LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 905. Ucraina atacă un punct de traversare cu feribotul în Crimeea şi o barcă în Krasnodar Krai / Rusia îşi desfăşoară trupele în regiunea Kursk în urma incursiunii ucrainene / Ucraina distruge un pod rusesc în regiunea Kursk

  • Ucraina atacă un punct de traversare cu feribotul în Crimeea şi o barcă în Krasnodar Krai.
  • Liderul instalat de Rusia în Herson, acuzat de confiscarea şi relocarea a peste 2.800 de tone de cereale ucrainene.
  • Rusia îşi desfăşoară trupele în regiunea Kursk în urma incursiunii ucrainene.
  • Presa: Locuitorii din regiunea Kursk evacuaţi în Crimeea.
  • Ucraina distruge un pod rusesc în regiunea Kursk.
  • Ucraina trimite ajutor umanitar pentru civilii ruşi în partea ocupată a regiunii ruse Kursk.
Urmărește
9710 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 905. Ucraina atacă un punct de traversare cu feribotul în Crimeea şi o barcă în Krasnodar Krai / Rusia îşi desfăşoară trupele în regiunea Kursk în urma incursiunii ucrainene / Ucraina distruge un pod rusesc în regiunea Kursk

Războiul din Ucraina, ziua 905. Ucraina atacă un punct de traversare cu feribotul în Crimeea şi o barcă în Krasnodar Krai / Rusia îşi desfăşoară trupele în regiunea Kursk în urma incursiunii ucrainene

Ucraina trimite ajutor umanitar pentru civilii ruşi în partea ocupată a regiunii ruse Kursk

Ucraina a înfiinţat facilităţi de depozitare în regiunea sa nordică Sumy pentru a păstra şi trimite ajutor umanitar civililor ruşi din partea ocupată de Kiev a regiunii Kursk din vestul Rusiei, a declarat vineri ministrul de interne, informează Reuters.

„Cetăţenii abandonaţi de Rusia sunt în majoritate persoane în vârstă, persoane cu handicap şi familii cu copii. Ei au nevoie de hrană, apă şi medicamente”, a declarat ministrul Ihor Klymenko pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Ţările de Jos nu vor retrage sprijinul acordat Ucrainei, în contextul cazului Nord Stream

Guvernul olandez nu vede niciun motiv pentru a-şi retrage sprijinul pentru Ucraina, în ciuda recentelor relatări din mass-media privind presupusa implicare a unor persoane ucrainene în sabotarea gazoductului rusesc Nord Stream, relatează agenţia de presă olandeză NOS, citată de Ukrainska Pravda. 

 Premierul olandez Dick Schoof, ministrul de externe Caspar Veldkamp şi ministrul apărării Ruben Brekelmans au refuzat să comenteze afirmaţiile din presă cu privire la Nord Stream, invocând necesitatea de a aştepta finalizarea anchetei germane.

Schoof a declarat, totuşi, că, în ciuda acestor circumstanţe, sprijinul pentru Ucraina va rămâne puternic. „Securitatea Ţărilor de Jos şi a Europei va beneficia de pe urma sprijinului pentru Ucraina”, a declarat el reporterilor.

Ruşii distrug MiG-29 ucrainean la Dnipro

Forţele ruse au lansat rachete balistice asupra oraşului Dnipro pe 16 august. Forţele aeriene ucrainene au pierdut un avion de vânătoare MiG-29, din fericire fără victime, scrie Ukrainska Pravda.

Comandamentul aerian Skhid a declarat că ruşii au atacat Dnipro la prânz cu trei rachete Iskander-M şi apoi au lovit oraşul din nou cu balistică aproximativ 17 ore mai târziu.

Consecinţele atacului nu au fost raportate.

Ucraina afirmă că forţele sale avansează cu 1-3 km în regiunea Kursk din Rusia

Ucraina poate folosi echipamentul primit din partea Spaniei în incursiunea pe teritoriul Rusiei

Ucraina poate decide cum şi când să utilizeze echipamentele furnizate de Spania, a declarat ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, în timpul vizitei sale la Corpul de Desfăşurare Rapidă al NATO din Spania, informează Kyiv Independent.

„Acesta este un război şi, prin urmare, Ucraina va folosi orice material va considera necesar în orice moment”, a spus ea, subliniind că echipamentele furnizate Ucrainei de Spania sunt defensive.

Ucraina distruge un pod rusesc în regiunea Kursk

Ucraina a distrus un pod peste un râu din regiunea rusă Kursk, a raportat agenţia rusă de ştiri de stat TASS, citată de Sky News.

Podul, care traversează râul Seym, face legătura între zonele din Kursk care sunt încă controlate de Rusia şi zonele în care Kievul a făcut progrese. 

La începutul zilei, au început să apară informaţii conform cărora podul ar fi fost parţial avariat în urma unui atac. 

Canalul Telegram Mash, afiliat Kremlinului, a raportat apoi că podul a fost lovit de o rachetă şi s-a prăbuşit. 

Autorităţile ruse şi ucrainene nu au comentat încă atacul.

Zelenski: Ucraina îşi „consolidează” poziţiile în Kursk, dar linia frontului rămâne „prioritatea absolută”

Ucraina îşi „consolidează” poziţiile în regiunea rusă Kursk, dar linia frontului rămâne „prioritatea sa principală”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

Într-o postare pe X, Zelenski a declarat că informaţiile provin dintr-un raport al comandantului suprem al forţelor armate, Oleksandr Sîrskîi, notează Sky News. 

Oficialii ucraineni îndeamnă civilii să evacueze oraşul Pokrovsk

Autorităţile militare din oraşul Pokrovsk din estul Ucrainei au îndemnat vineri civilii să accelereze evacuarea lor, deoarece armata rusă se apropie rapid de ceea ce a fost una dintre ţintele-cheie ale Moscovei timp de luni de zile, relatează Associated Press.

Oficialii din Pokrovsk au declarat într-o postare pe Telegram că trupele ruse „avansează într-un ritm rapid. Cu fiecare zi care trece, există din ce în ce mai puţin timp pentru a strânge lucrurile personale şi a pleca spre regiuni mai sigure”.

Putin i-a băgat în şedinţă pe cei mai importanţi subordonaţi ai săi, la Consiliul Naţional de Securitate

Occidentul este din nou acuzat de Moscova că ar fi sprijinit Ucraina în incursiunea de la Kursk

Ottawa permite Ucrainei să folosească armamentul canadian pe teritoriul Rusiei

Ottawa a confirmat că Ucraina poate utiliza armamentul furnizat de Canada pe teritoriul Rusiei. Conform CBC News, Andrée-Anne Poulin, purtător de cuvânt al Ministerului canadian al Apărării, a declarat: „Ucrainenii sunt cei mai bine pregătiţi pentru a-şi apăra propria ţară şi suntem dedicaţi să le sprijinim capacităţile.”

Rusia afirmă că Ucraina a încercat un atac cu ATACMS asupra Podului Crimeea

Rusia susţine că Ucraina a încercat să atace Podul Crimeea folosind rachete ATACMS. Potrivit agenţiei de ştiri controlate de stat ruse RIA Novosti, care citează Ministerul Apărării rus, Rusia a doborât 12 rachete ATACMS lansate de Ucraina în timpul unuia dintre atacuri asupra podului, în noaptea de 15 august.

Dronele Magura din Ucraina au atacat 18 nave ruseşti în timpul războiului

Dronele Magura din Ucraina sunt responsabile pentru atacurile asupra a 18 nave ruseşti de-a lungul conflictului. Aceste drone au o rază de acţiune de peste 800 de kilometri şi pot atinge o viteză de 80 km/h, fiind echipate cu o încărcătură explozivă de 250 de kilograme.

Putin discută soluţii tehnice noi în cadrul operaţiunii speciale cu Consiliul de Securitate

Putin a avut o întâlnire operativă cu membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate, propunând discutarea noilor soluţii tehnice utilizate în operaţiunea specială. Belousov a participat la întâlnire de la distanţă. Potrivit preşedintelui, ministrul se afla într-unul dintre centrele de control.

Legiunea Libertatea Rusiei îndeamnă soldaţii ruşi să se predea în timpul incursiunii din Kursk

Legiunea Libertatea Rusiei a îndemnat soldaţii ruşi să se predea şi să schimbe tabăra în timpul incursiunii din Kursk. Legiunea a încurajat trupele ruse să ”se predea Forţelor Armate ale Ucrainei, aşa cum au făcut camarazii lor.” Cei care ”doresc să continue lupta pentru un viitor mai bun al Rusiei” au fost invitaţi să se alăture unităţii.

SUA ar putea trimite Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune în toamnă

SUA iau în considerare trimiterea primelor rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune în această toamnă, potrivit unei surse. Discuţiile dintre Ucraina şi administraţia preşedintelui american Joe Biden cu privire la aceste livrări sunt „în etape avansate”, a informat o sursă apropiată administraţiei preşedintelui Volodimir Zelenski pentru The Kyiv Independent.

Atacurile ruseşti asupra Ucrainei din ultimele 24 de ore au provocat moartea a 7 persoane şi rănirea altor 25

Apărarea aeriană ucraineană a interceptat cu succes trei drone kamikaze de tip Shahed şi două drone de recunoaştere peste noapte, potrivit Forţelor Aeriene. În plus, Rusia ar fi lansat trei rachete balistice Iskander-M împotriva Ucrainei.

Alertă de raid aerian în peste jumătate din Ucraina

SUA ezită să permită utilizarea ATACMS în Kursk din cauza stocului limitat

SUA ezită să autorizeze utilizarea sistemelor de rachete tactice de lungă distanţă (ATACMS) de către Ucraina în Kursk din cauza stocului limitat, mai degrabă decât din motive legate de escaladarea conflictului, a raportat CNN pe 16 august. Această ezitare survine în urma incursiunii surpriză a Ucrainei în Kursk din 6 august, în timpul căreia forţele ucrainene au revendicat controlul asupra a 82 de aşezări ruseşti, inclusiv Sudzha.
 
Potrivit purtătoarei de cuvânt adjunct al Departamentului de Apărare al SUA, Sabrina Singh, acţiunile Ucrainei sunt conforme cu politica SUA, deoarece acestea sunt răspunsuri defensive la atacurile care trec frontiera. Totuşi, Singh a subliniat că SUA nu susţin atacurile de lungă distanţă pe teritoriul rus, fără a specifica limitele distanţei la care Ucraina poate lovi.
 
În ciuda acestui fapt, SUA au arătat prudenţă în autorizarea utilizării suplimentare a rachetelor ATACMS, care au fost furnizate Ucrainei pentru prima dată în martie şi anunţate public în aprilie. Principala preocupare este stocul limitat de rachete, nu escaladarea conflictului. Oficialii occidentali au avertizat că este prea devreme pentru a determina impactul pe termen lung al operaţiunilor Ucrainei asupra rezultatului general al războiului.

Rusia a pierdut 596.950 de trupe în Ucraina de la începutul invaziei

Potrivit unui raport al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, publicat de The Kyiv Independent, Rusia a pierdut 596.950 de trupe în Ucraina de la începutul invaziei sale din 24 februarie 2022. Această cifră include 1.330 de victime înregistrate în ultimele 24 de ore.
 
În plus faţă de pierderile umane, Rusia a înregistrat pierderi semnificative de echipamente şi tehnică militară. Raportul detaliază că Rusia a pierdut 8.496 de tancuri, 16.461 de vehicule blindate, 22.848 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 16.927 de sisteme de artilerie, 1.159 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 922 de sisteme de apărare aeriană, 367 de avioane, 328 de elicoptere, 13.659 de drone, 28 de nave şi bărci, şi un submarin.

Ucraina atacă un punct de traversare cu feribotul în Crimeea şi o barcă în Krasnodar Krai

Raportele preliminare indică faptul că Ucraina a lovit un punct de traversare cu feribotul în oraşul Kerch din Crimeea, în noaptea de 16 august, precum şi o barcă în apropierea comunităţii Chernomorsk din regiunea Krasnodar Krai a Rusiei, conform lui Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Militare a Oblastului Odesa.
 
Nu sunt disponibile informaţii imediate despre amploarea pagubelor. Nu este clar ce tip de barcă a fost lovită sau dacă a fost un obiectiv militar. Exploziile s-au auzit în mai multe oraşe din Crimeea în noaptea de 16 august, conform canalului de Telegram Crimean Wind, citând rapoarte ale locuitorilor. Un incendiu a fost raportat în zona punctului de traversare cu feribotul de la Kerch.
 
Locuitorii din Sevastopol, Simferopol şi Kerch au auzit explozii în jurul orei 3:30 a.m., conform presei locale. De asemenea, s-au raportat mai multe explozii în comunitatea Chernomorsk din Krasnodar Krai în jurul orei 4:30 a.m. Podul Kerch, care leagă Crimeea ocupată de Rusia continentală, a fost închis pentru trafic, au raportat locuitorii locali.
 
De la începutul invaziei Rusiei, Ucraina a lansat atacuri regulate asupra Crimeei şi a Krasnodar Krai.

Liderul instalat de Rusia în Herson, acuzat de confiscarea şi relocarea a peste 2.800 de tone de cereale ucrainene

Liderul instalat de Rusia în Hersonul ocupat, Volodimir Saldo, a fost acuzat în absenţă pe 15 august pentru confiscarea şi relocarea a peste 2.800 de tone de cereale ucrainene, conform biroului Procurorului General al Ucrainei. Saldo, un fost politician ucrainean care a devenit un colaborator cheie al forţelor ruse după ocuparea Hersonului în 2022, ar fi ordonat îndepărtarea de cereale în valoare de aproximativ 364.000 de dolari de la Fabrica de produse de pâine din Herson.
 
Saldo a fost anterior condamnat în absenţă pentru trădare, colaboraţionism şi justificarea invaziei Rusiei în Ucraina. Un tribunal din Odesa l-a condamnat la 15 ani de închisoare, confiscarea proprietăţii şi o interdicţie de a ocupa funcţii de stat. Saldo, odată un politician ucrainean proeminent, a fugit din Herson înainte ca forţele ucrainene să elibereze oraşul pe 11 noiembrie 2022. Acţiunile sale îl fac unul dintre cei mai de seamă colaboratori ucraineni în conflictul în curs.

1 mort şi 3 răniţi în urma atacului rusesc asupra regiunii Sumî

Pe 15 august, forţele ruse au lansat o serie de atacuri asupra a 11 comunităţi din regiunea Sumî, soldate cu un mort şi trei răniţi, conform raportului Administraţiei Militare din Sumî. În total, au fost înregistrate 147 de explozii în cadrul a 56 de atacuri separate asupra regiunii, oraşul Krasnopillia, cu o populaţie de aproximativ 7.700 de locuitori, fiind cel mai grav afectat.
 
Krasnopillia a suferit 56 de explozii, inclusiv un atac aerian care a provocat moartea unui civil şi rănirea altor trei persoane. Detalii suplimentare despre starea răniţilor nu au fost oferite.
 
Pe parcursul zilei, armata rusă a folosit diverse arme, inclusiv mortiere, artilerie, rachete şi drone, pentru a ataca comunităţile de graniţă. Comunitatea Esman a fost de asemenea supusă unor bombardamente cu mine.
 
Situaţia de securitate în regiunea Sumî s-a deteriorat de la începutul incursiunii transfrontaliere a Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia, pe 6 august. Ca răspuns la intensificarea atacurilor ruseşti, Statul Major al Ucrainei a impus restricţii de circulaţie pentru civilii care locuiesc la mai puţin de 20 de kilometri de graniţa cu regiunea Kursk. Regiunea Sumî se învecinează cu regiunile ruseşti Briansk, Kursk şi Belgorod, fiind astfel deosebit de vulnerabilă la aceste atacuri.

Rusia îşi desfăşoară trupele în regiunea Kursk în urma incursiunii ucrainene

Rusia a început să-şi desfăşoare forţele în regiunea Kursk, deşi numărul exact al trupelor rămâne necunoscut, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby. Această mişcare vine ca răspuns la incursiunea reuşită a Ucrainei în regiune, unde forţele ucrainene ar fi preluat controlul asupra a 82 de aşezări ruseşti, inclusiv oraşul Sudzha, până la data de 15 august. Ucraina a stabilit, de asemenea, prima administraţie militară în părţile regiunii Kursk controlate de ucraineni, condusă de generalul Eduard Moskaliov.
 
Kirby a refuzat să ofere o evaluare detaliată a operaţiunilor Ucrainei, dar a confirmat că SUA monitorizează îndeaproape reacţia militară a Rusiei şi rămâne în contact „în timp real” cu Ucraina pentru a fi la curent cu situaţia. El a subliniat că SUA vor continua să furnizeze Ucrainei armele şi capacităţile necesare pentru apărarea sa.
 
Discuţiile dintre Ucraina şi SUA privind furnizarea de rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune sunt, potrivit informaţiilor, în faze avansate, cu o posibilă livrare în această toamnă. Deşi SUA au în prezent o interdicţie asupra furnizării unor astfel de rachete Ucrainei, au existat inversări anterioare ale unor interdicţii similare privind alte echipamente avansate, ceea ce sugerează posibilitatea unor livrări viitoare de rachete. SUA iau în considerare şi furnizarea Ucrainei cu rachete JASSM, care ar putea fi lansate de avioanele de luptă F-16 pe distanţe de până la 322 de kilometri. Noi pachete de ajutor din partea SUA sunt aşteptate să fie anunţate în următoarele săptămâni.

Presa: Locuitorii din regiunea Kursk evacuaţi în Crimeea

În urma unei incursiuni surpriză a forţelor ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, pe 6 august, locuitorii din zonă au fost evacuaţi în Crimeea, conform rapoartelor de la Suspilne Crimea, scrie The Kyiv Independent. Evacuarea, realizată în principal către facilităţi de recreere din Crimeea, a început pe 13 august. O sursă anonimă din una dintre aceste facilităţi a menţionat că se pregătesc să găzduiască familii cu copii ca parte a eforturilor de evacuare.
 
Această mişcare a stârnit îngrijorări, oficialii ucraineni, inclusiv Denys Chystikov, reprezentantul permanent adjunct al preşedintelui Ucrainei în Crimeea, susţinând că relocarea locuitorilor din Kursk în Crimeea încalcă dreptul internaţional, în special articolul 4 al Convenţiei de la Geneva. Această acţiune este văzută ca parte a strategiei mai largi a Rusiei de deplasare a populaţiei, care continuă din 2014, cu o estimare de 600.000 până la un milion de cetăţeni ruşi mutaţi în Crimeea în această perioadă.
 
Autorităţile ruse au raportat că 121.000 de locuitori din regiunea Kursk au fost deja evacuaţi, cu planuri de relocare a unui total de 180.000 de persoane. Între timp, viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereshchuk, a anunţat că armata ucraineană stabileşte o ”zonă de securitate” pe teritoriul rus pentru a proteja zonele de frontieră ale Ucrainei. Această zonă va facilita operaţiuni umanitare, inclusiv coridoare de evacuare sigure pentru civili şi va permite organizaţiilor internaţionale să ofere ajutor şi să monitorizeze situaţia. Ministrul ucrainean de interne, Ihor Klimenko, a criticat autorităţile ruse pentru abandonarea civililor în zona de conflict fără necesităţile de bază, promiţând că Ucraina va oferi asistenţă în furnizarea de provizii esenţiale.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici