Războiul din Ucraina, ziua 910. Ucraina intenţionează evacuarea a 45.000 de locuitori din regiunea Sumî / Ucraina lansează „unul dintre cele mai mari” atacuri cu drone asupra Moscovei / Germania va continua să sprijine Ucraina fără niciun „dar”

  • Autorităţile ucrainene intenţionează să evacueze un total de 45.000 de locuitori din regiunea Sumî.
  • Putin face o vizită surpriză în Cecenia pentru prima dată în 13 ani.
  • Ucraina lansează „unul dintre cele mai mari” atacuri cu drone asupra Moscovei
  • Premierul indian va împărtăşi perspectivele de încheiere a războiului ruso-ucrainean în vizita la Kiev.
  • Ucraina ratifică Statutul de la Roma, deschizând calea pentru aderarea la Curtea Penală Internaţională.
Urmărește
6925 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 910. Ucraina intenţionează evacuarea a 45.000 de locuitori din regiunea Sumî / Ucraina lansează „unul dintre cele mai mari” atacuri cu drone asupra Moscovei / Germania va continua să sprijine Ucraina fără niciun „dar”

Războiul din Ucraina, ziua 910. Ucraina intenţionează evacuarea a 45.000 de locuitori din regiunea Sumî / Ucraina lansează „unul dintre cele mai mari” atacuri cu drone asupra Moscovei

UPDATE Olaf Scholz, la Chişinău: Germania va continua să ajute Ucraina „atât timp cât va fi necesar”

„Germania nu va renunţa la sprijinul său pentru Ucraina. Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar. Şi vom fi cel mai mare susţinător naţional al Ucrainei în Europa. Poporul ucrainean se poate baza pe acest lucru. Vom fi alături de Ucraina”, a declarat Scholz în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Chişinǎu.

La sfârşitul săptămânii trecute, ziarul german FAZ a relatat că Guvernul Germaniei nu va mai acorda noi ajutoare militare Ucrainei ca parte a planului său de reducere a cheltuielilor.

UPDATE Ţările de Jos vor cumpăra peste 50 de radare de detectare a dronelor pentru Ucraina

Ţările de Jos vor cumpăra pentru Ucraina 51 de radare mobile pentru detectarea dronelor, a anunţat Ministerul olandez al Apărării.

Ruben Brekelmans, ministrul olandez al apărării, a declarat că sistemele vor consolida apărarea aeriană a Ucrainei în contextul atacurilor zilnice cu drone ale Rusiei.

Ministerul olandez al Apărării a semnat un contract cu compania Robin Radar Systems, cu sediul la Haga, pentru achiziţionarea sistemelor. Se aşteaptă ca Ucraina să le primească mai târziu în 2024.

Radarele mobile sunt capabile să detecteze drone mici şi să le distingă de păsări.

„Deoarece sistemul de detectare este mobil, este mai dificil pentru inamic să găsească radarul şi, prin urmare, mai dificil să îl neutralizeze. Acest lucru face posibilă detectarea continuă şi apoi distrugerea dronelor inamice”, a declarat ministerul.

Moscova a lansat aproape 14 000 de drone de atac împotriva Ucrainei de la începutul invaziei, a declarat comandantul suprem al forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski.

UPDATE Atât Ucraina, cât şi Rusia sunt incapabile să lanseze ofensive majore, potrivit unui raport al Pentagonului

Ucraina şi Rusia nu dispun de mijloacele necesare pentru a organiza ofensive majore, a declarat Agenţia americană de informaţii pentru apărare într-un raport trimestrial care acoperă perioada aprilie-iunie, citat de Bloomberg.

Sugerând că războiul se îndreaptă spre un impas, raportul spune că, în ciuda pachetului de ajutor american adoptat la începutul acestui an, Ucraina este capabilă doar de operaţiuni defensive.

La rândul său, Rusia nu dispune de resursele necesare pentru „a ameninţa cu o înaintare mai profundă în teritoriul deţinut de ucraineni, cum ar fi oraşul Harkov”, potrivit raportului.

De la sfârşitul perioadei acoperite de raport, Ucraina a lansat o incursiune surpriză în regiunea Kursk din Rusia şi se pare că deţine acum 1.263 de kilometri pătraţi de teritoriu rusesc.

Mark Milley, fostul şef al Statului Major interarme al SUA, a declarat la 21 iunie că sunt necesare negocieri pentru a opri invazia Moscovei în Ucraina, însă preşedintele rus Vladimir Putin „nu poate fi de încredere”.

În cadrul unei conferinţe la Universitatea Princeton, Milley a declarat că, din perspectivă militară, războiul se află acum în impas, Rusia fiind incapabilă să îşi atingă obiectivele iniţiale.

„Este puţin probabil ca cineva să fie capabil să obţină o soluţie politică prin mijloace militare”, a spus el.

„Prin urmare, ambele părţi ar trebui să recunoască acest lucru şi să ajungă la o metodă alternativă pentru a-şi rezolva problema politică, iar aceasta ar fi o negociere”.

UPDATE Parlamentul ucrainean a aprobat aderarea Ucrainei la Curtea Penală Internaţională

Parlamentul ucrainean a aprobat ratificarea Statutului de la Roma. Demersul va permite aderarea Ucrainei la Curtea Penală Internaţională. După parcurgerea tuturor procedurilor, autorităţile ucrainene vor putea „să-i pedepsească mai eficient” pe criminalii de război.

UPDATE Ucraina ratifică Statutul de la Roma, deschizând calea pentru aderarea la Curtea Penală Internaţională

Parlamentul Ucrainei a votat miercuri pentru ratificarea Statutului de la Roma, au declarat oficialii, permiţând ţării să adere la Curtea Penală Internaţională (CPI), scrie agenţia Reuters.

Ucraina a recunoscut în trecut jurisdicţia CPI, însă statutul de membru cu drepturi depline al acestei instanţe reprezintă o parte esenţială a eforturilor Ucrainei de a adera în cele din urmă la Uniunea Europeană.

De asemenea, acest ar permite autorităţilor „să pedepsească mai eficient” presupuşii criminali de război ruşi, în contextul războiului Moscovei împotriva Ucrainei.

UPDATE Kremlinul anticipează o ofensivă ucraineană prelungită în regiunea Kursk

Kremlinul anticipează că ostilităţile din regiunea Kursk, ţinta unei incursiuni recente a forţelor ucrainene, ar putea persista timp de mai multe luni, chiar şi după estimări optimiste, şi îi pregăteşte pe ruşi pentru „noua normalitate”, pe măsură ce forţele ucrainene exercită controlul asupra teritoriului ocupat în cadrul Federaţiei Ruse, relatează Ukrainska Pravda, citând publicaţia rusă Meduza. 

Un sondaj a arătat că anxietatea în rândul ruşilor a crescut cu 6%, ajungând la 45%. Kremlinul consideră aceste cifre ca fiind destul de ridicate şi speră într-o scădere rapidă.

UPDATE Premierul indian va împărtăşi perspectivele de încheiere a războiului ruso-ucrainean în vizita la Kiev

Înaintea vizitei sale în Ucraina, premierul indian Narendra Modi a făcut apel la restabilirea păcii şi a anunţat că va împărtăşi perspectivele sale pentru încheierea războiului ruso-ucrainean, scrie Ukrainska Pravda.

Reuters raportează că mulţi analişti indieni văd vizita la Kiev ca o mişcare de „control al pagubelor” provocate de călătoria lui Modi la Moscova, precum şi ca un act de echilibrare strategică în contextul alinierii tot mai accentuate a New Delhi la Occident, în special la Washington.

UPDATE Germania va continua să sprijine Ucraina fără niciun „dar”

Robert Habeck, vicecancelarul Germaniei, a promis ajutor suplimentar pentru Ucraina şi a declarat că Germania va continua să o sprijine fără niciun „dacă” şi „dar”.  

În cadrul unui interviu pentru publicaţia germană Berliner Morgenpost, un ziar german, Habeck a afirmat că „Ucraina va primi în viitor bani cu care va putea cumpăra sisteme de armament de care are nevoie urgent”, notează Ukrainska Pravda.

Alte 4 miliarde de euro, spune Habeck, vor fi disponibile de la bugetul federal în 2025. Dacă acest lucru nu se întâmplă, autorităţile „vor trebui să poarte o nouă discuţie” şi „să caute sprijin în alt mod”.

El a recunoscut că tranziţia la modelul planificat cu împrumutul G7 ar putea deveni o problemă „dacă nu se mai pot face noi comenzi deoarece s-au epuizat alocările bugetare anterioare”.

UPDATE Ucraina loveşte un sistem de rachete antiaeriene din Rusia

Armata ucraineană afirmă că a lovit în cursul nopţii un sistem rusesc de rachete antiaeriene S-300 cu baza în regiunea Rostov din sudul Rusiei.

Statul Major al Kievului a declarat că atacul a avut loc în apropierea aşezării Novoshakhtinsk.

Acesta a declarat că S-300 au fost utilizate pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina, relatează Sky News.

UPDATE Rusia va crea grupuri de trupe la Belgorod, Kursk şi Briansk pe fondul incursiunii Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a anunţat la 20 august că va înfiinţa grupuri de trupe în regiunile Belgorod, Kursk şi Briansk pentru a apăra aşezările de-a lungul frontierei ucrainene, în contextul incursiunii armatei ucrainene în regiunea Kursk, scrie Kyiv Independent.

Operaţiunea fără precedent a armatei ucrainene, care durează de aproape două săptămâni, a dus la capturarea oraşului Sudzha din regiunea Kursk şi la presupusa distrugere a tuturor celor trei poduri peste râul Seim, în apropierea frontierei cu Ucraina.

UPDATE Bloomberg: Promisiunile de apărare aeriană a Ucrainei din partea unor ţări NATO nu sunt îndeplinite

Mai multe ţări NATO nu îşi îndeplinesc promisiunile de a furniza Ucrainei sisteme de apărare aeriană, a raportat Bloomberg pe 20 august, citând surse confidenţiale.

Cel puţin cinci sisteme promise la summitul NATO de luna trecută de la Washington nu s-au materializat până în prezent, a afirmat publicaţia.

Deşi nu menţionează ţările specifice din spatele promisiunilor de apărare aeriană, Volodimir Zelenski a menţionat SUA, Regatul Unit şi Franţa în timpul discursului său, în care a cerut aliaţilor să accelereze livrările sistemelor de arme promise.

UPDATE Ucraina lansează „unul dintre cele mai mari” atacuri cu drone asupra Moscovei

Ucraina a lansat miercuri unul dintre cele mai mari atacuri cu drone asupra Moscovei, a declarat primarul oraşului, unităţile ruse de apărare aeriană distrugând 11 drone care zburau spre capitală.

Unele dintre drone au fost distruse deasupra oraşului Podolsk, care se află la aproximativ 38 km sud de Kremlin, potrivit Reuters.

„Aceasta este una dintre cele mai mari încercări de a ataca Moscova folosind drone”, a declarat Sobyanin pe canalul său de Telegram.

UPDATE Putin merge în Cecenia pentru prima dată în 13 ani, într-o vizită surpriză

Preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat o vizită surpriză în Cecenia pe 21 august pentru a inspecta trupele cecene care se pregătesc să fie desfăşurate pe linia frontului din Ucraina, scrie Kyiv Independent.

Vizita marchează prima sa vizită în regiune în ultimii 13 ani.

Putin, alături de războinicul cecen Ramzan Kadîrov, a vizitat Universitatea Forţelor Speciale Ruse din Cecenia, în timp ce trupele se pregătesc să se desfăşoare pe linia frontului din Ucraina, a raportat mass-media de stat ruse.

„Atâta timp cât avem oameni ca voi, suntem absolut, absolut invincibili”, ar fi spus Putin trupelor din Cecenia, potrivit presei de stat ruse.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Autorităţile ucrainene intenţionează să evacueze un total de 45.000 de locuitori din regiunea Sumî, a declarat ministrul ucrainean de Interne Ihor Klymenko reporterilor la 20 august, scrie Kyiv Independent.

„În acest moment, trebuie să evacuăm aproximativ 45 000 de persoane din regiunea Sumî, conform deciziei Consiliului de Apărare”, a declarat Klymenko, subliniind că «nu este vorba de o evacuare urgentă».

Regiunea Sumî, situată la graniţa de nord-est a Ucrainei cu Rusia, este supusă unor atacuri zilnice şi se află vizavi de regiunea Kursk din Rusia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici