trimise Ucrainei cu rachete de fabricaţie americană şi alte arme, a relatat Wall Street Journal.
Ucraina aşteaptă cel puţin 79 de avioane F-16 din Olanda, Danemarca, Belgia şi Norvegia, iar până la 20 sunt aşteptate să sosească în acest an.
Pentagonul are stocuri şi capacităţi de producţie limitate, dar va furniza F-16 ucrainene cu muniţie aer-sol, kituri de ghidare de precizie pentru bombe şi rachete aer-aer avansate în cantităţi suficiente pentru a satisface cele mai urgente nevoi ale Ucrainei, a declarat pentru WSJ un înalt oficial american.
"Suntem încrezători că vom putea furniza toate aceste (arme), cel puţin volumele critice de care au nevoie", a declarat oficialul american.
UPDATE Capacitatea nucleară a Ucrainei trebuie crescută pentru a depăşi problemele legate de producţia de electricitate, afirmă un oficial american
Ucraina trebuie să îşi îmbunătăţească capacitatea nucleară pentru a rezolva problemele legate de producţia de energie electrică cauzate de atacurile ruseşti, a declarat Penny Pritzker, reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, în timpul vizitei sale la Kiev.
În ultimele luni, Rusia şi-a intensificat atacurile împotriva infrastructurii critice a Ucrainei într-un nou asalt împotriva reţelei energetice a ţării.
În urma unui val de atacuri ruseşti masive asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, Ministerul Energiei a estimat daunele aduse reţelei electrice a ţării la peste 1 miliard de dolari, potrivit ministrului Herman Halushchenko.
Pe termen lung, guvernul ucrainean va decide singur cum să genereze electricitate, dar dezvoltarea energiei nucleare este o soluţie rapidă raţională, a declarat Pritzker.
Pritzker a adăugat că partenerii Ucrainei, inclusiv SUA, depun în prezent toate eforturile pentru a ajuta Ucraina să depăşească deficitul de generare a energiei electrice după atacurile cu rachete ruseşti.
Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, se află sub ocupaţie rusă din martie 2022.
În aprilie, Energoatom a început construcţia reactoarelor unităţilor 5 şi 6 la centrala nucleară Khmelnytskyi, folosind tehnologie americană care ar ajuta la prevenirea întreruperilor de curent în cazul unor atacuri ruseşti.
UPDATE Ucraina va avea nevoie de un sprijin suplimentar de 12-15 miliarde de dolari din partea partenerilor în 2025 din cauza războiului
Ucraina va avea probabil nevoie de un sprijin financiar extern suplimentar de 12-15 miliarde de dolari anul viitor, deoarece este puţin probabil ca războiul să se încheie în 2025, a declarat ministrul de finanţe Serhii Marchenko într-un interviu acordat RBC Ucraina.
Ajutorul străin este crucial pentru Ucraina pe măsură ce presiunea economică cauzată de invazia rusă creşte.
"Acum discutăm în mod constant cu partenerii noştri despre faptul că avem nevoie de asigurări financiare suplimentare, deoarece războiul va continua în 2025 şi trebuie să avem o rezervă", a declarat ministrul. Potrivit lui Marchenko, promisiunile actuale ale partenerilor nu vor fi suficiente.
Cifra de 12-15 miliarde de dolari corespunde discuţiilor dintre Ministerul de Finanţe al Ucrainei şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), a adăugat el.
FMI a alocat Ucrainei un sprijin financiar de 15,6 miliarde de dolari în cadrul programului Mecanismului extins de creditare (EFF), care urmează să fie plătit în tranşe regulate până în 2027.
UPDATE Rusia îşi va continua avansul tactic în următoarele săptămâni - serviciile secrete britanice
Serviciile britanice de informaţii au prezis că Rusia îşi va continua avansul tactic în următoarele săptămâni, în ciuda capacităţilor operaţionale globale limitate, potrivit unei analize a serviciilor de informaţii ale Ministerului Apărării din Regatul Unit privind războiul ruso-ucrainean, scrie Ukrainska Pravda.
În iulie 2024, Ministerul britanic al Apărării a constatat că forţele terestre ruse au continuat să lanseze atacuri continue în partea centrală a regiunii Doneţk. Acestea au făcut progrese constante spre vest, preluând controlul asupra mai multor sate şi apropiindu-se de centrul logistic din Pokrovsk.
UPDATE Serviciile americane de informaţii: Rusia va încerca probabil să influenţeze alegerile din SUA în favoarea lui Trump
Rusia încearcă probabil să influenţeze viitoarele alegeri prezidenţiale din SUA în favoarea candidatului republican Donald Trump, a relatat NBC News pe 30 iulie, citând un oficial anonim al serviciilor de informaţii americane.
Autorităţile spun că Rusia rămâne cea mai semnificativă ameninţare în ceea ce priveşte dezinformarea alegerilor, în timp ce există semne că Iranul îşi intensifică activităţile, iar China adoptă o abordare prudentă în ceea ce priveşte alegerile din 2024, notează Kyiv Independent.
Oficialii americani au declarat că Rusia s-a angajat într-o amplă campanie de dezinformare digitală şi hacking în ultimele două alegeri prezidenţiale americane, cu eforturi deosebite dedicate alegerilor din 2016.
Rusia a fost, de asemenea, acuzată de amestec în referendumul Brexit din Marea Britanie din 2016.
UPDATE Budapesta simplifică măsurile de intrare în ţară a cetăţenilor din Rusia şi Belarus. Uşă deschisă pentru spionii ruşi
UPDATE Ruşii încearcă să răspândească propagandă prin intermediul mass-mediei din Odesa
Ruşii au încercat să răspândească un articol fals în mass-media, pretinzând că sunt serviciile de informaţii ale apărării din Ucraina, anunţă Centrul pentru comunicare strategică şi securitate informaţională dn Ucraina.
La 26 iulie, pe adresa de e-mail a mass-mediei online Odessaonline a fost trimis un e-mail care pretindea că provine de la Serviciul ucrainean de informaţii privind apărarea, prin care se solicita publicarea unui articol intitulat „A venit timpul să ne luăm înapoi ceea ce este al nostru!”, potrivit Ukrainska Pravda.
În plus, articolul prezintă semne clare de „ştiri false propagandistice” ruseşti, deoarece descrie o situaţie nefavorabilă pe front şi învinuieşte anonim conducerea ţării pentru perturbarea mobilizării.
UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 577 060 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului
Pierderile totale de luptă suferite de trupele de invazie ale Rusiei în Ucraina de la invazia la scară largă sunt estimate la 577 060, inclusiv 1 060 de morţi şi răniţi în ultimele 24 de ore, anunţă Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
De asemenea, Forţele de Apărare ale Ucrainei au distrus 8.381 tancuri ruseşti (+25 în ultima zi), 16.141 (+38) vehicule blindate de luptă, 16.056 (+46) sisteme de artilerie, 1.130 (+1) sisteme MLR, 906 sisteme de apărare aeriană, 363 de avioane de război, 326 de elicoptere, 12 832 (+27) UAV-uri, 2 406 rachete de croazieră, 28 de nave de război/cuttere, un submarin, 21 687 (+53) vehicule şi cisterne de combustibil şi 2 696 (+6) unităţi de echipamente specializate.
UPDATE Depozit de petrol din regiunea Kursk din Rusia, lovit de drone
Drone ucrainene au lovit un depozit de petrol din regiunea Kursk din Rusia în noaptea de 28 spre 29 iulie, provocând incendierea a cel puţin trei rezervoare de combustibil, a declarat guvernatorul Alexei Smirnov, scrie Kyiv Independent.
Cu o zi înainte, Statul Major al Ucrainei a declarat că forţele sale au lovit cel puţin patru substaţii electrice din regiunea Kursk.
UPDATE ISW: Autorităţile ruse înfometează migranţii şi îi bat pentru a semna contracte militare
Autorităţile ruse reţin în mod ilegal migranţi fără hrană şi apă şi folosesc violenţa fizică împotriva lor pentru a-i forţa să semneze contracte militare, scrie Institutul pentru Studiul Războiului, preluat de Ukrainska Pravda.
Publicaţia rusă de ştiri a opoziţiei Okno (Window) a evidenţiat îngrijorările exprimate de avocaţi şi activişti pentru drepturile omului, care raportează că aproape toţi migranţii reţinuţi sunt presaţi să semneze contracte militare.
Se pare că autorităţile ruse se folosesc de ameninţările cu retragerea cetăţeniei ruse cetăţenilor naturalizaţi şi de oferirea cetăţeniei migranţilor ca stimulente pentru înrolarea în armată.
UPDATE Marina rusă începe exerciţii de amploare la care participă majoritatea flotei sale
Marina rusă a început exerciţiile programate care implică o parte semnificativă a flotei sale, inclusiv 20 000 de persoane şi 300 de nave, a raportat Ministerul rus al Apărării la 30 iulie, notează Kyiv Independent.
Exerciţiile sunt menite să evalueze structurile de comandă militară a trei flote şi a Flotilei Caspice. La exerciţii vor participa Flota Nordului din zona arctică a Rusiei, Flota Pacificului din Oceanul Pacific, Flota Baltică din Marea Baltică, precum şi Flotila Caspică din Marea Caspică.
UPDATE Macron îl îndeamnă pe omologul său iranian să nu sprijine războiul Rusiei împotriva Ucrainei
Preşedintele francez Emmanuel Macron a avut luni, 29 iulie, o conversaţie telefonică cu noul preşedinte iranian Masoud Pezeshkian. Macron l-a îndemnat pe Pezeshkian să nu sprijine războiul Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.
În timpul unei conversaţii cu preşedintele iranian nou ales, liderul francez l-a îndemnat să nu sprijine războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Macron i-a mai spus lui Pezeshkian să „facă totul pentru a evita escaladarea militară” între Israel şi Liban după atacul cu rachete de pe Înălţimile Golan şi a cerut Iranului să „înceteze să mai sprijine actorii destabilizatori” din Orientul Mijlociu.
UPDATE Kremlinul foloseşte americani care nu ridică suspiciuni pentru a răspândi dezinformare despre alegerile din SUA
Oficiali de top din serviciile de informaţii au dezvăluit la 29 iulie că Kremlinul foloseşte americani care nu bănuiesc nimic şi firme comerciale de relaţii publice din Rusia pentru a răspândi dezinformări cu privire la cursa prezidenţială din SUA, scrie Kyiv Independent.
Avertismentul vine după o perioadă turbulentă în politica americană, care a determinat Rusia, Iranul şi China să îşi adapteze strategiile de propagandă.
„Publicul american ar trebui să fie conştient de faptul că conţinutul pe care îl întâlneşte online - în special pe reţelele de socializare - ar putea fi propagandă străină, chiar dacă pare să provină de la concetăţeni americani sau din Statele Unite”, a declarat un oficial din cadrul Biroului directorului serviciilor naţionale de informaţii în cadrul unui interviu pentru Associated Press.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Premierul Slovaciei, Robert Fico, a ameninţat că va întrerupe livrările de motorină către Ucraina în cazul în care Kievul nu va relua tranzitul de petrol din oleoductul companiei ruse Lukoil către Europa Centrală, a declarat el pe 29 iulie, potrivit Kyiv Independent.
„Dacă tranzitul de petrol rusesc prin Ucraina nu este reluat în scurt timp, (compania slovacă de rafinare a petrolului) Slovnaft nu va relua furnizarea de motorină către Ucraina, care acoperă o zecime din consumul ucrainean”, a declarat el într-o postare pe Facebook.
În iunie, Kievul a impus sancţiuni care blochează tranzitul petrolului din oleoductul Lukoil către Europa Centrală pentru a tăia Kremlinului sursa de venit folosită pentru a-şi susţine armata.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump