Războiul din Ucraina, ziua 904. Kievul a dezvăluit motivul din spatele avansului pe teritoriul Rusiei / Ruşii fac tranşee în Kursk / Ucraina neagă implicarea în sabotajul Nord Stream / Trupele ucrainene au capturat cel mai mare oraş rusesc de la începutul incursiunii în Rusia

  • Forţele ucrainene au avansat în regiunea rusă Kursk, în timp ce Kievul a declarat că progresele sale vor oferi o zonă tampon strategică pentru a-şi proteja zonele de frontieră de atacurile ruseşti.
  • Statul Major al Ucrainei a declarat că Kievul a lovit patru aerodromuri militare ruseşti în cursul nopţii, vizând depozite de combustibil şi arme aeriene.
  • Zelenski a numit atacul „oportun” şi „precis”.
  • Ruşii fac tranşee în Kursk, de teama că ucrainenii ar putea înainta spre nord.
  • Zelenski anunţă că trupele ucrainene au capturat cel mai mare oraş rusesc de până acum.
Urmărește
9374 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 904. Kievul a dezvăluit motivul din spatele avansului pe teritoriul Rusiei / Ruşii fac tranşee în Kursk / Ucraina neagă implicarea în sabotajul Nord Stream / Trupele ucrainene au capturat cel mai mare oraş rusesc de la începutul incursiunii în Rusia

UPDATE Locuitorii din Pokrovsk sunt îndemnaţi să plece deoarece forţele ruse se află la aproape 10 km de periferia oraşului

Administraţia militară a oraşului Pokrovsk din regiunea Doneţk a cerut locuitorilor să plece imediat, deoarece armata rusă se află la aproximativ 10 kilometri de periferia oraşului.

Moscova a început să îşi concentreze eforturile în est, „aruncând tot ce are” în direcţia Pokrovsk după ce ofensiva Rusiei din regiunea Harkov a eşuat, a declarat Volodimir Zelenski la sfârşitul lunii iulie.

Pokrovsk este un nod logistic important pentru forţele ucrainene, care sprijină operaţiunile acestora în regiunea Doneţk.

„Vedem că astăzi inamicul este aproape de localitatea noastră, de oraşul Pokrovsk. La puţin peste 10 kilometri de periferia oraşului Pokrovsk”, a declarat Serhii Dobriak, şeful administraţiei militare din Pokrovsk.

Dobriak a făcut apel la locuitorii oraşului, inclusiv la familiile cu copii şi la persoanele în vârstă, să evacueze imediat.

Forţele ruse au câştigat încet, dar constant teren în regiunea Doneţk, iar zonele de primă linie din Pokrovsk şi Toreţk au fost cele mai afectate de atacuri în ultimele săptămâni.

UPDATE Principalul aliat al lui Putin face apel la pace între Rusia şi Ucraina

Referindu-se la conflictul de doi ani şi jumătate care a început odată cu invazia Rusiei în Ucraina şi care s-a soldat cu sute de mii de morţi, Lukaşenko a declarat: „Haideţi să ne aşezăm la masa negocierilor şi să punem capăt acestei încăierări”.

„Nici poporul ucrainean, nici ruşii, nici bieloruşii nu au nevoie de asta”, a continuat el în interviu. „Cei din Occident sunt care au nevoie [de război - n.r.].  Nu pot dezvălui aceste fapte, ele sunt absolut secrete. Dar uneori ei vorbesc deschis - oameni de rang înalt. Spun să se bată între ei - ucraineni, ruşi - să moară toţi în acest cazan.”

UPDATE Zelenski anunţă că trupele ucrainene au capturat cel mai mare oraş rusesc de până acum

UPDATE Trupele ruse îşi intensifică activitatea în apropiere de Krynky

Trupele ruse şi-au intensificat activitatea în apropierea satului Krynky din regiunea Herson, determinând forţele ucrainene să caute noi poziţii, a declarat pe 15 august Dmytro Lykhovii, un purtător de cuvânt al grupului de forţe Tavria din Ucraina.

„Şapte atacuri (ruseşti) au fost respinse într-un cap de pod de pe malul stâng al râului Dnipro în Kherson Oblast, la nord de satul Krynky, unde unităţile noastre s-au mutat pe noi poziţii. Inamicul a devenit mai activ acolo decât săptămâna trecută”, a declarat Lykhovii la televiziunea naţională.

UPDATE Ucraina deschide un birou militar în regiunea ocupată Kursk

Comandantul suprem al Ucrainei, Oleskandr Sîrskîi, a declarat joi că Kievul a înfiinţat un birou al comandantului militar în partea ocupată a regiunii ruse Kursk, unde a spus că forţele sale încă avansează şi au luat până la 1,5 km în ultimele 24 de ore, relatează Reuters.

Sîrskîi a declarat că forţele ucrainene au luat sub control 82 de aşezări în timpul incursiunii şi o suprafaţă de 1 150 de kilometri pătraţi.

El a declarat că îl va numi pe generalul maior Eduard Moskalyov la conducerea unui birou al comandantului militar în Kursk, controlat de Kiev.

UPDATE Ucraina a folosit tancuri donate de Marea Britanie în incursiunea pe teritoriul rus

Tancuri Challenger 2, care au fost donate de Marea Britanie Kievului, au fost utilizate de Ucraina în cadrul incursiunii sale surpriză în Rusia, a confirmat o sursă britanică, potrivit BBC.

Ministerul Apărării nu comentează în mod oficial ce arme britanice specifice sunt utilizate de Ucraina.

Cu toate acestea, în urma incursiunii Kievului pe teritoriul Rusiei, departamentul a reiterat că Ucraina are „un drept clar” de a utiliza arme furnizate de Marea Britanie pentru „autoapărare împotriva atacurilor ilegale ale Rusiei”.

UPDATE Rusia declară stare de urgenţă federală în regiunea Belgorod

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a declarat stare de urgenţă federală în regiunea Belgorod la 15 august, relatează Kyiv Independent.

Regiunea Belgorod este situată între regiunea Kursk la nord-vest şi regiunea Harkov din Ucraina la sud. 

Anterior, pe 14 august, în regiunea Belgorod a fost declarată stare de urgenţă. 

UPDATE Ucraina neagă implicarea în sabotajul Nord Stream

UPDATE O balerină rusă a fost condamnată la 12 ani de închisoare după ce a donat 50 de dolari unei organizaţii caritabile care sprijină Ucraina

UPDATE Ucraina a capturat peste 100 de soldaţi ruşi şi ceceni în regiunea Kursk, afirmă o sursă

Forţele speciale ucrainene au capturat 102 soldaţi ruşi şi ceceni în regiunea Kursk pe 14 august, a declarat o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru Kyiv Independent pe 15 august.

Forţele speciale ale SBU au efectuat o operaţiune asupra unei baze militare ruseşti la 14 august, care a dus la cea mai mare capturare de soldaţi ruşi de până acum în război, potrivit sursei.

UPDATE Parlamentar ucrainean: Invazia din Kursk trimite un mesaj „foarte clar” către NATO

Un deputat ucrainean a declarat pentru Sky News că invazia ţării sale în regiunea Kursk din Rusia ar trebui să trimită un „mesaj foarte clar” membrilor NATO că Ucraina are nevoie de armament cu rază lungă de acţiune.

Dacă ar fi avut acest lucru, Ucraina nu ar fi fost „forţată” să creeze o „zonă tampon” în interiorul Rusiei, afirmă deputata.

UPDATE Ucraina afirmă că a doborât 29 de drone ruseşti peste noapte

Armata ucraineană afirmă că a doborât toate cele 29 de drone ruseşti lansate asupra teritoriului său peste noapte.

Forţele aeriene au declarat că dronele au fost distruse de forţele de apărare în opt regiuni.

UPDATE Ruşii fac tranşee în Kursk, de teama că ucrainenii ar putea înainta spre nord

UPDATE Sutele de mii de ruşi ce fug din calea războiului ce a ajuns pe teritoriul lor îl acuză pe Putin că i-a abandonat

Forţele ucrainene au avansat în regiunea rusă Kursk, în timp ce Kievul a declarat că progresele sale vor oferi o zonă tampon strategică pentru a-şi proteja zonele de frontieră de atacurile ruseşti.

Avansul Kievului în teritoriul rusesc început săptămâna trecută a luat Moscova prin surprindere. Forţele ruse, care au început o invazie la scară largă a Ucrainei în 2022, au obţinut câştiguri constante tot anul, dar au pierdut suprafeţe mari pe propriul teritoriu în ultimele zile.

Preşedintele Voldomir Zelenski a declarat că s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt pentru a discuta despre situaţia umanitară şi despre înfiinţarea unui comandament militar „dacă este necesar” într-o zonă ocupată care, potrivit Kievului, depăşeşte 1 000 km pătraţi.

"Continuăm să avansăm în Kursk”, a scris Zelenski pe Telegram.

Mai târziu, în discursul său nocturn, Zelenski s-a referit la numărul tot mai mare de prizonieri de război ruşi luaţi în Kursk, care ar putea fi schimbaţi cu luptători ucraineni.

„Avansul nostru în Kursk merge bine astăzi - ne atingem obiectivul strategic. De asemenea, „fondul de schimb” pentru statul nostru a fost realimentat în mod semnificativ”.

Ministrul de interne Ihor Klymenko a declarat că crearea unei „zone tampon” a fost „concepută pentru a proteja comunităţile noastre de frontieră de atacurile zilnice ale inamicului”.
Rusia a bombardat Ucraina cu lovituri lansate din teritoriile de frontieră adiacente, inclusiv Kursk.

Preşedintele rus Vladimir Putin a precizat că Rusia va "expulza trupele ucrainene". El a spus că acestea urmăresc, cu sprijinul Occidentului, să ofere Kievului o mână mai puternică în eventuale discuţii privind încetarea focului.

Moscova a declarat că a doborât 117 dintre dronele ucrainene, precum şi patru rachete. Ministerul rus al Apărării a postat un videoclip pe Telegram despre care a spus că arată bombardiere Sukhoi Su-34 care lovesc poziţii ucrainene în regiunea Kursk.

Atac ucrainean în cursul nopţii

Statul Major al Ucrainei a declarat că Kievul a lovit patru aerodromuri militare ruseşti în cursul nopţii în regiunile ruse Voronej, Kursk şi Nijni Novgorod, vizând depozite de combustibil şi arme aeriene. Zelenski a numit atacul „oportun” şi „precis”.

Scopul atacului cu dronă cu rază lungă de acţiune a fost de a submina capacitatea Rusiei de a ataca Ucraina, a declarat o sursă de securitate ucraineană pentru Reuters sub rezerva anonimatului. Armata ucraineană a declarat că a distrus un Su-34 rusesc.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici