LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 894. Forţele ucrainene au distrus un avion de vânătoare Su-34 şi un depozit de muniţie la Aerodromul Morozovsk

  • Forţele ucrainene distrug un avion de vânătoare Su-34 şi un depozit de muniţie la Aerodromul Morozovsk, raportează Kievul.
  • Mali rupe relaţiile diplomatice cu Ucraina.
  • Pentru a susţine opoziţia rusă, salvaţi întâi Ucraina, spune prizonierul eliberat Yashin.
  • Armata ucraineană susţine că a lovit cu succes un submarin rusesc şi un sistem S-400 în Crimeea.
  • Prima serie de F-16 a sosit în Ucraina, confirmă Zelenski.
Urmărește
12105 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 894. Forţele ucrainene au distrus un avion de vânătoare Su-34 şi un depozit de muniţie la Aerodromul Morozovsk

Războiul din Ucraina, ziua 894. Armata ucraineană susţine că a lovit cu succes un submarin rusesc şi un sistem S-400 în Crimeea

Kuleba a ajuns în Malawi la începutul turneului său în Africa

Dmitro Kuleba a sosit în Malawi, ca prim pas în cel de-al patrulea său turneu diplomatic în Africa, a declarat Ministerul ucrainean de Externe.

Kuleba s-a întâlnit cu preşedintele malawian Lazarus Chakwera în Lilongwe, mulţumind ţării pentru poziţia sa consecventă faţă de agresiunea rusă şi subliniind în acelaşi timp asistenţa umanitară a Ucrainei.

"Apreciem poziţia fermă şi consecventă a Malawi faţă de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, precum şi sprijinul său pentru comunicatul summitului de pace", a declarat ministrul.

Într-o postare pe social media, Kuleba a scris că Ucraina a decis să ajute Malawi ca parte a programului Grain From Ukraine al Kievului.

"Ucraina nu este doar recunoscătoare; vrem, de asemenea, să fim de ajutor. Suntem conştienţi de impactul grav al schimbărilor climatice asupra securităţii alimentare a Malawi", a adăugat el.

Kuleba va vizita Malawi, Zambia şi Mauritius în perioada 4-8 august.

Ucraina şi Rusia nu pot distruge complet reţelele energetice ale fiecărei părţi, spune Budanov

Kyrylo Budanov, şeful serviciilor de informaţii ucrainene, a declarat în cadrul programului de ştiri TSN că Ucraina şi Rusia sunt incapabile să dezmembreze complet infrastructurile energetice ale fiecărei părţi.

Potrivit lui Budanov, ambele naţiuni se bazează pe o vastă reţea energetică din era sovietică, ceea ce le limitează capacitatea de a distruge complet sistemele energetice ale adversarului.

Fostul ministru rus al apărării Şoigu vizitează Iranul pe fondul escaladării tensiunilor în Orientul Mijlociu

Fostul ministru rus al Apărării, Serghei Şoigu, a sosit în Iran, unde se va întâlni cu preşedintele, secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională şi şeful Statului Major General.
 
Această vizită are loc în contextul escaladării tensiunilor în Orientul Mijlociu şi a ameninţării unui război între Israel, Iran şi Liban.
 
Iranul a emis un NOTAM (notificare de operaţiuni de zbor) pentru centrul, vestul şi nord-vestul ţării, sfătuind aeronavele să-şi schimbe rutele.

Rata mortalităţii din Ucraina în 2024 este de trei ori mai mare decât rata natalităţii, arată datele

În prima jumătate a anului 2024 s-au născut aproximativ 87.655 de copii, în timp ce 250.972 de cetăţeni au murit în aceeaşi perioadă. Aceste cifre sunt probabil incomplete din cauza ocupaţiei continue a teritoriilor ucrainene de către Rusia.

SBU interceptează o reţea de sabotori de mari dimensiuni a FSB în întreaga Ucraină

Unul dintre cei reţinuţi este membru al Consiliului Local Dnipro, iar altul este un oficial din consiliul oraşului Yuzhne, un oraş din regiunea Odesa.

Ucraina primeşte un grant de 3,9 miliarde de dolari din partea SUA

Aceasta este prima tranşă din 2024, în cadrul unui nou acord financiar între Ucraina şi Banca Mondială.

Soldaţii britanici avertizaţi că Rusia ar putea să spioneze instruirea trupelor ucrainene

Oficialii militari britanici au avertizat că Rusia ar putea monitoriza instruirea soldaţilor ucraineni. Un manual militar britanic dezvăluie că informaţiile ruseşti şi-au manifestat un interes deosebit pentru Operaţiunea Interflex, iniţiativa condusă de Marea Britanie care antrenează aproximativ 34.000 de recruţi ucraineni.

Forţele ucrainene distrug un avion de vânătoare Su-34 şi un depozit de muniţie la Aerodromul Morozovsk, raportează Kievul

Armata ucraineană a raportat distrugerea unui avion de vânătoare Su-34 şi a unui depozit de muniţie la aerodromul Morozovsk din regiunea Rostov a Rusiei. Potrivit serviciilor de informaţii ale Ucrainei (HUR), lovitura, care a avut loc pe 3 august, a fost confirmată prin imagini de satelit.

Ministrul japonez al Justiţiei soseşte în Ucraina pentru discuţii pe teme de reformă şi corupţie

Ministrul japonez al Justiţiei, Ryuji Koizumi, a ajuns în Ucraina pe 5 august pentru a discuta despre colaborarea în reformele judiciare şi combaterea corupţiei.

Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au provocat moartea unei persoane şi rănirea a şapte în ultimele 24 de ore

Potrivit guvernatorului Serhii Lysak, districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk a fost supus unui bombardament intens cu drone şi artilerie pe parcursul nopţii. Cele mai mari daune au fost înregistrate în zona oraşului minier Pokrov.

România, folosită ca scut de Ucraina? Zelenski propune o alianţă antirachetă cu ţările vecine NATO

Incendiu la o fabrică după atacul asupra Luhansk-ului ocupat de ruşi, spune guvernatorul

Un atac ucrainean raportat pe 4 august a lovit Luhansk-ul ocupat, provocând un incendiu într-o fabrică folosită pentru repararea şi depozitarea echipamentului militar rusesc, conform guvernatorului regional Artem Lysohor.

Statul Major: Pierderile militare ale Rusiei în Ucraina au atins 584.090 din 24 februarie 2022

Pe 5 august, Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a suferit un total de 584.090 de pierderi militare în Ucraina de la începutul invaziei sale, începută pe 24 februarie 2022. Acest număr include 1.180 de pierderi înregistrate doar în ultimele 24 de ore.
 
Raportul detaliază, de asemenea, pierderi substanţiale de echipamente militare, inclusiv 8.417 tancuri, 16.286 de vehicule blindate de luptă, 22.094 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 16.345 de sisteme de artilerie, 1.138 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 910 sisteme de apărare aeriană, 365 de avioane, 326 de elicoptere, 13.122 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.

Oficial irlandez: Rusia implicată în activităţi de spionaj în Irlanda

Michael McElgunn, comisar adjunct al forţelor de poliţie naţionale din Irlanda, a declarat că sunt îngrijoraţi în mod special de anumite state care desfăşoară activităţi de spionaj cu intenţii maliţioase pe teritoriul suveran.

Mali rupe relaţiile diplomatice cu Ucraina

Guvernul de tranziţie al Mali a anunţat pe 4 august că rupe relaţiile diplomatice cu Ucraina, acuzând-o de sprijinirea coaliţiilor de rebeli. Colonelul Abdoulaye Maiga, purtătorul de cuvânt al guvernului, a făcut această declaraţie.

Pentru a susţine opoziţia rusă, salvaţi întâi Ucraina, spune prizonierul eliberat Yashin

„Dacă doriţi să ajutaţi opoziţia rusă, societatea rusă şi Rusia în ansamblu, salvaţi Ucraina de Putin,” a declarat Ilya Yashin în timpul unui livestream, imediat după eliberarea sa într-un schimb istoric de prizonieri.

Egipteni recrutaţi de Rusia luptă în Oblastul Harkov

Pe 4 august, Grupul Operativ Tactic ”Harkov” al Ucrainei a raportat că Rusia a desfăşurat voluntari străini, în special egipteni, pentru a lupta în războiul său împotriva Ucrainei în Oblastul Harkov. Armata a observat o intensificare a activităţii inamicului în Vovchansk, cu o creştere a recunoaşterii aeriene cu drone şi a mişcărilor de personal.
 
Raportul a evidenţiat că Rusia recrutează voluntari străini, în special cetăţeni egipteni, pentru a participa la ostilităţi. Această iniţiativă de recrutare face parte dintr-o strategie mai amplă, Rusia fiind cunoscută pentru faptul că a vizat bărbaţi din ţări precum Cuba, Kazahstan, Somalia şi Nepal pentru serviciul militar.
 
Sediul de Coordonare al Ucrainei pentru Tratamentul Prizonierilor de Război a remarcat anterior că Rusia implică tot mai mult mercenari străini din naţiuni cu situaţii economice dificile. Acest demers urmăreşte să sporească capacităţile militare ale Rusiei în contextul conflictelor în curs.
 
Un prizonier de război nepalez capturat a dezvăluit într-un videoclip obţinut de Kyiv Independent la sfârşitul lunii iunie că peste 3.000 de nepalezi ar putea să se alăture armatei ruse. Acest lucru subliniază eforturile extinse de recrutare ale Rusiei pentru a-şi suplimenta forţele cu luptători străini.

Armata ucraineană susţine că a lovit cu succes un submarin rusesc şi un sistem S-400 în Crimeea

Pe 3 august, armata ucraineană a anunţat că un atac cu rachete efectuat cu o zi înainte a scufundat un submarin al Flotei Ruse din Marea Neagră şi a avariat un sistem de apărare aeriană S-400 în Crimeea ocupată de Rusia.

Atacul ar fi vizat şi „avariat semnificativ” patru lansatoare ale avansatului sistem de apărare aeriană S-400 Triumph.

Submarinul în cauză, identificat ca fiind clasa Kilo Rostov-pe-Don, ar fi fost scufundat în portul Sevastopol ca rezultat direct al loviturii. Acest submarin, evaluat la 300 de milioane de dolari şi capabil de a lansa rachete de croazieră Kalibr, fusese anterior avariat într-un atac cu rachete în septembrie, dar fusese reparat.

Aceste afirmaţii au fost făcute într-o declaraţie pe Telegram de către Statul Major General al Ucrainei, care a subliniat lovitura de succes asupra submarinului Rostov-pe-Don.

The Kyiv Independent nu a putut verifica independent aceste informaţii.

Ministerul Apărării al Rusiei nu a răspuns încă la aceste rapoarte. Între timp, pe 2 august, locuitorii din Crimeea au raportat mai multe explozii în Sevastopol, Simferopol şi Evpatoria, conform canalului de Telegram Crimean Wind.

De la începutul invaziei Rusiei, Ucraina a vizat de mai multe ori navele ruseşti, rezultând în pierderea sau dezactivarea a aproximativ 30% din Flota Rusiei din Marea Neagră, conform surselor militare ucrainene.

Aceste lovituri eficiente au obligat Moscova să relocheze o parte semnificativă a forţelor sale navale din Crimeea în oraşul-port rus Novorossiisk, care a devenit acum un port cheie pentru Flota Rusiei din Marea Neagră.

Această dezvoltare subliniază eforturile strategice continue ale Ucrainei de a diminua capacităţile navale ruseşti şi de a exercita presiune asupra teritoriilor ocupate.

Prima serie de F-16 a sosit în Ucraina, confirmă Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat pe 4 august că prima serie de avioane de luptă F-16 a sosit în Ucraina şi este deja folosită de piloţii ucraineni, informează The Kyiv Independent.

Zelenski şi-a exprimat mândria faţă de piloţii care stăpânesc şi utilizează aceste aeronave, subliniind importanţa acestui eveniment pentru apărarea aeriană a Ucrainei.

Într-o postare pe reţelele de socializare în care arăta avioanele într-o locaţie nedivulgată, Zelenski a sărbătorit şi Ziua Forţelor Aeriene ale Ucrainei şi a acordat distincţii de stat. El a subliniat eforturile diplomatice extinse făcute de la începutul invaziei Rusiei pentru a întări forţele aeriene ale Ucrainei. În ciuda faptului că iniţial s-au confruntat cu rezistenţă şi au auzit adesea cuvântul ”imposibil” ca răspuns la cererile lor, Ucraina a reuşit acum să obţină avioanele, marcând un moment semnificativ.

Zelenski a mulţumit Danemarcei, Olandei şi Statelor Unite pentru sprijinul lor şi pentru acceptarea cererii Ucrainei pentru aceste aeronave. General Dynamics F-16 Fighting Falcon, un avion american de superioritate aeriană, a fost o cerere esenţială din partea Kievului de la începutul invaziei.

Ucraina a primit avioanele F-16 la un an după formarea ”coaliţiei de avioane de luptă” condusă de Danemarca şi Olanda la summitul NATO din Vilnius, în iulie 2023. Ucrainei i s-au promis cel puţin 79 de avioane F-16 de la diverse ţări, inclusiv Olanda, Danemarca, Norvegia şi Belgia.

Raporturile indică faptul că prima serie de avioane a inclus şase jeturi din Olanda, Ucraina primind un total de 10 avioane F-16 până la sfârşitul lunii iulie. Acest eveniment reprezintă un pas semnificativ în întărirea capacităţilor de apărare ale Ucrainei împotriva agresiunii continue a Rusiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici