LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 889. Zeci de drone lansate deasupra Kievului, distruse / Expert austriac: Rusia ar fi pierdut până la 750.000 de soldaţi în Ucraina

  • Ucraina afirmă că a distrus peste 30 de drone lansate de Rusia deasupra Kievului, scrie Reuters.
  • Marina ucraineană revendică atacul asupra depozitului de arme rusesc de lângă Kursk.
  • Putin dublează plata forfetară pentru persoanele înrolate în războiul împotriva Ucrainei.
Urmărește
8638 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 889. Zeci de drone lansate deasupra Kievului, distruse / Expert austriac: Rusia ar fi pierdut până la 750.000 de soldaţi în Ucraina

Războiul din Ucraina, ziua 889. Zeci de drone lansate deasupra Kievului, distruse / Expert austriac: Rusia ar fi pierdut până la 750.000 de soldaţi în Ucraina

UPDATE Volodimir Zelenski afirmă că întreaga lume vrea ca Rusia să fie "la masă" la următorul summit pentru pace

Lumea întreagă, inclusiv Ucraina, doreşte ca Rusia să se alăture liderilor mondiali la un al doilea summit de pace planificat pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski mai multor media franceze, inclusiv AFP.

În contextul în care forţele ruse câştigă teren, iar ajutorul din partea aliaţilor scade sau este pus sub semnul întrebării, Zelenski a lansat o ofensivă diplomatică ambiţioasă pentru a pune capăt războiului.

El a reunit lideri şi înalţi funcţionari din zeci de ţări în staţiunea montană elveţiană Burgenstock în iunie pentru un prim summit, pe care Rusia l-a considerat o pierdere de timp, iar China l-a evitat.

UPDATE Rusia a folosit un nou tip de dronă "care distrage atenţia" în timpul atacului recent asupra Ucrainei, afirmă Kievul

Rusia a folosit un număr semnificativ de aşa-numite "drone de distragere a atenţiei" concepute pentru a epuiza apărarea aeriană, mai degrabă decât pentru a distruge ţinte, în atacul său masiv asupra Ucrainei de miercuri, a declarat Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informaţii al Armatei Ucrainei (HUR).

Moscova a lansat un total de 89 de drone de atac de tip Shahed şi o rachetă Kh-59 asupra Ucrainei în timpul atacului, toate fiind doborâte, au transmis reprezentanţii  Forţelor Aeriene.

Acesta a fost cel mai amplu atac cu drone asupra Kievului în 2024, cu peste 40 de drone distruse în spaţiul aerian al oraşului şi în zonele din apropiere, au raportat autorităţile locale.

Potrivit lui Yusov, "dronele de distragere a atenţiei" nu au o parte explozivă.

"Scopul Rusiei este să epuizeze şi să exploreze sistemele de apărare aeriană. Nici aceasta nu este o tactică nouă. Forţele de securitate şi apărare ale Ucrainei au exersat şi au contracarat eficient astfel de provocări", a adăugat el.

UPDATE Ucraina primeşte primele avioane de luptă F-16

Prima livrare de avioane de luptă F-16 de la aliaţii NATO a sosit în Ucraina, informează Bloomberg, într-o mişcare mult aşteptată care ar putea spori capacitatea naţiunii devastate de război de a respinge atacurile Rusiei.

Termenul limită pentru transferul avioanelor de război fabricate în SUA a fost sfârşitul acestei luni şi a fost respectat, afirmă surse citate de Bloomberg, care au vorbit sub rezerva anonimatului. Numărul de avioane este mic, au spus sursele.

Nu este clar dacă piloţii ucraineni, care s-au antrenat cu aliaţii lor occidentali în ultimele luni, vor putea utiliza imediat avioanele sau dacă procesul va dura mai mult.

UPDATE Americanii, împărţiţi în mod egal în ceea ce priveşte responsabilitatea SUA de a ajuta Ucraina

Potrivit unui sondaj publicat de Pew Research la 29 iulie, americanii sunt împărţiţi în mod egal în ceea ce priveşte responsabilitatea ţării lor de a ajuta Ucraina, 48% spunând că da, iar 49% că nu, relatează Kyiv Independent.

În timp ce aproximativ 63% dintre democraţi şi respondenţii cu tendinţe democrate cred că SUA au responsabilitatea, doar 36% dintre republicani şi americanii cu tendinţe republicane sunt de aceeaşi părere, arată sondajul.

Aceste opinii sunt susceptibile de a juca un rol important pe măsură ce SUA se îndreaptă spre alegerile prezidenţiale din noiembrie.

UPDATE Putin dublează plata forfetară pentru persoanele înrolate în războiul împotriva Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin a dublat plata forfetară pentru cei care doresc să semneze un contract cu Ministerul rus al Apărării şi să se înroleze în războiul împotriva Ucrainei, scrie publicaţia The Moscow Times, citată de Ukrainska Pravda.

Documentul prevede că ruşii şi străinii care semnează un contract cu Ministerul Apărării al Rusiei pentru a se înrola în războiul împotriva Ucrainei vor fi eligibili de acum înainte pentru o plată unică de 400 000 RUB (aproximativ 4 600 de dolari).

Anterior, această plată unică se ridica la 195.000 RUB (aproximativ 2.200 de dolari).

Conform decretului, numai cei care semnează un contract în perioada 1 august - 31 decembrie 2024 vor fi eligibili pentru plata majorată.

UPDATE Marina ucraineană revendică atacul asupra depozitului de arme rusesc de lângă Kursk

Marina ucraineană a efectuat un atac asupra unui depozit de arme din apropierea oraşului rusesc Kursk în timpul nopţii, a anunţat pe 31 iulie Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, notează Kyiv Independent. 
 
Kursk este situat la 100 de kilometri nord-est de frontiera ucraineană şi la aproape 700 de kilometri de Odesa, unde se află sediul Marinei Ucrainei.

UPDATE Rusia declară că a lansat a treia etapă a exerciţiilor nucleare cu rachete Iskander

Ministerul Apărării al Rusiei a anunţat că forţele sale armate au început cea de-a treia etapă a antrenamentelor pentru forţele nucleare non-strategice şi vor exersa utilizarea armelor în luptă, relatează Ukrainska Pravda.

Ministerul a precizat că, în timpul exerciţiului, personalul din unităţile de rachete ale Districtelor Militare Sudice şi Centrale „va exersa sarcini de luptă şi de antrenament pentru obţinerea muniţiei speciale de antrenament pentru sistemele de rachete operaţional-tactice Iskander-M, armarea vehiculelor de lansare şi deplasarea secretă în zonele desemnate pentru pregătirea lansărilor electronice”.

UPDATE Rusia ar fi pierdut până la 750.000 de soldaţi în Ucraina - expert austriac

În războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, Rusia ar fi putut pierde deja între 500.000 şi 750.000 de soldaţi ucişi şi răniţi în acţiune, inclusiv până la 150.000 de soldaţi ucişi, a declarat colonelul forţelor armate austriece Markus Reisner, şeful Institutului pentru pregătirea ofiţerilor din cadrul Academiei Militare Theresiene, într-un interviu acordat Ukrinform.

„Recent a fost publicat un studiu interesant, care cred că este foarte bine documentat. Acesta spune că probabil între 100 000 şi 150 000 de soldaţi ruşi au fost deja ucişi”, a declarat Reisner, comentând modul în care evaluează pierderile Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

UPDATE Luptător voluntar finlandez, ucis în Ucraina

Un luptător voluntar finlandez a fost ucis în regiunea Doneţk la mijlocul lunii iulie, fiind al patrulea cetăţean finlandez ucis luptând pentru Ucraina de la începutul invaziei la scară largă, a confirmat Asociaţia veteranilor de război finlandezi la 30 iulie, scrie Kyiv Independent.

Oficialii ucraineni au notificat familia cu privire la moartea luptătorului la începutul lunii, potrivit asociaţiei.
 
Nu au fost comunicate informaţii suplimentare cu privire la cauza decesului sau locaţia specifică.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au distrus peste 30 de drone deasupra Kievului lansate de Rusia peste noapte.

Anunţul a fost făcut miercuri de administraţia militară a capitalei ucrainene pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici